Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Συνδικαλιστικά » Ο Προμηθέας, ο ρόλος και τα προβλήματα του τεχνικού εγκαταστάσεων καύσης

Ο Προμηθέας, ο ρόλος και τα προβλήματα του τεχνικού εγκαταστάσεων καύσης

Παρουσίαση  του Συνδέσμου της Βόρειας Ελλάδας και των βασικών θεμάτων σχετικών με το επάγγελμα  από τον πρόεδρο Κώστα Σπανουδάκη και το μέλος της διοίκησης Νικήτα Ρωμελιό σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «ΕΓΝΑΤΙΑ»

 

Παρουσίαση του Προμηθέα και όλων των θεμάτων που έχουν άμεση σχέση με το επάγγελμα του εγκαταστάτη – συντηρητή καυστήρων και του Κλάδου γενικότερα είχαν την ευκαιρία να κάνουν στο τηλεοπτικό κοινό του καναλιού ”Εγνατία” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Σπανουδάκης και το μέλος της διοίκησης Νικήτας Ρωμελιός. Συγκεκριμένα οι δύο συνάδελφοι στις 30 Ιουνίου συμμετείχαν στην εβδομαδιαία εκπομπή «Οικονομία και Αντιθέσεις» του καναλιού, διάρκειας μιάμισης ώρας και με παρουσιαστή τον δημοσιογράφο Γεώργιο Πηλίτσο.
Δημοσιεύουμε στη συνέχεια τις βασικές επισημάνσεις που έκαναν κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

– Ο Προμηθέας ιδρύθηκε το 1975, δύο χρόνια πριν θεσμοθετηθεί η άδεια του εγκαταστάτη – συντηρητή υγρών καυσίμων με το ΠΔ 511/77. Στόχος της ίδρυσης του Συνδέσμου ήταν η οργάνωση των επαγγελματιών του χώρου, η ανάπτυξη της επαγγελματικής τους κατάρτισης και η καλλιέργεια σχέσεων αλληλεγγύης μεταξύ τους. Ο Προμηθέας αυτά τα σαράντα χρόνια λειτουργίας του έχει διοργανώσει εκατοντάδες επιμορφωτικά σεμινάρια για τα μέλη του σε συνεργασία με εταιρίες που διαθέτουν στην ελληνική αγορά προϊόντα θέρμανσης. Η εγγραφή μελών από πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας δείχνει ότι ο Προμηθέας λειτουργεί καλά και αποτελεσματικά. Πριν από πέντε χρόνια περίπου ο αριθμός των μελών έφτανε στα 220 άτομα ενώ σήμερα τα μέλη είναι περίπου 145. Ένας μεγάλος αριθμός αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης ενώ ένα ποσοστό 20% σταμάτησε να ασκεί το επάγγελμα επειδή δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του.
– Από το 1999 – 2000 που άρχισε να μπαίνει του φυσικό αέριο στα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης ο Κλάδος κινητοποιήθηκε διοργανώνοντας σεμινάρια σχετικά με την τεχνολογία του νέου καυσίμου. Παράλληλα άσκησε πίεση προς την Πολιτεία να διοργανώσει εξετάσεις για την απόκτηση των σχετικών αδειών. Οι άδειες για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη δόθηκαν μετά από 12(!) χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα, μέχρι να δοθούν οι σχετικές άδειες, συμφωνήθηκε να μπορούν να εκτελούν εργασίες σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου όσοι είχαν παρακολουθήσει τα σεμινάρια διάρκειας 150 ωρών που είχε διοργανώσει ο Κλάδος σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και με το ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ.
– Το 2012 εκδόθηκαν νέα Προεδρικά Διατάγματα που καθορίζουν με αρκετή σαφήνεια το προφίλ των τεχνικών επαγγελμάτων. Με το ΠΔ 114/12 ο μέχρι τότε εγκαταστάτης – συντηρητής καυστήρων αναφέρεται πλέον ως τεχνικός εγκαταστάσεων καύσης. Όσοι αποκτούν άδεια έτσι όπως προβλέπει το παραπάνω ΠΔ μπορούν να εκτελούν εργασίες σε εγκαταστάσεις θέρμανσης που χρησιμοποιούν υγρά, αέρια ή στερεά καύσιμα. Στη Θεσσαλονίκη ο Προμηθέας είχε σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση των εξετάσεων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την απόκτηση της προαναφερόμενης άδειας.
– Η πλειοψηφία των καταναλωτών δεν είναι ενημερωμένη για το επάγγελμα του τεχνικού καύσης και το μπερδεύουν με το επάγγελμα του υδραυλικού. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι ο υδραυλικός εγκαθιστά το μηχάνημα και κάνει τις συνδέσεις που έχουν σχέση με το νερό ενώ ο τεχνικός καύσης θα το συνδέσει ηλεκτρολογικά, θα το ρυθμίσει και θα το θέσει σε λειτουργία και θα αφήσει στον ιδιοκτήτη ή διαχειριστή, το φύλλο ελέγχου κάτι αντίστοιχο με την κάρτα καυσαερίων για τα αυτοκίνητα.
– Η συντήρηση πρέπει να γίνεται σχεδόν μετά το τέλος της χειμερινής περιόδου. Αυτό είναι αναγκαίο ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις με καύσιμο το πετρέλαιο. Υπάρχουν επικαθήσεις που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στον λέβητα. Επίσης όταν η συντήρηση γίνεται εκτός της χειμερινής περιόδου υπάρχει αρκετός χρόνος για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα παρουσιάζουν τα μηχανήματα. Η σωστή συντήρηση δίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο μηχάνημα, παρέχει ασφαλή λειτουργία και εξοικονομεί χρήματα στον χρήστη από την μείωση της κατανάλωσης καυσίμου που επιτυγχάνεται. Στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, εάν δεν γίνει συντήρηση και σωστή ρύθμιση. Η κακή καύση σε ένα μηχάνημα φυσικού αερίου παράγει μονοξείδιο του άνθρακα που είναι δηλητήριο για τον ανθρώπινο οργανισμό.
– Στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν αρκετά δυσάρεστα συμβάντα τα τελευταία χρόνια που προήλθαν από εγκαταστάσεις θέρμανσης. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και καταστράφηκαν περιουσίες. Η μη σωστή κατασκευή της εγκατάστασης, η πλημμελής συντήρηση ή ακόμα και η παντελής έλλειψή της, δημιούργησαν αυτές τις καταστάσεις.
– Στη Θεσσαλονίκη σήμερα υπάρχουν διακόσιες χιλιάδες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Εκτός από τα 145 περίπου μέλη του Προμηθέα συντηρήσεις έχουν το δικαίωμα να κάνουν και οι μηχανολόγοι. Εκτιμάται ότι συνολικά ο αριθμός των νόμιμων επαγγελματιών φτάνει τους 300 και θεωρείται πολύ μικρός για να καλύψει το σύνολο των εγκαταστάσεων. Επομένως βγαίνει το συμπέρασμα ότι στη μεγάλη πλειοψηφία αυτών των εγκαταστάσεων, είτε δεν γίνεται καθόλου συντήρηση και ρύθμιση, είτε οι εργασίες αυτές γίνονται από μη αδειούχους.
-Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν έλεγχοι από κρατικές υπηρεσίες στις εγκαταστάσεις θέρμανσης, όπως γινόταν παλιότερα με το ΠΕΡΠΑ. Είναι προς τιμήν της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης που τώρα τελευταία ξεκίνησε δειγματοληπτικούς ελέγχους. Βέβαια η ΕΠΑ δεν μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα, όμως εάν διαπιστώσει ότι δεν έγινε η προβλεπόμενη συντήρηση μπορεί να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου.
-Ο Προμηθέας έχει προχωρήσει σε ομαδική ασφάλιση αστικής επαγγελματικής ευθύνης για τα μέλη του. Η ασφάλιση αυτή είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με την νέα νομοθεσία που αναμένεται να ψηφιστεί, και εξασφαλίζει πλήρως τον καταναλωτή από οποιαδήποτε αστοχία στις εργασίες του συντηρητή.
-Δυστυχώς οι νόμιμοι τεχνικοί εγκαταστάσεων καύσης δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους παράνομους και να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της μαύρης εργασίας. Μπορεί η οικονομική κρίση στη χώρα μας που διαρκεί οκτώ χρόνια να μην έθιξε τόσο το εύρος της δουλειάς του συντηρητή όμως η υπερφορολόγηση, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα για την επαγγελματική επιβίωση.