Αρχική » Περιεχόμενα » Συνεντεύξεις » «Ο ΝΕΣΥΘΕΡΜ παίζει ρυθμιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών στην πόλη μας»

«Ο ΝΕΣΥΘΕΡΜ παίζει ρυθμιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών στην πόλη μας»

bty

Συνέντευξη στον «Υ» του προέδρου, Κώστα Σαγώνα και του γενικού Διευθυντή, Γιώργου Φωτιάδη

Στις 6 -7 Σεπτεμβρίου 2019, ο ΝΕΣΥΘΕΡΜ, γιορτάζοντας τα 40 χρόνια λειτουργίας του, διοργάνωσε εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Ο «Υ» ήταν εκεί, και με την ευκαρία των εορτασμών, ζητήσαμε από τον πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή του Συνεταιρισμού να μας περιγράψουν την μέχρι τώρα πορεία και τα μελλοντικά σχέδια του ΝΕΣΥΘΕΡΜ, αλλά και να μας καταθέσουν την άποψή τους για το συνεταιριστικό κίνημα του Κλάδου.

«Y»: O Νέος Συνεταιρισμός Θερμοϋδραυλικών της Λάρισας ιδρύθηκε τον Μάιο του 1979 από 27 εγκαταστάτες υδραυλικούς, καταλαμβάνοντας την 9η θέση στο συνεταιριστικό κίνημα του Κλάδου, μια εποχή που οι συνεταιρισμοί ιδρύονταν ο ένας μετά τον άλλον. Κατάφερε και επιβίωσε μέσα στην κρίση ενώ αρκετοί άλλοι, και μεγαλύτεροι σε μέγεθος, δεν τα κατάφεραν. Τι έχετε να μας πείτε γι’ αυτό;
Κ. Σαγώνας: Κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ πάρα πολύ που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μας να έρθετε στην πόλη μας. Θεωρώ ότι είναι ιστορικό γεγονός αυτό που γίνεται εδώ. Είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται μια τέτοια εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.
Ο Συνεταιρισμός μας άντεξε μετά από όλα αυτά που πέρασε. Η απάντησή μου στο ερώτημά σας γιατί κάποιοι άλλοι, και μεγαλύτεροι από τον δικό μας, δεν τα κατάφεραν, είναι ότι χάθηκαν πολλά από τα κεφάλαιά τους με τις μαζικές αποχωρήσεις συναδέλφων, οι οποίοι έφευγαν λόγω συνταξιοδότησης μέσα στην κρίση και έπαιρναν τα χρήματα που τους όφειλε ο Συνεταιρισμός. Οι συνεταιρισμοί έπρεπε να είχαν εφαρμόσει μια άλλη οικονομική πολιτική από την στιγμή που δεν υπήρχε εισροή χρημάτων στο Συνεταιρισμό από τα μέλη του, αλλά και εγγραφές νέων μελών. Μια πολιτική που βέβαια θα εξασφάλιζε το ότι οι συνεταίροι που έφευγαν, θα έπαιρναν κάποια στιγμή τα χρήματά τους. Μια τέτοια απόφαση θα βοηθούσε και το συνεταιριστικό κίνημα να επιβιώσει, αλλά και τον ίδιο τον συνεταιρισμό τον οποίο οι ίδιοι ίδρυσαν. Προσωπικά, σαν πρόεδρος του Συνεταιρισμού της Λάρισας σήμερα, είμαι πολύ δυσαρεστημένος με τα παλαιά μέλη. Έβλεπαν το πρόβλημα από την δική τους και μόνο σκοπιά, το πώς δηλαδή θα πάρουν τα χρήματά τους άμεσα, χωρίς να βλέπουν το πρόβλημα που θα δημιουργούνταν στο Συνεταιρισμό που οι ίδιοι είχαν ιδρύσει. Με δύο λόγια, «εγκατέλειψαν το καράβι». Ευτυχώς εμείς προλάβαμε κάποια πράγματα, γιατί και εμείς θα είχαμε φτάσει σε ένα αντίστοιχο σημείο το 2015, τότε που υπήρξαν πολλές αποχωρήσεις συναδέλφων οι οποίοι έπαιρναν φεύγοντας και όλο το ποσό που τους όφειλε ο Συνεταιρισμός. Αν αυτό συνεχιζόταν, θα έμενε ο Συνεταιρισμός χωρίς αποθεματικά.

«Y»: Mπορείτε να εξηγήσετε τι ακριβώς έγινε;
Κ. Σαγώνας: Mε τις μαζικές αποχωρήσεις, είχαν αρχίσει να μειώνονται τα αποθεματικά. Πριν εξαντληθούν όλα, πήγαμε στα δικαστήρια, ανάλαβε νέα διοίκηση και μέχρι τώρα, δόξα τω θεώ πάμε πολύ καλά και ευελπιστούμε, με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα, όπως θα σας πει και ο διευθυντής του Συνεταιρισμού που τον έχω δίπλα μου. Έχουμε μια αύξηση στον τζίρο μας, τουλάχιστον το τελευταίο οκτάμηνο, περίπου 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ακολουθώντας μια άλλη τακτική και άλλη οικονομική πολιτική, καταφέραμε και οι συνάδελφοι να είναι ικανοποιημένοι και να πηγαίνουμε καλύτερα. Λειτουργούμε ακολουθώντας το «παν μέτρον άριστον».
Γιώργος Φωτιάδης: Τα τελευταία τριάμισι χρόνια είχα την τύχη να με επιλέξουν, ο Κώστας ο Σαγώνας, ο Χρήστος ο Καραμούτης, ο Μπάμπης ο Ευαγγέλου, ο Μάνθος ο Ρίζος, ο Θανάσης ο Μπατσίλας ,ο Στέλιος Γώγος, ουσιαστικά η προηγούμενη Διοίκηση του Συνεταιρισμού και να με στηρίξουνε όλοι σχεδόν οι συνέταιροι, για να συμμετέχω και εγώ στην προσπάθεια που έκανε ο Συνεταιρισμός για να προχωρήσει στην επόμενή του ημέρα. Έχουμε μια πολύ καλή επικοινωνία μεταξύ μας, μας βοήθησαν και ορισμένες συγκυρίες και είμαστε σε θέση να πούμε ότι κάθε χρόνο, πάμε όλο και καλύτερα. Χωρίς έπαρση, μπορούμε να πούμε σήμερα ότι έχουμε βγάλει το κεφάλι μας έξω από το νερό, αναπνέουμε καλά και προχωράμε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Ο κόσμος μας ξαναβάζει μέσα στο καλάθι των επιλογών του και μάλιστα σε πολύ καλή θέση. Γι’ αυτό ακριβώς οργανώσαμε και την εκδήλωση, όπου, πέρα από το φόρο τιμής προς τους ανθρώπους που ίδρυσαν άλλα και διοίκησαν τον Συνεταιρισμό όλα αυτά τα χρόνια, και αποτελούν την συνέχειά του, ήταν και ένας έμμεσος τρόπος να πούμε στον κόσμο της Λάρισας και όχι μόνο – γιατί ο Συνεταιρισμός ήταν σημείο αναφοράς για όλη την Θεσσαλία και για όλη την Ελλάδα κάποια στιγμή,- ένα μεγάλο ευχαριστώ. Δεν μείναμε στον μικρόκοσμό μας μέσα στους τέσσερις τοίχους του συνεταιρισμού, τολμήσαμε βγήκαμε έξω και «εκτεθήκαμε» στον κόσμο που μας στήριξε όλα αυτά τα χρόνια. Όλοι εμείς, Διοίκηση, Διεύθυνση, προσωπικό, τώρα που είμαστε σε καλύτερη θέση από εχθές και αύριο πιστεύουμε ότι θα είμαστε ακόμη καλύτερα, ευχαριστούμε όλους τους καταναλωτές, οι οποίοι επιλέγοντας τον Συνεταιρισμό, μας στήριξαν διαχρονικά.
Η σχέση όλων των συνέταιρων σε αυτήν την πορεία των 40 ετών, με το καταναλωτικό κοινό της Λάρισας αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας, είναι ιδιαίτερη και μοναδική. Επί 40 χρόνια «μπαίνουμε» σαν επαγγελματίες, στα σπίτια των συμπολιτών μας. Σε χιλιάδες σπίτια. Μεγαλώσανε και δημιουργήθηκαν μαζί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. To όνομα του Συνεταιρισμού ήταν και είναι συνυφασμένο με την ποιότητα, την σιγουριά και την βεβαιότητα ότι αγοράζοντας από το κατάστημα μας, η ανάγκη τους θα καλυφθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τα χρήματα τους θα πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ένα πράγμα το οποίο δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει, είναι ότι υπάρχει διαφάνεια. 35 «αφεντικά» μπορεί να φαίνονται πολλά, αυτό όμως λειτουργεί και ως ένας εσωτερικός έλεγχος, με στόχο πάντοτε την ικανοποίηση των αναγκών του τελικού καταναλωτή. Τα 35 μέλη, που έχει σήμερα ο Συνεταιρισμός, μας εμπιστεύονται, μας δίνουν την δυνατότητα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να σχεδιάσουμε, να κάνουμε προτάσεις. Αυτή η διαδικασία είναι αμφίδρομη, από «επάνω» προς τα κάτω και από «κάτω» προς τα πάνω. Το αποτέλεσμα αυτής της συνέργειας είναι ο καταναλωτής να είναι πάντα ωφελημένος. Πάμε καλά. Έχουμε μια πολύ καλή άνοδο σε σχέση με πέρυσι, όπως άλλωστε και όλη η αγορά.


Οι προμηθευτές μας, από τα κορυφαία ονόματα της αγοράς, που είμαστε σε συχνή επικοινωνία, έχουν την ίδια εικόνα για το σύνολο της αγοράς. Για όλους μας, φαίνεται ότι είναι μια πολύ καλή χρονιά και μάλλον θα ολοκληρωθεί και έτσι, μια και τώρα ξεκινάει δυνατά η σεζόν. Ξέρουμε τις υποχρεώσεις μας, γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Προσπαθούμε να βάλουμε μια σειρά στις δράσεις και τις ενέργειές μας. Ξέρουμε όμως και ποιο είναι το συμφέρον του Συνεταιρισμού. Προσπαθούμε μέσα από την σταθεροποίηση της θέσης μας, τα οικονομικά μας μεγέθη να είναι αυτά που πρέπει, και το σύνολο του προσωπικού να είναι ικανοποιημένο. Έχουμε και θέλουμε να κάνουμε αρκετά πράγματα, βήμα-βήμα και προσεκτικά, είναι σίγουρο ότι τα αποτελέσματα θα έρθουν.
«Υ»: Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο σημαντικότερος ρόλος του συνεταιριστικού κινήματος σήμερα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης και σε συνθήκες ανεξέλεγκτης αγοράς, τόσο σε ό,τι αφορά τις τιμές όσο και την ποιότητα των προϊόντων;
Κ. Σαγώνας: Όσον αφορά την ποιότητα των προϊόντων, ο Συνεταιρισμός της Λάρισας συνεργάζεται με κορυφαίες εταιρείες του Κλάδου. Κι όσο για τις τιμές μας, τις διαμορφώνουμε έτσι, ώστε να παίξει ο Συνεταιρισμός μας ρυθμιστικό ρόλο στην διαμόρφωσή τους και στα υπόλοιπα μαγαζιά της πόλης μας. Δεν συμβαίνει πια αυτό που γινόταν παλιά, να πληρώνεις την μια μέρα για κάποιο υλικό ένα ευρώ και την επόμενη για το ίδιο υλικό ενάμιση ευρώ και να μην ξέρουμε τι μας γίνεται. Άρα ο Συνεταιρισμός μας, σε αυτό το κομμάτι, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και θεωρούμε ότι όποιος εμπιστεύεται τον Συνεταιρισμό δεν θα χάσει.
Γ. Φωτιάδης: Ο Συνεταιρισμός όλα τα χρόνια της ζωής του, αλλά ακόμη και τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, ουδέποτε επέλεξε τον εύκολο δρόμο των ευκαιριών, των μη ποιοτικών προϊόντων, των μη πιστοποιημένων προϊόντων. Οι συνεργασίες του ήταν και συνεχίζουν να είναι με τις κορυφαίες εταιρείες του χώρου μας. Αυτό διαχρονικά αποτέλεσε ένα πολύ ισχυρό θεμέλιο του οποίου τα αποτελέσματα βλέπουμε σήμερα, όπου αυτές οι συνεργασίες ισχυροποιούνται, μεγαλώνουν και εμπλουτίζονται (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Εκδήλωση για τα 40 Χρόνια του Συνεταιρισμού).
Όταν υπάρχει ταμιακή ρευστότητα (και αυτό προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε), έχουμε την δυνατότητα να εξασφαλίσουμε καλές τιμές στις αγορές μας. Το όποιο επιπλέον περιθώριο εξασφαλίζουμε, δεν το οικειοποιούμαστε, το προσφέρουμε στον πελάτη μας. Αυτό είναι και το ποιοτικό στοιχείο του Συνεταιρισμού που τον διαφοροποιεί από την αμιγώς εμπορική επιχείρηση. Όμως, πρέπει να συνεχίσουμε να λειτουργούμε εμπορικά, γιατί δεν είμαστε κοινωφελές ίδρυμα. Κάποιοι επένδυσαν τα χρήματα τους.
Πρέπει επομένως να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή πώληση. Ο καταναλωτής έχει την δυνατότητα να επιλέξει από τα κορυφαία ονόματα της αγοράς, όπως έχουμε πει, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον ίδιο (αξία στα χρήματα του, εγγυήσεις, ποιότητα υλικών, εξυπηρέτηση, κλπ). Και επιπλέον, ένα ιδιαίτερα καταρτισμένο προσωπικό είναι στην διάθεσή του, για να τον εξυπηρετήσει επιμορφώνεται συνεχώς με εξειδικευμένα σεμινάρια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σημειώστε δε ότι ο νεώτερος σε χρόνο απασχόλησης υπάλληλος του ΝΕΣΥΘΕΡΜ, είμαι εγώ που έχω συμπληρώσει ήδη τριάμισι χρόνια. Όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει ήδη από 12-15 έως και 28 χρόνια.
Κ. Σαγώνας: Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι ότι εγώ, σαν πρόεδρος, θέλω να έχω ομοιογένεια και με τους συναδέλφους μου και με την διοίκηση και με τους υπαλλήλους. Είναι πολύ σημαντικό. Όλοι έχουμε το ίδιο στόχο, να προσπαθούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας.
«Υ»: Τα χρόνια της κρίσης είχατε εγγραφές νέων μελών;
Κ. Σαγώνας: Υπήρχαν κάποιοι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι, έγινε μια προσπάθεια, η οποία όμως δεν μας «βγήκε» όσο περιμέναμε. Στόχος ήταν να εγγράψουμε συναδέλφους, οι οποίοι θα πλήρωναν μόνο1.000 ευρώ έναντι του ποσού που αντιστοιχεί σήμερα στη μερίδα και τα υπόλοιπα θα τα αποπλήρωναν με παρακράτηση 10% από τις αγορές τους, μέχρι την αποπληρωμή ολόκληρου του ποσού. Εν τω μεταξύ, δεν θα είχαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όπως αναφέρεται στο καταστατικό του Συνεταιρισμού μας. Αυτή την στιγμή έχουμε 14 μέλη με αυτό το καθεστώς. Θεωρώ ότι σιγά-σιγά, θα έρθουν και άλλοι.
Γ. Φωτιάδης: O πρόεδρος ανέφερε την λέξη «δυσπιστία». Το πρώτο διάστημα που ήμουν στον συνεταιρισμό, προσπαθούσα να πείσω την Διοίκηση ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να δώσουμε χρήματα. Δεν υπήρχε δυνατότητα να εκταμιευτούν χρήματα και να δώσουμε μετρητά σε κάποιο μέλος που αποχωρούσε για τον Α ή Β λόγο.
Δεν το πίστευαν. Κάναμε αγώνα, αποφασίζοντας να συγκρουστούμε με λογικές, όχι με πρόσωπα. Γιατί; γιατί έπρεπε να προχωρήσουμε, δεν γινόταν να συζητάμε και να αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια. Το μαγαζί είναι δικό σας, των συνεταίρων, εμείς είμαστε υπάλληλοι. Αύριο, μπορεί να πείτε «Στοπ. Το κλειδώνουμε, το μετατρέπουμε σε χρήματα, παίρνουμε αυτά που μας αναλογούν και τελειώνουμε». Όσον αφορά εμάς, που μας προσλαμβάνετε για να διαχειριστούμε το μαγαζί σας, δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που εσείς θέλετε κάποια δεδομένη στιγμή. Είμαστε υποχρεωμένοι να προτείνουμε, να υλοποιήσουμε, να εξηγήσουμε και φυσικά να κριθούμε.
Όμως όλα αυτά τα κάνουμε συνεργαζόμενοι, ο καθένας στον τομέα του, στο πόστο του, στις υπευθυνότητές του. Οι ρόλοι οφείλουν και είναι διακριτοί. Πολύ μεγάλος αγώνας για να πείσουμε για το πραγματικό γεγονός. Δηλαδή, ένας Συνεταιρισμός που είχε πριν από 8-9 χρόνια 9 και 10 εκατομμύρια κύκλο εργασιών, ξαφνικά, εν μέσω κρίσης, εκταμιεύει περίπου 2,5 εκατομμύρια ρευστό χρήμα, για να καλύψει τις αποχωρήσει συναδέλφων-συνεταίρων. Η πτώση του τζίρου να έχει αγγίξει το 80% και να συνεχίζεται η ίδια συζήτηση. Δεν νομίζω ότι πρέπει να επιμείνουμε άλλο. Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μια πορεία για να σώσουμε το μαγαζί μας και την ακολουθούμε πιστά.
Πιστεύουμε ότι η πορεία μας μέχρι σήμερα, δικαιώνει αυτή την προσπάθεια.
Κ. Σαγώνας: Eίχαμε και αποχωρήσεις συναδέλφων, περίπου 70 άτομα. Πριν τις αποχωρίσεις ήμασταν 105.
Γ. Φωτιάδης: Υπήρξαν συνάδελφοι οι οποίοι αποχώρησαν, πολεμώντας την λογική που επιλέξαμε να κινηθούμε, αλλά υπήρξαν και συνάδελφοι οι οποίοι ήταν εκτός Συνεταιρισμού και βλέποντας τον τρόπο που λειτουργούσαμε, όχι μόνο επέστρεψαν, αλλά έγιναν οι καλύτεροι διαφημιστές μας. Αν και αυτοί, με τους οποίους βρισκόμαστε σε δικαστική διαμάχη και δεν στηρίζουν τον Συνεταιρισμό, έβαζαν στην άκρη τις προσωπικές τους διαφορές, είναι σίγουρο ότι θα ήταν και αυτοί κοντά μας στον αγώνα που κάνουμε. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συνέπειας και μιας συνέχειας που είχαμε στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε όλες αυτές τις καταστάσεις. Ανοίξαμε την πόρτα σε όλους και, τουλάχιστον εγώ από την πλευρά μου, τους ευχαριστώ όλους που μου έδωσαν το δικαίωμα να κινηθώ όπως νόμιζα, λέγοντάς μου «προχώρα, εμείς είμαστε εδώ». Μου έδωσαν την ευκαιρία να κινηθώ, μαζί με τον προϊστάμενο του λογιστηρίου, τον Γιάννη τον Πανάγο. Βάλαμε πλάτη, βγήκαμε μπροστά και είπαμε: «η πόρτα μας είναι ανοικτή στον καθένα. Ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις». Ο τάδε έχει αυτήν την έκπτωση δεν γίνεται τίποτα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι επιπλέον. Ο δείνα έχει αυτό το πλαφόν, ας δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Ο Χ συνέταιρος θα μας ξοφλήσει σε 2 δόσεις – αντέχουμε; το κάνουμε κ.ο.κ. Ζητάμε από όλους την πληροφορία και την επεξεργαζόμαστε όλοι μαζί. Συζητάμε με τους προμηθευτές για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Προχωράμε βήμα-βήμα για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, να ξαναμπεί μέσα στο μαγαζί. Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. γνωρίζει, γίνονται συνεχείς προσπάθειες, μας στηρίζουν έχουμε την εμπιστοσύνη τους, φέρνουμε αποτελέσματα. Ό,τι μπορούμε γίνεται και γίνεται για όλους. Ο Συνεταιρισμός έχει παρόν και μέλλον. Έχει τα καταστήματά του, έχουμε νοικιάσει το υποκατάστημα μας, στον Όμιλο του «ΑΒ Βασιλόπουλου», με μια μακροχρόνια μίσθωση, η οποία μας εξασφαλίζει ένα σταθερό ετήσιο ποσό και μια επιπλέον ρευστότητα.
Ένα από τα πλέον ενθαρρυντικά στοιχεία που θέλω να αναφέρω, είναι ότι στον Συνεταιρισμό μας έρχονται πολλοί νέοι επαγγελματίες, οι οποίοι συνειδητά βρίσκονται στο επάγγελμα και θέλουν να το εξελίξουν. Εμείς ξεκινάμε από αυτούς, τους ενημερώνουμε, τους στηρίζουμε όσο μπορούμε και τους εκπαιδεύουμε σε κάθε ευκαιρία, έτσι ώστε να αποκτήσουν όσα περισσότερα εφόδια μπορούν, ευελπιστώντας ότι μέσα από αυτή την δεξαμενή θα υπάρξουν και αρκετοί οι οποίοι θα αποτελέσουν τα επόμενα μέλη του Συνεταιρισμού, απαντώντας και στην ερώτησή σας για εγγραφές νέων μελών. Ήδη έχουμε συναδέλφους, όπως είπε και ο Πρόεδρος, οι οποίοι βρίσκονται στον «προθάλαμο» θα μπορούσαμε να πούμε, του Συνεταιρισμού.
«Υ»: Σε μια εποχή που το συνεταιριστικό κίνημα, τουλάχιστον στην Ευρώπη, πάει πολύ καλά, τι θα συμβουλεύατε νέους συναδέλφους σας που σκέφτονται σήμερα να ξεκινήσουν έναν συνεταιρισμό;
Κ. Σαγώνας: Θεωρώ ότι αν υπάρχει ομοιογένεια, ομοψυχία και πλήρης διαφάνεια, το εγχείρημα θα πάει μπροστά, αρκεί τα πάντα να είναι πάνω από το τραπέζι. Όταν όλα είναι πάνω από το τραπέζι, υπάρχει καλή και σωστή διαχείριση, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να πάνε καλά. Αν δούμε τους δικούς μας συνεταιρισμούς που έκλεισαν και εξετάσουμε το γιατί έφτασαν ως εκεί, θα διαπιστώσουμε ότι αυτό που έφταιξε, ήταν η κακή διαχείριση. Δεν μπορείς να παίρνεις π.χ. ένα δάνειο και στην συνέχεια να μην το αποπληρώνεις στην ώρα του.
Αυτό που γινόταν συνήθως, ήταν να πληρώνουν μόνο τους τόκους και όχι το ίδιο το κεφάλαιο. Ο πατέρας μου, που ήταν αγρότης και στην εποχή του, τους έδιναν καλλιεργητικά δάνεια, όταν έπαιρνε δάνειο, στο τέλος της χρονιάς πάντα το αποπλήρωνε. Εμείς, δεν έπρεπε να κάνουμε αποπληρωμή δανείου στους συνεταιρισμούς μας; Όταν έθεσα κάποτε, νεαρός τότε συνέταιρος, το ερώτημα «εμείς δεν θα κάνουμε ποτέ αποπληρωμή δανείου;» πήρα την απάντηση «δεν ξέρεις εσύ, είσαι μικρός μη μιλάς», αποδείχτηκε όμως το αντίθετο. Εγώ ήμουνα μεγάλος αυτοί ήταν μικροί. Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει είναι ότι με την μη αποπληρωμή του δανείου, πληρώνουμε το ποσό του δανείου δύο και τρεις φορές σε τόκους. Είναι απλά μαθηματικά, γιατί λοιπόν δυσκολεύουμε μόνοι μας τα πράγματα; Οι συνεταιρισμοί μας μπορούν να ξαναπάνε μπροστά. Αρκεί να υπάρχει διάθεση από τους συναδέλφους για δουλειά ώστε να πετύχουν την στήριξη του καταναλωτικού κοινού της πόλης τους.