Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » Ο κλάδος «πονάει» στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος

Ο κλάδος «πονάει» στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος

1 synedrio kerkyras.jpg

• Ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες στο 4ο περιφερειακό συνέδριο συνδέσμων Βορειοδυτικής Ελλάδας στην Κέρκυρα
• Αγώνας για να μην περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

«Με πήρε τηλέφωνο ένας συνάδελφος και μου είπε, πρόεδρε, τρέξε στη Βασιλική. Υπάρχουν 2-3 που φτιάχνουν αποχετεύσεις και δεν είναι αδειούχοι. Αυτούς όμως ο συνάδελφος τους είχε πριν εργάτες του και όταν του έφυγαν και δούλευαν μόνοι τους, μου ζήτησε να πάω να τους πιάσω. Να τους πιάσεις εσύ που σου φύγανε, του είπα».

1 synedrio kerkyras.jpg

 

 

Το προεδρείο του συνεδρίου, με μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου Κέρκυρας, της ΟΒΥΕ και της ΠΟΣΕΥΔ, καθώς και εισηγητές από το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ και την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών του νομού

 

 

Το ανωτέρω περιστατικό που ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λευκάδας στην ομιλία του, στο 4ο περιφερειακό συνέδριο συνδέσμων Βορειοδυτικής Ελλάδας, στις 2 Φεβρουαρίου στην Κέρκυρα, και που όπως ήταν φυσικό προκάλεσε το γέλιο και το χειροκρότημα όλων των παρευρισκομένων, ίσως ν’ αποτελεί κι ένα μέρος της αλήθειας γύρω από τα προβλήματα εφαρμογής του διατάγματος, που απασχόλησαν για άλλη μια φορά άλλο ένα περιφερειακό συνέδριο.
Βεβαίως είχαν προηγηθεί ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, για τον εκσυγχρονισμό και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, για το συνεταιριστικό και το συνδικαλιστικό κίνημα, για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, όπως και για τις άδειες, όμως ο κλάδος φαίνεται ότι «πονάει» στην εφαρμογή του διατάγματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι στις ομιλίες τους οι συνάδελφοι ανέδειξαν ζητήματα παρόνομης εργασίας, υπογραφών από μηχανικούς, πολεοδομιών που κάνουν τα στραβά μάτια στους μηχανολόγους και άλλα σχετικά.
Όμως, χωρίς κανείς να δίνει «συγχωροχάρτι» στην πολιτεία για την έλλειψη μηχανισμών ελέγχου εφαρμογής της νομοθεσίας, ακούστηκε, και αυτό έχει τη σημασία του, ότι δεν φταίνει για όλα οι άλλοι.
«Έχουμε κι εμείς ευθύνη» τονίστηκε, «και καιρός είναι, αν θέλουμε ν’ αλλάξουμε αυτό το καθεστώς, ν’ αλλάξουμε κι εμείς νοοτροπία». Και, βέβαια, η αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να μην αφορά το σύνολο των συναδέλφων του κλάδου, αφορά όμως ένα μεγάλο ποσοστό που υπογράφουν για μη αδειούχους, που έχουν ανασφάλιστους εργαζόμενους και πάει λέγοντας.
Και μέσα σ’ όλα αυτά, η ΟΒΥΕ καλείται να ξεδιαλύνει ζητήματα που προκαλούν σύγχυση σε αρεκτούς συναδέλφους και τα οποία έχουν να κάνουν με τους βοηθούς που κάνουν ενάρξεις επαγγέλματος, με τους γονείς που δίνουν προϋπηρεσία στους γιους τους, με αυτούς που ασκούν το επάγγελμα και ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.
Δεν ήταν λίγες οι φορές στο συνέδριο που υπήρχε εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη, μεταξύ συναδέλφων, για τα προαναφερόμενα ζητήματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η «προϋπηρεσία πατέρα σε γιο», όπου ο συνάδελφος Βασίλης Μπάρμπας από τα Ιωάννινα, είπε ότι «αυτό ισχύει», παρά την αντίθετη άποψη μελών του προεδρείου του συνεδρίου.
Στα πλαίσια αυτά ειπώθηκε ότι χρειάζονται σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες, εν είδει απαντήσεων από την Ομοσπονδία, σε σειρά θεμάτων.
Στο συνέδριο συμμετείχαν οι σύνδεσμοι Αγρινίου, Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Λευκάδας και Ναυπάκτου.
Από πλευράς επισήμων, ο αριθμός δεν ήταν διόλου μικρός. Παρευρέθηκαν:
Ο νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος, ο δήμαρχος Αχιλλείων Ερωτόκριτος Καρύδης, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κέρκυρας Γεώργιος Χονδρογιάννης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ δήμου Θιναλίων Σταμάτης Κοσκινάς, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ δήμου Αχιλλείων Θωμάς Σούλας, ο υπεύθυνος του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ Σπυρίδων Μάκης, το Δ.Σ. της τοπικής ομοσπονδίας επαγγελματιών – βιοτεχνών – εμπόρων Κέρκυρας (ΟΕΒΕΚ), ο γραμματέας της ΟΒΥΕ Διονύσης Σβορώνος, οι τομεάρχες της ΟΒΥΕ: Κώστας Αθανασόπουλος και Θεόδωρος Κουτσαντώνης, ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΔ Πέτρος Μποτετζάγιας, ο πρόεδρος του «Υδρώ» Συνεταιρισμού Κέρκυρας Γέωργιος Σούκερας και εκπρόσωποι σωματείων: ξυλουργών – ηλεκτρολόγων – ψυκτικών Κέκυρας. Ενώ απέστειλαν χαιρετισμό ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους και ο δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ.
«Αναγνωρίζουμε το έργο και τη δυναμική σας»
Μνεία στο ρόλο και τη δράση του κλάδου των υδραυλικών έκαναν οι προσκεκλημένοι στο σύντομο χαιρετισμό τους, δηλώνοντας ταυτόχρονα συμπαραστάτες στον αγώνα τους.
Ο νομάρχης Κέρκυρας μίλησε για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο κλάδος στη ζωή και την ανάπτυξη του τόπου, ζητώντας από τους συναδέλφους να μη διαφύγει της προσοχής τους το θέμα της σωστής διαχείρισης του νερού.
Υπογράμμισε δε, ότι «όπου οι αρμοδιότητες της νομαρχίας αγγίζουν τις δικές σας, θα έχετε την αμέριστη συμπαράστασή μας».
Ο δήμαρχος Αχιλλείων αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης της τεχνικής υποδομή των σχολών που παράγουν θερμοϋδραυλικούς, «για να έχουμε το βέλτιστο από τους αυριανούς τεχνίτες», ενώ ο πρόεδρος του επιμελητηρίου είπε ότι τα προβλήματα των υδραυλικών είναι και προβλήματα του επιμελητηρίου.
Είπε δε, ότι ο Σύνδεσμος θα ενημερωθεί σχετικά για όλα τα προγράμματα που μπορεί να αφορούν τα μέλη του, στα πλαίσια του 4ου ΚΠΣ.
Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Κέρκυρας μίλησε για τις δύσκολες μέρες που βιώνει συνολικά ο κλάδος των ΕΒΕ, και την ανάγκη ενότητας και αγώνα.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αχιλλείων στάθηκε στην ανάγκη εμπλουτισμού των γνώσεων των υδραυλικών μέσα από προγράμματα, μια και όπως είπε η τεχνολογία εξελίσσεται, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Θιναλίων τόνισε ότι είναι υποχρέωση των εμπλεκόμενων δημόσιων οργανισμών και φορέων η εφαρμογή της νομοθεσία για την υπεύθυνη δήλωση των υδραυλικών.
«Παρατηρούνται ανακατασκευές ξενοδοχείων, ή και κατασκευές νέων κατοικιών και οι μηχανολόγοι -επειδή η νομοθεσία τους δίνει το δικαίωμα, δεν καταθέτουν υπεύθυνες δηλώσεις. Είναι σοβαρό το θέμα και πρέπει να το δούμε», είπε.
Ο γενικός γραμματέας της ΟΒΥΕ μίλησε για την ανάγκη πραγματικής και ουσιαστικής επικύρωσης των περιφερειακών συνεδρίων από την ομοσπονδία, «μια και τα περιφερειακά -κατά την άποψή μου- έχουν κάνει πάρα πολύ καλό στον κλάδο».
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΔ επισήμανε ότι όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν, το μόνο που έκαναν «ήταν να μας φορτώνουν προβλήματα», ενώ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κέρκυρας εξέφρασε την ελπίδα οι αρμόδιοι να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα του κλάδου.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε στους στόχους και τις επιδιώξεις του ΚΕΚ, για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των επαγγελματοβιοτεχνών.
«Η διασφάλιση των συμφερόντων των συναδέλφων, άξονας της δράσης μας»
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κέρκυρας Παναγιώτης Τσιτσές, ο οποίος τόνισε:
«Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συνδέσμου Θερμοϋδραυλικών Κέρκυρας, σας καλωσορίζω στο νησί των Φαιάκων. Ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας, κατεξοχήν τόπος συνεδρίων και συσκέψεων.
Είναι τιμή μας που συμμετέχετε στο συνέδριό μας από το οποίο επιδιώκουμε μέσα από εισηγήσεις και προτάσεις να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που χρόνια απασχολούν τον κλάδο μας. Γι’ αυτό το σκοπό πραγματοποιούμε αυτό το συνέδριο σήμερα, ώστε να καταλήξουμε  και να προτείνουμε στα όργανά μας όσο και στην κεντρική διοίκηση, προτάσεις τεκμηριωμένες και εφικτές.
Κυρίες και κύριοι, είναι γνωστό σε όλους μας ότι περνάμε δύσκολες ώρες και μιλάμε για την οικονομική κατάσταση του μέσου Έλληνα πολίτη, του μέσου Έλληνα υδραυλικού.

2 synedrio kerkyras.jpg

 

 

Ο νομάρχης Κέρκυρας, πρόεδροι ΔΕΥΑ καθώς και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι τίμησαν με την παρουσία τους το συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος του νησιού

 

 

Οι λόγοι είναι πολλοί, δεν χρειάζεται να αναφερθώ σήμερα εκτενώς σε όλους, που άλλωστε αποτελούν και αντικείμενο του σημερινού συνεδρίου.
Για εμάς οι έννοιες του συνδικαλισμού και του συνεταιρισμού είναι άμεσα συνδεδεμένες με την αποτελεσματικότητα και την ουσιαστική συμβολή στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και στην αύξηση του επιπέδου διαβίωσης των συναδέλφων.
Πρέπει να ανταποκρινόμαστε στην εμπιστοσύνη των συναδέλφων για την προώθηση των προβλημάτων τους, ώστε να είμαστε χρήσιμοι σε αυτούς, την κοινωνία και τον τόπο.
Επιγραμματικά θα σας αναφέρω τα κυριότερα προβλήματα που αφορούν τον κλάδο μας.
• Ξεκινώντας, πρώτα – πρώτα, από το καθεστώς και τις συνθήκες στις οποίες εργαζόμαστε.
Πάγιο αίτημά μας ήταν και είναι η επαγγελματική μας κατοχύρωση και ενώ το κράτος έχει νομοθετήσει με προεδρικό διάταγμα και έχει προβλέψει την έκδοση αδειών εξασκήσεως επαγγέλματος, αδιαφορεί για την εφαρμογή του, δηλαδή για το κομμάτι εκείνο του νόμου που αναφέρεται στη χορήγηση υπεύθυνης δήλωσης που εκδίδεται με την ολοκλήρωση του έργου από το συνάδελφο εγκαταστάτη για τη σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, διασφαλίζοντας έτσι τον πολίτη για την ποιότητα της εργασίας και των υλικών.
Δηλαδή η δικλείδα ασφαλείας που εξασφαλίζει τη νομική κάλυψη του συναδέλφου και την ασφάλεια του πολίτη.
• Τα θέματα εκπαίδευσης – κατάρτισης – εξειδίκευσης.
Πιστεύουμε ότι η πολιτεία και πάλι δεν είχε δώσει την απαραίτητη προσοχή στον κλάδο μας. Στο σύγχρονο περιβάλλον, που τα υλικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε καθημερινά στη δουλειά μας, απαιτούν τεχνογνωσία και εξειδίκευση, αντί να δημιουργήσουμε έδρα στα ΤΕΙ ώστε να θέσουμε τις προϋποθέσεις υψηλού επιπέδου εξειδίκευσης, καταργήσαμε τα ΤΕΕ και τα υποβαθμίσαμε σε ΕΠΑΣ!
• Το ασφαλιστικό.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολλή συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του απαρχαιομένου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας που κατατάσσει τους πολίτες σε κατηγορίες. Σε σχέση με το επάγγελμά μας θεωρούμε ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι άδικο και άνισο, καθώς πληρώνουμε πολλές εισφορές και δεν απολαμβάνουμε αναλογικά το επίπεδο ασφάλισης και συνταξιοδότησης, ενώ υστερούμε σημαντικά, σε προνόμια που διαθέτουν άλλοι κλάδοι.
Εδώ θα επισημάνω ότι θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια ισότητα στις παραγωγικές τάξεις στους τομείς κύριας ασφάλισης, περίθαλψης και συνταξιοδότησης.
• Τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης ήταν η μεγαλύτερη ευκαιρία ανάπτυξης της χώρας.
Για τους υδραυλικούς αυτή η μεγαλύτερη ευκαιρία πέρασε από δίπλα. Ελάχιστοι είναι οι συνάδελφοι εκείνοι που μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τα κονδύλια αυτά και να αναπτυχθούν.
Κύριος λόγος είναι η έλλειψη ενημέρωσης και θα πρέπει σοβαρά να ασχοληθεί η πολιτεία ώστε να βελτιώσει το επίπεδο ενημέρωσης του μικροεπαγγελματία συναδέλφου.
Κυρίες και κύριοι είμαι πολύ υπερήφανος και ειδικά σήμερα που κόποι και εργασία ετών τόσο του διοικητικού συμβουλίου όσο και των μελών του σωματείου μας, έχουν εμφανές αποτέλεσμα γιατί έχει καλλιεργηθεί μια άλλη συναδελφική λογική όπου μοναδικός σκοπός είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των συναδέλφων.
Και αυτό επιθυμούμε να είναι το αποτέλεσμα του σημερινού συνεδρίου, διότι κανείς δεν γνωρίζει τα προβλήματα του υδραυλικού καλύτερα από τον ίδιο τον υδραυλικό.
Και πάλι σας ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνατε».
«Να επικυρώσουμε όλοι μας, διατάξεις του Π.Δ. που δεν εφαρμόζονται»
Επόμενος ομιλητής ήταν το μέλος του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ, Κώστας Αθανασόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις άδειες του κλάδου.
«Συνάδελφοι, χρόνια μιλάμε για το προεδρικό διάταγμα στους συνδέσμους μας. Στην Ομοσπονδία, παντού. Ίσως κάποιοι συνάδελφοι ή δεν το έχουν καταλάβει, ή δεν θέλουν να το καταλάβουν.
Συνάδελφοι, θα σας εκφράσω τις θέσεις μου και κάποιες προτάσεις για το Π.Δ. 38/1991.
Το προεδρικό διάταγμα 38/1991 ενέταξε τον κλάδο μας, το επάγγελμά μας, στα θεσμοθετημένα τεχνικά επαγγέλματα και αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία ολόκληρου του συνδικαλιστικού μας κινήματος.
Καταφέραμε όλοι μαζί τότε να εξασφαλίσει ο κάθε συνάδελφος κρατική επαγγελματική άδεια. Από το 1991 έχουν περάσει 16 χρόνια και μέσα από τις τροποποιήσεις που έγιναν με τα προεδρικά διατάγματα 48/1995 και 55/2000 προσπαθούμε συνεχώς για την πλήρη εφαρμογή τους.
Η εφαρμογή των προεδρικών διαταγμάτων παρουσιάζει δυσκολίες, διότι συχνά παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της ερμήνευσής τους, με διαφορετικό και λανθασμένο τρόπο από πολλούς.
Προσωπική μου γνώμη είναι πως θα πρέπει επιτέλους να επικυρώσουμε όλοι κάποιες διατάξεις των προεδρικών διαταγμάτων που είναι απόλυτα σαφείς και δυστυχώς ακόμη και σήμερα δεν εφαρμόζονται.
Συγκεκριμένα αναφέρω πως:
1. Η θεώρηση της υπεύθυνης δήλωσης για οποιοδήποτε έργο αλλά και για επισκευή είναι υποχρεωτική.
2. Απαγορεύεται και πρέπει να το φωνάζουμε, η υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης από αδειούχο υδραυλικό σε έργο ή επισκευή που δουλεύουν μη αδειούχοι (αλεξιπτωτιστές όπως τους ονομάζουμε). Αυτοί μας φέρνουν σε σημείο να μένουμε από δουλειά και να μη μπορούμε να βγάλουμε τις υποχρεώσεις μας.
3. Δεν μπορεί κανείς σήμερα να δουλεύει, να ασχολείται με υδραυλικές εγκαταστάσεις χωρίς να κατέχει την απαιτούμενη άδεια από το νόμο.
4. Δεν θα πρέπει κανείς να έχει εργαζόμενους και να μην τους ασφαλίζει, διότι αύριο δε θα μπορούν να συμπληρώσουν υπηρεσία για την άδειά τους.
5. Να αποφεύγεται το αρνητικό φαινόμενο, να γίνονται ελεύθεροι επαγγελματίες οι βοηθοί, διότι σε πολλές περιπτώσεις με την ενέργεια αυτή εγκλωβίζονται και δυσκολεύονται να αποκτήσουν κατάλληλη προϋπηρεσία που χρειάζονται για την επέκτασή της άδειάς τους.
6. Να καταγγέλλονται και να προσπαθούμε όλοι μαζί να αποκόβουμε ανθρώπους που ασχολούνται με το επάγγελμά μας, ενώ ταυτόχρονα εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες. Στηριζόμενοι πάντα στο νόμο να γίνονται πάντα οι κατάλληλες κινήσεις έτσι ώστε να μη χάνουν δουλειά κάποιοι συνάδελφοί μας από όλους αυτούς που παρανομούν.
7. Δεν μπορούμε να απασχολούμε βοηθούς αν δεν έχουν πάει σε σχολή, διότι μετά τις 28/2/2002 δεν μπορούν να βγάλουν προϋπηρεσία για να αποκτήσουν άδεια, ασχέτως αν τους κολλάμε ΙΚΑ. Πρέπει να είναι από σχολή.
Δεν θα σας απασχολήσω περισσότερο με προτάσεις τις οποίες γνωρίζουμε όλοι αλλά δεν τις εφαρμόζουμε.
Το προεδρικό διάταγμα που ανασυγκρότησε και αναβάθμισε τον κλάδο μας είναι σαφές και δεν έχει ιδιαίτερες αδυναμίες. Ίσως υπάρχουν κάποια πράγματα που θέλουν βελτίωση, κατά την προσωπική μου άποψη πάντα, είναι αυτά που θα σας αναφέρω.
Α. Θα πρέπει ίσως να βελτιώσουμε κάποιες διατάξεις που έχουν σχέση με την προϋπηρεσία. Δηλαδή, να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρος ο τρόπος απόκτησης προϋπηρεσίας, με την εξαρτημένη σχέση εργασίας (ΙΚΑ) και μόνο ή μέσω αποδεδειγμένης εταιρικής σχέσης (εταιρίας ΟΕ ή ΕΕ κ.λπ.) με κάποιο αδειούχο υδραυλικό. Να γίνει πιο ξεκάθαρο, διότι παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι να αποκτούν προϋπηρεσία με τρόπους που δεν συνάδουν με τη νομοθεσία. Δεν θέλω να αναφερθώ εκτενέστερα.
Β. Τα προεδρικά διατάγματά μας, έχουν εκδοθεί σε εκτέλεση του νόμου 6422/1934, θα πρέπει να επικαιροποιήσουμε την ισχύουσα νομοθεσία. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τη δίωξη εκείνων που δρασστηριοποιούνται παράνομα στην αγορά των υδραυλικών εγκαταστάσεων. Ο νόμος 6422/34 είναι συγκεκριμένος  και αφού τα προεδρικά διατάγματα έχουν εκδοθεί έχοντας υπόψη το νόμο αυτό, ίσως θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε περισσότερο με κάποιο συγκεκριμένο άρθρο που θα πρέπει να εισαχθεί σε ενδεχόμενη νέα τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος 38/91.
Γ. Θα πρέπει επίσης να τροποποιηθεί το θέμα της επιμόρφωσης. Είναι σωστό τα σεμινάρια να τα κάνει η πολιτεία, όμως αν αυτό δεν μπορεί να μας καλύψει, πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα, έτσι ώστε να γίνονται σεμινάρια και μέσω πιστοποιημένων από το ΕΚΕΠΙΣ, ΚΕΚ».
«Το πρόβλημα είναι πολιτικό»
Ο γενικός γραμματέας της ΟΒΥΕ, Διονύσης Σβορώνος έκανε μία συνολική αναφορά στο ασφαλιστικό και στα προβλήματά του. Μίλησε για τους αντιασφαλιστικούς νόμους που ψηφίστηκαν, με αποκορύφωμα το Π.Δ. 258/2005.
Άσκησε κριτική στη ΓΣΕΒΕΕ για τη στάση που κρατάει στο ζήτημα, και στην αναστολή της μίας και μοναδικής κινητοποίησης που εξήγγειλε.
Υπογράμμισε ότι δεν νοείται κοινωνική ασφάλιση χωρίς χρηματοδότηση και ότι μπορούν να γίνουν ενοποιήσεις ταμείων όμοιων κλάδων, αρκεί το κράτος να μην ξεχάσει το ρόλο του.
«Δυστυχώς η νέα υπουργός μιλά για πλήρη ανταποδοτικότητα. Αυτό δεν μπορεί να λέγεται κοινωνική ασφάλιση.
Και μέχρι στιγμής δεν έχουμε αγγίξει θέματα πέρα της σύνταξης. Δεν συζητάμε για την περίθαλψη ή την πρόληψη που είναι πολύ σημαντικά ζητήματα.
Η θέση μας πρέπει να είναι μία. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Για ποιο διάλογο να μιλήσουμε με την κυβέρνηση, όταν αυτή έχει προκαθορίσει τα πάντα;
Θέση μας είναι και η ένταξή μας στα βαρέα και ανθυγιεινά.
…Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που τα γνωρίζετε πολύ καλά. Το πρόβλημα με το ασφαλιστικό είναι πολιτικό. Ή θα ιδιωτικοποιηθεί το σύστημα, ή θα βγούμε στους δρόμους να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική.
Και αυτό πρέπει να κάνουμε. Να διεκδικήσουμε, να το απαιτήσουμε, και να το κερδίσουμε».
«Είμαστε περήφανοι για τους συνεταιρισμούς μας»
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΔ Πέτρος Μποτετζάγιας αναφέρθηκε στην πορεία του συνεταιριστικού κινήματος και στην «ιδέα του συνεταιρίζεσθαι» που γεννήθηκε από συναδέλφους του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Βγήκε δηλαδή μέσα από τα σωματεία, μέσα από εμάς.
Μετά από πολύ προβληματισμό και σκέψη – πρώτα για την ποιότητα των υλικών και δεύτερον για τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές που παίρναμε εμείς από τους τοπικούς εμπόρους, ξεκίνησαν τα πρώτα συνεταιριστικά καταστήματα. Με τη σκέψη να έχουν υλικά με προδιαγραφές, να δουλεύουν στο χαμηλότερο δυνατό κόστος και να μην ακολουθούν πολιτικές άλλων συνεταιριστικών κλάδων. Στη συνέχεια τα συνεταιριστικά καταστήματα άρχισαν να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο σε όλη την Ελλάδα. Τότε γεννήθηκε η ιδέα ενός κεντρικού οργάνου που θα κάνει διαπραγματεύσεις για την καλύτερη προσφορά των υλικών προς τους συνεταιρισμούς. Με στόχο, την παραπάνω μείωση των τιμών προς πώληση από τους συνεταιρισμούς, προς όφελος δικό μας αλλά και του καταναλωτή.

4 synedrio kerkyras.jpg

 

 

Ιδιαίτερη αναφορά στο «δέσιμο» του συνδικαλιστικού και του συνεταιριστικού κινήματος, με τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για τους συναδέλφους, έγινε από τον πρόεδρο της ΠΟΣΕΥΔ Πέτρο Μποτετζάγια (τρίτος στη σειρά)

 

 

Το όργανο αυτό σήμερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Εγκαταστατών Υδραυλικών – είναι όργανο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα – πρόσφατα απέκτησε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις σε στεγασμένο χώρο 5.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, επί της Αττικής οδού, το οποίο στεγάζει αποθήκες και τα γραφεία της ομοσπονδίας μας. Ο τζίρος του 2007 ξεπέρασε τα 53.000.000 ευρώ.
Η ανάπτυξη των συνεταιρισμών μας, των συνεταιριστικών καταστημάτων μας, ξεπέρασε κάθε φιλοδοξία μας και έγιναν αυτά τα καταστήματα οι ρυθμιστές της αγοράς.
Με το εμπορικό μας σήμα «υδρώ», είμαστε υπερήφανοι για τους 32 συνεταιρισμούς και τα 54 καταστήματά μας σε όλη την Ελλάδα. Όπως προσωπικά εμείς οι Κερκυραίοι είμαστε υπερήφανοι και καμαρώνουμε για το νέο μας απόκτημα, το νέο μας μαγαζί, το ιδιόκτητο μαγαζί του συνεταιρισμού υδραυλικών Κέρκυρας.
Προσωπικές μου απόψεις τώρα, όπως είπα και στην αρχή της ομιλίας μου οι συνεταιρισμοί ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του συνδικαλιστικού μας κινήματος.
Σύνδεσμος και Συνεταιρισμός είναι ένα και εμείς εδώ στην Κέρκυρα το έχουμε αποδείξει περίτρανα, δεν ξεχωρίζουμε τίποτα, είμαστε ένα και το αυτό. Εξάλλου το λέει και η πινακίδα που έχουν αναρτήσει οι συνάδελφοι του συνδέσμου εδώ.
Η δεξαμενή των μελών του συνεταιρισμού μας είναι οι σύνδεσμοι. Δεν πάμε κάπου αλλού. Εκεί απευθυνόμαστε και εκεί πρέπει να είμαστε. Εδώ στη Κέρκυρα αυτό πρέπει να είναι κανόνας για εμάς. Δεν πρέπει να υπάρχει συνάδελφος έξω από τον μαγαζί του – το συνεταιρισμό – επουδενί λόγο, πρέπει δηλαδή όλοι μας να είμαστε εκεί. Είναι μαγαζιά που στήθηκαν με θυσίες και κόπο και θα πρέπει αυτό να το κατανοήσουν συνάδελφοι και να γίνουν μέλη.
Ο τοπικός μας σύνδεσμος είναι μπροστάρης σε αυτές τις διαδικασίες, τον ευχαριστώ πολύ».
Θα επανέλθουμε στο επόμενο τεύχος και με άλλες εισηγήσεις του συνεδρίου καθώς και τις ομιλίες των συναδέλφων.