Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Ο κακός μας …ο καιρός

Ο κακός μας …ο καιρός

Καιρός κακός, ψυχρός και ανάποδος και βαρύς χειμώνας, ή καιρός να σκεφτούμε και να αρχίσουμε να λειτουργούμε διαφορετικά μετά την πρόσφατη εμπειρία του παρατεταμένου παγετού σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας; Το ερώτημα είναι βέβαια ρητορικό, δεδομένου ότι έχουμε αποδείξει σαν λαός ότι ξεχνάμε και γρήγορα και εύκολα χωρίς να διδασκόμαστε, τις περισσότερες φορές, από τα λάθη μας ή από ζημιογόνες επιλογές μας.
Για τους Θεσσαλονικείς που υπέστησαν ζημιές στις σωληνώσεις και τους ατομικούς λέβητες, καυτός ήταν ο “λογαριασμός” εν μέσω παγετού τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 25% των καταναλωτών με ατομικούς λέβητες είτε φυσικού αερίου είτε πετρελαίου, αντιμετώπισαν προβλήματα από σπασμένες σωληνώσεις και ανεπανόρθωτες ζημιές.
Εκτιμάται ότι ανάλογα με το εύρος των ζημιών το “κουστούμι” για τον καταναλωτή κυμαίνεται από 200 έως και πάνω από 2.000 ευρώ.
Με την κατανάλωση του φυσικού αερίου να καταγράφει άνοδο πάνω από 50% τον Ιανουάριο και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 30%, το μόνο θετικό νέο για την τσέπη των Θεσσαλονικέων είναι ότι η ΕΥΑΘ ανακοίνωσε απαλλαγές και σημαντικές εκπτώσεις σε όσους καταναλωτές παρουσίασαν διαρροές, άφηναν τις βρύσες ανοιχτές για να αποφύγουν το πάγωμα των εγκαταστάσεών τους ή αντικατέστησαν κατεστραμμένα υδρόμετρα.
Απόψεις για το τι έφταιξε, πέρα από τον χιονιά, για τις καταστροφές και την απίστευτη ταλαιπωρία, καταγράφονται σε επόμενες σελίδες του περιοδικού μας. Πάντως αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα και τα συμπεράσματα της έρευνας που διατάχθηκε από την εισαγγελία Θεσσαλονίκης για την κατάσταση που βίωσαν οι κάτοικοί της μέσα στις γιορτές.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι ζημιές δεν μπορούσαν να αποφευχθούν, δεδομένου ότι οι φετινές χαμηλές θερμοκρασίες εμφανίζονται κάθε εξήντα χρόνια. Αυτός ο ισχυρισμός δεν μπορεί να σταθεί αν σκεφτούμε ότι η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας μάς επιφυλάσσει απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα.
Όμως φέτος το χειμώνα εκτός από τις ζημιές στα συστήματα ύδρευσης και θέρμανσης είχαμε και πάλι δυστυχήματα και ατυχήματα στην προσπάθεια συμπατριωτών μας να ζεσταθούν. Για άλλη μια φορά είχαμε απώλεια ζωής από δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα από μαγκάλι στην Κομοτηνή. Ταυτόχρονα έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις δηλητηριάσεων από αναθυμιάσεις που προέρχονται από ξυλόσομπες ή τζάκια. Επίσης καταγράφηκαν δεκάδες πυρκαγιές που προήλθαν από καμινάδες ή από λεβητοστάσια. Από ότι φαίνεται τέτοια φαινόμενα όσο διαρκεί η ενεργειακή ένδεια στη χώρα μας θα επαναλαμβάνονται κάθε χειμερινή περίοδο.
Ένα άλλο θέμα επίκαιρο που αφορά την θέρμανση είναι η ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας που αφορά την αυτονομία και που καταργεί την υποχρέωση της συναίνεσης του «50+1» των ενοίκων της πολυκατοικίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες αρμόδιοι του υπουργείου Ενέργειας αναγνώρισαν ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση σε σχέση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν για όσους αυτονομηθούν στο κόστος συντήρησης της κεντρικής θέρμανσης. Τόνισαν ότι θα υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος για την εφαρμογή της τροπολογίας. Οι ίδιοι κύκλοι διαβεβαίωναν επίσης ότι η εγκύκλιος δεν θα υποχρεώνει όσους αυτονομηθούν να πληρώνουν πάγιο, το οποίο συνδέεται με την κατανάλωση πετρελαίου στην κεντρική θέρμανση, αλλά να συνεισφέρουν για τη συντήρηση της κεντρικής θέρμανσης.
Πάντως μέχρι να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος, το όλο θέμα παραμένει ασαφές και καθιστά σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστη τη σχετική τροπολογία.
Εάν η νέα απόπειρα της πολιτείας να ανοίξει τον δρόμο για την αυτονομία στη θέρμανση με φυσικό αέριο δεν έχει την τύχη της πρώτης που επιχειρήθηκε το 2014, τότε θα δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες διαμερίσματα να αποκτήσουν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης και ταυτόχρονα να σταματήσουν
οι διενέξεις μεταξύ των ενοίκων των πολυκατοικιών που είχαν γίνει σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία
χρόνια.

«Υ»

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σχόλια