Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » NTOMΠΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΡΑΤΑ

NTOMΠΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΡΑΤΑ

paraleipomena florinas 1.jpg

Στη Φλώρινα…
«Το άγιο τσιπουράκι», κατά πως λέει το τραγούδι, το γευτήκαμε στη Φλώρινα, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου συνδέσμων Μακεδονίας – Θράκης, με τη ζεστή φιλοξενία του τοπικού συνδέσμου.
Και όχι μόνο το γευτήκαμε, αλλά είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά και τον τρόπο παραγωγής του και ιδιαίτερα το …τελετουργικό, μέχρι την απόσταξή του. Δηλαδή, καλή παρέα και εδέσματα.
paraleipomena florinas 1.jpgparaleipomena florinas 2.jpg

paraleipomena florinas 3.jpgparaleipomena florinas 4.jpg

Κι επειδή το καλό έχει και συνέχεια, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, ο σύνδεσμος επεφύλαξε για όλους τους συμμετέχοντες μια έκπληξη, μεταφέροντάς μας στο παραδοσιακό οινοποιείο του Πάντου, λίγο έξω από τη Φλώρινα.
Μεγάλη φωτιά στον περιβάλλοντα χώρο (για να ξορκιστούν τα κακά πνεύματα, κατά το έθιμο των φωτιών της Φλώρινας στις 23 Δεκεμβρίου), συνοδεία χάλκινων μουσικών οργάνων.
Το γλέντι, αν και βροχερός ο καιρός, άναψε.
Η φωτιά δεν έσβησε και οι συνάδελφοι χόρεψαν γύρω της, με τα χάλκινα να ηχούν, μέσα στο βαθύ σκοτάδι της περιοχής, παραδοσιακούς μακεδονικούς σκοπούς, μέχρι και Μπρέγκοβιτς (όχι, μακεδονικό ζήτημα δεν ηγέρθη).
Στο γλέντι των συναδέλφων συμμετείχε και ο βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ. κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ο οποίος και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το σύνδεσμο και της δράσεις του.
Το αξίζουν άλλωστε οι συνάδελφοι, εκεί, στην πύλη των Βαλκανίων.

Συγκεκριμένα…
Ίσως η πιο εύστοχη παρατήρηση – πρόταση που έχουμε ακούσει μέχρι τώρα για την εκπαίδευση των σπουδαστών θερμοϋδραυλικών, σε αντιδιαστολή με τη συνεχή γκρίνια και τα παράπονα που διατυπώνονται (και τα οποία δεν οδηγούν πουθενά από μόνα τους), για το επίπεδο γνώσεων των αυριανών συναδέλφων.
Την κατέθεσε ο συν. Δημήτρης Καϊλάρης από την Καβάλα, στο 9ο περιφερειακό συνέδριο των συνδέσμων Μακεδονίας – Θράκης.
«Εάν θεωρούμε ότι η εκπαίδευση των μαθητών δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του επαγγέλματος, ας ορίσουμε μία επιτροπή που θα επισκεφθεί κάποιες σχολές για να παρακολουθήσει τα εργαστηριακά μαθήματα και να κάνουμε στη συνέχεια, με βάση τη γνώση και την εμπειρία μας, συγκεκριμένες προτάσεις στους αρμόδιους φορείς».
Απλά, ξεκάθαρα και συγκεκριμένα…

santorini 6.jpg

 

Και καπετάνιος…
Όχι, δεν πρόκειται για το Σεβάχ το Θαλασσινό, αλλά για τον Παναγιώτη Κουσαθανά, τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Μυκόνου που μετέβη στη Σαντορίνη με το σκάφος του, για τα εγκαίνια του συνεταιρισμού. Με μπουνάτσα καιρό ήρθε, με αεράκι επέστρεψε στο νησί του. Και όπως μάθαμε, ούτε γοργόνα, αλλά ούτε τον υπουργό Οικονομικών συνάντησε στη ρότα του για να του ζητήσει τη φορολογική του δήλωση.
Καπετάνιε, καλά ταξίδια, καλά ψαρέματα και καλές δουλειές, για ακόμα μεγαλύτερο σκάφος. Να χωράει και 10 συναδέλφους, που λέει ο λόγος.