Αρχική » Περιεχόμενα » Συνεντεύξεις » NOBEL, ΞΥΛΙΝΑΚΗΣ Δ. & ΣΙΑ: Μια πρωτοπόρα βιομηχανία ηλιακών με οδηγό τις οικογενειακές αρχές…

NOBEL, ΞΥΛΙΝΑΚΗΣ Δ. & ΣΙΑ: Μια πρωτοπόρα βιομηχανία ηλιακών με οδηγό τις οικογενειακές αρχές…

xil1.jpg

xil1.jpgΣυνέντευξη της Διευθύντριας Διοίκησης της εταιρίας, Δήμητρας Ξυλινάκη στον αρχισυντάκτη μας Τάσο Κατσαρό
Τριάντα τρία χρόνια παρουσίας συμπληρώνει φέτος η εταιρία «Nobel, Ξυλινάκης Δ. & Σία».
Δημιουργήθηκε το 1975 από τον Εμμανουήλ Ξυλινάκη και από το ξεκίνημά της δραστηριοποιείται στην κατασκευή ηλεκτρικών και ηλιακών θερμοσιφώνων. Οι επιχειρηματικοί ορίζοντες διευρύνονται με την εξαγορά τριών ομοειδών εταιριών «Hliofen» και «Master» το 1996 και «Omega» το 1997.
Σήμερα συνεχιστές  της εταιρίας είναι η δεύτερη γενιά, τα τρία αδέλφια Δήμητρα, Δημήτρης και Βαρδής Ξυλινάκης που «υπηρετούν» με προσήλωση τους υψηλούς στόχους που είχαν τεθεί από την ίδρυσή της και που αφορούν στην ποιότητα σε όλους τους τομείς: παραγωγική διαδικασία, προϊόν, υπηρεσίες.
Με συνεχείς επενδύσεις σε προγράμματα έρευνας και εκσυγχρονισμού, σε μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας και υψηλής ακριβείας, σε μεθόδους βιομηχανικής αυτοματοποίησης, σε καινοτομικές βελτιώσεις των προϊόντων, σε εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού και στελέχωση υψηλής εκπαίδευσης, η εγγύηση για ευελιξία, αξιοπιστία, συνέπεια και ποιότητα είναι δεδομένη. Σήμερα, η εταιρία απασχολεί πάνω από εκατό άτομα προσωπικό σε δύο σύγχρονες, ιδιόκτητες εργοστασιακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη βιομηχανική ζώνη Αχαρνών.
Εντός των επόμενων δύο ετών ολοκληρώνεται σημαντική επένδυση μεγέθους 30 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά  νέα υπερσύγχρονη μονάδα καθετοποιημένης παραγωγής και πολύ μεγάλης δυναμικότητας.
Με οδηγό την πολύτιμη εμπειρία και την πολύχρονη τεχνογνωσία, η «Nobel, Ξυλινάκης Δ. & Σία », παρουσιάζει μια συνεχή εξέλιξη που την φέρνει στην πρώτη γραμμή στο χώρο των ηλιακών συστημάτων, κατέχοντας σημαντική θέση στην εγχώρια και ξένη αγορά.
Τα εγκατεστημένα ηλιακά συστήματα της εταιρίας καλύπτουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα, τόσο στη χώρα μας όσο και σ’ άλλες χώρες της Ευρώπης.
Το όραμα, τους στόχους, τη φιλοσοφία της εταιρίας, μας καταθέτει με συνέντευξη στο περιοδικό μας η κ. Δήμητρα Ξυλινάκη.

Κυρία Ξυλινάκη, η εταιρία σας ιδρύθηκε εδώ και τριάντα τρία χρόνια, και με μία συνεχή εξέλιξη σήμερα κατέχει μία σημαντική θέση στην αγορά των ηλιακών συστημάτων. Ποια είναι η πορεία αυτής της εξέλιξης;
Από την αρχή, το αντικείμενο δραστηριότητας της εταιρίας, ήταν η κατασκευή ηλεκτρικών και ηλιακών θερμοσιφώνων και τώρα πλέον επεκτεινόμαστε και στη θέρμανση χώρου.
Στα 33 χρόνια της πορείας μας  αποκτήσαμε πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία καθώς διαρκώς εξελίσσουμε τη δουλειά μας με στόχο πάντα το καλύτερο.
Τα προϊόντα μας   έχουν πραγματικά μεγάλη απήχηση στην ελληνική αγορά  την οποία προμηθεύουμε σε όλη της την έκταση. Ταυτόχρονα κατακτούν και τις αγορές του εξωτερικού με ιδιαίτερη επιτυχία.
Αφουγκραζόμαστε διαρκώς τις εξελίξεις και   επενδύουμε,  σε σύγχρονο εξοπλισμό και γενικότερη οργάνωση, έτσι ώστε τα προϊόντα μας να είναι σύμφωνα με τα τελευταία standards και ταυτόχρονα να έχουν τις  υψηλότερες αποδόσεις.
Τα τελευταία χρόνια πράγματι, έχουμε κάνει πολύ μεγάλες και σοβαρές επενδύσεις.
Ποιες είναι οι πιο χαρακτηριστικές, απ’ αυτές τις επενδύσεις;
Σαν παράδειγμα μπορώ να αναφέρω τη δημιουργία, το 2003, της δικής μας αυτόνομης σμαλταρίας. Μέχρι τότε στέλναμε τα δοχεία αποθήκευσης νερού για επισμάλτωση, στα τρία εμαγιαριστήρια που υπήρχαν, εντός και εκτός Αττικής.
Όμως διαπιστώσαμε ότι έτσι δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε τους     χρόνους παράδοσης και την ποιότητα του εμαγιέ των μπόιλερ.
Προκειμένου λοιπόν να διασφαλίσουμε την ευελιξία και την ποιότητά μας επενδύσαμε σε σύγχρονη αυτοματοποιημένη μονάδα επισμάλτωσης, ειδικά σχεδιασμένη μόνο για μπόιλερ.

xil 2.jpg
Ο Δημήτρης Ξυλινάκης μπροστά στην υπεραυτόματη ρομποτική μηχανή Laser για τη συγκόλληση του μονοκόμματου επιλεκτικού φύλλου του απορροφητή με το υδροστοιχείο


Αυτή τη στιγμή η σμαλταρία μας δουλεύει σε εικοσιτετράωρη βάση, και μπορώ να σας πω ότι και πάλι δεν προλαβαίνει όλη την παραγωγή. Το βασικό βέβαια είναι ότι πλέον έχουμε την απόλυτη επίβλεψη  και σ’ αυτή τη φάση της παραγωγής, καθώς ελέγχουμε την ποιότητα του σμάλτου σε ένα προς ένα τα δοχεία αποθήκευσης νερού  και είμαστε εμείς οι απόλυτα υπεύθυνοι για το παραγόμενο προϊόν.
Αργότερα, επενδύσαμε σε μηχανές με υπερήχους, τις λεγόμενες Ultrasonic Welding Machines, για την παραγωγή μονοκόμματης  απορροφητικής επιλεκτικής επιφάνειας, δεδομένου ότι οι μέθοδοι παραγωγής του απορροφητή του ηλιακού συλλέκτη υπαγορεύονταν πλέον από νέα και πιο απαιτητικά πρότυπα.
Πρόσφατα δε, προχωρήσαμε σε άλλη μία πολύ σημαντική επένδυση, μεγάλου μεγέθους, που αφορά την εγκατάσταση  υπεραυτόματης ρομποτικής μηχανής LASER για τη συγκόλληση του μονοκόμματου επιλεκτικού φύλλου του απορροφητή με το υδροστοιχείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είμαστε  η μοναδική βιομηχανία κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων στην Ελλάδα, που έχουμε αυτό το σύγχρονο εξοπλισμό στην παραγωγή μας, όντας έτσι ανταγωνιστικοί ακόμη και στις απαιτητικότερες αγορές του εξωτερικού, όπου οι πωλήσεις γίνονται συνοδεία πιστοποιητικών υψηλών standards.
Τα παραπάνω αποτελούν απλώς κάποια ενδεικτικά παραδείγματα, δε θέλω να κουράσω, απλώς να επισημάνω ότι όλο το πλαίσιο της δραστηριότητάς μας χαρακτηρίζεται από το πνεύμα της προόδου, της αυτοδυναμίας και της ποιότητας.
Βέβαια εκτός από τις επενδύσεις στον εξοπλισμό, δίνουμε ταυτόχρονα πολύ μεγάλο βάρος στο θέμα της αποτελεσματικής διοίκησης και ουσιαστικής  οργάνωσης στα υπόλοιπα τμήματα της εταιρίας, έτσι ώστε να διατηρούμε την ευελιξία μας και να μπορούμε να στηρίζουμε το συνεχώς αυξανόμενο μέγεθός μας, από κάθε άποψη.
Τα προϊόντα σας κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις σας;
Με τις διαρκείς επενδύσεις μας τόσο σε βιομηχανικό εξοπλισμό, όσο και σε εξειδικευμένη στελέχωση, έχουμε καταφέρει να παράγουμε εμείς τα προϊόντα μας από το «Α» έως το «Ω».
Δεν έχουμε φασόν  στη δουλειά μας, δεν  κάνουμε συναρμολόγηση. Το προιόν είναι εξ’ ολοκλήρου δικής μας κατασκευής.
Χρησιμοποιούμε πιστοποιημένες  πρώτες ύλες και οι διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου εξασφαλίζουν την παραγωγή μας.  
Όλα τα προιόντα μας είναι πιστοποιημένα και πατενταρισμένα.
Επίσης, έχουμε ισχυρό δίκτυο διανομής εξασφαλίζοντας άμεση παράδοση σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό.
Έτσι κάποιος που θα αποτανθεί στην «Ξυλινάκης», γνωρίζει ότι την ευθύνη για το προϊόν που αγόρασε την έχει εξ ολοκλήρου η εταιρία μας, η οποία άλλωστε τον στηρίζει σε οποιαδήποτε στιγμή με τον πιο άμεσο τρόπο.
Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η εξαγωγική σας δραστηριότητα;
Εκτός από την πολύ αγαπημένη και σεβαστή αγορά της Ελλάδας, έχουμε, πλέον, ανοίξει τα φτερά μας και προς το εξωτερικό.
Διερευνητικά πριν από  5 χρόνια παρουσιάσαμε τα προϊόντα μας σε διεθνείς εκθέσεις. Είδαμε ότι υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση, και προχωρήσαμε με σταθερά βήματα και σ’ αυτόν τον τομέα.
Τα προϊόντα μας αρέσουν πολύ και είναι ανταγωνιστικά σε κάθε επίπεδο. Είναι σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές και διακρίνονται από εξαιρετική αισθητική. Επιπλέον, η υποδομή και η τεχνογνωσία μας, μας επιτρέπουν να προσαρμόζουμε το προϊόν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις που μπορεί να προκύψουν σε  κάποιες αγορές.
Ταυτόχρονα η εξαγωγική μας δραστηριότητα υποστηρίζεται από το πολύγλωσσο  τμήμα εξαγωγών και έτσι έχουμε άμεση επικοινωνία με τον πελάτη στη γλώσσα του.
Σαφώς,  υπάρχουν ιδιαιτερότητες στις αγορές  του εξωτερικού σε σχέση με την αγορά της Ελλάδας.
Κατ’ αρχήν οι περισσότερες απ’ αυτές  είναι αναδυόμενες στο χώρο των ηλιακών συστημάτων, διότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ ανεπτυγμένο το δίκτυο φυσικού αερίου εδώ και χρόνια.
Όμως με την σοβαρότατη ενεργειακή κρίση, πλέον όλες οι χώρες άρχισαν να κατευθύνονται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Έτσι οι νομοθεσίες αλλάζουν παντού, με στόχο την ενθάρρυνση χρήσης προϊόντων που εκμεταλλεύονται τις ανανεώσιμες πηγές.
Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλεται υποχρεωτικά η χρήση τους, ενώ υπάρχει ακόμα και επιδότηση της εγκατάστασης.
Άρα δημιουργούνται πολλά κίνητρα για την προώθηση των ελληνικών ηλιακών συστημάτων και στο εξωτερικό.
Επίσης, σ’ αυτές τις αγορές υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, ιδίως στον τομέα της αισθητικής. Δεν είναι όπως στη χώρα μας, που μπορεί να τοποθετηθεί ένας ηλιακός θερμοσίφωνας χωρίς να υπάρχει καμία αρχιτεκτονική πρόβλεψη.
Τα προϊόντα σας ανταποκρίνονται σ’ αυτές τις απαιτήσεις;
Όπως σας προανέφερα , δε μένουμε ποτέ στα κεκτημένα αλλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις και προσαρμοζόμαστε στις νέες απαιτήσεις.
Πράγματι, λοιπόν τα προιόντα μας , όχι μόνο ανταποκρίνονται αλλά και διακρίνονται και γίνονται ιδιαίτερα αρεστά.
Πρόκειται για προϊόντα που θέτουν τον πήχυ της ποιότητας ψηλότερα απ’ αυτό που μέχρι τώρα γνωρίζαμε.
Ποια είναι αυτά τα προϊόντα;
Συγκεκριμένα δημιουργήσαμε μια νέα σειρά προϊόντων ιδιαίτερης αισθητικής, τη σειρά APOLLON, την οποία ήδη διαθέτουμε στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία.
Πρώτα απ’όλα ας μιλήσουμε για τον  πρωτοποριακό ηλιακό συλλέκτη APOLLON που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη επιτυχία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

xil 4.jpg
Ο πρωτοποριακός συλλέκτης APOLLON με μονοκόμματο
κάσωμα από ειδικό κράμα ναυπηγικού αλουμινίου, με πιστοποίηση «Solar Key Mark»

Πρωτοπαρουσιάστηκε στην έκθεση Infacoma 2004 και η προώθησή του συνεχίστηκε στην CLIMATHERM  και σε διεθνείς εκθέσεις στην Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία όπου η ανταπόκριση που είχε ήταν μεγάλη.
Τώρα, ξεκινάμε μία καμπάνια για την προώθησή του και στην ελληνική αγορά, όπου ήδη πωλείται βέβαια, χωρίς όμως να έχει διαφημιστεί  ιδιαιτέρως.
Το μοντέλο αυτό έχει αρκετά σημεία που το κάνουν ξεχωριστό σε σχέση με τους υπόλοιπους συλλέκτες που κυκλοφορούν στην αγορά.
Βασικό του πλεονέκτημα είναι το πρεσαριστό μονοκόμματο κάσωμα, στο οποίο δεν υπάρχουν ραφές και ενώσεις καθώς κατασκευάζεται με ένα μόνο «πάτημα» σε πρέσα 400 τόνων.
Επιπλέον το κάσωμα αυτό φτιάχνεται από  ειδικό κράμα ναυπηγικού αλουμινίου – υλικό που χρησιμοποιείται στη ναυσιπλοΐα ειδικά για τις αντιδιαβρωτικές του ιδιότητες- οπότε από πλευράς αντοχής στο χρόνο είναι ένα εξαιρετικό προϊόν και φυσικά  απόλυτα στεγανό και στιβαρό.
Ο απορροφητής είναι επίσης μονοκόμματος και  συγκολλημένος με LASER  – με τη μηχανή LASER στην οποία προαναφέρθηκα- και η επιφάνεια του είναι επιλεκτική, όπου έχουμε κατά μέσο όρο 95% απορροφητικότητα και μόνο 5% εκπεμψιμότητα. Η απόδοσή του είναι πολύ υψηλή, εξασφαλίζοντας ζεστό νερό ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες του χειμώνα.
Επίσης, χρησιμοποιούμε ειδικό ηλιακό κρύσταλλο ασφαλείας υψηλής διαπερατότητας και αντοχής.
Έτσι έχουμε ένα προϊόν εξαιρετικής αισθητικής και απόδοσης που εξάγεται σε πολύ δύσκολες αγορές όπως είναι αυτές της Γερμανίας και της Αυστρίας που έχουν εντελώς διαφορετικό κλίμα από το δικό μας.

xil 3.jpg
Ο νέος ηλιακός APOLLON σε επίπεδη επιφάνεια


Ο ηλιακός συλλέκτης «APOLLON» είναι πατενταρισμένος και πιστοποιημένος με το διεθνές σήμα «Solar Key Mark», πιστοποίηση ποιότητας, που αποτελεί και το διαβατήριο του για τη διάθεσή του και σε άλλες χώρες.
Εκτός από αυτόν τον συλλέκτη, έχουμε προχωρήσει και σ’ ένα δεύτερο καινοτομικό προϊόν, το οποίο περιλαμβάνει τον συλλέκτη «APOLLON» και μαζί με τα υπόλοιπα μέρη που το συνθέτουν, κάνουν ένα ηλιακό θερμοσίφωνα πολύ διαφορετικό απ’ αυτόν που ξέρουμε μέχρι τώρα: τον ηλιακό θερμοσίφωνα της σειράς APOLLON, στον οποίο έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε σημεία που αφορούν την αισθητική του..
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά του, που το διαφοροποιούν από τα γνωστά δεδομένα, είναι ότι μετά την εγκατάσταση του ηλιακού συστήματος δεν έχουμε πουθενά (το τονίζω) ούτε εμφανείς καλωδιώσεις ή  σωληνώσεις ούτε ορατά σημεία σύνδεσης.
Η σχεδίασή του είναι τελείως διαφορετική, με ειδικά διακοσμητικά κανάλια που φροντίζουν όλες τις λεπτομέρειες αισθητικής που όμως πραγματικά κάνουν τη διαφορά. Έτσι το εγκατεστημένο προϊόν είναι ιδιαίτερα προσεγμένο, κομψό και αποδοτικό ταυτόχρονα .
Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι έχουμε τον ίδιο τύπο βάσης στήριξης του συστήματος είτε πρόκειται για εγκατάσταση σε ταράτσα είτε σε κεραμίδια.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ηλιακό σύστημα, με το οποίο η εταιρία μας πρωτοπορεί καθώς είμαστε οι μοναδικοί  που διαθέτουμε ηλιακό θερμοσίφωνα με απόλυτη κάλυψη όλων των συνδέσεων.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η τεχνολογία στη χώρα μας βρίσκεται σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο…
Γενικά θα πω ότι οι Έλληνες πρωτοστάτησαν στα ηλιακά συστήματα.
Υπάρχει τεχνολογία στη χώρα μας και οι συνάδελφοι, όπως και εμείς, συνεχώς αγωνίζονται για το καλύτερο. Σίγουρα ό,τι προσθέτει ο καθένας μας, είναι καλό και για τον κλάδο και για την Ελλάδα. Σαν χώρα, έχουμε ιστορία στην ανάπτυξη των ηλιακών συστημάτων και αυτή η ιστορία μας έσπρωξε και σ’ άλλες αγορές. Δηλαδή, θέλω να πω ότι το ελληνικό προϊόν σ’ αυτόν τον κλάδο έχει καλό όνομα στο εξωτερικό.
Όμως και άλλες χώρες, τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει άλματα τόσο στην τεχνολογία όσο και στη χρήση της ηλιακής ενέργειας…
Όπως σας είπα, επειδή ζούμε σε δύσκολες εποχές, ο κόσμος έχει στραφεί πάρα πολύ στις ανανεώσιμες πηγές. Στο εξωτερικό γίνονται μεγάλες επενδύσεις και επιχειρηματίες που δεν είχαν ασχοληθεί στο παρελθόν με την ενέργεια, τώρα μπαίνουν σ’ αυτόν τον κλάδο. Γίνονται επιχειρήσεις και εργοστάσια στην Ισπανία, τη Γερμανία, την Αυστρία. Οι δύο τελευταίες χώρες είναι από τους πρώτους κατασκευαστές παρ’ ότι δεν έχουν και πολύ ήλιο.
Επομένως πρέπει και εμείς να είμαστε προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις.
Η ελληνική πολιτεία στέκεται αρωγός στις προσπάθειές σας;
Εδώ στην Ελλάδα όποιος είναι επιχειρηματίας είναι ένας μεγάλος αγωνιστής.
Εμείς έχουμε το μεράκι και την ψυχή και τα καταθέτουμε κάθε μέρα γιατί αγαπάμε αυτή τη χώρα.
Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορώ να πω ότι οι υποδομές της χώρας και τα προγράμματά της είναι τόσο ενθαρρυντικά.
Υπάρχουν φορείς που βοηθούν όπως είναι το «ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος» που εμείς συνεργαζόμαστε κατά βάση.
Όμως θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα κίνητρα στον επιχειρηματία για να αναπτυχθεί και στον ιδιώτη – χρήστη ηλιακών για να ελαφρυνθεί οικονομικά.
Στην Πορτογαλία για παράδειγμα , η φορολογία για ένα ηλιακό θερμοσίφωνα είναι 12% όταν η υπόλοιπη γενική φορολογία είναι 20%. Σε πολλές χώρες υπάρχουν επιδοτήσεις που φτάνουν στο 50-60% της δαπάνης, όπως επίσης υπάρχει και υποχρεωτική εγκατάσταση στα νέα διαμερίσματα.
Πιστεύω λοιπόν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για να βοηθηθεί το μεράκι που έχει ο Έλληνας επιχειρηματίας, αυτός που θέλει να μείνει στην πατρίδα του και να βοηθήσει την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας , προσφέροντας ταυτόχρονα θέσεις εργασίας σε καιρούς  τόσο δύσκολους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εμείς για παράδειγμα απασχολούμε  περισσότερα από εκατό άτομα προσωπικό και πραγματικά ευχαριστούμε όλους όσους εργάζονται στην εταιρία μας γιατί μαζί τους προχωράμε και προοδεύουμε με σταθερά βήματα.
Όμως ταυτόχρονα χρειάζεται στήριξη από την πολιτεία για να παραμείνει ο κλάδος μας ζωντανός και να αναπτυχθεί περισσότερο.
Πρέπει να μειωθεί άμεσα ο ΦΠΑ για τα ηλιακά και να δοθούν επιδοτήσεις όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έμμεσα ο ηλιακός θερμοσίφωνας εξοικονομεί ενέργεια και είναι παράδοξο να έχει ανταγωνιστές το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα που επιβαρύνονται με 9% ΦΠΑ.
Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει το νομικό πλαίσιο ώστε να εξασφαλίζεται ή και να επιβάλλεται η αρχιτεκτονική πρόβλεψη της εγκατάστασης ηλιακού, στις νέες κατοικίες.
Πιστεύω ότι στη χώρα μας υπάρχει  οικολογική συνείδηση όμως λείπουν τα κίνητρα για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.
Γενικά, είσαστε αισιόδοξη σαν επιχειρηματίας, λαμβάνοντας υπόψη και το δύσκολο, διεθνώς, οικονομικό περιβάλλον;
Για τη δουλειά μας έχουμε όραμα και προσπαθούμε να το υλοποιήσουμε. Αν δεν είχαμε δεν θα κάναμε επενδύσεις χρημάτων και ζωής.
Από εκεί και πέρα πάντα υπάρχουν οι συνθήκες και οι συγκυρίες που διαμορφώνονται.
Σαφώς, υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες καθώς η αγορά έχει «ανοίξει» για τα ηλιακά και είμαστε αισιόδοξοι, κάτω από την ομπρέλα της διεθνούς κατεύθυνσης προς τη λύση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας..
Όμως από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα που προέρχονται από τη διεθνή οικονομική κρίση. Οι αυξήσεις των πρώτων υλών τα τελευταία χρόνια, η πρόσφατη απρόβλεπτη εξέλιξη στο χώρο των τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο, η συρρίκνωση της αγοραστικής ικανότητας του κόσμου, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που κυριαρχούν, προκαλούν διατάραξη των ισορροπιών και της ανάπτυξης.
Εμείς έχουμε ζωντανό το όραμα αλλά δημιουργούνται συνθήκες πάνω από τις δυνατότητές μας και στο μέτρο που μπορούμε να κινηθούμε, κάνουμε πάντα ό,τι καλύτερο μπορούμε.
Ταυτόχρονα και κλείνοντας, θα ήθελα να πώ ότι υπάρχει και μια άλλη διάσταση που μας συνοδεύει σ’ όλη την επιχειρηματική μας πορεία.
Θέλω να επισημάνω ότι η δουλειά μας, για εμάς, είναι ένα μέλος της οικογένειάς μας.  Έτσι σαν συνέπεια, οι αρχές που έχουμε στο σπίτι μας διέπουν και τη δουλειά μας, παρ’ ότι οι καιροί είναι δύσκολοι. Δεν θα θυσιάζαμε για τίποτε την ποιότητά μας, την ειλικρίνειά μας, την αξιοπιστία μας. Αυτό που πουλάμε  είναι αυτό που λέμε ότι πουλάμε.
Κάθε τι που κάνουμε και λέμε είναι αληθινό και  πιστεύουμε πως αυτή ακριβώς η φιλοσοφία μας, είναι το όπλο μας, είναι το μέσο που μας καταξίωσε και μας στηρίζει.