Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » Νίκος Τσούλλος: Το κράτος πρέπει να προστατεύσει όλους εμάς που ασκούμε το επάγγελμά μας τίμια

Νίκος Τσούλλος: Το κράτος πρέπει να προστατεύσει όλους εμάς που ασκούμε το επάγγελμά μας τίμια

Ο προεδρος του Συνδέσμου Αδειούχων Εγκαταστατών Υδραυλικών Νομού Δωδεκανήσου, Νίκος Τσούλλος, μας μίλησε για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι που κατοικούν και δραστηριοποιούνται στα Δωδεκάνησα, ιδιαίτερα με τις αλλαγές στην παγιωμένη τους εργασία που προκάλεσε η πανδημία.
Πόσο έχουν επηρρεαστεί οι δουλειές των συναδέλφων σας στην Ρόδο από την επιδημία του κορoνοϊού και με κλειστά σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία του νησιού που πρόσφεραν δουλειά στους συναδέλφους σας;
Οι δουλειές μας έχουν επηρρεαστεί σε μεγάλο βαθμό γιατί είμαστε ένα σχεδόν εποχιακό επάγγελμα, αφού δουλεύουμε πολύ με τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία. Πιο πολύ δουλειά έχουμε το χειμώνα από ό, τι το καλοκαίρι και με κλειστά τα ξενοδοχεία είναι λογικό να πέσει πολύ η δουλειά μας. Έχουμε επηρεαστεί και με τον κορoνοϊό, πρέπει να προσέχουμε πολύ.
Με τις απαγορεύσεις που ισχύουν, τώρα που δεν μπορείτε να συναντηθείτε, πώς επικοινωνείτε με τα μέλη σας και κυρίως αυτά που κατοικούν σε άλλα νησιά, κάνετε τηλεδιασκέψεις;
Επικοινωνούμε τηλεφωνικά ή με mail. Έχουμε κρατήσει και την κοπέλα που ασχολείται με την γραμματεία. Όποιος θέλει να πάρει πληροφορίες για κάτι, παίρνει στο Σύνδεσμό μας και μιλάει με την υπάλληλο. Είμαστε ένας σύνδεσμος με μέλη από όλα τα Δωδεκάνησα, όχι μόνο από την Ρόδο. Η επωνυμία μας είναι «Σύνδεσμος Υδραυλικών Δωδεκανήσου» και έχουμε μέλη από την Κάσο, την Κάρπαθο, το Καστελόριζο, την Σύμη, την Λέρο, την Πάτμο κ.λπ – από όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων.
Ποία είναι η θέση του Σωματείου σας σχετικά με την εκπαίδευση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν το επάγγελμα σας; Τελευταία αλλάζουν πολλά. Κάποιες από τις επαγγελματικές σας σχολές, μπορεί και να κλείσουν εντελώς. Στην σχολή της Ρόδου τι κατάσταση επικρατεί;
Στόχος όλων μας, του Συνδέσμου μας της ΟΒΥΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, είναι η συνεχής ενημέρωση όλων όσων ασκούν το επάγγελμα του υδραυλικού. Αυτό προϋποθέτει αναβάθμιση των σχολών. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να συνδυαστεί η επιστήμη με την πρακτική εξάσκηση. Δυστυχώς αυτό το διάστημα δεν ισχύει αυτό, πολλά παιδιά αποφοιτούν από τις σχολές χωρίς να έχουν την δυνατότητα να εργαστούν, γιατί δεν έχουν κάνει πρακτική εξάσκηση. Παρατηρείται επίσης το ότι δεν μπορούν να συμπληρωθούν τμήματα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αυτό οφείλεται στο ότι, ως επί το πλείστον, όσα παιδιά αποφοιτούν, πέρα από το ότι δεν έχουν αρκετές γνώσεις, δεν τους καλύπτει και το νομικό πλαίσιο. Έτσι, καταχράζονται τον Κλάδο τους, το επάγγελμά τους, ανειδίκευτοι ή μη αδειούχοι και λόγω αυτού του αθέμιτου ανταγωνισμού τα νέα παιδιά βρίσκονται αυτόματα εκτός αγοράς, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τελικά το χώρο μας. Για αυτό, πρέπει οι σχολές να αναβαθμιστούν και να τραβήξουν το ενδιαφέρον των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν το επάγγελμά μας.
Γενικά στην Ρόδο και στα άλλα νησιά τριγύρω ποια είναι τα πιο σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζετε, κυρίως στην άσκηση του επαγγέλματός σας, αλλά και γενικότερα στο νησί σας, που θα επιθυμούσατε να σας λύσει το κράτος;
Τα Δωδεκάνησα είναι απομακρυσμένα και δύσκολο να τα προσεγγίσεις, χρειάζεσαι από 12-18 ώρες. Αυτό για εμάς σημαίνει αύξηση του κόστους και στα υλικά αλλά και γενικά στην κατασκευή των έργων σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Για αυτό, το ζητούμενο είναι να μειωθεί ο ΦΠΑ όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα, που δεν το έχει η υπόλοιπη Ελλάδα, είναι ότι σε εμάς το επάγγελμα είναι καθαρά εποχιακό. Το χειμώνα γίνονται όλες οι συντηρήσεις και ανακαινίσεις των ξενοδοχείων και των κατοικιών, και το καλοκαίρι δεν έχουμε καθόλου δουλειά, πάμε «για μπάνια». Φέτος που τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά, η δουλειά μας ήταν ακόμη λιγότερη.
Έχετε μείωση μελών στο Σωματείο σας λόγω της κατάστασης που βιώνουμε;
Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια μείωση των μελών περίπου 30% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό οφείλεται και στην οικονομική κρίση και κατ’ επέκταση στον κορονοϊό, αλλά και στο ότι δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο να προστατέψει τους νόμιμους επαγγελματίες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Το ζητούμενο όλης αυτής της κατάστασης, είναι επιτέλους το κράτος να δραστηριοποιηθεί και να προστατέψει όλους εμάς που ασκούμε το επάγγελμα μας τίμια και τηρώντας τις απαραίτητες προδιαγραφές του επαγγέλματός μας.
Τέλος, τι θα θέλατε να ευχηθείτε από εδώ και πέρα στα μέλη σας και σε όλους τους συναδέλφους στην Ελλάδα;
Να ευχηθώ γρήγορα να γυρίσουμε στην καθημερινότητά μας, να μην έχουμε προβλήματα, να είμαστε όλοι καλά και να μπορούμε να ξανασυναντηθούμε από κοντά. Το έχουμε όλοι ανάγκη. Με δύο λόγια, τόσο εμείς όσο και οι υπόλοιποι επαγγελματίες να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας χωρίς να έχουμε προβλήματα.
Και κάτι τελευταίο.Έχω μάθει ότι υπάρχει η πρόταση να γίνονται οι εκλογές από απόσταση. Εγώ διαφωνώ σε αυτό, είμαι κάθετος, γιατί θεωρώ ότι θα χαθεί η επαφή μεταξύ μας, δεν θα γνωριζόμαστε και δεν θα γινόμαστε φίλοι. Πιο ωραίο είναι να ακούμε τον άλλο και τις απόψεις του από κοντά και όχι από το γυαλί… Μας έχει λείψει η επαφή με τον συνάδελφό μας, πρέπει να συναντιόμαστε, το έχουμε ανάγκη – και ειδικά όταν είσαι από ένα νησί. Η προσωπική επαφή είναι αυτό που μας ενώνει και μας ένωνε τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα. Αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε όσο μπορούμε, να το κρατήσουμε όσο κόστος και αν έχει αυτό. Το έχουμε ανάγκη θέλω να πιστεύω όλοι οι συνάδελφοι.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σύνδεσμοι