Αρχική » Συνεταιριστικά Νέα Υδραυλικών » Συνεταιρισμοί » Νικήτας Αθανασόπουλος: Εύχομαι όλα να πάνε καλά από εδώ και πέρα τώρα που η επιδημία του κορωνοϊού τελειώνει

Νικήτας Αθανασόπουλος: Εύχομαι όλα να πάνε καλά από εδώ και πέρα τώρα που η επιδημία του κορωνοϊού τελειώνει

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Εργολάβων Υδραυλικών Αθηνών και Πειραιώς (ΣΕΥΔΑΠ) Νικήτας Αθανασόπουλος σε μια σύντομη συνέντευξή του στον «Υ», μιλάει για την επιδημία του κορονοϊου και πόσο αυτή επηρέασε την λειτουργία του Συνεταιρισμού.
Πόσο επηρέασε την λειτουργία του ΣΕΥΔΑΠ η επιδημία του κορονοϊού;
Είναι σίγουρο ότι ο κορονοϊός μας επηρέασε πάρα πολύ. Κι αυτό γιατί ένα μεγάλο κομμάτι του πελατολογίου του ΣΕΥΔΑΠ δεν απαρτίζεται μόνο από υδραυλικούς, αλλά και από ιδιώτες, από τους οποίους είχαμε κάθετη πτώση στον τζίρο μας. Οι ιδιώτες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του πελατολογίου, όχι μόνο λόγω της απευθείας πώλησης, αλλά και επειδή οι ιδιώτες πληρώνουν τοις μετρητοίς. Η πώληση στον ιδιώτη αποτελεί ένεση ρευστότητας για το μαγαζί. Και δεν έχει να κάνει μόνο με το κομμάτι του δικού μας τζίρου, σίγουρα ταυτόχρονα ωφελείται και ο ιδιώτης, αφού στον ΣΕΥΔΑΠ του προσφέρεται η δυνατότητα να ενημερωθεί για τεχνικά προβλήματα που τον απασχολούν και να έχει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα στις όποιες επισκευές θέλει να κάνει. Σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες, οι συνάδελφοι είχαν και αυτοί πολλές δυσκολίες, κυρίως στο κομμάτι της μετακίνησης. Σοβαρές δυσκολίες είχαν και όσοι επαγγελματίες δουλεύουν χωρίς να έχουν καταφέρει να φτιάξουν τα χαρτιά τους, αφού δεν είχαν την δυνατότητα να κάνουν τις «επείγουσες» δουλειές, όπως συνήθως συμβαίνει. Όπως επίσης πρόβλημα είχαν και συνάδελφοι που, με τις υπηρεσίες κλειστές ή να υπολειτουργούν, δεν μπορούσαν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, να φτιάξουν τα χαρτιά τους- και γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορούσαν να δουλέψουν. Όλα αυτά φυσικά επηρέασαν και τις πωλήσεις του Συνεταιρισμού. Γενικά θεωρώ ότι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στον Κλάδο μας, ήταν πολλές.
Πριν την επιδημία του κορονοϊού σε ποια κατάσταση βρισκόταν ο ΣΕΥΔΑΠ;
Πριν την επιδημία, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά απ’ ότι τα τελευταία 10 χρόνια. Υπήρχε ένα «φώς» πάρα πολύ έντονο, πολύ ευοίωνο, που επηρέαζε θετικά και εμάς, και λέγοντας «εμάς», εννοώ κάποιους ανθρώπους που προσπαθούμε να δώσουμε στους συναδέλφους να καταλάβουν ότι ο Συνεταιρισμός είναι για όλους τους υδραυλικούς και όχι μόνο για όσους είναι μέλη του.
Ο ΣΕΥΔΑΠ σήμερα καλύπτει όλα τα υλικά που χρειάζονται οι υδραυλικοί στην δουλειά τους ή οι ιδιώτες για να ανακαινίσουν το σπίτι τους;
O ΣΕΥΔΑΠ πάντα κάλυπτε όλη την γκάμα των υλικών που χρειάζονται οι υδραυλικοί ή οι ιδιώτες. Υπάρχουν συνεργασίες με διάφορες εταιρείες, οι οποίες συνεργασίες αυξάνονται ή αναπτύσσονται, ανάλογα με το τι επιδιώκει ανά περιόδους το μαγαζί, παράλληλα και με τις εκάστοτε ανάγκες των υδραυλικών. Παρακολουθούμε την τεχνολογική πορεία και εξέλιξη των προϊόντων των διαφόρων εταιρειών, ενώ βέβαια υπάρχουν και συνεργασίες οι οποίες αφορούν εντελώς νέα προϊόντα που εμφανίζονται στην αγορά και οι υδραυλικοί θέλουν να τα γνωρίσουν και να τα χρησιμοποιήσουν. Αυτά είναι όλα «εφόδια» για την δουλειά τους. Το μεγάλο προνόμιο που έχει όποιος προμηθεύεται υλικά από τον Συνεταιρισμό μας, είναι ότι τα προϊόντα που εμπορευόμαστε στο μαγαζί μας, τα αξιολογούμε εμείς οι ίδιοι, ελέγχοντας την ποιότητά τους πριν τα επιλέξουμε προς πώληση στο ιδιώτη και στους συναδέλφους.
Ποια θα ήταν τα επιχειρήματα που θα έπειθαν έναν νέο υδραυλικό να γραφτεί μέλος στον Συνεταιρισμό σήμερα;
Τα επιχειρήματα είναι αυτά που έχει ένας συνεταιρισμός απέναντι σε μία ατομική επιχείρηση, σε όλους τους κλάδους και όλα τα επαγγέλματα. Είναι το γεγονός ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα απ’ ότι ο καθένας μόνος του. Όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε περισσότερες απόψεις, συζητήσεις για να ζυμώνονται πράγματα, να ακούγονται περισσότερες νέες ιδέες και να προσπαθούμε, οι ιδέες αυτές, να υλοποιηθούν. Βεβαίως υπάρχουν πλέον μαγαζιά στον ανταγωνισμό που είναι μεγαλύτερα από τον ΣΕΥΔΑΠ, των οποίων, ωστόσο, το μόνο κίνητρο, είναι το όφελος του ιδιώτη επιχειρηματία. Αντίθετα, στο σύνολο της προσφοράς που δίνει ένας συνεταιρισμός, εκτός από τις καλές τιμές που προσφέρει, υπάρχει και ένα κέρδος για τον υδραυλικό που είναι μέλος. Αυτό από μόνο του, το ότι ένα μέρος από το εμπορικό κέρδος γυρίζει πίσω στην τσέπη του, είναι σημαντικό – και δεν νομίζω ότι κάτι ανάλογο το κάνει ένα εμπορικό μαγαζί.
Σε ποιο βαθμό συμβάλει ο ΣΕΥΔΑΠ στην πληροφόρηση των μελών του για νέα προϊόντα και τεχνολογίες που εμφανίζονται στην αγορά;
O ΣΕΥΔΑΠ, θεσμικά, έχει μόνιμα συναντήσεις για όλα τα θέματα που αφορούν καταρχήν τον Συνεταιρισμό αλλά και θέματα που απασχολούν τους υδραυλικούς -μέλη του. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία του θεσμού, ότι συναντιούνται δηλαδή 10 υδραυλικοί, όχι μόνο για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τον συνεταιρισμό – αλλά και θέματα που απασχολούν τα μέλη του. Όταν υπάρχει κάτι που είναι σημαντικό, ή έρχεται μια πληροφορία, ο Συνεταιρισμός πάντα ενημερώνει τα μέλη του.
Τελειώνοντας, θα θέλατε να απευθύνετε κάποια ευχή προς τους συναδέλφους σας;
Εύχομαι όλα να πάνε καλά από εδώ και πέρα, ο κόσμος να είναι υγιής, χαρούμενος, ευτυχισμένος και να ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε όλοι οι συνάδελφοι να έχουν δουλειά. Όλα δείχνουν ότι η επιδημία βαίνει προς το τέλος της ή, και να μην τελειώσει, φαίνεται ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί πια με καλύτερο τρόπο, με περισσότερα μέσα και ποιο γρήγορα, ώστε να μην πεθαίνει ο κόσμος.

Η νέα Διοίκηση του ΣΕΥΔΑΠ  από 20 Ιουνίου 2021
Πρόεδρος: Νικήτας Αθανασόπουλος
Αντιπρόεδρος: Λύσανδρος Ασημακόπουλος
Γεν. γραμματέας: Γιώργος Καραμάνος
Ταμίας: Θεόδωρος Καράμπελας
Μέλη: Μιχαήλ Κατσαρός, Νικόλαος Θεόπουλος, Αναστάσιος Παρράς,
Περικλής Κοτσιώλης, Φωτεινή Ράλλια