Αρχική » Περιεχόμενα » Ειδήσεις » Νέο σχέδιο του υπ. Απασχόλησης για μείωση κατά 15% των συντάξεων, καταγγέλλει η ΓΣΕΒΕΕ

Νέο σχέδιο του υπ. Απασχόλησης για μείωση κατά 15% των συντάξεων, καταγγέλλει η ΓΣΕΒΕΕ

gsevee1.jpg

gsevee1.jpg• Σε κινητοποιήσεις καλεί η Συνομοσπονδία, κατά των «ανομολόγητων σχεδίων ψαλιδίσματος
των συντάξεων από τον ΟΑΕΕ στο μέσον του ασφαλιστικού βίου»
• Εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του ΟΑΕΕ για να πληρωθούν οι συντάξεις Φεβρουαρίου!

Με σκληρή γλώσσα η ΓΣΕΒΕΕ καταγγέλλει τον υπουργό Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη, για εξαπάτηση, αναφορικά με τη διαδικασία ενοποίησης των ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ. Η Συνομοσπονδία, με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 9 Ιανουαρίου, σημειώνει ότι οι αρχικές δεσμεύσεις του υπουργού περί «νομοθετικής παρέμβασης ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις στις εισφορές και κυρίως να μην υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις» δεν τηρήθηκαν.
Η ΓΣΕΒΕΕ κάνει λόγο για νέο σχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης για μείωση κατά 15% των συντάξεων έναντι του 30% που προβλεπόταν αρχικά.
Συγκεκριμένα το δελτίο τύπου της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει:

«Στις 4-10-2006, η ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με το ΒΕΑ, αποκάλυψε το μεγάλο Ασφαλιστικό έγκλημα που επιχειρείται σε βάρος των παλαιών ασφαλισμένων του ΤΕΒΕ και ΤΑΕ (ασφαλισμένοι προ του 1993), με το πρόσχημα της ενοποίησης των τριών ταμείων των ελευθέρων επαγγελματιών (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ) από 1/1/2007.
Σύμφωνα με το Π.Δ 258/2005, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων των παλαιών ασφαλισμένων αναδρομικά στο μέσον ή και προς το τέλος του ασφαλιστικού βίου, κάτι που για πρώτη φορά γίνεται τουλάχιστον σε Ευρωπαϊκή χώρα, με αποτέλεσμα την μείωση των συντάξεων κατά μέσο όρο 27% (από 23% έως 35%).
Παράλληλα αυξάνονται και οι εισφορές κατά 30%, πλέον των ετησίων αυξήσεων που γίνονται με αποφάσεις του Δ.Σ. του ΟΑΕΕ ή του Υπουργείου Απασχόλησης.
Η αποκάλυψη αυτή, οδήγησε σε δεσμεύσεις – δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη στα μέσα ενημέρωσης, ότι θα γίνει νομοθετική παρέμβαση ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις στις εισφορές και κυρίως να μην υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις.
Σε ημερίδα, δε, που έγινε στην Θεσσαλονίκη από την ΓΣΕΒΕΕ την Κυριακή 12 Νοέμβρη 2006, ο κ. υπουργός επανατοποθετήθηκε ενώπιον ακροατηρίου 700 και πλέον βιοτεχνών, επαγγελματιών και εμπόρων, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις με στέρεο και κατηγορηματικό τρόπο. Το ίδιο έπραξε και ο Διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Κων/νος Κόντος.
Στις 4 Ιανουαρίου 2007, σε προγραμματισμένη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ με τον υπουργό Απασχόλησης, παρουσία  και του  κ. Διοικητή του ΟΑΕΕ,  παρουσιάστηκε μια νέα "Συμβιβαστική" Πρόταση ως περιεχόμενο άμεσης νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία οι μειώσεις των συντάξεων θα είναι της τάξης του 15%, ενώ παραμένει το καθεστώς των αυξημένων εισφορών.
Οι δεσμεύσεις, δηλαδή, που είχε αναλάβει το υπουργείο Απασχόλησης περί μη μείωσης συντάξεων των παλαιών ασφαλισμένων, τελικά υπέκρυπταν το "περί όχι μεγάλης μείωσης". Αντί δηλαδή για 30% μείωση θα έχουμε 15%!!
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, τις ομοσπονδίες, τα σωματεία, τα επιμελητήρια, να οργανώσουν διαδικασίες ενημέρωσης της κοινής γνώμης και  κινητοποιήσεων, ώστε να μην πετύχουν τα ανομολόγητα σχέδια ψαλιδισμού των έτσι και αλλιώς πενιχρών – μικρών συντάξεων. Εντός των επόμενων ημερών θα σας αποσταλούν και συγκεκριμένα παραδείγματα που επεξεργαζόμαστε με τους αναλογιστές,  τα οποία θα επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς μας. Καλούμε τα κόμματα, τους πολιτικούς αρχηγούς, τον κ. πρωθυπουργό να τοποθετηθούν υπεύθυνα.
Σε ποια πολιτισμένη χώρα, στο μέσο του ασφαλιστικού βίου, επιχειρείται ανατροπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ;
Αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα το 2007, στην Ελλάδα των μικρών επιχειρήσεων».
Ο ΟΑΕΕ πουλά μετοχές για να καλύψει τις συντάξεις
Στον «αέρα» βρίσκονται οι συντάξεις 280.000 ελεύθερων επαγγελματιών λόγω αδυναμίας του ΟΑΕΕ να καταβάλει τις αποδοχές του Φεβρουαρίου.
Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» για τις συντάξεις των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ απαιτούνται συνολικά, ανά μήνα, 172 εκατομμύρια ευρώ. Όπως προκύπτει από ενημερωτικό σημείωμα των υπηρεσιών του ΟΑΕΕ προς τον διοικητή του Ταμείου Κωνσταντίνο Κόντο, «την 1η Φεβρουαρίου θα πρέπει να καταβληθούν οι συντάξεις… και τα ταμειακά διαθέσιμα δεν θα επαρκέσουν για την πληρωμή των συντάξεων αυτών. Τα διαθέσιμα του ταμείου ανέρχονται σε 71 εκ. ευρώ και υπολογίζεται ότι ο οργανισμός θα εισπράξει μέχρι 30/1/07 περίπου 20 εκατ. ευρώ».
Κατά συνέπεια για τις συντάξεις του μήνα Φεβρουαρίου λείπουν 80 εκατ. ευρώ για τα οποία η προϊσταμένη του λογιστηρίου του ΟΑΕΕ πρότεινε «να ζητήσουμε από το υπουργείο να μας καταβάλει ποσό 80 εκατ. ευρώ έναντι του ποσού που θα εισπράξουν το ΤΕΒΕ και το ΤΑΕ από τη συμμετοχή του κράτους (διμερή χρηματοδότηση) του δ’ τριμήνου του 2006».
Ωστόσο τα δημόσια οικονομικά και η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπουν την κάλυψη των υποχρεώσεων του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Έτσι ήρθε η αρνητική απάντηση του υπουργείου Οικονομικών για καταβολή 80 εκατ. ευρώ προς τον ΟΑΕΕ. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν o διοικητής του ΟΑΕΕ Κ. Κόντος να δώσει εντολή προς τις υπηρεσίες του ταμείου να καταγράψουν την κινητή περιουσία και των τριών υπό συγχώνευση ταμείων (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ) και να ετοιμαστούν να εκταμιεύσουν μετοχές.
Το σύνολο των διαθεσίμων του ΑΕΕ σε μετοχές ανέρχεται περίπου σε 255 εκατ. ευρώ, συν άλλα 216 εκατ. ευρώ σε ομόλογα, τα οποία λήγουν στις 20/5/2014 (επιτόκιο 4,5%) και αν το ταμείο υποχρεωθεί να τα «σπάσει» νωρίτερα, θα χάσει από τις προβλεπόμενες αποδόσεις. Έτσι ο κ. Κόντος έδωσε εντολή στις υπηρεσίες να ετοιμαστούν να πωλήσουν 2.175.000 μετοχές της Εθνικής, από ένα σύνολο 5.131.537 μετοχών (ή 1,1% των μετοχών της Τράπεζας που κατέχει ο ΟΑΕΕ).
Να σημειωθεί ότι το ΤΕΒΕ κατείχε μεγαλύτερο ποσό μετοχών της Εθνικής, αλλά το διοικητικό συμβούλιο δεν πήρε μέρος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για την εξαγορά της τουρκικής Finans-bank, με αποτέλεσμα να μειωθεί η περιουσία του.
Ο αριθμός των μετοχών της Εθνικής, που έδωσε εντολή ο κ. Κόντος να πωληθούν θα αποφέρουν περίπου 80 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή χρειάζονται για να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις για τον Φεβρουάριο. Αν συνεχιστεί αυτή η τακτική, δηλαδή η ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων για την πληρωμή των συντάξεων (περίπου 80 εκατ. ευρώ κάθε μήνα), τότε το σύνολο της κινητής περιουσίας του ΟΑΕΕ θα έχει εξαντληθεί σε έξι μήνες. Δηλαδή τον ερχόμενο Ιούλιο ο ΟΑΕΕ θα αναγκαστεί να κάνει στάση πληρωμών των συντάξεων.
ΓΣΕΒΕΕ: Κρίνεται η αξιοπιστία του κράτους
Για την ολιγωρία στο όλο θέμα, κατηγορεί την κυβέρνηση η ΓΣΕΒΕΕ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε και υπογράφεται από τον πρόεδρο Δημήτρη Ασημακόπουλο και το γενικό γραμματέα Νίκο Σκορίνη για το θέμα που προέκυψε, η Συνομοσπονδία επισημαίνει:
«Το 1999, όταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες συμφώνησαν να ενοποιηθούν τα ταμεία τους, είχαν την διαβεβαίωση της πολιτείας, του ελληνικού κράτους ότι θα καλυφθούν τα ελλείμματα, ώστε ο ενοποιημένος φορέας ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ) να προχωρήσει χωρίς προβλήματα βιωσιμότητας και πληρωμών συντάξεων στο άμεσο μέλλον. Να οργανωθεί ο φορέας, να γίνουν αναλογιστικές μελέτες και να ληφθούν αποφάσεις για την πορεία και βιωσιμότητά του. Σήμερα, το κράτος ολιγωρεί στην κάλυψη των ελλειμμάτων και αναγκάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΕ (15/1/2007), για να πληρωθούν οι συντάξεις, να προχωρήσει καταρχάς στην πώληση περιουσιακών του στοιχείων (μετοχές Εθνικής Τράπεζας). Παράλληλα παραμένει σε εκκρεμότητα η επίλυση του προβλήματος της δραστικής μείωσης των συντάξεων των ήδη ασφαλισμένων.
Επιχειρείται δηλ., να καλυφθούν τα ελλείμματα με την "καταβολή" ενός μέρους από τις συντάξεις των παλαιών ασφαλισμένων, το οποίο θα επέλθει από τις ρυθμίσεις που ορίζονται με το ΠΔ 258/2005.
Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις μικρές επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες, κύρια κρίνεται και θα κριθεί, από αυτού του είδους τις μεγάλες επιλογές.  Κρίνεται επίσης, εκτός των άλλων, και η αξιοπιστία και φερεγγυότητα του ίδιου του κράτους.
Κρίνεται επίσης και η πορεία για ένα ειλικρινή διάλογο (χωρίς "τρικλοποδιές"), για το μεγάλο θέμα του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας».