Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » «Να συνεισφέρουμε όλοι στην αναβάθμιση του κλάδου»

«Να συνεισφέρουμε όλοι στην αναβάθμιση του κλάδου»

kerkyra 1 b meros.jpg

Επισημάνσεις ομιλητών στο 4ο περιφερειακό συνέδριο συνδέσμων Βορειοδυτικής Ελλάδας στην Κέρκυρα
Επανερχόμαστε στα του ρεπορτάζ από το «4o περιφερειακό συνέδριο συνδέσμων Βορειοδυτικής Ελλάδας», που πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου στην Κέρκυρα, με τις τοποθετήσεις των συναδέλφων.
Με βάση τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κέρκυρας Παναγιώτης Τσιτσές, τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα κωδικοποιηθούν και θα αποσταλούν σε κυβερνητικούς φορείς, επαγγελματικές οργανώσεις και επιμελητήρια, «με την ελπίδα να συμβάλουν στη διαμόρφωση σύγχρονης πολιτικής, που θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη του κλάδου και θα επιλύσει σημαντικά προβλήματά του».
Μεταξύ των άλλων, οι συνάδελφοι ανέφεραν στις ομιλίες τους:
kerkyra 1 b meros.jpgΘανάσης Κοντονάσιος (Αγρίνιο): «Παράλληλα με το περιφερειακό, πρέπει να διοργανώνεται και γενική συνέλευση του κατά τόπου συνδέσμου που φιλοξενεί την εκδήλωση, έτσι ώστε οι συνάδελφοι να γίνονται κοινωνοί όλων των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο. Τα περιφερειακά θα πρέπει να διοργανώνονται ανά 6 μήνες, με την παρουσία μελών του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ.
Πρέπει να δώσουμε βάρος, τοπικά και πανελλαδικά, στην προβολή του κλάδου μας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο να απασχολεί αδειούχους υδραυλικούς.
Είναι απαράδεκτο να εγγράφουμε βοηθούς στους συνδέσμους. Μήπως θέλουμε φτηνά εργατικά χέρια; Χαιρετίζω την απόφαση της ΟΒΥΕ για επέκταση της άδειας των βοηθών μόνο με ένσημα του ΙΚΑ.
Πέρα από την ασφάλεια των έργων, να προχωρήσουμε και σε ασφάλεια ζωής.
Η σημερινή λειτουργία της ΟΒΥΕ δεν μας αρμόζει, πρέπει να γίνει καλύτερη.
Επιτακτική η ανάγκη του συνεδρίου των δύο ομοσπονδιών του κλάδου. Ακούω ότι πελάτες παίρνουν καλύτερες εκπτώσεις από συνεταίρους. Σύνδεσμοι και συνεταιρισμοί πρέπει να βαδίζουν μαζί».
Νίκος Βασιλείου (Άρτα): «Το Π.Δ. εφαρμόζεται 16 χρόνια, με τα προβλήματα και τις αδυναμίες του. Μερικές πολεοδομίες δυσανασχέτησαν και εξακολουθούν να δυσανασχετούν με την εφαρμογή του, καθώς υπάρχει αλληλοεξάρτηση αυτών των υπηρεσιών με τους μηχανολόγους και τους μηχανικούς, οι οποίοι δεν θέλουν την υπεύθυνη δήλωση των υδραυλικών. Όμως εμείς πιέζουμε και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό τα έχουμε καταφέρει.
Το μείζον πρόβλημα της κοινωνίας μας σήμερα, είναι το  ασφαλιστικό, που όμως αποσιωπείται από τα ΜΜΕ. Η εικόνα που φτάνει στην κοινωνία, είναι ότι όλα θα πάνε καλά με τις αλλαγές των αρμόδιων υπουργών. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να το πολεμήσουμε. Έχει να κάνει με την κοινωνική ασφάλιση, με τη σύνταξη, με το μέλλον των παιδιών μας, έχει να κάνει με το διαχωρισμό των νεοτέρων συναδέλφων που τους βάζει σε άλλη μοίρα. Πρέπει να αντιδράσουμε όλοι. Πάνε να τα τινάξουν όλα στον αέρα.
Τα ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ πρέπει να προσφέρουν ουσιαστική κατάρτιση στους επαγγελματίες, ακολουθώντας διαφορετική κατεύθυνση από αυτή των ιδιωτικών ΙΕΚ, που όλοι μας ξέρουμε πως λειτουργούν.
Μιλήσαμε για το 4ο ΚΠΣ, αλλά το θέμα είναι για ποιους; Ελάχιστοι είναι οι υδραυλικοί που εντάχθηκαν σε τέτοια προγράμματα. Οι επενδύσεις δίνονται σε πολυκαταστήματα, σε δημοτικές επιχειρήσεις κ.ά. Εμάς μας βγάζουν έξω.
Ο νομάρχης έθεσε και σωστά το θέμα της διαχείρισης του νερού, που είναι είδος εν ανεπάρκεια. Πού είναι όμως ο φορέας διαχείρισης υδάτινων πόρων;
Επειδή τα προβλήματα είναι πολλά, το συνδικαλιστικό και το συνεταιριστικό κίνημα θα πρέπει να χαράξουν την πορεία μας από ‘δω και πέρα».
Αλκιβιάδης Κακιούζης (Θεσπρωτία): «Κατά τη γνώμη μου, τα περιφερειακά συμβούλια πρέπει να γίνονται κάθε 1,5 με 2 χρόνια, προκειμένου να υπάρχουν θέματα συζήτησης. Εκτός αυτού, τα περιφερειακά είναι και ένα έξοδο για τα σωματεία, που γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από τη μη ύπαρξη συνεταιρισμών σε κάποιες περιοχές, ώστε να τα υποστηρίξουν οικονομικά.
Σε σχέση με τις προϋπηρεσίες, η άποψή μου είναι ότι η βεβαίωση του ΙΚΑ πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως και από υπεύθυνες δηλώσεις, για να μπορεί κάποιος να κάνει επέκταση της άδειάς του. Και το λέω αυτό, γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, ειδικά στη Θεσπρωτία, όπου βοηθοί φέρνουν, για παράδειγμα, προϋπηρεσίες από εταιρίες κατασκευής δρόμων. Τι σχέση μπορεί να έχουν οι εταιρίες αυτές με τα υδραυλικά; Πρέπει να προσέξουμε το ποιοι παίρνουν άδειες.
Από την άλλη, πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην εκπαίδευση των σπουδαστών υδραυλικών, γιατί τα περισσότερα παιδιά που βγαίνουν από τις σχολές στερούνται βασικών γνώσεων του επαγγέλματος.
…Η προστασία και η σωστή διαχείριση του νερού εξαρτάται, πρώτα απ’ όλα, από το ΥΠΕΧΩΔΕ, τις νομαρχίες, τους δήμους και τις ΔΕΥΑ, γιατί αυτοί νομίζω ότι δεν το προσέχουν. Αν σκύψουν στο πρόβλημα, εμείς ως υδραυλικοί θα τους βοηθήσουμε.
Σας αναφέρω τέλος, ότι ο Σύνδεσμός μας έχει άψογη συνεργασία με τη διεύθυνση βιομηχανίας και τις πολεοδομικές υπηρεσίες της νομαρχίας. Χωρίς υπεύθυνη δήλωση υδραυλικού, δεν παίρνει ρεύμα καμία οικοδομή».
Βασίλης Μπάρμπας (Ιωάννινα): «Σε κάθε κάλεσμα των σωματείων μας για το ασφαλιστικό, θα πρέπει να δηλώνουμε όλοι «παρών». Και το λέω αυτό, γιατί μέχρι τώρα, όλοι δηλώνουμε απών. Για το λόγο αυτό οι κυβερνήσεις ψηφίζουν νόμους χωρίς να μας υπολογίζουν.
Εάν ενωθούμε, όλα τα επαγγέλματα της οικοδομής, μια και τα προβλήματα είναι κοινά, τότε σίγουρα κάτι θα πετύχουμε.
Από ‘κει και πέρα, εμείς στα Γιάννενα ιδρύσαμε Ταμείο Ατυχημάτων και Συνταξιοδοτικό, όπου με πολύ δύσκολη διαδρομή τον πρώτο χρόνο καταφέραμε σήμερα να αισιοδοξούμε για το μέλλον. Πιστεύω ότι η προσπάθεια αυτή θα μας αποδώσει καρπούς. Όποιο σωματείο θέλει, μπορεί να πάρει το καταστατικό μας, να το μελετήσει και να προχωρήσει, αν θέλει, σε ανάλογη κίνηση.
Επειδή μιλήσαμε για χρηματοδοτικά προγράμματα, θεωρώ ότι τα σωματεία θα πρέπει να παίξουν σωστά το ρόλο τους. Δεν φτάνει μόνο να εκλεγόμαστε, να παίρνουμε μια θέση και όλα πάνε καλά. Θα πρέπει να δίνουμε αγώνα, να ενημερώνουμε σωστά τα μέλη μας για τις δυνατότητες ένταξής τους στα προγράμματα. Κάτι που η ΟΒΥΕ θα πρέπει να διεκδικεί εξ αρχής από τα αρμόδια υπουργεία.
Η ασφάλεια έργων, με τα όποια προβλήματα έχουν εντοπιστεί και τα οποία πρέπει να επιλυθούν από την ΟΒΥΕ, είναι καλή και πρέπει να στηριχθεί απ’ όλα τα σωματεία.
Τα περιφερειακά συνέδρια πρέπει να συνοδεύονται, κάθε φορά, και από προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να μεταφέρονται στην ΟΒΥΕ για επεξεργασία – προβληματισμό».
kerkyra 2 b merros.jpgΓιώργος Σταματέλος (Λευκάδα): «Για να αποκτήσουν πρακτική αξία και ενδιαφέρον τα συνέδριά μας, θα πρέπει κάθε φορά να συνοδεύονται και από έναν απολογισμό ενεργειών σε σχέση με τα όσα είχαμε αποφασίσει το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα, και από έναν απολογισμό της ΟΒΥΕ (τι έκανε, τι δεν έκανε, πού συνάντησε δυσκολίες) για τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου.
Αναφορικά με τα ζητήματα των προϋπηρεσιών των βοηθών, έχω να πω ότι όσοι είναι αποδεδειγμένα υδραυλικοί πρέπει να τους βοηθήσουμε να γίνουν εγκαταστάτες, και για να μην τους έχουμε αντιπάλους μας.
Το ζήτημα της προστασίας του νερού αφορά πρωτίστως την πολιτεία και τις υπηρεσίες της, οι οποίες οφείλουν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των απωλειών στα δίκτυα και γενικότερα την ορθολογική του διαχείριση.
Οι συνάδελφοι πρέπει να κατανοήσουν ότι οφείλουν να αφιερώνουν χρόνο για τα κοινά, το σωματείο και την κοινωνία. Στα πλαίσια αυτά πρέπει όλοι μας, σωματεία, ΟΒΥΕ και πολιτεία να βοηθήσουμε για τη βελτίωση της παιδείας και της κουλτούρας των μελών μας.
Από το 1995 «πολεμούσαμε» τους πάντες στο νησί (πολεοδομία, νομάρχες κ.λπ.) για την εφαρμογή του Π.Δ. και της υπεύθυνης δήλωσης, κάτι που έγινε πραγματικότητα το 2005. Όμως, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, υπάρχουν κυκλώματα που δεν την θέλουν τη δήλωση και αυτά τα κυκλώματα είμαστε υποχρεωμένοι να τα πολεμήσουμε. Εάν δεν αγωνισθούμε, και δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, ας μην περιμένουμε τίποτα».
Αριστείδης Μετζάς (Ναύπακτος): «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας, έχει να κάνει με την απασχόληση ορισμένων «αεριτζήδων» στις υδραυλικές εργασίες. Πρόβλημα, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε.
Κατά τ’ άλλα, δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερες δυσκολίες στην εφαρμογή του Π.Δ.».
Νεκτάριος Ευσταθίου (Κέρκυρα): «Θα ήθελα να αναφέρω ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου επαγγελματίες που δεν έχουν καμία σχέση με τα υδραυλικά (π.χ. οικοδόμοι) καταφέρνουν να βγάλουν άδειες. Νομίζω ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει, από την άποψη του να μη συνηγορούν οι σύνδεσμοι στην απόκτηση αδειών ανθρώπων άσχετων με το επάγγελμα.
Αναφορικά με το ασφαλιστικό, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει δυναμικότερη αντίδραση από τους συνδέσμους και γενικότερα την ΟΒΥΕ.
Θα ήθελα, τέλος, μια επίσημη απάντηση σε σχέση με την προϋπηρεσία που δίνει ο πατέρας σε γιο, όταν το απασχολεί στη δουλειά του χωρίς ένσημα».
Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε διάλογος, υπό μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, μεταξύ των συναδέλφων και των μελών του προεδρείου, για σειρά θεμάτων. Προϋπηρεσίες, ασφάλεια επαγγελματιών στον ΟΓΑ, υπογραφές από μηχανικούς, κοστολογήσεις εργασιών, ήταν θέματα που συζητήθηκαν εκτενώς.
Σε σχέση με τα χρηματοδοτικά προγράμματα και την ένταξη των υδραυλικών σε αυτά, ο γενικός γραμματέας της ΟΕΒΕ Κέρκυρας, κ. Κώστας Κιτσάκης, και απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου για το αν χρειάζεται μέσον για να ενταχθεί κάποιος επαγγελματίας σε αυτά, τόνισε ότι το πρόβλημα με τους υδραυλικούς έχει να κάνει με τους απίστευτα χαμηλούς τζίρους που δηλώνουν στις φορολογικές τους δηλώσεις. «Με τζίρους 8.000 και 10.000 ευρώ, δεν μπορεί κατ’ αρχήν να λειτουργήσει μια επιχείρηση. Προϋπόθεση, πέραν των άλλων, για να ενταχθεί μία επιχείρηση σε χρηματοδοτικά προγράμματα είναι να έχει μίνιμουμ 30.000 ευρώ τζίρο».
Αναφορικά με το συνεταιριστικό συνέδριο, ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΔ Πέτρος Μποτετζάγιας είπε ότι θα επιδιωχθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου να γίνει ένα μικτό συμβούλιο των διοικήσεων των δύο ομοσπονδιών του κλάδου, για να συζητηθούν όλα τα σχετικά θέματα.
Αποφασίστηκε τέλος, το επόμενο περιφερειακό να διεξαχθεί στη Λευκάδα.