Αρχική » Αφιερώματα » Λέβητες στερεών καυσίμων » Ν. ΣΑΜΑΡΑΣ: Θέρμανση με λέβητες βιομάζας

Ν. ΣΑΜΑΡΑΣ: Θέρμανση με λέβητες βιομάζας

Στην Ν. Σαμαράς κατασκευάζουμε λέβητες βιομάζας, φυσικού ελκυσμού, για παραγωγή ζεστού νερού θέρμανσης. Από το 1957 λέβητες και καυστήρες πετρελαίου, ντήζελ και μαζούτ. Από το 1973 αυτόματους λέβητες πυρηνόξυλου και χειροκίνητης τροφοδοσίας ξύλου.
Η Βιομάζα που χρησιμοποιούμε είναι τα υποπροϊόντα της αγροτικής μας παραγωγής, οι πυρήνες των φρούτων και γενικά οι καρποί της φωτοσύνθεσης των φυτών και τα κλαδέματα που κάνουμε για την βελτίωση της παραγωγής των δένδρων. Τα καύσιμα αυτά αναπαράγονται ετήσια. Η αναπαραγωγή δεσμεύει CO2. Τόσο όσο έβγαλε στην ατμόσφαιρα η καύση τους. Όσο CO2 εκλύει η καύση τους, άλλο τόσο απορροφούν τα φυτά με την φωτοσύνθεση, για την αναπαραγωγή τους. Το ετήσιο ισοζύγιο είναι μηδενικό. Το CO2 εκπέμπεται από όλα τα ορυκτά καύσιμα και με το διαφεύγον μεθάνιο του φυσικού αερίου, απαρτίζουν βασικά τα κύρια αέρια που δημιουργούν το «Φαινόμενο του Θερμοκηπίου». Η αλλαγή του κλίματος, και οι επιπτώσεις του φαινομένου, γίνονται συνεχώς και πιο έντονα. Βιώνουμε όλο και πιο έντονα φαινόμενα, σε σημείο που όλες οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι ξεπερασμένες.
Ο ήλιος δίνει την δύναμη στα φυτά, να κάνουν κάθε χρόνο την παραγωγή τους, και εμείς να χρησιμοποιήσουμε τα απόβλητα υλικά τους, για να ζεσταθούμε. Τα καύσιμα αυτά υλικά, είναι υποπροϊόντα της αγροτικής παραγωγής μας, και σίγουρα θα είναι πάντα φθηνότερα από άλλα καύσιμα προϊόντα.
Οι λέβητές μας είναι φυσικού ελκυσμού. Η απαγωγή των καυσαερίων, εξαρτάται από την κατασκευή της καμινάδας, και όχι από ένα βεντιλατέρ που χρειάζεται ρεύμα. Έτσι είναι εξασφαλισμένη η λειτουργία του λέβητα και η θέρμανσή μας, με χειροκίνητη τροφοδοσία, χωρίς την ύπαρξη ρεύματος. Το ζεστό νερό είναι ελαφρύτερο του κρύου. Ο λέβητας ζεσταίνει το νερό, το κάνει πιο ελαφρύ. Τα θερμαντικά σώματα απορροφούν την θέρμανση και ζεσταίνουν το σπίτι μας.

Επιστρέφουν στον λέβητα νερό χαμηλότερης θερμοκρασίας, λίγο πιο βαρύ. Η διαφορά βαρύτητας, κυκλοφορεί το νερό, πιο αργά απ’ ότι ο κυκλοφορητής, αλλά το κυκλοφορεί. Μία βάνα που χωρίς ρεύμα ανοίγει, διορθώνει πολλά προβλήματα στην φυσική κυκλοφορία του νερού. Η μηχανική επαναφορά σε βάνες, δεν απαιτεί ρεύμα για να κάνουν την δουλειά μας και την θέρμανσή μας χωρίς ρεύμα, πραγματικότητα.
Με τους λέβητες αυτόματης λειτουργίας της Ν.ΣΑΜΑΡΑΣ, όταν γίνει διακοπή ρεύματος, συνεχίζουμε την θέρμανσή μας με ξύλα, γιατί μετατρέπονται σε λέβητες χειροκίνητης τροφοδοσίας, χωρίς να πειράξουμε τίποτε άλλο.