Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την υπεύθυνη δήλωση που υπέγραψε ο Σύνδεσμος Αμαλιάδας

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την υπεύθυνη δήλωση που υπέγραψε ο Σύνδεσμος Αμαλιάδας

Από τον συν. Δ. Καλλίνικο, που θεωρεί παράνομη την υπογραφή του Δ.Σ.

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την υπεύθυνη δήλωση που εξέδωσε και υπέγραψε ο Σύνδεσμος Αμαλιάδας σε πελάτη του αντ’ αυτού, υπέβαλε ο συν. Δημήτρης Καλλίνικος.
Όπως υποστηρίζει στη μηνυτήρια αναφορά του ο συνάδελφος, ο Σύνδεσμος, «παρανόμως και καθ’ υπέρβαση των νόμιμων διατάξεων προέβη στην ενέργεια αυτή, λειτουργώντας παντελώς δυσφημιστικά και υποτιμητικά προς την επαγγελματική μου ιδιότητα».
Αυτή είναι η συνέχεια της υπόθεσης που απασχόλησε πρόσφατα και το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ (βλέπε τεύχος 1415), επ’ αφορμή της σχετικής επιστολής που έστειλε ο συν. Δημήτρης Καλλίνικος, ζητώντας απάντηση στο ερώτημα «αν ο πρόεδρος του Συνδέσμου μπορεί να υπογράφει τις υπεύθυνες δηλώσεις των συναδέλφων αντί αυτών».

Όπως έγινε γνωστό τότε, και από την κριτική αναφορά του συν. Κώστα Αθανασόπουλου, «το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αμαλιάδας, καθ’ υπόδειξη του προέδρου της ΟΒΥΕ, υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση σε πολίτη, αντί του συναδέλφου που εκτέλεσε το έργο, επειδή ο τελευταίος -όπως ανέφερε στο σχετικό πρακτικό του ο Σύνδεσμος- αρνούνταν να την εκδώσει».
«Πέρα από το γεγονός ότι αυτό δεν ισχύει για το συγκεκριμένο συνάδελφο, έχω και αντιρρήσεις γι’ αυτή καθ’ εαυτή την έκδοση υπεύθυνης δήλωσης από το Σύνδεσμο, και μάλιστα όταν προκύπτουν και οικονομικές διαφορές από τους πελάτες στους συναδέλφους μας. Οι σύνδεσμοι δεν μπορούν να μην υπερασπίζονται τα συμφέροντα των συναδέλφων», δήλωσε ο συν. Αθανασόπουλος.
Ενώ ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ Αριστοτέλης Παπακονδύλης, είχε επισημάνει: «Με ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αμαλιάδας, ότι ένας υδραυλικός δεν δίνει την υπεύθυνη δήλωση σε ιδιώτη, διότι του οφείλει χρήματα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κάλεσε το συνάδελφο, ο οποίος όμως δεν ανταποκρίθηκε. Από την άλλη ο πελάτης είπε ότι θα κάνει μήνυση στο Σύνδεσμο Αμαλιάδας, την οποία θα κοινοποιήσει στα υπουργεία και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Τόνισα στον πρόεδρο του Συνδέσμου ότι ο συνάδελφος δεν μπορεί να μην εκδώσει την υπεύθυνη δήλωση και ότι σε αυτή την περίπτωση πρέπει να την εκδώσει ο Σύνδεσμος. Όπως και έγινε μετά από σχετική συνεδρίαση του Δ.Σ.
Επειδή τέτοια θέματα θα προκύπτουν συνεχώς, πρέπει να γίνει κατανοητό στους συναδέλφους ότι δεν μπορούν να μην εκδίδουν υπεύθυνες δηλώσεις».
Για το θέμα της έκδοσης ή μη των υπεύθυνων δηλώσεων από τους συναδέλφους, στο Δ.Σ. της ΟΒΥΕ υπήρξε εκτενής συζήτηση, με γενικό συμπέρασμα το ότι η υπεύθυνη δήλωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί μέσο πίεσης των συναδέλφων για να πάρουν τα χρήματά τους από τους πελάτες τους.

Τι λέει ο συν. Καλλίνικος

Επειδή το όλο θέμα, και μη γνωρίζοντας για τη δικαστική του εξέλιξη ήταν σοβαρό, επικοινωνήσαμε με τον συν. Δημήτρη Καλλίνικο για να μας πει την άποψή του.
Ο συνάδελφος, εμφανώς ενοχλημένος από την κίνηση του Συνδέσμου αλλά και τη μη απάντηση από το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ στην επιστολή του, μας ενημέρωσε ότι το θέμα θα αποσαφηνιστεί στο δικαστήριο. «Έχω υποβάλλει μήνυση στον πρόεδρο και το Δ.Σ. του Συνδέσμου, με το σκεπτικό της παράνομης υπογραφής.
Χωρίς να προκαταλαμβάνω την απόφαση του δικαστηρίου όταν εκδικαστεί η μηνυτήρια αναφορά μου, έχω να πω ότι εάν δικαιωθούν οι συνάδελφοι, αυτό θα σημαίνει ότι οι άδειες των υδραυλικών βρίσκονται στον αέρα.
Θα μπορεί μετά ο κάθε πρόεδρος να υπογράφει τις υπεύθυνες δηλώσεις και δεν θα χρειάζονται οι υδραυλικοί.
Εγώ έστειλα φαξ σε όλα τα συμβούλια των συνδέσμων και την ΟΒΥΕ για το θέμα. Πολλοί σύνδεσμοι, μου απάντησαν ότι δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, ενώ δυστυχώς από την ΟΒΥΕ δεν είχα καμία απάντηση.
Και ξέρετε γιατί; Γιατί ο ίδιος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, απ’ ό,τι γνωρίζω, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αμαλιάδας και του είπε υπέγραψε.
Εσείς, είχατε οικονομικές διαφορές με τον πελάτη και γι’ αυτό δεν του δίνατε την υπεύθυνη δήλωση;
Αυτό που έχω να σας πω, είναι ότι ο πελάτης μου, ο οποίος κατοικεί στην Αθήνα, δικαιούνταν την υπεύθυνη δήλωση, αλλά ποτέ δεν ήρθε στο μαγαζί μου να του τη δώσω.
Τελείωσα τις εργασίες στο σπίτι του πριν 3 χρόνια, και έκτοτε χάθηκε.
Ξαφνικά ήρθε κάποιος και μου λέει, είπε ο τάδε να μου δώσεις τη βεβαίωση. Του απάντησα να έρθει ο ίδιος στο μαγαζί μου να την πάρει.
Μετά ήρθε ο πρόεδρος του Συνδέσμου να μου τη ζητήσει. Τον ρώτησα αν έχει εξουσιοδότηση από τον πελάτη μου. Μου είπε όχι. Τον ρώτησα αν έχει καταγγελία στο σωματείο για μένα, ότι δεν υπογράφω τη δήλωση, και μου απάντησε ότι τον πήρε τηλέφωνο ο πελάτης.
Και το ερώτημα για μένα είναι αν ο κάθε πελάτης παίρνει τηλέφωνο τον πρόεδρο του Συνδέσμου και του λέει ότι ο υδραυλικός δεν του δίνει την υπεύθυνη δήλωση, πρέπει να τον πιστεύει;
Τα πράγματα, όπως και τους τα είπα, ήταν ξεκάθαρα.
Εάν είχαν επίσημη καταγγελία, όφειλαν να με καλέσουν στο Δ.Σ., ενδεχομένως μαζί και με τον πελάτη για να συζητήσουμε το θέμα.
Δυστυχώς, η συμπεριφορά του Συνδέσμου απέναντί μου, ήταν πολύ άσχημη. Με έθιξε προσωπικά, σαν μάστορα και σαν άνθρωπο.
 Εγώ δεν εκβίασα κανέναν πολίτη. Σας δηλώνω δε ότι δεν υπήρχε καμία οικονομική εκκρεμότητα με τον πελάτη μου, στο έργο που του εκτέλεσα.
Είχα πληρωθεί για τις εργασίες μου και δικαιούνταν τη δήλωσή του, την οποία όμως δεν ερχόταν στο μαγαζί μου να την πάρει».

«Έπρεπε να λάβουμε θέση»

Ενημερώνοντας τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γιάννη Ζώη για τη μήνυση που υπέβαλε ο συν. Καλλίνικος για την υπεύθυνη δήλωση που υπέγραψε το Δ.Σ., μας είπε:
«Ο Σύνδεσμος και το Διοικητικό Συμβούλιό του, είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουν και τους πελάτες και τους υδραυλικούς.
Ο Σύνδεσμος έλαβε θέση για το θέμα, από τη στιγμή που ένας πελάτης λέει ότι ο υδραυλικός δεν του δίνει την υπεύθυνη δήλωση.
Ο πελάτης, για τους δικούς του λόγους, δεν ήθελε να μεταβεί στο μαγαζί του συναδέλφου και γι’ αυτό έστειλε τον μηχανικό και ένα συγγενή του.
Ο συνάδελφος αρνήθηκε να τους τη δώσει, λέγοντας ότι θα τη δώσει στον ίδιο.
Το ίδιο είπε και σ’ εμένα. Έτσι αποφασίσαμε και μετά από υπόδειξη του προέδρου της ΟΒΥΕ, να υπογράψουμε εμείς την υπεύθυνη δήλωση.
Η έκδοση της υπεύθυνης δήλωσης είναι υποχρέωση των υδραυλικών και για κανένα λόγο δεν μπορούν να εμφανίζονται διάφορα προσκόμματα στην έκδοσή της».

Η μηνυτήρια αναφορά του Δημήτρη Καλλίνικου κατά παντός υπευθύνου

Ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιάδος
Κύριε Εισαγγελεύ, τυγχάνω εργολάβος υδραυλικός, με έδρα την Αμαλιάδα, κάτοχος νόμιμης σχετικής άδειας και νόμιμο μέλος του «Συνδέσμου Υδραυλικών Αμαλιάδας».
Την 7-6-2007 επληροφορήθηκα ότι ο άνω Σύλλογος, του οποίου τυγχάνω μέλος ως προανέφερα, όλως αυθαιρέτως και παρά τις υπάρχουσες σχετικές διατάξεις του νόμου και του καταστατικού του Συλλόγου, έλαβε απόφαση με έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, βάσει της οποίας «επειδή ο συνάδελφος Δημήτριος Καλλίνικος (εγώ) αρνείται να δώσει υπεύθυνη δήλωση του συνδέσμου σε άλλο πρόσωπο πέραν του πελάτη, (…), πράγμα που ο πελάτης δεν δέχεται να συναντηθεί με τον κ. Καλλίνικο, το Δ.Σ. κατά πλειοψηφία, 4 υπέρ και ένας παρόν, αποφάσισε και μετά από υπόδειξη του προέδρου της ΟΒΥΕ κ. Παπακονδύλη, να υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση στη θέση του εργολάβου – μηχανικού ο Σύνδεσμος με την ένδειξη «αντ’ αυτού ο Σύνδεσμος» και να την προσκομίσει στον πελάτη (…)».
Όμως η άνω απόφαση είναι αυθαίρετη και παράνομη καθ’ όσον σύμφωνα με το Διάταγμα 55/2000 και δη της παραγρ. 4.3.2. «την ευθύνη για την έντεχνη εργασία επί των εγκαταστάσεων του άρθρου 1, φέρει ο εγκαταστάτης ή τεχνίτης, επικεφαλής των συνεργείων ή του συνεργείου του έργου. Η ευθύνη αυτή ολοκληρώνεται με την υπογραφή της υπεύθυνης δήλωσης των παραγρ. 4.2.3. και 4.2.4.».
Μετά δε την απόφαση αυτή ο άνω Σύλλογός μας με βάσιν την σχετικήν από 10-6-2007 υπεύθυνην δήλωσιν του άνω ιδιοκτήτη (…), προέβη στη σύνταξιν της επίσης παρανόμως από 10-6-2007 υπεύθυνης δηλώσεως αδειούχου τεχνίτη – εγκαταστάτη υδραυλικού, όπου αντ’ εμού υπογράφει κατά υπέρβασιν και παράβασιν καθηκόντων ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Υδραυλικών Περιφερείας Πρωτοδικείου Αμαλιάδας.
Επειδή πάντα τα ανωτέρω είναι παράνομα, ενεργήθησαν κατά υπέρβασιν των κειμένων νομίμων διατάξεων, είναι δε και επί πλέον παντελώς δυσφημιστικά και υποτιμητικά δι’ εμέ όσον αφορά την επαγγελματική μου ιδιότητα.
Δια ταύτα μηνύω πάντα υπεύθυνον και εξαιτούμαι την κατά νόμον τιμωρίαν τους.
Προσκομίζω:
1. Καταστατικό του Συνδέσμου Υδραυλικών Περιφερείας Πρωτοδικείου Αμαλιάδας.
2. Φωτοτυπία του υπ’ αριθμ. 44/5000 Φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, όπου περιλαμβάνεται το υπ’ αριθμ. 55/2000 σχετικόν Π.Δ.
3. Την υπ’ αριθμ. 94/7-6-2007 πράξη του Συνδέσμου Υδραυλικών Αμαλιάδας, με τις υπογραφές των συμμετασχόντων εις αυτήν μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του.
4. Την από 10-6-2007 υπεύθυνη δήλωση (…).
5. Την από 10-6-2007 σχετική υπεύθυνη δήλωση αδειούχου τεχνίτη – εγκαταστάτη Υδραυλικού.
Αμαλιάδα 11-7-2007
Ο μηνυτής