Αρχική » Περιεχόμενα » Ελεύθερο Βήμα » «Μην πυροβολείτε το Π.Δ. και τις άδειες»

«Μην πυροβολείτε το Π.Δ. και τις άδειες»

Τα τελευταία χρόνια πολλοί συνάδελφοι (απλοί …τυφεκιοφόροι, ή και …αξιωματικοί) ακόμα και σύνδεσμοι, αναφέρονται αρνητικά στο Π.Δ. 38/91 όπως ισχύει.
Το κατηγορούν ότι έχει λάθη, έχει ελλείψεις, ότι έχει ασάφειες, ότι θέλει τροποποίηση, ότι, ότι….
Το ίδιο κάνουν και με τις άδειες.
«Δεν έκαναν τίποτα. Τις δουλειές εξακολουθούν να τις παίρνουν οι άσχετοι και πάει λέγοντας.
Οι άδειες ήταν ένα πυροτέχνημα που γρήγορα έσβησε, έγραφε τελευταία ένας καλός φίλος».
Όλες όμως αυτές οι αρνητικές αναφορές στο Π.Δ., είναι γενικές και αόριστες.
Κανένας δεν έκανε τον κόπο (απ’ ό,τι θυμάμαι τουλάχιστον) να πάρει χαρτί και μολύβι και να σημειώσει ότι το Π.Δ. εδώ είναι λάθος, εδώ έχει ελλείψεις, εκεί θέλει τροποποίηση και να γίνει έτσι κ.λπ.
Με τις αόριστες αυτές αναφορές όμως, δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία. Αν έλεγαν κάτι συγκεκριμένο, θα μπορούσε να υπάρξει μια απάντηση, να γίνει ένας διάλογος και να κάνουμε και κάτι, ενδεχομένως, για τη βελτίωσή του.
Όταν ο συνάδελφος πρόεδρος της Λάρισας έγραψε, τελευταία, ότι το Π.Δ. θα πρέπει να ισχύει και για τις επισκευές, του απαντήσαμε ότι ισχύει, παραθέτοντας και τις σχετικές παραγράφους.
Όταν κάποιοι συνάδελφοι παρατήρησαν ότι έπρεπε να υπάρχουν ποινές για τους παραβάτες, τους είπαμε ότι στο σχέδιο της ομάδας εργασίας υπήρχαν ποινές αλλά τις απάλειψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, γιατί, είναι θεσμοθετημένες αλλού ποινές, όπως είπε (εννοώντας προφανώς τον ΑΝ 501).
Δεν υποστηρίζω, για να μην παρεξηγηθούμε, που δεν θέλει και πολύ, ότι οι συνάδελφοι θα ρωτάνε και …εγώ θα απαντάω.
Δεν ανακήρυξα ακόμα τον εαυτό μου σε παντογνώστη, ούτε και σε αρμόδιο να απαντάει, και ούτε έχω  σκοπό να το κάνω.
Απλά λέω ότι για κάποιες ερωτήσεις ή αναφορές, όπως της πρώτης από τις παραπάνω, η απάντηση βρίσκεται μέσα στο Π.Δ., ενώ για τη δεύτερη μπορούσε να δοθεί από τη γνώση της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.
Αν λοιπόν διατυπωθούν συγκεκριμένες αναφορές ή προτάσεις, θα μπορούσε να γίνει ένας διάλογος με όσους έχουν κάτι να πουν και από εκεί και πέρα τα αρμόδια όργανα θα έβλεπαν τι θα έκαναν.
Πάντως θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω, ότι το Π.Δ. μπορεί να μην αποτελεί το τέλειο κείμενο, αλλά έχει συνταχθεί με πολύ προσοχή και πολλές από τις παραλείψεις που φαίνεται ότι υπάρχουν δεν ξεχάστηκαν (μπορεί και κάποιες να ξεχάστηκαν) αλλά απλώς δεν μπορούσαν να μπουν γιατί αντίκεινται σε άλλους νόμους κ.λπ.
Κάποιοι συνάδελφοι μπερδεύουν τα πράγματα.
– Και τι έγινε με το Π.Δ. που τόσο πανηγυρίσαμε; Μήπως εφαρμόζεται;
Μα αγαπητοί φίλοι, το Π.Δ., ένα κείμενο – νομοθέτημα φταίει που δεν εφαρμόζεται, ή η πολιτεία που δεν εφαρμόζει τους νόμους της;
Και δύο λόγια για τις άδειες, που τα έχω πει χίλιες φορές και θα τα λέω συνέχεια, όσο κάποιοι συνάδελφοι θα τις «πυροβολούν».
Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι οι άδειες (το Π.Δ. δηλαδή) ήταν μια μεγάλη κατάκτηση για τον κλάδο. Και ήταν μεγάλη κατάκτηση γιατί έδωσε το νομικό οπλοστάσιο στον κλάδο να αγωνιστεί παραπέρα για την εξυγίανση του χώρου του.
Και πιο λιανά. Αν πηγαίνατε, πριν 20 χρόνια, σε μια οικοδομή που δούλευε ένας άσχετος, θα σας πέταγε με τις κλωτσιές έξω.
Τώρα μπορείτε να πάτε με τον αστυνόμο ή τον εισαγγελέα, για να το πω έτσι χοντρά, και να τον βάλετε φυλακή εάν δουλεύει χωρίς άδεια.
Και η διαφορά είναι τεράστια, έστω και αν γίνεται το ίδιο πράγμα.
– Τότε δεν μπορούσες να κάνεις τίποτα για να προστατεύσεις το συμφέρον σου.
– Τώρα μπορείτε να κάνετε τα πάντα, για τον απλούστατο λόγο ότι έχετε το νόμο με το μέρος σας. Για τον απλούστατο λόγο ότι το Π.Δ. (και οι άδειες) έχουν καταστήσει παράνομο τον «άσχετο».
– Μα και τώρα δουλεύουν άσχετοι, θα μου πείτε και θα έχετε δίκιο.
– Ε, τι να κάνουμε αγαπητοί συνάδελφοι. Η δική μου γενιά αγωνίστηκε 30 χρόνια να σας δώσει ένα όπλο που δεν είχατε, για να κερδίσετε τη ζωή σας.
Σειρά σας τώρα να το χρησιμοποιήσετε, για να το πετύχετε.