Το μικρόβιο της Λεγιονέλλας στο δίκτυο ύδρευσης του νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης

Μολυσμένο με το μικρόβιο της Λεγιονέλλας είναι το δίκτυο του νερού στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης με τους εργαζόμενους να κρούουν καμπανάκι για τη μόλυνση και πιθανώς το θάνατο των ασθενών που νοσηλεύονται και είναι σε ανοσοκαταστολή.
Οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έδωσαν στη δημοσιότητα έγγραφο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου που ενημερώνει για την ανίχνευση Λεγιονέλλας στο δίκτυο ύδατος του Νοσοκομείου (29/8/2017) και τη λήψη μέτρων για την προφύλαξη των ασθενών.
Υποδεικνυόμενα μέτρα όπως διακοπή της χρήσης του δικτύου θερμού ύδατος (εκεί βρέθηκε το μικρόβιο) αλλά και χρήση στείρου αποστειρωμένου ύδατος, αντί νερού βρύσης, για την παρασκευή κάθε είδους διαλύματος που χορηγείται στους ασθενείς ή οτιδήποτε παρασκευάζεται για νοσοκομειακή χρήση, επιβάλλονται σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους.
Επίσης, προτείνεται η μη χρησιμοποίηση ως πόσιμου του νερού της βρύσης αλλά και το νερό των ψυκτών για κατηγορίες ασθενών.
Δίνουν επίσης οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασθενών που θα προσβληθούν από το εν λόγω νοσοκομειακό μικρόβιο.

Η νόσος των Λεγεωναρίων έχει θνησιμότητα που μπορεί να φτάσει μέχρι το 15%, ενώ σε νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία μπορεί να φτάσει μέχρι το 50% αν τα αντιβιοτικά αργήσουν να χορηγηθούν.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, για το σοβαρό πρόβλημα φταίει «η έλλειψη συντήρησης και ανανέωσης του δικτύου παροχής νερού, των υδραυλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του νοσοκομείου που λειτουργεί με νερό του δικτύου».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπήρξε ύποπτο δείγμα σε ζεστό νερό, απομακρυσμένης περιοχής του νοσοκομείου (δηλ. σε περιοχή όπου δεν νοσηλεύονται ασθενείς). Αμέσως συνήλθε η ειδική επιτροπή και δόθηκαν οδηγίες σωστής αντιμετώπισης. Καλό είναι ό,τιδήποτε συμβαίνει να προλαμβάνεται και να αντιμετωπίζεται εν τη γενέσει του. Λειτουργούμε πάντα άμεσα και λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα ώστε να μην προκύψει κανένας κίνδυνος για τους ασθενείς μας.

Το δίκτυο υδροδότησης του νοσοκομείου είναι σε άριστη κατάσταση, λόγω επιμελών συντηρήσεων, είναι ανεξάρτητο και σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να επηρεάζει την υδροδότηση των γύρω περιοχών».