Ηλεκτρικό Mercedes-Benz Vito με μηδενικές εκπομπές ρύπων!

mercedes2Τα αποκαλυπτήρια ενός πρωτότυπου, ηλεκτρικού Vito πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε εκδήλωση του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανταγωνισμού στο San Sebastian της Ισπανίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία έδωσε το “παρών” και ο Dr. Dieter Zetsche, πρόεδρος του Δ.Σ. της Daimler AG, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είχαν την ευκαιρία να συζητήσουμε σχετικά με τη βιωσιμότητα σε οικονομικό επίπεδο μελλοντικών τεχνολογιών.
Βασισμένο στο ελαφρύ επαγγελματικό όχημα Vito, το πειραματικό μοντέλο που παρουσιάστηκε, κηρύττει την έναρξη μίας εποχής για τα επαγγελματικά οχήματα με στόχο την κινητικότητα με μηδενικούς ρύπους. Το Vito είναι παγκοσμίως το πρώτο αυτοκίνητο της κατηγορίας του, το οποίο διαθέτει αυτή την τεχνολογία, αντικατοπτρίζοντας τη δέσμευση της Daimler AG για βιώσιμη κινητικότητα. Το νέο ηλεκτρικό όχημα είναι αποτέλεσμα έρευνας και ανάπτυξης της Daimler AG, που επικεντρώνεται σε τρεις τομείς: την εξέλιξη των κινητήρων εσωτερικής καύσης, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας μέσω πρωτοποριακών υβριδικών εξαρτημάτων και τη λειτουργία των οχημάτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων, χρησιμοποιώντας μπαταρίες και κυψέλες καυσίμου.
Κατά τη διάρκεια του 2010, περισσότερα από 100 Merce-des-Benz Vito θα παραδοθούν σε 20 πελάτες, τα οποία αρχικά θα συμπεριληφθούν σε εταιρικούς στόχους και δημόσιους οργανισμούς που επιθυμούν να μεταφέρουν προϊόντα σε ευαίσθητες περιβαλλοντολογικά περιοχές με οχήματα που εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους και έχουν μειωμένα επίπεδα θορύβου. Το ηλεκτρικό Vito προορίζεται για χρήση σε αστικές περιοχές με μικρές αποστάσεις και συχνές στάσεις. Στην επόμενη φάση η παραγωγή που έχει προβλεφθεί είναι 2.000 επιπλέον οχήματα.
Η ενέργεια που εξασφαλίζει την κίνηση του Vito προέρχεται από μία δυνατή μπαταρία ιόντων λιθίου με τάση λειτουργίας 400 V, 16 A και με διαθέσιμη ενέργεια 32 kWh, ενώ το σύστημα μετάδοσης κίνησης έχει εκ νέου σχεδιαστεί για να λειτουργεί με αυτές τις προδιαγραφές. Η ισχύς του κινητήρα φτάνει μέχρι και τα 90 kW (120 hp) με μέγιστη ταχύτητα 80 km/h (ηλεκτρονικά περιορισμένη) ικανή να καλύψει τις ανάγκες του σύγχρονου επαγγελματίας εντός και εκτός αστικών περιοχών, ενώ το Vito με αυτά τα δεδομένα μπορεί να διανύσει μέχρι και 130 χλμ., απόσταση που μπορεί να αυξηθεί με τον κατάλληλο τρόπο οδήγησης.
Παράλληλα, στον τομέα της ασφάλειας με ESP, ABS, ASR και αερόσακο οδηγού στο βασικό εξοπλισμό, τα στάνταρ είναι κορυφαία, όπως και σε κάθε άλλο μοντέλο της Mercedes-Benz. Όσον αφορά δε στο ωφέλιμο φορτίο και στον όγκο φόρτωσης, το ηλεκτρικό Vito δεν έχει τίποτα να “ζηλέψει” από το συμβατικό, καθώς η ικανότητα φόρτωσης μπορεί να ξεπεράσει τα 900 κιλά.
Η συναρμολόγηση του ηλεκτρικού Vito, συμπεριλαμβάνεται στην ήδη καθιερωμένη παραγωγή, ενώ το εργοστάσιο παραγωγής Mercedes-Benz στην πόλη Vitoria της Ισπανίας, είναι προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που συνδέονται με την παραγωγή ενός επιπλέον τύπου οχήματος. Επίσης, οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν έμπρακτα τη συνολική αυτή προσπάθεια, με οικονομική βοήθεια τόσο για την εκπαίδευση του προσωπικού, όσο και την τεχνολογία παραγωγής.
Στη Γερμανία, το υπουργείο Περιβάλλοντος -Federal Mi-nistry for the Environment, Nature Conservation και Nuclear Safety (BMU)-, παρέχει επιδοτήσεις έτσι ώστε να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Mercedes-Benz στους τομείς της έρευνας, ανάπτυξης και δοκιμής νέων τεχνολογιών που αφορούν στα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα της εταιρίας.