Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Σωματεία » Μεγάλη προσέλευση και ανταλλαγή απόψεων στη γενική συνέλευση του «Ήφαιστου»

Μεγάλη προσέλευση και ανταλλαγή απόψεων στη γενική συνέλευση του «Ήφαιστου»

Όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο των τεχνικών εγκαταστάσεων καύσης, συζητήθηκαν στην τακτική γ.σ. του «Ήφαιστου», που έγινε την 1η Μαρτίου 2023 στο ξενοδοχείο Stanley στην Αθήνα. Η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν μεγάλη, τόσο από παλιούς όσο και πολλούς νέους συναδέλφους. Πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες της συνελευσης, ο πρόεδρος, Γιώργος Καλύβας, ζήτησε από τους παρευρισκόμενους συνεδέλφους την τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των αδικοχαμένων παιδιών που, σκοτώθηκαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που είχε μόλις συμβεί.


Στο προεδρείο της γ.σ. εκλέχτηκαν ομόφωνα οι συνάδελφοι: Πρόεδρος ο Αντώνης Εφελής, γραμματέας ο Ανδρέας Τσιαρικτσής και ψηφολέκτης ο Γιώργος Καρελάς. Ξεκινώντας την εισήγησή του, ο Γιώργος Καλύβας ανέφερε:
«Θα σας πω για το τι προσπαθήσαμε σαν διοίκηση το 2022. Πλέον δεν μιλάμε μόνο για το Σωματείο μας, αλλά για το τι γίνεται σε ολόκληρο τον Κλάδο μας. Υπάρχουν κάποια θέματα πολύ σοβαρά ως προς τα φύλλα έλεγχου. Αρχικά να σας ενημερώσω ότι πλέον η Ομοσπονδία μας η ΠΟΕΤΕΚ, έχει σαν πρόεδρο τον Νίκο Χαϊδό από το δικό μας σωματείο. Οτιδήποτε έχουμε κάνει φέτος, είναι σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία. Αυτόνομα σαν «Ήφαιστος» κάνουμε πολύ λίγα πράγματα, καθώς έχουμε αποφασίσει, σαν διοίκηση, να πηγαίνουμε με το άλλο συνδικαλιστικό όργανο που είναι πιο δυνατό από εμάς.
Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με τα Φύλλα Ελέγχου από διάφορους Συναδέλφους, για τους οποίους φθάνουν καταγγελίες στο Σωματείο. Για την πάταξη αυτού του φαινομένου, ξεκινήσαμε πριν 1.5 μήνα και κάθε εβδομάδα, πηγαίνουμε πλέον 10 πιστοποιητικά αδειούχων συναδέλφων στην Περιφέρεια, τα όποια αυτά θα αναρτώνται στην αντίστοιχη πλατφορμα σιγά – σιγά. Υπάρχουν νέοι συνάδελφοι οι οποίοι δεν γνωρίζουν πώς να συμπληρώνουν σωστά τα Φύλλα Ελέγχου, σε αυτό πρέπει να σταθούμε – και να δούμε πώς θα καταλάβουν να τα συμπληρώνουν σωστά. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς η ΕΔΑ πλέον δεν δέχεται πιστοποιητικά χωρίς να είναι σφραγισμένα από την Περιφέρεια ή από το Σωματείο. Υπάρχει η απόφαση όλες οι ενάρξεις επαγγέλματος, να πηγαίνουν στην ΕΔΑ και στην Περιφέρεια προκειμένου να κλείνει ο κάθε φάκελος. Αν θυμάστε, από το 2014 η νομοθεσία λέει ότι καινούργιες ενάρξεις, ανεξαρτήτως καυσίμου, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ. θα πρέπει να παιρνούν από την Περιφέρεια.
Συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια όπου έχει πλέον δημιουργηθεί μια πλατφόρμα στην οποία θα ανεβαίνουν όλες οι ενάρξεις για να είμαστε σωστοί και να μην έχουμε πρόβλημα και να έχει μέλλον το επάγγελμα. Κάναμε πολλές συναντήσεις με τον υπουργό κ. Σκρέκα, μετά την 4η -5η συνάντηση, ενώ δεν είχαν ιδέα καν τι σημαίνει «θέρμανση», φτάσαμε σε ένα καλό σημείο. Προσπαθήσαμε, σε αλλεπάλληλες συναντήσεις που κάναμε, να εντάξουμε και την συντήρηση στο ΕΣΠΑ, να καταφέρουμε δηλαδή κάθε καταναλωτής να δικαιούται από μια επιδότηση της τάξης των 30 – 50 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε και εμείς να επεκταθούμε στην δουλειάμας και να φτιάξουμε και ένα αρχείο της καύσης στην Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Μας απάντησαν πρόσφατα σε e-mail ότι θα κάνουμε συνάντηση για να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε και να τελειοποιήσουμε αυτό το σχέδιο. Υπάρχουν ακόμη κάποιες διαδικασίες που πρέπει να προηγηθούν, προκειμένου να φτάσει η πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να εγκριθεί η επιδότηση. Για να μπορέσουμε να το περάσουμε, τους είπαμε ότι αν δώσουν στον καταναλωτή 30 – 40 ευρώ, δεν θα τσιγκουνευτεί να κάνει την συντήρηση του συστήματός του, και το κράτος θα έχει όφελος το ΦΠΑ. Έτσι μπορέσαμε και προχωρήσαμε αυτή την διαδικασία, και την τρέχουν άμεσα, ώστε να μπορέσουμε να πάμε μπροστά και να δουλέψουμε, να είμαστε όσο πιο νόμιμοι γίνεται στο επάγγελμα μας.
Συνάδελφοι αυτό θα το καταφέρουμε με την κουβέντα μας, με την σωστή δουλεία μας – και με τα σωστά έγγραφα που θα δώσουμε στους πελάτες μας.
Καλή συνέχεια και καλές δουλειές συνάδελφοι, ευχαριστώ»..


Στη συνέχεια, ο συν. Δημήτρης Σκαρμούτσος παρουσίασε την ανανεωμένη ιστοσελίδα του «Ήφαιστου» που ο ίδιος επιμελήθηκε, με στόχο να είναι πιο λειτουργική για τους συναδέλφους, «και να έχουμε ένα site σωστό, να μας βρίσκουν στα μέσα δικτύωσης», όπως σημείωσε.
Στην συνέχεια μίλησαν αρκετοί συνάδελφοι για τα θέματα που τους απασχολούν πάνω στο επάγγελμα και με τα οποία θα ήθελαν να ασχοληθούν τόσο το Σωματείο, όσο και η Ομοσπονδία:
• Το ασφαλιστικό, ένα πολύ φλέγον θέμα για τον κλάδο, καθώς κρίνεται απαράδεκτο να πρέπει οι συνάδελφοι να εργάζονται ως τα 67 τους χρόνια προκειμένου να βγουν στην σύνταξη.
• Οικονομική βοήθεια σε περίπτωση ατυχήματος που θα κρατήσει συναδέλφους ενδεχομένως πολύ καιρό μακριά από την δουλειά.
Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που αναφέρθηκε από τους συνάδελφους που πήραν τον λόγο, ήταν το θέμα της αναθεώρησης της κοστολόγησης στην εργασία τους. Αυτή τη στιγμή και με το τρέχον κοστολόγιο, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια των υλικών, της βενζίνης κ.λπ. Επίσης αναφερθήκε ότι ο Σύνδεσμος θα έπερπε επίσης να ασχοληθεί και με άλλα φλέγοντα θέματα όπως η φορολογία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το συνταξιοδοτικό, η ασφάλεια ευθύνης, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Κοινή άποψη ήταν το πόσο σημαντική είναι η ομοψυχία και η ενότητα μεταξύ των συναδέλφων μέσω του Συνδέσμου αλλά και σαν Κλάδος, μέσω της Ομοσπονδίας, ώστε να μπορούν να προσφέρουν στήριξη, τόσο ηθική όσο και πρακτική, σε οποιονδήποτε συνάδελφο το χρειαστεί, ανα πάσα στιγμή. Θα πρέπει να βάλει πλάτη η Ομοσπονδία το σωματείο ο καθένας δεν μπορεί μόνος του. Εξίσου σημαντικό με το να αισθάνονται οι συνάδελφοι ότι ο Σύνδεσμος είναι μια δεύτερη οικογένεια όπου πάντα μπορεί να στραφεί σε μια δύσκολη στιγμή και όπου θα αισθάνεται το Σωματείο σαν στο σπίτι του.
Ψήφισμα
Κατά την διάρκεια της συνέλευσης, ο συν. Θεόδωρος Φλουσκούνης παρουσίασε και κατέθεσε στο προεδρείο ψήφισμα, το οποίο και υπερψηφίστηκε ομόφωνα στο τέλος της διαδικασίας, που ανέφερε τα εξής:
«Εμείς οι επαγγελματίες εγκαταστάτες συντηρητές καύσης υγρών και αερίων καυσίμων, δηλώνουμε την αντίδρασή μας συλλογικά, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης κάθε συναδέλφου που μπορεί να βρεθεί σε ανάγκη. Καλούμε κάθε συνάδελφο, χωρίς φόβο, να ενημερώνει το Σωματείο σε περίπτωση απειλής πλειστηριασμού ή κατάσχεσης της περιουσίας του για χρέη προς τράπεζες ή αλλού. Στο Σωματείο, με συλλογικό αγώνα, θα βρει κάθε συνάδελφος που απειλείται το δίκιο του και την δύναμή του. Όπως ήδη έχει συμβεί σε ανθρώπους του μεροκάματου σε όλη την Ελλάδα, που απευθύνθηκαν σε σωματεία, σε συλλόγους, ενώσεις κ.λπ. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι οι άδικοι νόμοι που ψήφισαν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς και η τελευταία απόφαση του Άρειου Πάγου, να δίνει την δυνατότητα στα διαφορά κοράκια, τράπεζες, ασφάλειες, να επιταχύνουν τις διαδικασίες κατάσχεσης, θα μας βρουν στο δρόμο του αγώνα.
Μέσα στο 2022 πραγματοποιήθηκαν 40.000 χιλιάδες κατασχέσεις. Αυτή είναι η «εξυγίανση» και η «σταθερότητα» του τραπεζικού συστήματος, που περνάει μέσα από τη λεηλασία της λαϊκής κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης των αυτοαπασχολούμενων. Στηρίζουμε της κινητοποιήσεις εργατικών σωματείων, επαγγελματικών συλλόγων και ενώσεων της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, την ΟΒΣΑ, που προσπαθούν το αυτονόητο: Να προστατέψουν την λαϊκή κατοικία και περιουσία από τις ορέξεις μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν λυμένα τα χέρια να προχωρήσουν σε 700,000 κατασχέσεις στο 2023. Οι κοινές κινητοποιήσεις εργαζομένων και επαγγελματιών, που απέτρεψαν δεκάδες πλειστηριασμούς το προηγούμενο διάστημα στην Αττική και πανελλαδικά, θα πρέπει να πυκνώσουν μπροστά σε αυτή την αρνητική εξέλιξη. Κανένας μόνος του. Κοινός αγώνας για την διαγραφή των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων».
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο πρόεδρος του «Ήφαιστου» Γιώργος Καλύβας, με παρέμβασή του καθοδήγησε τους συναδέλφους στο πώς να συμπληρώνουν σωστά την προαναφερθείσα πλατφόρμα της Περιφέρειας, για να είναι εφικτός ο έλεγχος από την Περιφέρεια σχετικά με το ποιος είναι αδειούχος και ποιος όχι. Σημέιωσε επίσης ότι οι «αλεξιπτωτιστές» θα πρέπει να κυνηγηθούν με εξώδικα στην ΕΔΑ και στην Περιφέρεια και στην συνέχεια με καταγγελίες στην ΡΑΕ.
Μετά την ολοκλήρωση στης γενικής συνέλευσης, πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας από τον Γιώργο Καλύβα. Το φλουρί κέρδισε ο συν. Γιώργος Δέλγας, ο οποίος και πήρε το δώρο που προσέφερε η εταιρεία Βούλτσιος Κ. & ΣΙΑ ΟΕ – Voultherm testo, μέσω του συν. Κυριάκου Καστρίτη.
Ο πρόεδρος ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους υγεία και μια καλή χρονιά με δουλειά, χωρίς άλλα δυσάρεστα.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σωματεία