Αρχική » Περιεχόμενα » Εκθέσεις » Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η 1η διεθνής έκθεση εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ «EnergyRes»

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η 1η διεθνής έκθεση εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ «EnergyRes»

Στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, που είναι ανεξάντλητες και φιλικές με το περιβάλλον, και στην εξοικονόμηση ενέργειας πραγματοποιούν οι μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και οι ιδιώτες στην Ελλάδα. Αυτό κατέδειξε η 1η Διεθνής Έκθεση Εξοικονόμησης & Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη με την επωνυμία EnergyReS ’07, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 8 μέχρι 11 Μαρτίου στο εκθεσιακό κέντρο του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου στο Ελληνικό. Η μεγάλη γκάμα των εκθετών αλλά και ο πλέον των 20.000 αριθμός επισκεπτών καταδεικνύει το άμεσο ενδιαφέρον που υπάρχει στη χώρα μας προς τις ανανεώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας. Χωρίς αμφιβολία η πρώτη αυτή διεθνής έκθεση καθιερώθηκε ως ένας «ενεργειακός» θεσμός για τη χώρα μας αλλά και τη ΝΑ Ευρώπη. Την έκθεση εγκαινίασε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας ο οποίος στον χαιρετισμό τόνισε ότι «η 1η Διεθνής Έκθεση EnergyReS στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας έρχεται την κατάλληλη στιγμή και έχει να προσφέρει πολλά στα ενεργειακά ζητήματα, την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και, βέβαια, στο μείζον ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος».
Ο υπουργός δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους υπεύθυνος της εταιρίας High Technology Expo, που είχαν την ιδέα αλλά και την πρωτοβουλία για την οργάνωση και πραγματοποίηση της πρωτοποριακής έκθεσης. Υπενθυμίζεται ότι η High Technology Expo είναι αυτή τη στιγμή η μόνη εταιρία στην Ελλάδα μέλος του REEEP (Renewable Energy & Energy Efficiency Partnership).

Συνολικά συμμετείχαν 90 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον 20.680 επισκεπτών. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονταν φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, γεωθερμικός κλιματισμός, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα, στη βιομηχανία και στις μεταφορές, ενώ επίσης συμμετείχαν εταιρίες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών, εταιρίες συντήρησης, σύμβουλοι ανάπτυξης επιχειρήσεων, χρηματοοικονομικοί και ασφαλιστικοί σύμβουλοι, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά ινστιτούτα κ.ά.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών ήταν εξαιρετικά υψηλό τόσο για τα εκθέματα όσο και για τις παράλληλες εκδηλώσεις (συνέδρια, ημερίδες, εταιρικές παρουσιάσεις). Στην αθρόα προσέλευση επισκεπτών συντέλεσαν η έντονη ανάγκη για ενημέρωση σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, το ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στην παραγωγή «καθαρής» ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από ιδιώτες -με αιχμή τα φωτοβολταϊκά-, η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα, τη βιομηχανία και τις μεταφορές από εταιρίες, επαγγελματίες και ιδιώτες. Η EnergyReS πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και του ΥΠΕΧΩΔΕ με επιστημονικό συντονιστή το ΚΑΠΕ. Στο πλαίσιο της έκθεσης διεξήχθη η 3η Ημερίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).
Χορηγοί της EnergyReS ήταν η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και η ΜΕΛΚΑΤ, υποστηρικτές η ΕΥΔΑΠ, η NRG ORION και οι σύνδεσμοι που εκπροσωπούν την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΕΛΕΤΑΕΝ, ΣΕΦ, ΕΒΗΕ, ΕΣΣΗΘ), το ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ / ΟΜΑΔΑ ΕΞΟΙΚΟ-ΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΟΕΕ), ο τεχνικός κόσμος μέσω των ΠΕΔΜΗΕΔΕ-ΠΕΔΜΕΔΕ, και οι μη κυβερνητικές μη κερδοσκοπικές οικολογικές οργανώσεις (GREENPEACE, ECOCITY, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, ECOWEEK). Χορηγοί επικοινωνίας ήταν το περιοδικό ΤΕΧΝΙΚΑ, η εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ΣΚΑΪ – ΜΕΛΩΔΙΑ.
Η απόλυτη επιτυχία της EnergyReS δημιούργησε ένα νέο, αυτόνομο εκθεσιακό θεσμό που καλύπτει το σημαντικό κενό στον τομέα της παραγωγής «καθαρής» ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας. Διοργανωτές και εκθέτες έδωσαν ραντεβού για το 2008 δεσμευόμενοι για ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.