Αρχική » Περιεχόμενα » Εκθέσεις » Με θετικό πρόσημο έκλεισε και η φετινή διοργάνωση της ENERGYTECH

Με θετικό πρόσημο έκλεισε και η φετινή διοργάνωση της ENERGYTECH

dsc_0178

Συνδιοργανώθηκε με την 28η Infacoma και την 35η Marminstone από τις 17 έως τις 20 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

dsc_0178Με θετικό πρόσημο έκλεισε το φετινό εκθεσιακό τρίπτυχο της HELEXPO, 28η INFACOMA, 35η MARMINSTONE και 3η ENERGY-TECH, αφιερωμένο στη δόμηση, την οικολογία, την πράσινη ανάπτυξη και την ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε από τις 17 ως τις 20 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Το εκθεσιακό αυτό τρίπτυχο, χάρη στην αξιοπιστία της HELEXPO στη διοργάνωση διεθνών εκθέσεων υψηλού κύρους, κατάφερε να προσελκύσει περισσότερους από 40 χιλιάδες επισκέπτες με άμεσο και ειδικό ενδιαφέρον, καθιστώντας πλέον τη Θεσσαλονίκη κέντρο της ενέργειας και της δόμησης. Οι εταιρίες που επέλεξαν να συμμετάσχουν στις τρεις αυτές εκθέσεις για τη δόμηση, την οικολογία, την πράσινη ανάπτυξη και την ενέργεια όχι μόνο δικαιώθηκαν για την επιλογή τους, αλλά κατάφεραν εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας να στείλουν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του κλάδου. Οι εκθέτες της EnergyTech παρουσίασαν προϊόντα, συστήματα και τεχνολογίες που αφορούν τους τομείς των εναλλακτικές και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως: θέρμανση με pellets και γενικότερα με στερεά καύσιμα, φυσικό αέριο, ηλιακή ενέργεια, φωτοβολταικά, γεωθερμία, οικολογική δόμηση κ.ά. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, και πιο συγκεκριμένα για τα μεγάλο ειδικά αφιερώματα «Energyland και Domisis» της 76ης ΔΕΘ.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και μεγάλη συμμετοχή κοινού πραγματοποιήθηκαν και οι παράλληλες, εκδηλώσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν η ημερίδα για την «ολιστική αρχιτεκτονική και την οικολογική δόμηση» που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Ολιστικής Αρχιτεκτονικής και το Περιοδικό ECOΔΟΜΕΙΝ, σε συνεργασία με την ΗELEXPO και η διημερίδα για την «ενεργειακή απόδοση των κτιρίων» που συνδιοργανώθηκε από τη HELEXPO και το περιοδικό ΚΤΙΡΙΟ σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).
«Η έξυπνη πράσινη ανάπτυξη δεν είναι απλά μια πράσινη πινελιά σε ένα γκρίζο πίνακα. Είναι ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που διαπερνά οριζόντια και διατομεακά όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας» επισήμανε από το βήμα διημερίδας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.  Ο Γ. Μανιάτης υπογράμμισε επιπλέον ότι το «μοντέλο αυτό δεν θα είναι σπάταλο και καταναλωτικό αλλά θα παράγει, θα καινοτομεί, θα στηρίζεται στη γνώση και θα υπηρετεί τη βιωσιμότητα. Τη σπατάλη του άναρχου, του απρογραμμάτιστου και του αεριτζίδικου έρχεται να αντικαταστήσει ο εξορθολογισμός με βάση την ποιότητα, ώστε όχι μόνο να ανταποκριθούμε στις περιβαλλοντικές προκλήσεις αλλά και να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας πάνω σε νέες βάσεις που θα αποδίδουν υψηλές προστιθέμενες αξίες».
Κάνοντας εκτενή αναφορά στην ενεργειακή κατάσταση της χώρας μας σήμερα, ο υφυπουργός τόνισε τα εξής:
• Οι ετήσιες ενεργειακές δαπάνες των δημοσίων κτιρίων ξεπερνούν τα 450 εκ. ευρώ.
• Από τη συνολική κατανάλωση ενέργειας κτιρίων, το 75% αφορά στα κτίρια κατοικιών.
• Για θέρμανση στα κτίρια κατοικιών χρησιμοποιείται το 60% της ενέργειας και στα κτίρια του τριτογενούς τομέα το 52%.
• Η Ελλάδα παρουσιάζει τρεις φορές μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας για την θέρμανση κατοικιών από τη Φινλανδία, υπό ομογενοποιημένες κλιματικές συνθήκες.
• Η χώρα δαπανά κάθε χρόνο για εισαγωγή πετρελαίου θέρμανσης περίπου 2 δισ. ευρώ. Άρα, μια ρεαλιστική εξοικονόμηση της τάξης του 20 – 25% στη θέρμανση θα μεταφραζόταν αυτόματα σε εξοικονόμηση 500 εκ. ευρώ κάθε χρόνο!
• Το 89% των κτιρίων στη χώρα μας έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980, χρονιά ισχύος του Κανονισμού Θερμομόνωσης. Δηλαδή 3.700.000 κτίρια είναι θερμικά απροστάτευτα και άρα ενεργοβόρα. Μόνο με τη θερμομόνωση των παλαιών κτιρίων εξοικονομείται ενέργεια κατά περίπου 40%.
«Η ενέργεια θέλει συνέργεια» κατέληξε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι «η ευκαιρία που περνάει, δεν ξαναγυρίζει. Είναι μια χαμένη ευκαιρία. Η καλή ιδέα που δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να ριζώσει και να δώσει καρπούς είναι απώλεια. Και η πατρίδα μας δεν έχει την πολυτέλεια ούτε χαμένων ευκαιριών, ούτε απώλειας καλών ιδεών».

Βραβεύσεις

Στο πλαίσιο της 3ης EnergyTech ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO. Π. Μαυρίδης απένειμε τα ακόλουθα βραβεία και επαίνους:
Βραβεία καλύτερης δημιουργίας: Interplast ΑΕ, Aries ΑΕ, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Έπαινοι: Karina, Engaia, Terraverde, Mechanosolar.
Ειδικά βραβεία διοργανωτή: Pipelife ΕΛΛΑΣ ΑΕ, Mechatron ABEE, Ενόλια Ηλιακά Συστήματα Α.Ε., Ecohephastus AE.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Εκθέσεις