Αρχική » Συνεταιριστικά Νέα Υδραυλικών » ΠΟΣΕΥΔ » Με αστείο επιχείρημα από το υπουργείο Οικονομίας τέθηκαν εκτός ΕΣΠΑ οι συνεταιρισμοί

Με αστείο επιχείρημα από το υπουργείο Οικονομίας τέθηκαν εκτός ΕΣΠΑ οι συνεταιρισμοί

poseyd 1.jpg

poseyd 1.jpg«Δεν αναπτύσσουν δραστηριότητες αγροτικής οικονομίας και αποβλέπουν μόνο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μελών τους»!
Επαφές της ΠΟΣΕΥΔ με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για την προώθηση του αιτήματός της

«Σκοπός των Αστικών Συνεταιρισμών είναι η εκούσια ένωση προσώπων με οικονομικό σκοπό, η οποία, χωρίς να αναπτύσσει δραστηριότητες αγροτικής οικονομίας, αποβλέπει ιδίως με τη συνεργασία των μελών του στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική ανάπτυξη των μελών του και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Γεγονός που αποκλίνει από τη στόχευση που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στο πλαίσιο ενός έντονα ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, μέσα από την παρούσα προκήρυξη προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013».
Τάδε έφη ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αθανάσιος Μπούρας στις 20/8/2009, και απ’ ό,τι φαίνεται ο ουσιαστικός λόγος για τη μη ένταξη των αστικών συνεταιρισμών (υδραυλικών, ηλεκτρολόγων κ.λπ.) στα επιδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Τα ανωτέρω περιλαμβάνονται στην απάντησή του προς το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος στις 31/7/2009 κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τους λόγους αποκλεισμού των αστικών συνεταιρισμών του νόμου 1667/86, από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Απάντηση, την οποία ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε γνωστή στα μέλη της διοίκησης της ΠΟΣΕΥΔ, που τον επισκέφθηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου, κατά το προγραμματισμένο ραντεβού που είχαν κλείσει 10 ημέρες πριν, χωρίς μέχρι εκείνη τη στιγμή να είναι γνωστές οι εκλογικές εξελίξεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το βράδυ της Τετάρτης, 2 Σεπτεμβρίου.
Η διοίκηση της ΠΟΣΕΥΔ (όπως είχαμε γράψει σχετικά και στο προηγούμενο τεύχος) μετά την πληροφόρηση που είχε από στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ότι οι συνεταιρισμοί, «με άνωθεν» εντολή εξαιρούνται από το ΕΣΠΑ, κατέθεσε αίτημα διαμαρτυρίας προς τον αρμόδιο υπουργό, και επεδίωξε επαφές με τα κόμματα της Βουλής προκειμένου να προωθήσουν το αίτημα άρσης του αποκλεισμού των συνεταιρισμών.
Στα πλαίσια αυτά, μέλη της, στις 3 Σεπτεμβρίου συναντήθηκαν με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Απόστολο Κατσιφάρα και το βουλευτή του Συνασπισμού κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Σημειώνουμε ότι ένα μήνα νωρίτερα, στις 6 Αυγούστου, το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, κ. Σπύρος Ευσταθόπουλος απάντησε στο αίτημα της ΠΟΣΕΥΔ ότι «το υπουργείο αποφάσισε στην παρούσα προκήρυξη να έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη νομική μορφή ατομικής επιχείρησης ή ΟΕ ή ΕΕ ή ΕΠΕ ή ΑΕ. Οι όποιες επισημάνσεις σας θα ληφθούν υπόψη και θα εξεταστούν στο πλαίσιο μελλοντικών προκηρύξεων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, έχοντας υπόψη τις όποιες υποχρεώσεις απορρέουν από το εθνικό δίκαιο και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς».
Στην απάντηση σημειώνεται επίσης ότι «η προδημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών, αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας και πολύμηνης δημόσιας διαβούλευσης.
Ενεργή συμμετοχή στο διάλογο αυτό είχαν συλλογικοί φορείς.
Με βάση τα αποτελέσματα της δημόσια διαβούλευσης και δεδομένης της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης, των ορίων του προϋπολογισμού, των ποσοστών επιχορήγησης των επενδυτικών σχεδίων, του πεπερασμένου συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης που πρόκειται να διατεθεί και κυρίως των στόχων της προκήρυξης όπως αυτοί υπαγορεύονται από τους Κοινοτικούς Κανονισμούς (ενισχύσεις εντάσεως διατήρησης και δημιουργίας απασχόλησης, καινοτομικών δράσεων, δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας) καθορίστηκαν και οριστικοποιήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησης των επιχειρήσεων. Τα ως άνω κριτήρια σχεδιάστηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, με κύριο στόχο την άμβλυνση των προβλημάτων που προέκυψαν εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μεριμνά συνεχώς για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε κάθε περιοχή της επικράτειας, τη μείωση της ανεργίας και την άρση των εμποδίων εισόδου στην αγορά εργασίας στους νέους, την εισαγωγή καινοτομιών στην παραγωγική διαδικασία, την ιοθέτηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και την υλοποίηση επενδύσεων σε δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τις επιχειρήσεις, στοχεύοντας πάντα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα της ελληνική παραγωγικής βάσης».
Οι πραγματικοί λόγοι αποκλεισμού
Και αν αυτά ανέφερε ο γενικός γραμματέας κ. Ευσταθόπουλος στην απάντησή του προς την ΠΟΣΕΥΔ, οι «πραγματικοί» λόγοι αποκλεισμού των συνεταιρισμών από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, φάνηκαν στην απάντηση του υφυπουργού κ. Μπούρα προς τον βουλευτή κ. Κατσιφάρα.
Στην απάντηση αυτή, γίνεται σαφές ότι το υπουργείο, ίσως και με βάση το νόμο 1667/86, θεωρεί ότι η δράση των συνεταιρισμών περιορίζεται μόνο στα μέλη τους.
Εκτιμά δηλαδή, ότι η όποια δράση τους δεν συνεισφέρει στην επιχειρηματικότητα, στη μείωση της ανεργίας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
poseyd 2.jpgΕκτίμηση λανθασμένη, όπως τόνισαν τα μέλη της διοίκησης της ΠΟΣΕΥΔ στον κ. Κατσιφάρα, «αφού, και φόρους εκατομμυρίων ευρώ πληρώνουμε και απασχολούμε τουλάχιστον 1.000 άτομα προσωπικό ανά την επικράτεια. Πέρα από το γεγονός διασφάλισης των καταναλωτών σε θέματα ποιότητας προϊόντων και τιμών και της μη απόκρυψης φορολογητέας ύλης».
Τον ενημέρωσαν επίσης ότι δεν τίθεται κανένα νομικό κώλυμα με τα ποσοστά συμμετοχής των μελών στους συνεταιρισμούς, γεγονός που αποδεικνύεται και από την ένταξή τους στο πρόγραμμα Interreg III το 2008.
Ο κ. Κατσιφάρας, αναγνωρίζοντας το δίκαιο του αιτήματος της ΠΟΣΕΥΔ, υποσχέθηκε ότι θα συζητήσει το όλο θέμα με την υπεύθυνη οικονομικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, κ. Λούκα Κατσέλη.
Τόνισε ότι εν μέσω κρίσης, η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης απέναντι στους συνεταιρισμούς είναι ακατανόητη και καταφανώς άδικη, και ότι οι αστικοί συνεταιρισμοί του νόμου 1667/86 είναι πρακτικά εμπορικές επιχειρήσεις χωρίς κανένα ευνοϊκό καθεστώς από την πολιτεία.
Λίγες ώρες πριν, η αντιπροσωπεία της ΠΟΣΕΥΔ (Νίκος Γιάγκου, πρόεδρος – Κώστας Αθανασόπουλος, γενικός γραμματέας – Κώστας Ματζιώρος, ταμίας και Χρήστος Ανδριανόπουλος, διευθυντής) συναντήθηκαν με τον βουλευτή του Συνασπισμού Παναγιώτη Λαφαζάνη, στα γραφεία του κόμματος.
Και ο κ. Λαφαζάνης αναγνώρισε την αδικία εξαίρεσης των συνεταιρισμών από τα προγράμματα, λέγοντας ότι, παρ’ όλες τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις θα προσπαθούσε να καταθέσει σχετική ερώτηση μέχρι το κλείσιμο της Βουλής, προκειμένου να υπάρξει απάντηση από τον νέο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.