Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » Μανώλης Κατσουλάκης: Στα Χανιά υπάρχει μεγάλη αύξηση στη δουλειά μας

Μανώλης Κατσουλάκης: Στα Χανιά υπάρχει μεγάλη αύξηση στη δουλειά μας

Στην προσπάθειά μας να μεταφέρουμε το τι συμβαίνει στην περιφέρεια κατά την περίοδο της πανδημίας, ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Χανίων, Μανώλη Κατσουλάκη, να μας περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί εκεί στο επάγγελμα – και όχι μόνο.
Πόσο έχουν επηρεαστεί οι δουλειές των συναδέλφων σας στα Χανιά από την επιδημία του κορωνοϊού και με κλειστά σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία του νησιού που πρόσφεραν δουλειά στους συναδέλφους σας;
Στα Χανιά υπάρχει αρκετά μεγάλη αύξηση στην δουλειά μας. Και ο Σύνδεσμός μας πάει καλά, έχοντας και μια οικονομική ενίσχυση από τις ΥΔΚΕ που προσκομίζουν οι συνάδελφοι.
Με τις απαγορεύσεις που ισχύουν πώς επικοινωνείτε, με τα μέλη σας τώρα που δεν μπορείτε να συναντηθείτε; Κάνετε τηλεδιασκέψεις;
Με τους συναδέλφους έχουμε άμεση επαφή, γιατί τα Χανιά είναι μία μικρή πόλη, δεν είναι όπως η Θεσσαλονίκη ή η Αθήνα. Έχουμε κάνει μία κλειστή ομάδα στο viber, όπου αναφέρουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν και προσπαθούμε να τα λύσουμε. Σαν δ.σ. έχουμε συνεδριάσει μία φορά στους 5 μήνες από κοντά, ενώ έχουμε κάνει μια άλλη, κλειστή ομάδα ως δ.σ. και ό,τι μας αφορά διοικητικά, από εκεί τους ενημερώνω και έχουμε επικοινωνία. Βέβαια, υπάρχει και η γραμματεία μας, που είναι καθημερινά ανοικτή και μπορεί ο κάθε συνάδελφος να ενημερωθεί για ό,τι θέλει. Πάντα είχαμε γραμματεία και τώρα τα τελευταία χρόνια την έχουμε με το πρόγραμμα ΛΑΕΚ. Μας ενημερώνει για τα πάντα και υποστηρίζει τον συνάδελφο ανά πάσα ώρα και στιγμή. Έχουμε καθημερινή επαφή με τον συνάδελφο και με τον πολίτη.
Όσον αφορά την Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας (ΟΒΥΕ) έχουμε συμμετάσχει σε δύο τηλεδιασκέψεις. Πρόσφατα κάναμε μία ακόμη, για την Νότια Ελλάδα, που ήταν αρκετά επιτυχημένη και εποικοδομητική. Είχαμε καλά αποτελέσματα ακούσαμε και πράγματα από τους συναδέλφους μας. Το μόνο καλό που έκανε η πανδημία είναι ότι μας εξανάγκασε να μάθουμε την τεχνολογία, ότι μας ανάγκασε να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, να κάνουμε τηλεδιασκέψεις, να μας φέρνει κοντά, να έχουμε μια επικοινωνία που δεν την είχαμε πριν. Όσον αφορά την πανδημία είναι κάτι που πρέπει να το προσέξουμε πολύ. Υπάρχει και είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα για όλους μας. Είναι σαν μια γρίπη, μια πνευμονία που πρέπει όλοι μας να την περάσουμε θέλοντας και μη, έτσι την αντιλαμβάνομαι εγώ. Τουλάχιστον ας έχουμε εμβολιαστεί. Θα είναι λιγότερο επώδυνος, ποιο ήπιος ο ιός μαζί μας.
Ποία είναι η θέση του Σωματείου σας σχετικά με την εκπαίδευση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν το επάγγελμα σας; Τελευταία αλλάζουν πολλά. Κάποιες από τις επαγγελματικές σας σχολές, μπορεί και να κλείσουν εντελώς.
Στα Χανιά έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Είχαμε αποφασίσει σαν δ.σ. να περάσουμε από τις σχολές και να παροτρύνουμε τα παιδιά να ακολουθήσουν το επάγγελμα του υδραυλικού, εξηγώντας τους ότι είναι ένα καλό επάγγελμα. Δυστυχώς δεν μοιάζει να ενδιαφέρονται να θέλουν να το ακολουθήσουν. Τα 2-3 τελευταία χρόνια, από ό,τι ξέρω, δεν έχει αποφοιτήσει με πτυχίο υδραυλικού κανένας σπουδαστής. Αυτό για εμένα είναι απογοητευτικό. Όταν ήμουν εγώ σπουδαστής, κάναμε προσπάθεια να μαζευτούμε 5 άτομα και να πάμε να δώσουμε εξετάσεις, να πάρουμε το δίπλωμα μας, να προχωρήσουμε. Τώρα οι σπουδαστές δεν το έχουν στο μυαλό τους να κάνουν κάτι… Στα Χανιά υπάρχουν δύο σχολές. Του ΟΑΕΔ και η Τεχνική Επαγγελματική σχολή. Η σχολή του ΟΑΕΔ είχε κλείσει και πέρσι ξανάνοιξε, αλλά, όπως σας είπα, δεν υπάρχει το ενδιαφέρον από τους νέους να δουλέψουν. Οι συνάδελφοι ζητάνε βοηθούς υδραυλικούς και δεν βρίσκουν. Οι νέοι σήμερα δεν θέλουν να πάνε να δουλέψουν και αυτό είναι τραγικό. Έχουμε βρεθεί όπως καταλαβαίνετε να δουλεύουμε μέρα – νύχτα και να απασχολούμε περιστασιακά αλλοδαπούς για να κάνουμε την δουλειά μας. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε πλέον.
Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει ώστε οι έλληνες υδραυλικοί να είναι ισάξιοι με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους;
Ο υδραυλικός θα πρέπει να μην εφησυχάζει. Να μην πει ποτέ «εντάξει, πήρα το πτυχίο μου είμαι υδραυλικός, έχω τα εργαλεία μου, είμαι έτοιμος να εργαστώ». Θα πρέπει πάντα να παρακολουθεί τις εξελίξεις του επαγγέλματός του, που είναι διαρκείς. Τα τελευταία 5 χρόνια, δεν έχει γίνει ένα σεμινάριο πάνω στην επαγγελματική μας κατάρτιση. Είμαστε δηλαδή επί ξύλου κρεμάμενοι. Οι εταιρείες σήμερα δεν κάνουν σεμινάρια. Θυμάμαι παλιά μας κυνηγούσαν να έρθουν να μας κάνουν σεμινάριο, να μας παρουσιάσουν τα νέα τους προϊόντα, να μας δείξουν πως δουλεύουν. Τα τελευταία 5 χρονιά αυτό έχει σταματήσει, με αποτέλεσμα ούτε και οι συνάδελφοι να δίνουν πολλή σημασία. Έτσι, οι νέοι δεν έχουν ευκαιρίες να γνωρίσουν καλύτερα τα υλικά της δουλειάς τους, να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να είναι σε θέση να προσφέρουν στους πελάτες τους καλύτερη ποιότητα με την εργασία τους. Αν οι μεγάλες εταιρείες ή η ΓΣΕΒΕΕ δεν οργανώσουν κάποια σεμινάρια να μας εκσυγχρονίσουν, να γίνουμε καλύτεροι επαγγελματίες, με προδιαγραφές όπως ένας επαγγελματίας του εξωτερικού, εμείς από μόνοι μας δεν μπορούμε να τα σκεφτούμε όλα.
Ποια είναι τα πιο σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζετε στα Χανιά, κυρίως για την άσκηση του επαγγέλματός σας, αλλά και γενικότερα στο νησί, για τα οποία θα επιθυμούσατε τη βοήθεια του κράτους;
Έχουμε τους «νόμιμους/παράνομους», εγώ έτσι τους λέω, που έχουν κάνει έναρξη εργασιών στην εφορία χωρίς να διαθέτουν Άδεια άσκησης επαγγέλματος, και το δικαίωμα αυτό τους το έχει δώσει ο νόμος. Σαν να μου λέτε εσείς να σας υπερασπιστώ σαν δικηγόρος χωρίς να διαθέτω Άδεια ή να σας κάνω εγώ τον γιατρό χωρίς να έχω τις κατάλληλες γνώσεις. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Έχουν κάνει έναρξη κανονικά και πάνε έξω και δουλεύουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Δεν έχουν πλήρη κατάρτιση, δεν έχουν κάνει σεμινάρια ώστε να έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις για να κρίνουν και να χρησιμοποιήσουν τα κατάλληλα υλικά, ώστε π.χ. να μην κινδυνεύει αυτός που θα πιει νερό. Πρέπει να το καταλάβει αυτό ο κόσμος και ειδικά το κράτος, ότι όσοι αναλαμβάνουν εργασίες, θα πρέπει να διαθέτουν και τις αντίστοιχες Άδειες για την εργασία που εκτελούν. Την εφορία δεν την νοιάζει, το χρήμα θέλει να εισπράξει. Δεν μπορούμε να τους κυνηγάμε εμείς..
Έχετε μείωση μελών στο Σύνδεσμό σας λόγω της κατάστασης που βιώνουμε;
Όχι, δεν έχουμε μείωση μελών, αντίθετα έχουμε 2-3 νέες εγγραφές. Υπάρχουν πάρα πολλοί αδειούχοι υδραυλικοί βέβαια, που δεν είναι εγγεγραμμένοι και χρειάζεται παρότρυνση για να τους φέρουμε στο Σύνδεσμο. Δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν θέλουν να είναι κοντά μας, αν και βλέπουν ότι γίνεται κάποιο έργο, γίνονται κάποιες επισκέψεις σε εταιρείες, βοηθάμε σε δύσκολες καταστάσεις.
Πέρσι κάναμε και μια μεγάλη δωρεά στο Νοσοκομείο μας και όσο μπορούμε, είμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας. Υπάρχουν και αρκετοί που δεν κάνουν έναρξη, αλλά δεν μπορεί το σωματείο να κυνηγάει των κόσμο και το κράτος να είναι αμέτοχο.
Τέλος τι θα θέλατε να ευχηθείτε από εδώ και πέρα στα μέλη σας και σε όλους τους συναδέλφους στην Ελλάδα;
Καταρχήν να ευχηθώ να έχουμε υγεία και όλοι να είμαστε κοντά στις οικογένειές μας, και να είμαστε όλοι οι συνάδελφοι εδώ και του χρόνου. Θα ευχηθώ επίσης να υπάρξει μια εξωστρέφεια στους συναδέλφους δηλαδή να κυνηγήσουν σεμινάρια, να κυνηγήσουν καταστάσεις που θα τους κάνουν καλύτερους αύριο… η εξωστρέφεια φέρνει και το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πιστεύω ότι ως το καλοκαίρι, αν εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, θα είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί η γενική μας συνέλευση και οι εκλογές της ΟΒΥΕ, να έρθουμε στην Αθήνα.
Να μπορέσουμε να βρεθούμε από κοντά. Η επαφή είναι πολύ σημαντική για τον Κλάδο μας.
Σαν Σύνδεσμος, έχουμε στόχο να φτιάξουμε μια επιτροπή και να μπορέσουμε να πάμε στις σχολές, να μιλήσουμε για το επάγγελμά μας, να έρθουμε πιο κοντά, να προσπαθήσουμε να παροτρύνουμε τα παιδιά ώστε να βρουν όρεξη να δουλέψουν.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σύνδεσμοι