Αρχική » Επικαιρότητα » MAIA-TAQA: μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ευρώπη στις χώρες της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής

MAIA-TAQA: μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ευρώπη στις χώρες της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής

Την Τετάρτη 2 και την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου “MAIA-TAQA – Mobilizing new Areas of Investments And Together Aiming to increase Quality of life for All» («Κινητοποίηση νέων περιοχών επενδύσεων και από κοινού με στόχο την αύξηση της ποιότητας ζωής για όλους»).
Το εν λόγω έργο, με προϋπολογισμό 3,17 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος «Θαλάσσια Λεκάνη της Μεσογείου» (ENI CBC MED) κατά 90% (2,85 εκ. ευρώ), έχει τριετή διάρκεια και σκοπός του είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη καινοτόμων ενεργειακών υπηρεσιών και τεχνολογιών, από την Ευρώπη στις χώρες της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Αποτελεί πρόταση που υποβλήθηκε στην πρώτη πρόσκληση του πολυμερούς προγράμματος και είναι μία από τις 41 που εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση, σε σύνολο 439 που υποβλήθηκαν από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από όλη τη Μεσόγειο, συντονίζεται δε από το ΚΑΠΕ ως επικεφαλής έταιρο, με ενεργή συμμετοχή της ΕΒΗΕ.
Στο κλείσιμο των εργασιών της εναρκτήριας συνάντησης, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΑΠΕ στο Πικέρμι συνέντευξη Τύπου, στην οποία εκπρόσωποι του ΚΑΠΕ και της ΕΒΗΕ, καθώς και εταίροι του έργου από την Αίγυπτο, την Ιταλία και το Λίβανο παρουσίασαν πιλοτικά κατασκευαστικά έργα, δράσεις εκπαίδευσης και υπηρεσίες υποστήριξης, καινοτομίας και συνεργασιών που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του MAIA-TAQA, παρουσία εκπροσώπων από όλες τις χώρες που θα λάβουν μέρος στο έργο.


Συγκεκριμένα, μετά το καλωσόρισμα και την σύντομη παρουσίαση των παρευρισκομένων από τον προϊστάμενο Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του ΚΑΠΕ, κ. Μάρκο Δαμασιώτη, ο κ. Χριστόφορος Περάκης, επίσης από το τμήμα Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του ΚΑΠΕ, πραγματοποίησε μια σύντομη παρουσίαση των στόχων του προγράμματος. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε στους παρευρισκομένους και ο νεοεκλεγής πρόεδρος του ΚΑΠΕ, κ. Σπύρος Οικονόμου, εκφράζοντας την χαρά του για την συμμετοχή σε ηγετικό ρόλο του Κέντρου στο έργο.
Ο Dr. Alaa Ezz, εκπροσωπώντας την Συνομοσπονδία Αιγυπτιακών – Ευρωπαϊκών Επιχειρηματικών Ενώσεων (Confederation of Egyptian European Business Associations) έκανε μια σύντομη αλλά πολύ περιεκτική παρουσίαση των εκπαιδευτικών δράσεων που περιλαμβάνει το έργο, προκειμένου να είναι εφικτή η απορρόφηση και πραγματοποίηση της εφαρμογής του.
Ακολούθησε παρουσίαση των πιλοτικών κατασκευαστικών έργων που θα υλοποιηθούν στην Ιορδανία, το Λίβανο και την Αίγυπτο από τον κ. Pasquale Motta, εκπρόσωπο της QUIPO-DEMEPA. Τέλος, η κα Anaël Le Bihan, εκπροσωπώντας την Ένωση Μεσογειακών και Εμπορικών Επιμελητηρίων, (Association of the Mediterranean Chambers of Commerce and Industry, Ισπανία) παρουσίασε συνοπτικά τις υπηρεσίες υποστήριξης καινοτομίας και συνεργασιών που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου.
Τις παρουσιάσεις έκλεισε ο κ. Χάρης Μιχαλόπουλος, αντιπρόεδρος της ΕΒΗΕ, ο οποίος ανέλυσε τον ρόλο και τους στόχους που έχει θέσει η Ένωση στο έργο, όπως και τις δυνατότητες δυναμικής προώθησης των ΘΗΣ στις αναπτυσσόμενες αγορές των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε, απαντήθηκαν ερωτήσεις πάνω στα προβλήματα πρακτικής εφαρμογής του έργου, τόσο από πλευράς τεχνογνωσίας όσο και αποδοχής από το κοινό στις χώρες που πρόκειται αυτό να υλοποιηθεί.
Το MAIA-TAQA παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς, μέσω της ενεργής συμμετοχής της ΕΒΗΕ σε αυτό, θα προωθηθεί δυναμικά η μεταφορά της τεχνολογίας των Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων, στην οποία η χώρα μας έχει ηγετικό ρόλο, στις αναπτυσσόμενες αγορές της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Λιβάνου. Αυτή τη στιγμή, η ελληνική βιομηχανία ηλιακών συστημάτων κατέχει ηγετική θέση στην Ευρωπαϊκή αγορά, έχοντας ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 300 εκ. ευρώ και εξασφαλίζοντας 3.500 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.