Αρχική » Επικαιρότητα » Λογιστικά – Φορολογικά – Εργατικά θέματα (EXPRESS ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 04/2012)

Λογιστικά – Φορολογικά – Εργατικά θέματα (EXPRESS ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 04/2012)

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

Από τον οικονομολόγο – φοροτεχνικό

Ηλία Γεωργακόπουλο

 

 

ΦΠΑ – Επιστροφή.

Πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ σε περιοδικές ή εκκαθαριστικές δηλώσεις επιστρέφεται όταν δεν επιθυμείται η μεταφορά του στην επόμενη φορολογική η διαχειριστική περίοδο.

Η επιστροφή γίνεται με υποβολή σχετικής αίτησης ηλεκτρονικά στο TAXISnet, με προτεραιότητα το χρόνο υποβολής.

Γίνεται από την ΓΓΠΣ επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων και συμφωνία με το ποσό της επιστροφής και στέλνεται στις ΔΟΥ αρχείο με αιτήσεις επιστροφής που πρέπει να γίνει ή όχι διενέργεια προσωρινού ελέγχου.

Η ΔΟΥ αν δεν προβλέπεται έλεγχος πρέπει να κάνει την επιστροφή εντός του επόμενου μήνα από τον μήνα υποβολής της αίτησης ή να προβεί σε προσωρινό ή και τακτικό αν κρίνει έλεγχο.

Συμψηφίζονται με το επιστρεφόμενο ποσό τυχόν οφειλές του δικαιούχου στο δημόσιο.

(Σχ. Πολ:1090/2-4-12)

ΟΑΕΕ –  Ασφάλιση.

1. Αγροτικού συνεταιρισμού μέλη οποιουδήποτε κλάδου ή δραστηριότητας δεν ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ αν είναι αγρότες, ασφαλισμένοι ΟΓΑ ή άλλο φορέα, συνταξιούχοι ΟΓΑ, και το εισόδημα από συμμετοχή στον συνεταιρισμό τελευταία τριετία 2008-10 δεν υπερβαίνει το 400πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Στα μέλη των συνεταιρισμών θα γίνει έλεγχος για την εξαίρεση από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ.

2. Κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων μέλη όποιου σκοπού από 5-8-2011 ασφαλίζονται υποχρεωτικά ΟΑΕΕ στην 1η ασφαλιστική κλάση με μείον 50 % στις εισφορές του κλάδου σύνταξης, εφόσον η δραστηριότητά τους υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.

Σύνταξη αναπηρική – διακοπή.

Σύνταξη λόγω αναπηρίας χορηγείται με ελάχιστο 5 χρόνια ασφάλισης αλλά τα 2 στην τελευταία πενταετία πριν την αναπηρία ή διακοπή της ασφάλισης. Επίσης με 15 χρόνια ασφάλισης αλλά από την διακοπή της δεν έχει ασφαλισθεί σε άλλο φορέα ασφαλιστικό.

Ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ που θα κριθούν για ορισμένο χρόνο συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας δικαιούνται να μην κάνουν διακοπή του επαγγέλματος να καταβάλουν τις εισφορές και να μην όμως αυτοαπασχολούνται μέχρι την οριστική σύνταξη οπότε θα γίνει διακοπή.

Ηλεκτρολόγοι , υδραυλικοί χωρίς αυτοαπασχόληση υπάρχει δυνατότητα να λειτουργεί η επιχείρηση υπό προϋποθέσεις , ως απασχόληση μισθωτού, εταιρία.

Οι εισφορές που καταβάλλονται δεν υπολογίζονται για προσαύξηση της σύνταξης, ούτε ο χρόνος για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος.

(Σχ. εγκ. ΟΑΕΕ: 21/17-4-2012).

Αγροτικά ενοίκια.

* 5 ευρώ το στρέμμα για παραχώρηση αγροτικού ακινήτων για παραγωγή τροφίμων, ζωοτροφών.

* 3 ευρώ το στρέμμα για παραχώρηση αγροτικών ακινήτων για βοσκή.

Οφειλές – Εξασφάλιση του δημοσίου.

Το δημόσιο προκειμένου να εξασφαλίσει την είσπραξη οφειλών από διάφορα πρόσωπα μπορεί χωρίς ακρόαση του οφειλέτη να δεσμεύσει τις καταθέσεις του και τα περιουσιακά στοιχεία.

Οφείλει όμως να επιδώσει με απόδειξη στον οφειλέτη κλήση προς ακρόαση σε 15 ημέρες από την εφαρμογή των μέτρων.

Αν δεν το κάνει αίρονται αυτοδικαίως τα μέτρα και παύουν να ισχύουν με την πάροδο του 15ημέρου.

Ο οφειλέτης με την κλήση καλείται σε 10 ημέρες να παράσχει εγγράφως τις απόψεις του και με αποδεικτικά αν υπάρχουν στοιχεία.

Πέρα των άνω μπορεί να ασκήσει προσφυγή, ή να ζητήσει με αίτηση από τον Υπουργό ολική ή μερική άσκηση των μέτρων.(Σχ. πολ:1103/20-4-2012).

Αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας.

Οι πιστοποιημένοι χρήστες του Taxis μπορούν να δηλώσουν αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας ηλεκτρονικά μέσω του taxis συμπληρώνοντας το έντυπο Μ1, χωρίς να μεταβούν στην εφορία.

Σε περίπτωση συστέγασης επαγγέλματος και κατοικίας μεταβάλλεται μόνο η διεύθυνση κατοικίας.

Βεβαίωση αλλαγής της διεύθυνσης θα αποσταλεί από την ΔΟΥ ταχυδρομικά.


ΟΑΕΕ – Κατάταξη σε μικρότερη ασφαλιστική κατηγορία.

Σε μία ή δύο μικρότερες ασφαλιστικές κατηγορίες μπορούν να υπαχθούν με αίτησή τους από……….. (ημερομηνία που ισχύει η Φ80000/10255/334/3.5.12 απόφ. ΥΕ) οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ που δεν οφείλουν ή αν έχουν ρύθμιση οφειλών πληρώνουν τις δόσεις.

Η υπαγωγή στην μικρότερη κατηγορία ισχύει μέχρι 31-12-2014 και μετά υπάγονται στην κανονική τους κατηγορία.

Κατά την υπαγωγή πρέπει να πληρώνονται οι εισφορές και τυχόν δόσεις ρύθμισης, άλλως χάνεται το δικαίωμα της υπαγωγής και ο ασφαλισμένος επανέρχεται στην κανονική του κατηγορία.

Για προαιρετικά ασφαλισμένους δεν ισχύει η άνω διευκόλυνσης.

Οι εισφορές της επιλεγμένης μικρότερης ασφαλιστικής κατηγορίας αρχίζουν από το επόμενο δίμηνο από την ημερομηνία που θα υποβληθεί η αίτηση.

Οποτεδήποτε κατά το διάστημα της μικρότερης κατηγορίας μπορεί με αίτηση ο ασφαλισμένος να επανέλθει στην κανονική του κατηγορία.

Προεξόφληση ασφαλιστικών εισφορών γίνεται με έκπτωση 1% για κάθε μήνα προπληρωμής μέχρι 12 μήνες. Για την χορήγηση της έκπτωσης θα υποβάλλεται αίτηση και θα προκαταβάλλονται οι εισφορές των μηνών της έκπτωσης. (σχ. εγκ. ΟΑΕΕ 21/31-3-2911

Ασφαλισμένοι που έχουν ή θα έχουν δικαίωμα έκπτωσης λόγω προκαταβολής των εισφορών μπορούν και να ζητήσουν κατάταξη σε μικρότερη κατηγορία.

Δηλώσεις Εισοδήματος ( Ε1 ).

Χρήσιμες οδηγίες για τις δηλώσεις εισοδήματος είναι οι παρακάτω :

*Έντυπα χορηγούνται από τις ΔΟΥ

*Στις ΔΟΥ υπάρχει γραφείο ενημέρωσης πολιτών η ειδικός υπάλληλος για κάθε ερώτημα σχετικά με την δήλωση. Επίσης τα τηλέφωνα 2103375376, 2103375377 του ΥΟ.