Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » Λαθρεγκαταστάτες και αντισυναδελφικές συμπεριφορές, στο μικροσκόπιο του Συνδέσμου Πειραιά

Λαθρεγκαταστάτες και αντισυναδελφικές συμπεριφορές, στο μικροσκόπιο του Συνδέσμου Πειραιά


Ζητήματα που τέθηκαν εκτενώς, κατά τη γενική συνέλευση, στις 26 Μαρτίου

Τη λήψη μέτρων από τη διοίκηση για την αντιμετώπιση των λαθροεγκαταστατών αλλά και την αντισυναδελφική συμπεριφορά όσων υπογράφουν γι’ αυτούς Υπεύθυνες Δηλώσεις ή μπαίνουν σε μισοτελειωμένες δουλειές άλλων, ζήτησαν τα μέλη του Συνδέσμου Πειραιά κατά τη γενική συνέλευση στις 26 Μαρτίου. Και τα τρία αυτά θέματα, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, απασχόλησαν σε μεγάλο βαθμό τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου, με τους συναδέλφους να δηλώνουν ότι «δεν πάει άλλο». «Χρειάζεται η λήψη μέτρων, πρέπει να “σφίξουν” λίγο τα πράγματα, γιατί οι πιέσεις που δεχόμαστε απ’ όλες τις πλευρές είναι πάρα πολλές. Αν συνεχιστούν αυτά τα φαινόμενα, που γίνονται όλο και πιο συχνά, τότε οι επαγγελματίες υδραυλικοί, οι σωστοί και έντιμοι που τιμούν το επάγγελμα και το χώρο, θα εξοστρακιστούν από την αγορά ή θα γίνουν υπάλληλοι των κατασκευαστών για 50 ευρώ» τόνισαν αρεκτοί συνάδελφοι, εκφράζοντας την αγωνία και την ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα στο χώρο.

«Το θέμα των λαθρεγκαταστατών», επισήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιφάνιος Αλεφραγκής «είναι ένα δύσκολο πρόβλημα. Εμείς ως διοίκηση καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελά, ο οποίος όμως μας ζήτησε έγγραφες καταγγελίες. Κάτι που εμείς δεν είχαμε. Στα πλαίσια αυτά ζητάμε απ’ όλους σας έγγραφες καταγγελίες για περιπτώσεις λαθροεγκαταστατών που πέφτουν στην αντίληψή σας, προκειμένου να κινηθούμε κι εμείς με τη σειρά μας.
Είναι ξεκάθαρο ότι η διοίκηση του Συνδέσμου έχει τη βούληση και την αποφασιστικότητα, στο μέτρο των δυνατοτήτων και των δικαιωμάτων που μας δίνει ο νόμος, να βάλει φραγμό στην απασχόληση των παράνομων υδραυλικών.
Με αποδείξεις, εμείς θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τους συναδέλφους.
Τούτο όμως σημαίνει και συνειδητοποίηση των υποχρεώσεων και ευθυνών μας.
Δηλαδή, πρώτα εμείς να φροντίσουμε να γίνουμε σωστοί, δεν αναφέρομαι φυσικά σε όλους τους συναδέλφους, να μην υπογράφουμε για δουλειές λαθροεγκαταστατών και, κυρίως, όταν μπαίνουμε σε δουλειές άλλων συναδέλφων να επικοινωνούμε πρώτα μαζί τους για να αποσαφηνίζονται τα πάντα».
Η διοίκηση, πρόσθεσε ο συν. Αλεφραγής, χρειάζεται τη στήριξη των μελών του Συνδέσμου.
«Χωρίς τη στήριξή σας, καμία προσπάθειά μας δεν θα έχει αποτέλεσμα. Χρειαζόμαστε επίσης τη συμβολή και συμβουλή των συναδέλφων που διετέλεσαν μέλη σε προηγούμενες και παλαιότερες διοικήσεις του Συνδέσμου, γιατί ποτέ εμείς δεν είπαμε ότι είμαστε οι σωστοί και οι αλάθητοι που ξέρουμε τα πάντα».
Η τελευταία αναφορά ήταν και μία απάντηση σε επισήμανση συναδέλφου, ότι φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου και η διοίκηση δεν έδωσε πανηγυρικό χαρακτήρα στη συνέλευση.
«Όποιοι γνωρίζουν κάτι περισσότερο από εμάς ή κάτι που διαφεύγει της προσοχής μας, οφείλουν να μας ενημερώνουν προκειμένου να πράττουμε ανάλογα. Τα Διοικητικά Συμβούλια είναι ανοιχτά σε όλους τους συναδέλφους, πόσο μάλλον σε αυτούς που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του Συνδέσμου», τόνισαν σχεδόν όλα τα μέλη της διοίκησης κατά τις ομιλίες τους.
«Εκτός αυτού», υπογράμμισε επιπρόσθετα ο ταμίας του Συνδέσμου Κώστας Παγκάκης, «το 2007 θέλει άλλους 10 μήνες για να συμπληρωθεί και κάλλιστα θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε μία ειδική εκδήλωση για τον εορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου».
Η γενική συνέλευση ενέκρινε το διοικητικό απολογισμό, καθώς και τον προϋπολογισμό για το 2007.
Ενέκρινε επίσης την αύξηση της ετήσιας συνδρομής από 25 σε 30 ευρώ και τη διενέργεια έρευνας για την αγορά γραφείων του Συνδέσμου (πρόταση του συν. Παγκάκη).
Έκανε επίσης αποδεκτή την πρόταση του προέδρου για τροποποίηση άρθρων του καταστατικού του Συνδέσμου, τα οποία, όπως είπε, είναι απαρχαιωμένα.
Στα πλαίσια αυτά το Δ.Σ. θα μελετήσει διεξοδικά το θέμα και θα ενημερώσει εγγράφως όλα τα μέλη για τα υπό τροποποίηση άρθρα προτού προχωρήσει σε καταστατική γενική συνέλευση.
«Το Δ.Σ. είναι ανοιχτό στις όποιες προτάσεις σας για το υπό τροποποίηση καταστατικό» επισήμανε στους συναδέλφους ο πρόεδρος του Συνδέσμου.
Τέλος, αποφασίστηκε να μην δίνονται οικονομικές ενισχύσεις σε μέλη εκτός Συνδέσμου σε περιπτώσεις ατυχημάτων ή θανάτων (εννοείται στις οικογένειες των εκλιπόντων συναδέλφων).
Το θέμα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης συζήτησης κι αφού ο πρόεδρος του Συνδέσμου ζητούσε όχι μόνο να μην καταργηθούν αυτές οι ενισχύσεις, τουναντίον ν’ αυξηθούν μέχρι και τα 500 ευρώ ανά περίπτωση.
Η βασική διαφωνία για τις οικονομικές ενισχύσεις μελών εκτός Συνδέσμου εκφράστηκε από τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Μιχάλη Κατσαρό, που υπογράμμισε ότι τα οικονομικά του Συνδέσμου δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους κινήσεις. Και εκτός αυτού, τα χρήματα του Συνδέσμου αφορούν στα μέλη του και όχι στα μέλη άλλων συνδέσμων.
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ο γενικός γραμματέας Γιώργος Σιγάλας ενημέρωσε τους συναδέλφους για το ζήτημα που προέκυψε με το ασφαλιστικό (ενοποίηση ΟΑΕΕ – Π.Δ. 258/2005) και τις ενέργειες του Συνδέσμου σε επίπεδο ομοσπονδιών και επιμελητηρίων, καθώς και για την πρώτη αιμοδοσία που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος στα πλαίσια ίδρυσης Τράπεζας Αίματος στο Τζάνειο Νοσοκομείο.
Ενημέρωσε επίσης τους συναδέλφους και για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που προωθεί η ΟΒΥΕ για την επαγγελματική αστική ευθύνη των υδραυλικών.
«Για το θέμα της ασφάλισης θα σας ενημερώσουμε σύντομα, εφόσον πάρουμε στα χέρια μας το ασφαλιστήριο από την ΟΒΥΕ.
Εμείς στηρίζουμε την ιδέα της Ομοσπονδίας για ένα κοινό ασφαλιστήριο ανά την Ελλάδα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι μας συμφέρει. Είναι ένα θέμα που θα το δούμε σαν Σύνδεσμος», πρόσθεσε ο συν. Αλεφραγκής.
Αναφέρθηκε ακόμα από τον πρόεδρο ότι είναι σε εκκρεμότητα η ίδρυση Ταμείου Αλληλοβοήθειας, που λόγω έλλειψης χρόνου δεν κατάφεραν να δρομολογήσουν.
Παράλληλα, από τα μέλη της διοίκησης εκφράστηκε το παράπονο για τη μικρή συμμετοχή των συναδέλφων σε εκδηλώσεις του Συνδέσμου, π.χ. εκδρομή, χορό.
«Θέλουμε την κριτική σας, παράλληλα όμως και τη συμμετοχή σας», τόνισαν τα μέλη του Δ.Σ.
Από την πλευρά των συναδέλφων αναφέρθηκαν ζητήματα έλλειψη συναδελφικής αλληλεγγύης, αποκλίσεων στις προσφορές, εκμετάλλευσης από κατασκευαστές κ.ά.
Κοινός παρονομαστής αρκετών ομιλιών συναδέλφων, το γεγονός ότι «κάποτε πρέπει να συνεννοηθούμε μεταξύ μας, να κάνουμε συνεργασίες, να μπορεί ο ένας υδραυλικός να κοιτάει τον άλλο στα μάτια και γενικώς να υπάρξει σύσφιγξη σχέσεων».
Σημειώνουμε ότι κατά τη διάρκεια της συνέλευσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των συναδέλφων που απεβίωσαν πρόσφατα, αλλά και των συνανθρώπων μας που χάθηκαν άδικα στους πολέμους της Μέσης Ανατολής.
Στο προεδρείο της γενικής συνέλευσης εκλέχθηκαν οι συν. Κουβάς και Μιαρίτης.

«Με τη στήριξή σας, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά»

Τόνισε στο Διοικητικό Απολογισμό ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Επιφάνιος Αλεφραγκής

«Αγαπητοί συνάδελφοι και αξιότιμοι καλεσμένοι, εκ μέρους του Δ.Σ. από τα βάθη της καρδιάς μου σας χαιρετώ.
Εύχομαι και πιστεύω, οι εργασίες της γενικής συνέλευσης να γίνουν με κόσμιο τρόπο, με υπομονή και πάνω απ’ όλα σεβασμό στους ομιλητές.
Αυτό που τονίζω συνεχώς και το επαναλαμβάνω και σήμερα, είναι ότι πρέπει να κατατεθούν οι προβληματισμοί μας, τα παράπονα που πιθανόν να έχετε από εμάς σαν διοίκηση και να γίνουν προτάσεις για διάφορα θέματα που να αναβαθμίζουν γενικώς το σωματείο μας.
Το Δ.Σ. στο χρόνο που πέρασε, έκανε ό,τι μπορούσε δυνατόν για την επίλυση των προβλημάτων, με τη συνεργασία πάντα των κλαδικών και τοπικών ομοσπονδιών, ΟΒΥΕ, ΟΒΣΠ και ΒΕΠ.
Μας απασχόλησαν και διεθνή θέματα, όπως: Οι πόλεμοι της Μέσης Ανατολής και τα αθώα θύματα, παιδιά, γυναίκες, άντρες. Οικονομικά προβλήματα μαστίζουν γενικώς την πλειοψηφία της ανθρωπότητας. Σε ό,τι μας αφορά, ανεργία – ασφαλιστικό – λαθρεγκαταστάτες – κοστολόγηση έργων – ποιότητα δουλειάς (όπου γι’ αυτό το σκοπό γρήγορα θα μοιραστούν έντυπα μέσω της ΟΒΥΕ που θα αναγράφονται τα πιστοποιημένα υλικά για τις εγκαταστάσεις) είναι θέματα της πρώτης γραμμής.
Μας προβλημάτισε πολύ το γεγονός με τους σοβαρούς τραυματισμούς ορισμένων συναδέλφων καθώς και άλλων συναδέλφων που έφυγαν από τη ζωή.
Το δυσάρεστο συνάδελφοι, ξέρετε ποιο είναι;
Ότι μόλις πάθουμε μια μεγάλη ζημιά από θέμα υγείας οι πληγές επιβίωσης είναι τεράστιες.
Η πολιτεία μας έχει διαγράψει σ’ αυτόν τον τομέα. Βοήθεια μηδέν.
Εμείς δείξαμε ευαισθησία, δεν είναι όμως αρκετή για την επούλωση αυτών των πληγών.
Θέλω να πω μ’ αυτό, ότι δουλεύουμε μια ζωή, πληρώνουμε μια ζωή στο κράτος και το αποτέλεσμα μηδέν. Από τους πάντες. Γι’ αυτό επιβάλλεται να έχουμε αλληλοϋποστήριξη μεταξύ μας όπως τη δημιουργία Τράπεζας Αίματος που έχουμε ήδη ιδρύσει και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, που είναι κι αυτό στο σκοπό μας, με τη δική σας πάντα υποστήριξη και στήριξη. Κι αυτό γιατί αν περιμένουμε βοήθεια από την πολιτεία, χαθήκαμε.
Βλέπετε ότι προσπαθούν να μας δώσει σύνταξη μετά το θάνατό μας. Μείωση των φαρμάκων και της προληπτικής ιατρικής. Αυξήσεις συνεχώς στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης. Στη ΔΕΗ – ΟΤΕ – μέσα μεταφοράς κ.λπ.
Εμείς οι μικροί γινόμαστε μικρότεροι και οι μεγάλοι μεγαλύτεροι. Οι τράπεζες να καρποφορούν λόγω των δανείων που δυστυχώς αναγκαζόμαστε οι περισσότεροι πολίτες να ζητάμε, για να καλύψουμε τα χρέη μας.
Οι κατασκευαστές επίσης, να πουλάνε συνεχώς πιο ακριβές κατοικίες και αντιθέτως οι τιμές μας, όλων των συνεργείων της οικοδομής, να είναι καθηλωμένες εδώ και αρκετά χρόνια. Ενώ οι τιμές των υλικών στα ύψη, καθώς επίσης το ΙΚΑ – Εφορίες – Ενοίκια- Μισθοί κ.λπ.
Αυτοί είναι προβληματισμοί που πρέπει να συλλογιζόμαστε πριν πάρουμε μια δουλειά και προτείνω σε όλους να δουλεύουμε αξιοπρεπώς – τίμια – νόμιμα και με μικρές αποκλίσεις αμοιβών εργασίας.
Αν επί το πλείστον δίνουμε σωστή τιμή εργασιών στην κατασκευή και στην επισκευή, βάσει των πραγματικών εξόδων μας ανά ημέρα, θα μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας, διότι δεχόμαστε πολλές τρικλοποδιές.
Σας κούρασα λίγο με την εισαγωγή μου για τα προβλήματά μας.
Θα αναφερθώ στα πεπραγμένα του Δ.Σ.
1) Πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας και αγιασμός του Συνδέσμου μας στις 22-1-2006. Επίσης, βράβευση παιδιών συναδέλφων από ανώτερες και κατώτερες σχολές.
2) Μετά από πολλές παρεμβάσεις προς το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω της ΟΒΥΕ, με συνεργασία του ΣΕΥΠ – ΣΕΥΑ και άλλων συνδέσμων πραγματοποιήθηκαν τα σεμινάρια αερίων στο ΕΛΚΕΔΕ το Φεβρουάριο του 2006, όπου ήμουν και στην επιτροπή, εκπροσωπώντας το Σύνδεσμο.
3) Συμμετείχαμε στην έκθεση Climatherm 2006, ΟΒΥΕ – Σύνδεσμοι Αθηνών και Πειραιώς, με κοινό περίπτερο. Πραγματοποιήθηκε διήμερη ενημέρωση (τύπου σεμιναρίου) στα γραφεία μας, από το μηχανολόγο κ. Σούτερ προς τους εξεταζόμενους συναδέλφους για τα αέρια. Χορηγός ήταν ο ΣΕΥΔΑΠ τον οποίο ευχαριστούμε.
4) Η καθιερωμένη χοροεσπερίδα του ΣΕΥΠ πραγματοποιήθηκε στο κέντρο Πειραιώς 130, με απόλυτη επιτυχία. Ευχαριστούμε δημοσίως τους χορηγούς συνεργάτες μας για τη λαχειοφόρο αγορά.
5) Συνεργαστήκαμε με τους αρμόδιους φορείς της νομαρχίας ορυκτού πλούτου για τη γρήγορη διεξαγωγή εξετάσεων των 75 συναδέλφων για την άδεια εγκαταστάτη αερίων. Ευχαριστούμε τα στελέχη της νομαρχίας κ. Μαρινόπουλο – Λειβαδάρου – Τάγκα, τα οποία ανταπορκίθηκαν στο έπακρον.
6) Παρευρεθήκαμε στην έκθεση Θεσσαλονίκης και συμμετείχαμε στη σύσκεψη προέδων και γραμματέων που διοργώνσαν ΟΒΥΕ και Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη τέθηκαν θέματα όπως: Ασφάλιση έργων, λαθρεγκαταστάτες, σεμινάρια, ασφαλιστικό, οικονομικά ΤΕΒΕ, ποιότητα δουλειάς και άλλα.
7) Στις 3-5-06 πραγματοποιήθηκε ημερίδα στα γραφεία μας από ειδικούς της ΕΠΑ Αττικής με θέμα το φυσικό αέριο.
8) Έγινε η καθιερωμένη διήμερη εκδρομή μας στις 17 και 18 Ιουνίου στη Σπάρτη – Μυστρά – Σπήλαια Δυρού – Γύθειο με απόλυτη επιτυχία. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σπάρτης Σαράντος Πλευρίτης μας συμπαραστάθηκε και συμμετείχε μαζί μας. Τον ευχαριστούμε για τη συνεργασία του.
9) Συμμετείχαμε σε ημερίδα στα γραφεία της ΟΒΥΕ με θέμα συζήτησης κοστολόγηση έργων, όπου με συνεργασία ΓΣΕΒΕΕ – ΟΒΥΕ θα προγραμματιστούν να γίνουν σεμινάρια από το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ.
10) Στις 25-10-2006 έγινε στα γραφεία μας σεμινάριο για τους επίτοιχους λέβητες από την εταιρία KLT – Kλιμαλεβητεχνική.
11) Στη γενική συνέλευση που έγινε στις 27-3-06, χρεωθήκαμε με απόφαση του σώματος για τη νόμιμη αντιμετώπιση των λαθροεγκαταστατών. Ως εκ τούτου ζητήσαμε τη συνεργασία του ΒΕΠ και απευθυνθήκαμε στο νομικό σύμβουλο του ΒΕΠ. Λόγω οικονομικής διαφοράς δεν συνεργαστήκαμε.
Αποτανθήκαμε στην ΟΒΥΕ και με τη συνεργασία του νομικού της συμβούλου κ. Καούνη, συντάχθηκαν τα απαράιτητα έγγραφα προς τον εισαγγελέα πρωτοδικών Πειραιά. Καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, της οποίας έχετε λάβει γνώση.
Το έργο αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι πάρα πολύ λεπτό και δύσκολο. Χρειαζόμαστε τη δική σας συμμετοχή και κατανόηση. Στη συνέχεια μπορούμε να το συζητήσουμε.
12) Η Τράπεζα Αίματος είναι γεγονός. Πραγματοποιήθηκε αιμοληψία στα γραφεία μας από το κλιμάκιο του Τζάνειου νοσοκομείου στις 29-1-07. Στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν 38 συνάδελφοι, εκ τον οποίων αίμα μπόρεσαν και έδωσαν 31. Συγχαίρουμε τους πρώτους αυτούς συναδέλφους αιμοδότες και ευχόμαστε να συνεχίσουμε όλοι αυτό το παράδειγμα, διότι έχει να κάνει με τη ζωή μας.
13) Ταξινομήθηκαν οι φάκελοι όλων των μελών με τις υπεύθυνες δηλώσεις.
14) Συμμετείχαμε στην έκθεση Ενέργεια που έγινε στην Αθήνα υπό την αιγίδα της ΟΒΥΕ.
Χορηγήθηκε οικονομική ενίσχυση στην ΟΒΣΠ 700 ευρώ. Επίσης στα παιδιά του Λιβάνου 300 ευρώ.
Δυστυχώς συνάδελφοι το χρόνο που πέρασε είχαμε δυσάρεστα γεγονότα. Άλλοι έφυγαν από τη ζωή και άλλοι συνάδελφοι είχαν σοβαρούς τραυματισμούς.
Οι συνάδελφοι που πέθαναν είναι:
1) Παναγιώτης Αμπλιανίτης, πρόεδρος Συνεταιρισμού Αιτωλοακαρνανίας.
2) Αργύρης Μαντάς, πρώην πρόεδρος κι γραμματέας του Συνδέσμου Κοζάνης.
3) Ιωάννης Μπρακούλιας από το Σύνδεσμο Κορίνθου.
Οι συνάδελφοι που είχαν σοβαρούς τραυματισμούς και ασθένειες είναι:
1) Νικόλαος Βολιώτης, από το Σύνδεσμο Λάρισας.
2) Θεόφιλος Κρυστανάς, από το Σύνδεσμο Χαλκιδικής.
3) Παναγιώτης Καλαμπαλίκης, από το Σύνδεσμο Θήρας.
4) Στυλιανός Αλεξανδράκης, από το Σύνδεσμο Καλύμνου.
Για τους ανωτέρω συναδέλφους οι σύνδεσμοί τους μας ζήτησαν οικονομική βοήθεια προς τις οικογένειές τους. Εμείς ανταποκριθήκαμε με ποσά των 150 ευρώ για κάθε οικογένεια. Ποσό πάρα πολύ μικρό γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Μακάρι να είχαμε τη δύναμη και την εντολή σας για περισσότερα, όμως ας προβληματιστούμε όλοι γι’ αυτά τα γεγονότα, τι φταίει;
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω το Δ.Σ. για τη συμπαράσταση που μου έδειξε το διάστημα του σοβαρού τραυματισμού μου από 22 Σεπτεμβρίου.
Τα μέλη της διοίκησης ανταποκρίθηκαν στο μέγιστο δυνατό στη λειτουργία του Συνδέσμου, ενώ βοήθησαν κι εμένα οικονομικά όπως και τους άλλους συναδέλφους που είχαν παρόμοια ατυχήματα.
Τους ευχαριστώ δημοσίως και για την πρόσθετη ατομική τους χειρονομία.
Για τους 3 συναδέλφους που έφυγαν από τους ζωή και για τους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα στους πολέμους της Μέσης Ανατολής, προτείνω 1 λεπτού σιγή».