Αρχική » Περιεχόμενα » Συνεντεύξεις » «Ανατρέψαμε όλα τα δεδομένα και γίναμε μία δυνατή οικονομική και εμπορική μονάδα

«Ανατρέψαμε όλα τα δεδομένα και γίναμε μία δυνατή οικονομική και εμπορική μονάδα

adamantioy 1.jpg

adamantioy 1.jpgΣυνέντευξη με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καβάλας, Γιώργο Αδαμαντίου
Η τέλεια ανατροπή. Από το ναδίρ, πριν 15 χρόνια, σήμερα στο ζενίθ.
Ο λόγος για το Συνεταιρισμό υδραυλικών Καβάλας, που μέσα  σε μία 15ετία κατάφερε να διαψεύσει τους πάντες και τα πάντα, και κυρίως τους λογιστές, που, τότε τους έλεγαν, «να το κλείσετε το μαγαζί».
«Κι εμείς, όχι μόνο δεν το κλείσαμε, αλλά σπάσαμε όλα τα ρεκόρ. Το 2007 κλείσαμε με αύξηση τζίρου 26%, ενώ την τελευταία 5ετία η αύξηση του τζίρου αγγίζει το 68%. Παράλληλα ανοίξαμε και υποκατάστημα στη Θάσο, ενώ σχεδιάζουμε και την απόκτηση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων στην Καβάλα».
Τάδε έφη Γιώργος Αδαμαντίου, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καβάλας, σε μία συνέντευξη για τα πεπραγμένα και τα μελλούμενα του Συνεταιρισμού, με διάχυτη, και δικαίως, αίσθηση αισιοδοξίας.

Κατ’ αρχήν να ξεκινήσουμε με τη χρονιά που μας άφησε. Πώς χαρακτηρίζεται η χρονιά αυτή για το Συνεταιρισμό Καβάλας;
Το 2007 ήταν η πιο πετυχημένη, η καλύτερη χρονιά από την ίδρυση του Συνεταιρισμού. Καταφέραμε να υπερβούμε πάρα πολλά πράγματα, σπάσαμε αρκετά ρεκόρ. Κατ’ αρχήν, μπροστά σ’ ένα φιλόδοξο προϋπολογισμό που προέβλεπε αύξηση τζίρου της τάξης του 20%, καταφέραμε να κλείσουμε με αύξηση 26%.
Επίσης, μετά από πολλά χρόνια, είναι η πρώτη φορά που είμαστε σε θέση να μοιράσουμε κέρδη στους συνεταίρους. Κέρδη, τα οποία είναι υγιή και πρέπει να δοθούν.
Υπάρχουν και μη υγιή κέρδη;
Ναι, όλα γίνονται σήμερα. Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι ότι την τελευταία 5ετία η πορεία του Συνεταιρισμού είναι μόνιμα ανοδική. Σ’ αυτό το διάστημα, η αύξηση του τζίρου μας αγγίζει το 68%.
Για τι ποσά μιλάμε;
Φέτος κλείσαμε στα 2,56 εκατ. ευρώ. Πριν 5 χρόνια, ο τζίρος του Συνεταιρισμού ήταν 1,3 εκατ. ευρώ. Η διαφορά είναι μεγάλη και δεν σου κρύβω ότι κάποια στιγμή με φόβισε το αν μπορούμε να υποστηρίξουμε τέτοιους τζίρους. Αποδείξαμε όμως ότι είμαστε μία ώριμη επιχείρηση και γι’ αυτό το λόγο, αν θέλεις, προβήκαμε και στην επένδυση της Θάσου, προκειμένου να υποστηρίξουμε και το Συνεταιρισμό και τους εκεί συναδέλφους.
Οι οποίοι πόσοι είναι;
Γύρω στα 25 άτομα. Το μόνιμο παράπονό τους, στις όποιες συζητήσεις επιχειρούσαμε μαζί τους, ήταν ότι δεν υπάρχει εδώ ένα μαγαζί για να βρούμε αυτό που θέλουμε και ότι είναι δύσκολο να πηγαινοερχόμαστε στην Καβάλα.
Έφτασε η στιγμή λοιπόν να ανοίξουμε υποκατάστημα στη Θάσο και ευλπιστούμε ότι θα δώσουμε τις εξετάσεις μας στην αγορά του νησιού και θα τις κερδίσουμε, όπως τις κερδίσαμε και στην αγορά της Καβάλας.
Διακρίνω αισιοδοξία στα λόγια σας.
Ναι, μπορεί ο Συνεταιρισμός να πέρασε από χίλια μύρια κύματα, όμως σήμερα είναι δυνατός και υγιής. Είναι μια πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση, η οποία κατάφερε να ανατρέψει όλα τα δεδομένα, και μάλιστα σε πανελλαδικό επίπεδο.
Πριν 15 χρόνια ήρθαν λογιστές και μας είπαν, να τον κλείσουμε. Εμείς, όχι μόνο δεν τον κλείσαμε, αλλά μέσα σ’ αυτή τη 15ετία, και με την καθοριστική συμβολή του πυρήνα των συναδέλφων που έμειναν, καταφέραμε να διαψεύσουμε τους πάντες και τα πάντα και να δημιουργήσουμε μία δυνατή οικονομική και εμπορική μονάδα για όλους τους υδραυλικούς του νομού. Και το επισημαίνω αυτό, γιατί όσο πιο πολλοί είμαστε, τόσο περισσότερο δυνατοί θα γίνουμε.
Αν, αντί για 35 μέλη που είμαστε σήμερα, γίνουμε 50, 60 ή δεν ξέρω πόσοι ακόμα, πιστεύω ότι η εξέλιξη, και για το Συνεταιρισμό αλλά και για το κάθε μέλος προσωπικά, θα είναι πολύ γρήγορη.
Πόσα μέλη έχει ο Σύνδεσμος;
130, και όπως αντιλαμβάνεσαι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για εγγραφές νέων μελών.
Τους προσεγγίζετε τους μη συνεταίρους;
Όσο μπορούμε. Κι αυτό, γιατί υπήρχε μία διαμορφωμένη κατάσταση για την οποία δεν ευθύνονται μόνο οι «Χ» παράγοντες, αλλά, κατά κύριο λόγο, ευθυνόμαστε εμείς, σαν συνεταιρισμός. Ίσως να μην ήμασταν τόσο επικοινωνιακοί.
Σε συνδυασμό με το σωματείο, θα ξεκινήσουμε μία σοβαρή προσπάθεια για την εγγραφή νέων συνεταίρων. Πριν λίγο καιρό είχαμε ένα μεικτό Δ.Σ., όπου αποφασίσαμε κάποια πράγματα. Θα περιμένουμε να γίνουν οι εκλογές στο σωματείο προκειμένου να σχεδιάσουμε ένα κοινό πρόγραμμα με τη νέα διοίκηση. Σε αυτή την προσπάθεια, δεν θέλουμε να είμαστε μόνοι μας. Θέλουμε να βαδίσουμε μαζί με το σωματείο, γιατί κι εμείς είμαστε μέλη του. Κι αν θέλεις, αυτή ήταν πάντα η φιλοσοφία μας. Δεν θέλαμε ούτε να ανεξαρτητοποιηθούμε, ούτε να απομονωθούμε.
Να επιστρέψουμε λίγο στα οικονομικά θέματα. Πού αποδίδετε, ως διοίκηση, τη μεγάλη αύξηση του τζίρου σας;
Η αύξηση, σαφώς και δεν ήταν τυχαία. Ένας από τους βασικούς παράγοντες ήταν το «υδρώ», το οποίο μας βοήθησε πολύ επικοινωνιακά.
Ένας άλλος λόγος, είναι ότι με το πέρασμα των χρόνων αποκτήσαμε εμπειρία και διδαχθήκαμε από τα εμπορικά λάθη μας, έτσι ώστε να μην τα ξανακάνουμε.
Ο Συνεταιρισμός, πλέον, λειτουργεί σαν μία οικογένεια, είμαστε όλοι ενωμένοι και τούτο φαίνεται και με την εικόνα που δίνουμε προς τα έξω.
Το προσωπικό μας αποτελεί μία δυνατή ομάδα, ενώ οι συνάδελφοι, συνειδητοποιημένα πια, μας ακολουθούν σε όλες μας τις κινήσεις. Δεν υπάρχουν ίντριγκες, κόντρες, είμαστε όλοι μαζί.
Παράλληλα, με τη διαφήμιση προσπαθούμε ν’ ανεβάσουμε, όσο περισσότερο μπορούμε, και το όνομα και την εικόνα μας μέσα στην Καβάλα, δίνοντας βάρος και σε χορηγίες που εκφράζουν το κοινωνικό μας πρόσωπο.
Πέρυσι ήμασταν μόνιμοι χορηγοί στο ναυτικό όμιλο, ενώ βοηθάμε όποιον φορέα μας χτυπήσει την πόρτα.
Όλα αυτά μαζί, και άλλα τόσα, βοήθησαν στην αύξηση του τζίρου μας. Κι έχει σημασία να πούμε, ότι το ποσό αυτό το πήραμε από την πίτα του ανταγωνισμού, με δεδομένο ότι η Καβάλα δεν έχει ακόμα σχέδιο πόλης.
Το κομμάτι αυτό του τζίρου μας ανήκε, το είχαμε χάσει μόνοι μας, και τώρα αρχίζει και επιστρέφει.
Και, βέβαια, έχουμε κι άλλα περιθώρια. Δεν έχουμε φτάσει στο «ταβάνι».
Να σας πω τέλος, ότι η επόμενη κίνησή μας είναι η αγορά ιδιόκτητου κτιρίου για τη στέγαση του Συνεταιρισμού.
Από τη Θάσο, τι περιμένετε;
Η Θάσος είναι μία οικονομική δύναμη που κανείς μας δεν ξέρει πού μπορεί να φτάσει. Έχει μία φοβερή ανοικοδόμηση, ξενοδοχεία, ιδιόκτητα, με παράλληλη εισροή κεφαλαίων από Βουλγαρία και ανατολικές χώρες. Για αρκετά χρόνια είχε παραμεληθεί και είχε μείνει στάσιμη. Πιστεύουμε όμως ότι για την επόμενη δεκαετία θα είναι μία ανερχόμενη, υγιής οικονομική αγορά.
Το κατάστημα πού βρίσκεται;
Είναι στο λιμάνι, σε στρατηγική θέση. Στεγάζεται σε 370 τ.μ., ενώ υπάρχουν και 200 τ.μ. για αποθήκη.
Απασχολεί 3 υπαλλήλους από το νησί, ενώ υποστηρίζεται και από 2 άλλα άτομα από την Καβάλα, που πηγαινοέρχονται. Εφόσον ο τζίρος μάς δείξει αυτό που θέλουμε, θα επανδρωθεί με άλλα 2 άτομα από τη Θάσο.
Ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 28 Ιανουαρίου και τα μηνύματα μέχρι τώρα είναι πολύ θετικά, και παρά το γεγονός ότι το μαγαζί δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Πιστεύουμε ότι μέσα στο επόμενο 3μηνο όλες οι εργασίες θα έχουν αποπερατωθεί και θα είμαστε πανέτοιμοι και για τα εγκαίνια.
Θα έχετε όλη τη γκάμα των προϊόντων;
Το κατάστημα θα είναι μία μικρογραφία του Συνεταιρισμού.
Το καλό είναι ότι υπάρχει τακτική συγκοινωνία με την Καβάλα, με αποτέλσμα το κεντρικό κατάστημα να το υποστηρίζει ανά πάσα στιγμή.
Άλλα καταστήματα του είδους, δεν υπάρχουν στη Θάσο;
Υπάρχουν, αλλά είναι διασκορπισμένα. Τα υδραυλικά είναι σε κάποιες μάντρες οικοδομών, ενώ υπάρχουν και κάποια μικρά καταστήματα ειδών υγιεινής.
Στο μέγεθος το δικό μας, δεν υπάρχουν οργανωμένα καταστήματα. Τώρα βέβαια θα οργανωθούν, αλλά ο υγιής ανταγωνισμός είναι πάντα καλός για όλους μας. Είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύω ότι θα πάμε καλά.
Είναι εύκολο -από οικονομικής απόψεως- να γίνει κάποιος, μέλος στο Συνεταιρισμό;
Βεβαίως.Η ονομαστική αξία της υποχρεωτικής μερίδας είναι 3.000 ευρώ, την οποία κάποιος, βάσει του καταστατικού, πρέπει να τη συμπληρώσει μέσα σε 3 χρόνια. Με απλά μαθηματικά όμως, (τζίρος, εκπτώσεις κ.λπ.) αποδεικνύεται ότι το ποσό αυτό, ένα καινούργιο μέλος μπορεί να το ξεπληρώσει πολύ πιο γρήγορα.
Και μια και ο λόγος περί οφέλη, πρέπει να σας πω ότι τα μέλη μας, βάσει της σύμβασης που έχουμε υπογράψει με το Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο, έχουν πλήρη νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η οποία ισχύει και για τα μέλη των οικογενειών τους. Όπως και για το προσωπικό του Συνεταιρισμού.
Έχουμε έρθει επίσης σε συμφωνία με ασφαλιστική εταιρία για ομαδική ασφάλεια στα αυτοκίνητά μας με καλές τιμές, ενώ έχουμε σύμβαση με ναυτιλιακή εταιρία για να μπορούν τα μέλη μας να πηγαινοέρχονται στη Θάσο με χαμηλότερα κόμιστρα.
Κάνουμε επίσης εκδρομές, πέρυσι πήγαμε στην Τσεχία και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.
Είσαι 37 χρονών, ασχολείσαι με το Συνεταιρισμό 10 χρόνια περίπου κι αυτή, αν δεν κάνω λάθος, είναι η δεύτερη θητεία σου ως πρόεδρος. Το μαγαζί πάει καλά. Η επιτυχία, κατά τη γνώμη σου πρέπει να πιστώνεται σ’ έναν πρόεδρο, σ’ ένα πρόσωπο, σε μία διοίκηση; Ποια είναι η γνώμη σου;
Κανένα πρόσωπο δεν προχωράει μόνο του, αν από πίσω δεν υπάρχει ένα δυνατό μπακγκράουντ, μία διοίκηση, μία γενική συνέλευση. Όλοι οι παράγοντες συμβάλλουν στην επιτυχία. Και το προσωπικό, και ο διευθυντής μας, ένα φοβερά αξιόλογο άτομο που έχει βοηθήσει πολύ, αλλά και όλα τα μέλη, που βλέπουν πλέον θετικά και μεγαλόπνοα το μαγαζί.
Ψωνίζουν όλα τα προϊόντα από το μαγαζί, αλλιώς δεν θα είχαμε καμία επιτυχία. Και γι’ αυτό επιβίωσε ο Συνεταιρισμός. Ήταν πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα, άρα δεν πρέπει να στεκόμαστε σε πρόσωπα αλλά στην ιδέα ότι πάμε μπροστά. Αύριο – μεθαύριο εγώ μπορεί να μην είμαι πρόεδρος, αυτό το μαγαζί θα συνεχίσει, θα βρεθεί άλλος Αδαμαντίου, άλλος Τυπάδης, ο φανταστικός αντιπρόεδρός μας που πήρε στις πλάτες του το μαγαζί, αλλά και όλη η οικογένεια του Συνεταιρισμού. Ο Συνεταιρισμός είναι μια συλλογική προσπάθεια και έτσι πρέπει να τον βλέπουμε.