Αρχική » Περιεχόμενα » Συνεντεύξεις » «Το επάγγελμά μας καλεί κρατεί στη Λήμνο»

«Το επάγγελμά μας καλεί κρατεί στη Λήμνο»


Τονίζει το Δ.Σ. του Συνδέσμου σε συνέντευξή του στον «Υ»

Και δουλειές έχουν, και οι τιμές καλά κρατούν, και η ποιότητα των εγκαταστάσεων είναι άριστη. Τρία ευχάριστα «και» που χαρακτηρίζουν το επάγγελμα των συναδέλφων στη Λήμνο. Στο πανέμορφο αυτό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, που χάρη στην πολυσήμαντη ιστορία του, τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και τις ονειρεμένες παραλίες του έχει ελεξιχθεί σ’ ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Αν προσθέσει κανείς σε αυτό τη συνεχή ανοικοδόμηση που παρατηρείται στο νησί τα τελευταία χρόνια, καθώς και τα έργα που υλοποιούνται από κοινοτικά προγράμματα, τότε μπορεί εύκολα να αντιληφθεί γιατί το επάγγελμα πάει καλά στη Λήμνο. Βεβαίως υπάρχουν και προβλήματα. Το Δ.Σ. του Συνδέσμου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του περιοδικού μας και απάντησε σε ερωτήματα που του θέσαμε, σε σχέση με την εφαρμογή του διατάγματος, τα προβλήματα των συναδέλφων και των κατοίκων του νησιού και γενικώς τη δράση του Συνδέσμου. Ας παρακολουθήσουμε τα όσα μας είπαν.

Πότε ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος, από πόσα μέλη και πόσα μέλη απαριθμεί σήμερα;
Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1993. Εκείνο τον καιρό απαριθμούσε 30 μέλη. Σήμερα, και μετά την εκκαθάριση μητρώου, έχει 22 μέλη.

Τι κατηγορίες επαγγελματικών αδειών έχουν οι συνάδελφοι;
Τα 3/4 των μελών του Συνδέσμου έχουν άδεια Τεχνίτη Α’. Οι υπόλοιποι έχουν άδεια Τεχνίτη Β’.

Περιγράψτε μας το επάγγελμα του υδραυλικού στο νησί σας, τόσο από άποψη τιμών, όσο και ποιότητας εγκαταστάστεων.
Οι τιμές, σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης και με βάση την πείρα μας, μπορούμε να σας πούμε ότι καλά κρατούν. Αυτό οφείλεται στην ανοικοδόμηση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στο νησί. Επίσης, λόγω κάποιων κοινοτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται και τέλος, ως απόροια του τουρισμού· επί το πλείστον ντόπιου. Οι τρεις παραπάνω εκδοχές συντελούν στην ανάπτυξη του νησιού και διατηρούν καλά τις τιμές. Σε σχέση με την ποιότητα των εγκαταστάσεων, κατηγορηματικά πρέπει να μιλήσουμε για άριστη κατάσταση. Είναι κανόνας η καλή ποιότητα υλικών και εργασίας.

Ποιες οι ανάγκες των κατοίκων του νησιού σε ύδρευση, θέρμανση, αποχέτευση και κλιματισμό;
Σε ό,τι αφορά στην ύδρευση του νησιού, εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τα περισσότερα δίκτυα έχουν αντικατασταθεί με νέους σωλήνες. Φυσικά το νερό που κυκλοφορεί και φτάνει στις βρύσες μας, δεν πίνεται. Η προμήθεια πόσιμου νερού γίνεται από διάφορες φυσικές πηγές. Σε σχέση με τη θέρμανση, το 90% των κατοικιών έχει κεντρική θέρμανση. Το υπόλοιπο 10%, το χειμώνα τον αντιμετωπίζει με ξυλόσομπες και σόμπες πετρελαίου.
Πληροφοριακά, λόγω της θέσης του νησιού το κρύο ξεκινάει νωρίς και τελειώνει πολύ αργά. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο περσινός χειμώνας. Το αποχετευτικό είναι αυτό που ταλαιπωρεί τον κόσμο του νησιού. Τώρα έχουν αρχίσει κάποια έργα, δίκτυα αποχέτευσης βιολογικού καθαρισμού κ.λπ. Ελπίζουμε μέσα στα επόμενα 5 χρόνια τα έργα αυτά να έχουν υλοποιηθεί. Όσον αφορά στον κλιματισμό, θα λέγαμε ότι δεν είναι τόσο απαραίτητος, αφού αρκεί ένα αεράκι για να δροσιστούμε.

Υπάρχουν «παράνομοι» υδραυλικοί; Αν ναι, ποιες οι ενέργειες για τον περιορισμό τους;
Υπάρχουν παράνομοι υδραυλικοί όπως και σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, χωρίς να έρθουμε σε διαπληκτισμό μαζί τους, είναι να τους φέρουμε στο φιλότιμο για να καταλάβουν ότι με αυτό που κάνουν, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, στερούν το μεροκάματο από κάποιο επαγγελματία συνάδελφο.

Εκδίδονται από τους συναδέλφους Υπεύθυνες Δηλώσεις για τις εργασίες τους;
Εκδίδονται αυτές που είναι απαραίτητες να περάσουν από την πολεοδομία.

Η πολεοδομία, δηλαδή, απαιτεί την Υπεύθυνη Δήλωση για την ηλεκτροδότηση ενός ακινήτου.
Το σημαντικότερο ρόλο γι’ αυτό μπορούμε να πούμε ότι τον έπαιξε η ΟΒΥΕ πριν κάποια χρόνια, με την ενόχληση που τους έκανε. Από εκείνο τον καιρό μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όλα λειτουργούν σωστά από την πολεοδομία και τους μηχανικούς, που επιμένουν και καταθέτουν μαζί με όλα τα χαρτιά και την Υπεύθυνη Δήλωση.

Γίνονται εγκαταστάσεις υγραερίου, στο νησί;
Απ’ όσο γνωρίζουμε, υπάρχει κάποιος ιδιώτης σήμερα που κάνει προμήθεια υγραερίου. Συνέπεια αυτού είναι να γίνονται και εγκαταστάσεις.

Το κοινό και οι δημόσιες αρχές του τόπου, γνωρίζουν για τις διατάξεις του Π.Δ.;
Το κοινό δεν μπορούμε να πούμε ότι το γνωρίζει, και σ’ αυτό κάποιο μερίδιο ευθύνης φέρνουμε όλοι οι υδραυλικοί. Οι δημόσιες αρχές το γνωρίζουν, γιατί το Δ.Σ. είχε στείλει το Π.Δ. σ’ όλους τους φορείς. Σήμερα κάποιοι δήμοι θέλουν τη συνεργασία μας για να μπορούν να ενημερώνονται για την υδροδότηση των νέων κατοικιών.

Ποιες οι δραστηριότητες του Συνδέσμου;
Οι δραστηριότητες του Συνδέσμου είναι ανύπαρκτες. Ο λόγος είναι ότι τα έσοδά του, από τις Υπεύθυνες Δηλώσεις, είναι ελάχιστα. Με τα χρήματα που βγάζουμε, προσπαθούμε να βοηθήσουμε κάποιο συνάδελφο που έχει πρόβλημα παρά να τα ξοδέψουμε σε κάποια εκδρομή ή σε συνεστίαση.

Ποια τα προβλήματα που απασχολούν τους συναδέλφους;
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι συνάδελφοι, πιστεύουμε πως είναι τα εξής:
α) Το ασφαλιστικό. Αν θα υπάρχουν χρήματα στα ταμεία για να πάρουμε, υποτίθεται, σύνταξη. Αν όχι, γιατί να τα δίνουμε;
β) Οι συνεχείς αυξήσεις που γίνονται στα υλικά από τις πολυεθνικές εταιρίες και οι οποίες αυξήσεις λειτουργούν εις βάρος μας, αφού μας εκθέτουν στους πελάτες μας.
γ) Να ιδρυθεί μια σχολή θερμοϋδραυλικών και όχι μόνον. Να βγαίνουν νέα παιδιά στο επάγγελμα για να μπορούμε και εμείς ως εργολάβοι να απασχολήσουμε μέσω του ΟΑΕΔ τους μελλοντικούς τεχνίτες.
δ) Καθημερινά μας πλασσάρουν νέα υλικά. Οι εταιρίες οφείλουν να κάνουν και σεμινάρια για τη σωστή κατάρτιση και τοποθέτηση των υλικών τους. Ζητάμε δηλαδή ως Σύνδεσμος, να μας δώσουν τα φώτα της ενημέρωσης κάποιοι άνθρωποι που γνωρίζουν. Ας αναλάβουν και εκείνοι κάποιες πρωτοβουλίες.

Ποια τα γενικότερα προβλήματα των κατοίκων του νησιού;
Τα προβλήματα που απασχολούν όλους τους κατοίκους είναι το ακτοπλοϊκό και ο αερομεταφορέας. Το πρώτο γιατί δεν υπάρχουν καράβια γρήγορα που να μπορεί το κοινωνικό σύνολο του νησιού να χρησιμοποιήσει το μεταφορικό αυτό μέσο, που είναι πιο οικονομικό από το αεροπλάνο. Το δεύτερο πρόβλημα, είναι ο πανάκριβος αερομεταφορέας. Σας λέμε ότι η διαδρομή Λήμνος – Αθήνα – Λήμνος στοιχίζει 200 – 210 ευρώ το άτομο. Μια οικογένεια δεν φεύγει ποτέ από τη Λήμνο. Προβλήματα γενικώς υπάρχουν, αλλάπιστεύουμε ότι τα παραπάνω που αναφέραμε είναι τα σημαντικότερα.