Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Συνδικαλιστικά » «Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ»

«Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ»


Απάντηση του Ήφαιστου στην κοινή επιστολή τεσσάρων σωματείων του κλάδου

 

Απάντηση στην κοινή επιστολή, (δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο φύλλο του «Υ»), τεσσάρων σωματείων (Εστία, Προμηθέας, Φλόγα και νομού Σερρών) για το θέμα της Ομοσπονδίας, δίνει με ανακοίνωσή του ο Ήφαιστος. Η ανακοίνωση αυτή με τίτλο «Η Ομοσπονδία είναι ανάγκη για τον κλάδο» και με την επεξήγηση ότι είναι «η απάντηση του Ήφαιστου στις προφάσεις των συνδικαλιστών 4 σωματείων του κλάδου», έχει ως εξής:

«“Πικράθηκε η διοίκηση του Ήφαιστου που εκείνη την ημέρα στη Λάρισα (15 Απριλίου 2007) δεν υπογράφηκε ένα καλοστημένο σχέδιο ιδρυτικής πράξης σε μια Ομοσπονδία που αποδείξαμε με επιχειρήματα πως όχι μόνο δεν θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια της, αλλά ούτε καν να ξεκινήσουν οι διεργασίες για την ίδρυσή της”. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι διοικήσεις τεσσάρων σωματείων του κλάδου προκειμένου να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να υπογραφεί η πράξη ίδρυσης της κλαδικής ομοσπονδίας επιστρατεύοντας ένα νέο επιχείρημα, αυτό του «ελαττωματικού» καταστατικού του σωματείου της Πάτρας. Ομολογούν δηλαδή ότι συνειδητά «τορπίλησαν» την υπογραφή της ιδρυτικής πράξης γιατί, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, δεν μπορούν ούτε καν να ξεκινήσουν οι διεργασίες, χωρίς να προτείνουν τίποτα για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Τον Ιούνιο του 2006 ζήτησαν να μην συμμετέχουν οι συνάδελφοι της Πάτρας στη σύσκεψη του κλάδου γιατί δεν είχε εγκριθεί το καταστατικό τους από το πρωτοδικείο. Τώρα που το καταστατικό έχει την έγκριση του τοπικού πρωτοδικείου το βρίσκουν «ελαττωματικό».
Το περίεργο βέβαια είναι ότι, στη σύσκεψη της Λάρισας δεν έθεσαν τέτοιο θέμα. Εκεί έπαιξαν το «παιχνίδι της σφραγίδας» για να πετύχουν το στόχο τους. Αύριο άραγε ποιο παιχνίδι θα μας παίξουν; Συνάδελφοι πείτε την αλήθεια. Πείτε καθαρά ότι ορισμένοι δεν θέλουν την Ομοσπονδία. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κανένα να συμμετέχει. Πείτε καθαρά ότι ορισμένοι προτιμούν να είναι «καπεταναίοι» στη συνδικαλιστική τους βαρκούλα παρά να γίνουν συνεπιβάτες στο «κλαδικό συνδικαλιστικό σκάφος». Δεν θέλουν την ενότητα του κλάδου, ούτε σε τοπικό, ούτε και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Το έχουν άλλωστε αποδείξει εμπράκτως. Την κλαδική ομοσπονδία δεν την θέλει μόνο ο Ήφαιστος όπως υπαινίσεστε, αλλά είναι μία αναγκαιότητα για τον κλάδο. Ο κλάδος θα αποκτήσει ενιαία φωνή και θα σταματήσει η «βαβυλωνία» που επικρατεί εδώ και 15 χρόνια σε βάρος των συμφερόντων μας. Η κλαδική ομοσπονδία θα μας δώσει τη δυνατότητα:
 α) Να αντιμετωπίσουμε και να κλείσουμε το θέμα της ΚΥΑ 10315/93 για τους ρύπους που εκκρεμεί από το 2000, για το οποίο έχουμε συμφωνήσει.
β) Να αντιμετωπίσουμε και να κλείσουμε το θέμα της τροποποίησης του Π.Δ. 362/01 που εκκρεμεί απ’ το 2005, που επίσης έχουμε συμφωνήσει.
γ) Να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που θα εξαπολυθεί, μετά τις εκλογές, σε βάρος των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
δ) Να διεκδικήσουμε τη δημιουργία κλάδου βαρέων επαγγελμάτων στον ΟΑΕΕ και την ένταξη του κλάδου σε αυτόν. Εκτός κι αν επιμένετε στην άποψη, που έχετε εκφράσει, ότι όποιος θέλει βαρέα κάνει αυτασφάλιση στο ΙΚΑ.
ε) Να αντιμετωπίσουμε με ενιαίο τρόπο το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και γενικά κάθε πρόβλημα που θα προκύπτει (ασφαλιστικό κ.λπ.).
Οι ανάγκες του κλάδου, με βάση τα προβλήματα λοιπόν, είναι αυτές που επιβάλλουν την ίδρυση κλαδικής ομοσπονδίας και όχι οι ανάγκες του Ήφαιστου ή οποιουδήποτε άλλου σωματείου και το πρόβλημα δεν είναι οι διαδικασίες αλλά η απόφαση να προχωρήσουμε, χωρίς προσχήματα και «τρικλοποδιές». Οι διαδικασίες είναι γνωστές και κοινές για όλους τους κλάδους. Δεν είμαστε δα η πρώτη ομοσπονδία που δημιουργείται. Την ώρα που μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ενώνονται και μπαίνουν στο χώρο, ιδιαίτερα του φυσικού αερίου, αφαιρώντας τη δουλειά από εμάς τους αυτοαπασχολούμενους, ορισμένοι συνδικαλιστές του κλάδου ασχολούνται ακόμα, με τις «διεργασίες» ίδρυσης της κλαδικής μας ομοσπονδίας εξυπηρετώντας, αντικειμενικά, τα συμφέροντα αυτών.
Ο Ήφαιστος δεν επιθυμεί να μπει σε διαδικασία «χαρτοπόλεμου» μέσω του κλαδικού τύπου με κανένα σωματείο. Από τη στιγμή όμως που μας προκαλούν θα απαντάμε, ιδιαίτερα όταν γράφονται ανακρίβειες. Και σε ότι αφορά την επιστολή των τεσσάρων σωματείων έχουμε να πούμε τα εξής για την αποκατάσταση της αλήθειας.
1. Η σύσκεψη της Λάρισας είχε προαποφασιστεί εννέα ολόκληρους μήνες με σκοπό να δοθεί οριστική λύση στο θέμα της ομοσπονδίας. Για τον Ήφαιστο και για άλλα σωματεία, οριστική λύση σημαίνει υπογραφή ιδρυτικής πράξης, του καταστατικού και κατάθεσή τους στο πρωτοδικείο για έγκριση. Ο Ήφαιστος αλλά και άλλα σωματεία προσήλθαν με καθαρά ανοιχτά χαρτιά και με ξεκάθαρες προθέσεις. Φαίνεται ότι για άλλους οριστική λύση σήμαινε, ποδόσφαιρο, «παιχνίδι με τη σφραγίδα», αναβολή και εφεύρεση νέων δικαιολογιών και προφάσεων.
2. Οι διαδικασίες που ακολούθησε το σωματείο της Θεσσαλίας, που είχε την ευθύνη, ήταν οι ενδεδειγμένες. Το κάθε σωματείο είχε την ευθύνη της προετοιμασίας και της νομιμότητας των πράξεών του, σύμφωνα με όσα μας είχε εγκαίρως ζητήσει το σωματείο της Θεσσαλίας.
3. Το καταστατικό της Ομοσπονδίας είναι σύννομο, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των νομικών συμβούλων και έχει εγκριθεί, ομόφωνα, από τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων.
4. Στη διάρκεια της σύσκεψης στη Λάρισα και μετά τα «παιχνίδια με τη σφραγίδα», ο Ήφαιστος πρότεινε να υπογράψουν την ιδρυτική πράξη τα έξι σωματεία και την επόμενη μέρα να υπογράψει και η Εστία αφού προσκομίσει την εξουσιοδότηση που είχε «ξεχάσει». Ήταν μία πρόταση που διευκόλυνε και η ιδρυτική πράξη να υπογραφεί, αλλά και να μην αποκλειστεί κανείς. Αυτό κατέγραψε και ο κλαδικός τύπος που κάλυπτε τη σύσκεψη. Από πού βγαίνει λοιπόν το συμπέρασμα ότι ο Ήφαιστος πρότεινε τον αποκλεισμό της Εστίας;
5. Ο πρόεδρος του Προμηθέα, μεταξύ των προτάσεων που έκανε στη Λάρισα ήταν και αυτή της αναβολής της υπογραφής της ιδρυτικής πράξης και τη συζήτηση επί του καταστατικού. Και το ερώτημα που προκύπτει με αυτή την πρόταση είναι το εξής: Από τη στιγμή που υπάρχουν οι γνωμοδοτήσεις των νομικών συμβούλων (και του Προμηθέα) ότι το καταστατικό είναι νόμιμο και το έχουν εγκρίνει οι γενικές συνελεύσεις των σωματείων, έχουν το δικαίωμα οι πρόεδροι των σωματείων να αλλάζουν τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων; Πολλά θα μπορούσαμε να γράψουμεγια τη δήθεν απόκρυψη του καταστατικού κ.λπ., άλλωστε ο Ήφαιστος πραγματοποίησε ήδη ανοιχτή ενημερωτική συγκέντρωση, στην οποία μπορούσαν να συμμετέχουν και συμμετείχαν και μη μέλη του και ενημέρωσε με κάθε λεπτομέρεια για τις εξελίξεις, διατυπώνοντας ταυτόχρονα και τις προτάσεις του για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Τα μέλη του Ήφαιστου είναι ενημερωμένα με κάθε λεπτομέρεια.
Για άλλη μια φορά ο Ήφαιστος δηλώνει ότι είναι πανέτοιμος να υπογράψει την ιδρυτική πράξη και το καταστατικό της ομοσπονδίας, χωρίς αποκλεισμούς, για κανένα νόμιμο σωματείο. Καλούμε τα διοικητικά συμβούλια όλων των σωματείων, αύριο το πρωί να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις των γενικών μας συνελεύσεων. Ελάτε να κάνουμε πράξη την πανελλαδική απαίτηση όλων των συναδέλφων, να αποκτήσει ο κλάδος δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο και ενιαία φωνή. Καλούμε τους συναδέλφους από όλη την Ελλάδα να ζητήσουν από τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων τους να υλοποιήσουν τις ομόφωνες αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων για την ίδρυση κλαδικής ομοσπονδίας. Οι συνδικαλιστές που θα αρνηθούν, με οποιαδήποτε πρόφαση, είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι απέναντι σε ολόκληρο τον κλάδο. Η ομοσπονδία δεν θα γίνει με λόγια αλλά με έργα και συγκεκριμένες ενέργιεες. Εμπρός λοιπόν ελάτε να αποδείξουμε στην πράξη ότι θέλουμε την ομοσπονδία.
Εντολή Διοικητικού Συμβουλίου
Ο πρόεδρος Θ. Χρυσολωράς
Ο γεν. γραμματέας Α. Κολοβός»