Αρχική » Αφιερώματα » «Οικονομική Θέρμανση 2013» » «Οικονομική Θέρμανση»: Η έκθεση της κρίσης

«Οικονομική Θέρμανση»: Η έκθεση της κρίσης

oikonomithermansieisodos

oikonomithermansieisodosΣ΄ αυτήν την τρελή χώρα που ζούμε, είδαμε και αυτό. Από τις 27 έως τις 30 Σεπτεμβρίου να λειτουργούν ταυτόχρονα δύο εκθέσεις θέρμανσης στην ίδια πόλη (Αθήνα).
Κάποτε, σε καλές εποχές, η Helexpo συμφώνησε να κάνει την τότε Infacoma (με έδρα τη Θεσσαλονίκη), διετή για να μην συμπίπτει με την αντίστοιχη διετή έκθεση «Climatherm» της Αθήνας.
Σήμερα, σε περίοδο κρίσης, κάποιος, απελπισμένος μάλλον, επιχειρηματίας σαν λύση βρίσκει να κάνει κάτι που πέρυσι, με μεγάλη επιτυχία, είχε κάνει κάποιος άλλος. Και διάλεξε ακριβώς τις ίδιες μέρες.
Τι πέτυχε ο νέος και τι έχασε από τον ανταγωνισμό ο παλαιός, δεν είμαι αρμόδιος, ούτε έχω στοιχεία, να πω. Αλλά πιστεύω ότι πετυχημένος επιχειρηματίας είναι κάποιος που έχει καινούριες ιδέες και ανοίγει δικούς του νέους δρόμους. Ας είναι.
Εγώ επισκέφθηκα μόνον την έκθεση του παλαιού, στο Ελληνικό. Τι είδα; Τα ίδια με πέρυσι. Πάρα πολλές λύσεις για καύση στερεών καυσίμων, ξύλου και πέλετς κυρίως. Οι κατασκευαστές των λεβήτων ή τζακιών ισχυρίζονται ότι είναι λύση οικολογική και φθηνή. Από την άλλη πλευρά υπάρχει πληθώρα δημοσιεύσεων για ένα φοβερό νέφος αιθαλομίχλης που κάλυψε πέρυσι Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όλες τις μεγάλες πόλεις. Τι συμβαίνει λοιπόν και πως πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ο πτωχός λόγω κρίσης Έλληνας; Να ρωτήσετε τους κατασκευαστές ή τους εμπόρους. Μα αυτοί έχουν συμφέρον να λένε ότι λένε. Που πρέπει λοιπόν να αποτανθούμε; Που αλλού παρά σε έναν επιστημονικό οργανισμό όπως το Πολυτεχνείο. Στην ιστοσελίδα του ΕΜΠ υπάρχουν δύο μελέτες του.
Η μία έχει τίτλο «Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες» και η άλλη «Δείκτες εκπομπών ανά τύπο καυσίμου και τεχνολογία θέρμανσης».
Όσον αφορά την οικολογική πλευρά του προβλήματος το ΕΜΠ σημειώνει ότι η βιομάζα (ξύλα, πέλετς κλπ), θεωρείται οικολογική, όσον αφορά την εκπομπή CO2 , αρκεί, όπως τονίζει, η κατανάλωσή της σε ετήσια βάση να είναι μικρότερη από τη νέα βιομάζα που παράγει το περιβάλλον. Να βασίζεται δηλαδή η κατανάλωση στην αρχή της αειφόρου ανάπτυξης. Πέρυσι με πολύ ήπιο χειμώνα υπάρχει πλήθος καταγγελιών λαθροϋλοτόμησης και αποψίλωσης των δασών.
Όσον, τώρα, αφορά άλλους ρύπους όπως το δηλητηριώδες CO, τα οξείδια του αζώτου και του θείου και τις καρκινογόνες χλωριωμένες αρωματικές ενώσεις, το ανοικτό τζάκι είναι πρωταθλητής. Παράδειγμα: Αρωματικές ενώσεις, ανοικτό τζάκι 2160 mg/kwh, ενεργειακό τζάκι 1080 και λέβητας pellets μόνον 144.
Όποιος διαβάσει βέβαια τη μελέτη θα διαπιστώσει και μία απίθανη τιμή. Οι απλές ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης (ηλεκτρικοί λέβητες, σώματα ακτινοβολίας κλπ) επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με 2829 mg/kwh, SO2, ενώ το ανοικτό τζάκι με μόνον 144, αλλά αυτό οφείλεται επειδή στην Ελλάδα το 55% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από λιγνίτη και η μόλυνση βέβαια δεν γίνεται στην Αθήνα αλλά στην Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη, την Μεγαλόπολη κλπ.
Πρωταθλητές, κατά την μελέτη, στην προστασία περιβάλλοντος είναι οι λέβητες φυσικού αερίου συμπύκνωσης με μηδενική εκπομπή SO2 και μόνον 1,8 mg/kwh εκπομπή αρωματικών ενώσεων (το ανοικτό τζάκι όπως γράφω προηγουμένως 2160).
Αλλά ας έρθουμε στο καυτό θέμα της τσέπης μας. Η μελέτη του ΕΜΠ βασίζεται σε πλήρη θέρμανση του σπιτιού μας, δηλαδή με θερμαντικά σώματα σε κάθε δωμάτιο και ομοιόμορφη ζέστη σε κάθε δωμάτιο. Υπολόγισε το κόστος λειτουργίας ενός λέβητα πετρελαίου σε 0,148 ευρώ/ kwh, και προσέξτε τώρα: Το τζάκι ανοικτού τύπου σε 0,206 ευρώ/ kwh, δηλαδή περίπου 40% μεγαλύτερο, το ενεργειακό τζάκι σε 0,103 ευρώ/ kwh, 30% λιγότερο από το πετρέλαιο, τον λέβητα βιομάζας σε 0,086 ευρώ/ kwh, δηλαδή 42% μικρότερο, αλλά και τον λέβητα συμπύκνωσης φυσικού αερίου σε 0,094 ευρώ/ kwh, δηλαδή 36,3% λιγότερο. Η διαφορά μεταξύ πέλετς και φυσικού αερίου είναι 0,094:0,086 είναι 9% το πολύ.
Πρωταθλητές σε κόστος είναι οι ηλεκτρικοί λέβητες και οι πάσης φύσεως ηλεκτρικές σόμπες με κόστος 0,214 ευρώ/ kwh ή 45% μεγαλύτερο του πετρελαίου και 4% μεγαλύτερο από το ανοικτό τζάκι. Πρωταθλητές σε οικονομία είναι οι αντλίες θερμότητας με κόστος για την Αθήνα μόνον 0,062 ευρώ/ kwh, 57% μικρότερο του πετρελαίου και 28% μικρότερο των πέλετς.
Ερώτηση: Τι μας λες, να πάρουμε πρέπει όλοι αντλίες θερμότητας;
Δεν το λέω γιατί δεν μπορούμε. Κοστίζουν πάρα πολύ, ιδίως αν τις συνδυάσουμε και με ηλιοθέρμανση και γεωθερμία μειώνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος λειτουργίας. Έτσι είναι μια θέρμανση για πλούσιους. Μπορούμε όμως σχεδόν όλοι να χρησιμοποιήσουμε τις αντλίες θερμότητας των φτωχών, δηλαδή συσκευές «split» που συνήθως ήδη έχουμε για θερινό κλιματισμό. Κόστος περί τα 400 ευρώ ανά δωμάτιο. Κάποιους βοηθητικούς χώρους δεν θα τους θερμάνουμε καθόλου ή θα χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρικές σόμπες ακτινοβολίας μόνον για λεπτά που χρησιμοποιούμε τέτοιους χώρους.
Βλέπετε οι ηλεκτρικές σόμπες ακτινοβολίας πάσης φύσεως (αλογόνου, υπέρυθρης ακτινοβολίας κλπ) κοστίζουν ελάχιστα και η ακριβή τους κατανάλωση μειώνεται επειδή δεν ζεσταίνουν όλο τον χώρο αλλά μόνον εμάς τις ώρες και στον χώρο που μένουμε. Και σε ένα ανοικτό τζάκι άλλωστε καίμε το πρόσωπο και το στήθος μας ενώ η πλάτη μας είναι παγωμένη.
Προσέξτε επίσης, αν θέλετε πλήρη θέρμανση, την ελάχιστη διαφορά κόστους μεταξύ πέλετς και λέβητα αερίου συμπύκνωσης.
Αν δεν έχετε φυσικό αέριο εκεί που κατοικείτε μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε υγραέριο.
Τέλος σημειώστε ότι οι λέβητες πέλετς χρειάζονται πάντα καμινάδα μέχρι την ταράτσα ενώ οι λέβητες αερίου μπορούν να βγάζουν τα καυσαέρια και οριζόντια. Τέλος μην ξεχνάτε και τον μπελά καθαρισμού ενός λέβητα βιομάζας από τις στάχτες.
Πριν κλείσω ας σημειώσω δύο πρωτοποριακά προϊόντα που είδα στην έκθεση.
Το ένα είναι ένα ηλεκτρικό θερμαντικό φιλμ πάχους 5mm, υπέρυθρης ακτινοβολίας. Το απλώνουμε στο δάπεδό μας, το σκεπάζουμε με ένα μικρού πάχους χαλί και το ανάβουμε μόνον όταν χρησιμοποιούμε το συγκεκριμένο δωμάτιο για να φάμε ή να δούμε τηλεόραση. Με παγωμένους τοίχους και τον αέρα του χώρου, ένα χλιαρό ανεπαίσθητο ρεύμα από το πάτωμα θα μας κάνει να νοιώθουμε σχετικά άνετα με ελάχιστο κόστος.
Το άλλο είναι τα νέα υλικά βαφής με χρήση νανοτεχνολογίας. Η καλή μόνωση των τοίχων και τα διπλά τζάμια μειώνουν τις απώλειες θερμότητας τον χειμώνα και το κέρδος θερμότητας το καλοκαίρι λόγω αγωγιμότητας των τοίχων και κουφωμάτων. Τα νέα αυτά χρώματα ακτινοβολούν πίσω σε εμάς την θερμότητα που στέλνει το σώμα μας με ακτινοβολία προς τους κρύους τοίχους ή το περιβάλλον μέσω των τζαμιών. Υπάρχει και ένα απόλυτα διαφανές βερνίκι που αντανακλά σχεδόν 100% την ακτινοβολία του ήλιου το καλοκαίρι και την απώλεια θερμότητας τον χειμώνα με ακτινοβολία. Κόστος ελάχιστο. Την προσεχή φορά που βάψετε εσωτερικά το σπίτι σας χρησιμοποιήστε ένα τέτοιο χρώμα.