Αρχική » Συνεταιριστικά Νέα Υδραυλικών » ΠΟΣΕΥΔ » «Δεν αρκεί να σωθούμε μόνο εμείς. Πρέπει να σωθεί όλη η αγορά»

«Δεν αρκεί να σωθούμε μόνο εμείς. Πρέπει να σωθεί όλη η αγορά»

giagkoy

giagkoy
Επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΔ
Νίκος Γιάγκου,
σε συνέντευξή του στον «Υ»


«Δεν αρκεί να σωθούμε μόνο εμείς, που έτσι κι αλλιώς θα είμαστε από τους τελευταίους που θα μείνουμε όρθιοι. Το ζήτημα είναι να σωθεί συνολικά η αγορά, οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες, το σύνολο του κόσμου που αυτή τη στιγμή πλήττεται όσο ποτέ άλλοτε. Η δημιουργία “κιβωτού” για λίγους, δεν αποτελεί λύση».
Απογοητευμένος και βαθιά προβληματισμένος από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, εξαιτίας των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης και της έλλειψης αναπτυξιακών μέτρων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΔ Νίκος Γιάγκου, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε. Χρησιμοποιώντας τη φράση «φαύλος κύκλος», γι’ αυτό που βιώνει σήμερα η ελληνική οικονομία, τόνισε ότι η ανάποδη προσπάθεια της κυβέρνησης, πρώτα εισπρακτικά μέτρα και μετά αναπτυξιακά, δημιούργησε αρνητικό κλίμα στην αγορά, που αν συνεχιστεί θα είναι μη αναστρέψιμο.
«Οι συνεταιρισμοί μας, έστω και με πτώση τζίρου, στέκονται αυτή τη στιγμή στην αγορά. Αυτό όμως από μόνο του δεν λέει τίποτα, όταν το σύνολο των συναδέλφων μας υδραυλικών δεν έχει δουλειά.
Η έλλειψη μέτρων ανάπτυξης και τόνωσης της αγοράς, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας», σημείωσε ο συν. Γιάγκου, προσθέτοντας:
«Μιλούσε η κυβέρνηση για πράσινη ανάπτυξη, η οποία καθυστέρησε. Τα προγράμματα ΕΣΠΑ έμειναν πίσω και τώρα λένε ότι θα ξεκινήσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Και, βέβαια, αν υπάρχει ένα ευχάριστο για τους συνεταιρισμούς σε αυτή την υπόθεση, είναι η διαβεβαίωση που πήραμε από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, για την ένταξή τους στα προγράμματα.
Βέβαια, δεν μπορώ να ξέρω κατά πόσον οι συνεταιρισμοί θα είναι διατεθειμένοι να υλοποιήσουν τέτοιου είδους προγράμματα, όταν κανείς μας δεν βλέπει «φως στο τούνελ», δεν βλέπει μία χαραμάδα φωτός. Η κατάσταση αυτή σε κάνει πολύ συντηρητικό. Φοβάσαι να επενδύσεις. Δεν ξέρεις τι ξημερώνει αύριο, από άποψη μέτρων. Και τούτο, δεν το λέω τυχαία. Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να μαζέψει χρήματα, φαίνεται να μη δείχνει έλεος. Είναι αδιανόητο να κόβεις δύο μηνιάτικα από το μικροσυνταξιούχο των 600 ευρώ.
Ζούμε, ως κοινωνία, τραγικές καταστάσεις και το θέμα είναι ότι κανείς μας αυτή τη στιγμή δεν ξέρει τις κοινωνικές αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν. Δυστυχώς οι πολιτικοί, με δική τους υπαιτιότητα, έχασαν την αξιοπιστία τους.
Εσείς, ως ΠΟΣΕΥΔ, και με βάση τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν στην τελευταία γενική συνέλευση, πήρατε τα μέτρα εκείνα για να αντέξετε τους κλυδωνισμούς από μία κρίση παρατεταμένης διάρκειας;
Βεβαίως, και γίνεται πολύ σοβαρή προσπάθεια. Όταν όμως λειτουργείς σ’ ένα σύνολο, σε μια αγορά, δεν είσαι ξεκομμένος από αυτήν. Κι εγώ σου λέω, πήρες μέτρα και μπορείς και είσαι μια χαρά. Μπορείς να σταθείς μόνος σου; Πρέπει να σταθεί όλο το σύστημα. Να σωθείς μόνο εσύ, να μπεις σε μια κιβωτό; Δεν γίνεται.
Και η αβεβαιότητα που υπάρχει για το μέλλον, είναι εμφανής. Λέγανε στα μέσα του 2010, θα αρχίσει να φαίνεται κάποια ηλιαχτίδα ανάπτυξης. Τώρα λένε και το 2011 θα είναι δύσκολη χρονιά. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις…
Αν δεν αλλάξει πάντως κάτι δραστικά, το μέλλον του κλάδου πώς το βλέπετε;
Ίδιο με το μέλλον της αγοράς. Εμείς πιστεύουμε ότι θα είμαστε από τους τελευταίους που θα μείνουν όρθιοι. Έχουμε λάβει τα μέτρα που πρέπει, γίνεται πολύ σοβαρή προσπάθεια. Έχουμε εντοπίσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Το πρόβλημά μας δεν είναι πώς θα λειτουργήσουμε εσωτερικά. Το πρόβλημα υπάρχει με την αγορά.
Όσο σταματάνε οι οικοδομές, όσο οι υδραυλικοί δεν έχουν δουλειά, όσο ο κόσμος δεν προχωρά σε ανακατασκευές και επισκευές, δεν μπορείς να κάνεις και κανένα αναπτυξιακό σχεδιασμό.
Το θέμα είναι ότι είναι αδύνατο να προβλέψεις το μέλλον. Κάποτε οι επιχειρήσεις έκαναν 5ετή προγράμματα, υπήρχαν αμερικάνικα πλάνα εταιριών 50 ετών, μετά πέσαμε στα ετήσια.
Σήμερα, δεν μπορεί κανένας να προβλέψει πώς θα είναι τον επόμενο μήνα. Όποιος λέει το αντίθετο, δεν λέει αλήθεια.
Δεν θα έχει κανένα νόημα, εάν δίπλα μας δεν μπορούν να σταθούν δυνατοί οι προμηθευτές, οι πελάτες και οι ανταγωνιστές μας. Η λειτουργία της αγοράς είναι ένα ολόκληρο σύστημα, και για να είναι υγιές, όλοι οι παράγοντες που το απαρτίζουν θα πρέπει να παραμείνουν βιώσιμοι και αξιόπιστοι.
Θέλω να πιστεύω ότι εμείς θ’ αντέξουμε, γιατί έχουμε ένα δίκτυο 54 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα και η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με το καταναλωτικό κοινό, φαίνεται τώρα στα δύσκολα. Όπως προανέφερα, μπορεί η δουλειά των συναδέλφων μας να έχει συρρικνωθεί, αλλά στους συνεταιρισμούς μας εισπράττουμε την επένδυση που κάνουμε τα τελευταία χρόνια στην κοινή μας ονομασία “υδρώ” και στις υπηρεσίες προς τον πελάτη μας.
Αυτό όμως δεν αρκεί. Η κυβέρνηση πρέπει ν’ αλλάξει ρότα.
Βασίλης Τσάκος

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως ΠΟΣΕΥΔ