Αρχική » Συνεταιριστικά Νέα Υδραυλικών » ΠΟΣΕΥΔ » «Γερές εξετάσεις αντοχής» καλούνται να δώσουν οι συνεταιρισμοί

«Γερές εξετάσεις αντοχής» καλούνται να δώσουν οι συνεταιρισμοί

poseyd_1

poseyd_1Ομόφωνη έγκριση ισολογισμού χρήσης 2009 της ΠΟΣΕΥΔ, κατά τη γενική συνέλευση στις 8 Μαΐου
«Καθαρό μυαλό, σωστή στρατηγική, ψυχραιμία και υπομονή μέχρι να βγούμε από τη δύσκολη αυτή περίοδο που βιώνουμε ως χώρα» ζήτησε η διοίκηση της ΠΟΣΕΥΔ από τους συνεταιρισμούς, κατά τη γενική συνέλευση ισολογισμού χρήσης 2009, στις 8 Μαΐου 2010.
«Καλούμαστε να δώσουμε γερές εξετάσεις αντοχής σε μαραθώνιο αγώνα και όχι σε αγώνα ταχύτητας, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΔ Νίκος Γιάγκου, υπογραμμίζοντας ότι η συνέλευση λαμβάνει χώρα ίσως την πιο δύσκολη στιγμή της νεότερης Ελλάδας.
«Ο μοναδικός στόχος όλων μας είναι να κρατήσουμε τους συνεταιρισμούς ψηλά στο μερίδιο αγοράς τώρα, ώστε βγαίνοντας από τη δύσκολη αυτή περίοδο, να μπορούμε να γευτούμε τους καρπούς των αγώνων μας», τόνισε.
Η οικονομική κρίση, τα μέτρα, οι ανατροπές σχεδόν των πάντων, τόσο στον εργασιακό όσο και στον ασφαλιστικό τομέα, απασχόλησαν αρκετά τη γενική συνέλευση και τους αντιπροσώπους των συνεταιρισμών, οι οποίοι ομόφωνα ενέκριναν τον ισολογισμό χρήσης της Ομοσπονδίας για το 2009.
Με βάση τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι πωλήσεις της ΠΟΣΕΥΔ -κατά το 2009- σημείωσαν πτώση 22%, όσο περίπου και ο μέσος όρος της πτώσης του τζίρου των συνεταιρισμών.
Επισημάνθηκε ότι η αύξηση των επισφαλειών, κατά τους εννέα πρώτους μήνες του 2009, δημιούργησαν ανησυχητική κατάσταση, κάτι όμως που άρχισε να αντιστρέφεται από το τελευταίο τρίμηνο του έτους και μέχρι τώρα, λόγω της εφαρμογής των μέτρων που έλαβαν οι συνεταιρισμοί στην πιστωτική πολιτική προς τους πελάτες και τα μέλη τους.
«Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνεχισθεί και μάλιστα πιο έντονα, ώστε οι πιστώσεις μας να μην εμπεριέχουν την παραμικρή υπόνοια επισφάλειας», επεσήμανε η διοίκηση.
Σε ό,τι αφορά στην ΠΟΣΕΥΔ, αναφέρθηκε ότι ελήφθησαν μέτρα περικοπής ελαστικών δαπανών, μείωσης της ποσότητας των εμπορευμάτων της αποθήκης και των εξόδων λειτουργίας του Δ.Σ.
«Περιφρουρήσαμε επίσης το συμφέρον των συνεταιρισμών μας απέναντι στους προμηθευτές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε σχέση με τις τιμές αγοράς και το “κλείδωμα“ του πριμ τζίρου στο τέλος του χρόνου».
Αναφέρθηκε επίσης από τη διοίκηση, ότι η όποια απόφαση για μείωση προσωπικού θα πρέπει να ληφθεί με μεγάλη σύνεση και προσοχή.
Στη γενική συνέλευση προήδρευσαν -μετά από πρόταση της διοίκησης- οι Γιάννης Μηλιώνης από την Αθήνα και ο Νίκος Βασίλειου από την Άρτα.
Πριν την έναρξη των εργασιών της συνέλευσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κώστα Κρικέλη από τη Λάρισα, «ενός σημαντικού ανθρώπου του συνεταιριστικού κινήματος», όπως τον χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΔ.
Χαιρετισμό στο σώμα απηύθυνε ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ Γιώργος Κωνσταντέλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για αναπνοές στην αγορά, από την κυβέρνηση.
Τόνισε ότι οι σχέσεις της ΟΒΥΕ με την ΠΟΣΕΥΔ είναι άριστες και ότι ζητήθηκε από τον υφυπουργό Ανταγωνιστικότητας Σταύρο Αρναουτάκη η ένταξη των συνεταιρισμών στο ΕΣΠΑ. «Πήραμε την υπόσχεση ότι αυτό θα γίνει το Σεπτέμβριο», είπε.
Στις ομιλίες τους οι αντιπρόσωποι των συνεταιρισμών ζήτησαν από τις διοικήσεις των δύο Ομοσπονδιών (ΟΒΥΕ-ΠΟΣΕΥΔ) να προβούν σε ενέργειες προκειμένου να εγγραφούν στους συνεταιρισμούς νέοι συνάδελφοι, αλλά και να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί εκεί που δεν υπάρχουν.
Προβληματισμός αναπτύχθηκε και για τις φορολογικές επιπτώσεις των νέων μέτρων στους συνεταιρισμούς, εξομοιώνονται με τις ΑΕ στη φορολόγηση των μερισμάτων, καθώς και στην έκτακτη εισφορά που θα κληθούν να καταβάλουν (όπως και όλες οι επιχειρήσεις) για κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ.
Ζητήθηκε να διασφαλιστούν στις συμβάσεις με τους προμηθευτές θέματα εγγυήσεων προϊόντων, καθώς, όπως ειπώθηκε, ορισμένες εταιρίες δεν δίνουν εγγυήσεις για τα προϊόντα τους (π.χ. επίτοιχοι λέβητες, μπαταρίες) αν αυτά δεν τοποθετηθούν από δικούς τους υπαλλήλους, οι οποίοι μάλιστα δεν είναι υδραυλικοί.
Εκφράστηκε επίσης η άποψη για περαιτέρω περικοπές εξόδων στην ΠΟΣΕΥΔ, όπως και η πρόταση για γεωγραφική αναδιάρθρωση του συνεταιριστικού χάρτη. Ανά περιφέρεια ένας συνεταιρισμός με υποκαταστήματα στους νομούς.
Κατατέθηκε επίσης πρόταση για δημιουργία τεχνικών κατασκευαστικών εταιριών από τους συνεταιρισμούς, καθώς και η προσθήκη προϊόντων ΑΠΕ στους συνεταιρισμούς.
Δημοσιεύουμε στη συνέχεια την εισήγηση του Δ.Σ. στο σώμα, που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΔ Νίκος Γιάγκου.
poseyd_3«Να πορευτούμε με καθαρό μυαλό…»
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας καλωσορίζω στη γενική συνέλευση ισολογισμού της Ομοσπονδίας μας και χαίρομαι πολύ που ξανασμίγουμε όλοι μαζί μετά από πέντε μήνες.
Πριν ξεκινήσω την ομιλία μου, θα ήθελα να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουμε ένα σημαντικό άνθρωπο του συνεταιριστικού κινήματος που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, τον Κώστα Κρικέλη.
Θα τον θυμόμαστε πάντα…
Η γενική μας συνέλευση λαμβάνει χώρα ίσως την πιο δύσκολη στιγμή της νεότερης Ελλάδας, σε μια χρονιά όπου ανατρέπονται σχεδόν τα πάντα, τόσο στον εργασιακό, όσο και στον ασφαλιστικό τομέα.
Οι συνεταιρισμοί μας, που ως τώρα αποδεδειγμένα ανήκουν στις πιο αδικημένες μορφές επιχείρησης εφόσον δεν είχαν το δικαίωμα συμμετοχής σε κανένα αναπτυξιακό πρόγραμμα χρηματοδότησης, αλλά και στις πιο νομοταγείς όσον αφορά τη φορολόγησή τους και τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, καλούνται τώρα να δώσουν τις πιο γερές εξετάσεις αντοχής. Ο αγώνας στον οποίο θα πρέπει να συμμετάσχουμε δεν είναι ταχύτητας όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά θα είναι μαραθώνιος και στον μαραθώνιο χρειάζεται καθαρό μυαλό, σωστή στρατηγική, ψυχραιμία και υπομονή.
Ο μοναδικός στόχος όλων μας είναι να κρατήσουμε τους συνεταιρισμούς ψηλά στο μερίδιο αγοράς τώρα, ώστε βγαίνοντας από τη δύσκολη αυτή περίοδο, να μπορούμε να γευτούμε τους καρπούς των αγώνων μας.
Οικονομικά
Για το 2009 είχαμε προϋπολογίσει ότι οι πωλήσεις της ΠΟΣΕΥΔ θα μειώνονταν κατά 15%, θέσαμε όμως για λόγους ψυχολογίας τον πολύ αισιόδοξο στόχο των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Τελικά, η ζωή μας ξεπέρασε με πτώση 22% και φτάσαμε στα 41 εκατομμύρια για το 2009, με μια μείωση σε σχέση με το 2008 της τάξεως του -22% περίπου, όσο και ο μέσος όρος της πτώσης του τζίρου των συνεταιρισμών μας, ενώ η συμμετοχή στις αγορές μέσω ΠΟΣΕΥΔ βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο σε σχέση με το 2008.
Το πιο σημαντικό όμως ίσως από αυτά τα νούμερα, ήταν η αύξηση των επισφαλειών κατά το 2009, όπου ειδικά τους εννέα πρώτους μήνες η κατάσταση ήταν ανησυχητική. Από το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και έως σήμερα, παρατηρείται μια μείωση αυτού του ποσοστού και ένας από τους σημαντικούς λόγους για τους οποίους έχει επιτευχθεί αυτό, είναι η εφαρμογή μέτρων που έλαβαν οι συνεταιρισμοί στην πιστωτική πολιτική προς τους πελάτες και τα μέλη. Η προσπάθεια όμως αυτή θα πρέπει να είναι τώρα ακόμα πιο έντονη και συνεχής, διότι δεν θέλω ούτε να σκεφτώ ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες από ένα τέτοιο συμβάν την τρέχουσα χρονική στιγμή. Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στον τομέα αυτόν ιδιαίτερα, και οι πιστώσεις μας να μην εμπεριέχουν την παραμικρή υπόνοια επισφάλειας.
Δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης, στην ΠΟΣΕΥΔ οφείλαμε να πάρουμε μέτρα για την περικοπή ελαστικών δαπανών, μειώσαμε την ποσότητα των εμπορευμάτων της αποθήκης, ελαττώσαμε τα έξοδα λειτουργίας του Δ.Σ. κατά 28% και περιφρουρήσαμε το συμφέρον των συνεταιρισμών μας απέναντι στους προμηθευτές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όσον αφορά τις τιμές αγοράς και το κλείδωμα του πριμ τζίρου στο τέλος του χρόνου.
poseyd_2Αντίστοιχα, γνωρίζω ότι και οι συνεταιρισμοί μας προέβησαν σε ανάλογα μέτρα, που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η κατάσταση βέβαια οδηγεί και σε ένα μέτρο όπου είναι το πιο δύσκολο και στενάχωρο για όλους μας και αυτό έχει να κάνει με τη μείωση του προσωπικού μας. Ξέρω ότι δεν είναι σε κανένα εύκολο να πάρει μια τέτοια απόφαση, αλλά εάν έρθει η δυσάρεστη αυτή στιγμή, θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις με μεγάλη σύνεση και προσοχή, ώστε να μην προκαλούμε αρνητική εντύπωση προς την τοπική κοινωνία, με δυσμενείς συνέπειες και ως προς την εμπορική δραστηριότητα του συνεταιρισμού.
Όπως είχα πει και στη γενική συνέλευση προϋπολογισμού, η αξιοπιστία μας θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημά μας προς τα έξω, εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε τον πρώτο λόγο στις απαιτήσεις μας, γι’ αυτό και οι συνεταιρισμοί πρέπει να φροντίσουν οι πιστώσεις τους να είναι τέτοιες, ώστε να μη δημιουργείται πρόβλημα στην ΠΟΣΕΥΔ.
Τελειώνοντας, όσον αφορά τα οικονομικα στοιχεία το όφελος από τις προεξοφλήσεις κατά το 2009 ανήλθε στα 462.000 ευρώ έναντι των 532.000 ευρώ που ήταν το 2008, μειωμένο κατά 13%, ένα νούμερο φυσιολογικό αν λάβουμε υπόψη και τη μείωση του τζίρου. Τα έξοδα συμμετοχής των συνεταιρισμών ανήλθαν στο 1,62%, παρουσιάζοντας πτώση σε σχέση με το 2008 που ήταν 1,66%.
Κατά το 2009, στις συνεργασίες της ΠΟΣΕΥΔ προστέθηκε και η εταιρία παραγωγής επίπλων μπάνιου ΝΤΡΟΠ-ΜΑΡΤΙΝΙΔΗΣ, η οποία συμφωνία απέφερε και άμεσα σημαντικά οφέλη στις τιμές αγοράς των συνεταιρισμών, σε σχέση με αυτές που είχαν πριν τη σύμβαση.
Έχουν επίσης ολοκληρωθεί οι συζητήσεις και ξεκινά η συνεργασία με τις εταιρίες WET (Γουέτ), που αφορά προϊόντα επεξεργασίας νερού, όπως επίσης και με το ιταλικό εργοστάσιο παραγωγής καμπινών ντουσιέρας – μπανιέρας ΝΟΒΕΛΙΝΙ, όπου τα επιλεγμένα προϊόντα του θα διατηρούνται σε παρακαταθήκη στην αποθήκη της ΠΟΣΕΥΔ. Οι όροι της συνεργασίας θα σας σταλούν πολύ σύντομα καθώς και η επίσκεψη των νέων συνεργατών θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στις τελικές διαπραγματεύσεις επίσης βρισκόμαστε με την εταιρία παραγωγής αξεσουάρ μπάνιου ΛΕΚΑΚΗΣ, καθώς και με τη βιοτεχνία χάλκινων ηλιακών θερμοσιφώνων ΣΟΝΝΕ, και με αντιπροσώπους εργοστασίων τα οποία εξειδικεύονται στον οικιακό και επαγγελματικό κλιματισμό. Τέλος, επεκτείνουμε την εκμετάλλευση της Αποθήκης με στόχο το επιπλέον κέρδος των συνεταιρισμών μας και σε συνεργασίες που έχουμε με εσωτερικούς προμηθευτές, ξεκινώντας από τη ΣΗΜΕΝΣ.
Διαφήμιση
Κατά το 2009 συνεχίσαμε με μειωμένο ρυθμό την τηλεοπτική μας διαφήμιση, πράγμα που θα κάνουμε και για το 2010. Επειδή βλέπουμε ότι η οικοδομική δραστηριότητα στις μεγάλες οικοδομές τείνει να εκμηδενιστεί και ότι ο στόχος μας θα πρέπει να επικεντρωθεί στις ιδιωτικές κατασκευές και ανακαινίσεις παλαιών σπιτιών, πιστεύουμε ότι η διαφήμιση του ονόματός μας και των συνεταιρισμών μας θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που θα μας βοηθήσει να κρατηθούμε στο μέλλον. Είμαστε σε φάση δημιουργίας του καινούργιου κεντρικού διαφημιστικού μηνύματός μας, το οποίο θα αναβαθμίσει την ήδη καλή εικόνα μας στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η κοινή δράση και η ενότητα είναι το καταλυτικό συστατικό στοιχείο της διατήρησης των επιτευγμάτων μας και της προοπτικής ανόδου, μετά την έξοδο από την κρίση.
Η ευθύνη του καθένος μας μετράει διπλά αυτή τη στιγμή για το συμφέρον και την επιβίωση του συνεταιριστικού μας κατορθώματος.
Θα ήθελα να σας ευχαριστώ ξανά όλους εκ μέρους του Δ.Σ. για τη συμμετοχή σας. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους προέδρους, τα διοικητικά συμβούλια και τους διευθυντές των συνεταιρισμών, το διευθυντή και το προσωπικό της ΠΟΣΕΥΔ για την άψογη συνεργασία μας».

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως ΠΟΣΕΥΔ