Αρχική » Περιεχόμενα » Θέμα » «Μας δουλεύουν και θα μας βρουν μπροστά τους…»

«Μας δουλεύουν και θα μας βρουν μπροστά τους…»

gsevee 1.jpg

gsevee 1.jpgΗ ΓΣΕΒΕΕ δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση στο θέμα του ΟΑΕΕ
Άκαρπη η συνάντηση της Συνομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής με την υπουργό Απασχόλησης, στις 30/6/2008

Χωρίς δεσμεύσεις για την κάλυψη των χρεών του ΟΑΕΕ και γενικότερα τη βιωσιμότητά του, έφυγαν οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα από τη συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης στις 30/6.
Η μόνη δέσμευση της υπουργού, όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, «είναι ότι θα μας απαντήσει στο τέλος Ιουλίου για την ανάληψη του χρέους προς το ΙΚΑ (300 εκατ. ευρώ) που καλείται να πληρώσει ο Οργανισμός. Πέραν τούτου, ουδέν».
«Την κυβέρνηση δεν την εμπιστευόμαστε γιατί εξακολουθεί να εμπαίζει το χώρο των μικρομεσαίων και το δεύτερο μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας με ψίχουλα, χωρίς να δεσμεύεται σε τίποτα επί της ουσίας. Είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι οδηγεί σε πλήρη απαξίωση τον Οργανισμό», σημείωσε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Νίκος Σκορίνης.
Ενώ ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης, εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για το Ασφαλιστικό, είπε ότι «μετά τη συνάντηση με την υπουργό ανησυχούμε ακόμη περισσότερο. Ο ΟΑΕΕ και η δημόσια κοινωνική ασφάλιση είναι σε άμεσο κίνδυνο. Οι συζητήσεις και οι ανταλλαγές εγγράφων δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Πρέπει η κυβέρνηση να καταλάβει την ανάσα των 850.000 επαγγελματοβιοτεχνών. Μόνο τότε μπορούμε να έχουμε θετικές εξελίξεις».

Η συνάντηση της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα με την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας επιδιώχθηκε λόγω των εκρηκτικών προβλημάτων που έχουν δημιουργεί στον ΟΑΕΕ, με τελευταίο, την καταβολή οφειλών 300 εκατ. ευρώ του ΤΣΑ προς το ΙΚΑ.
«Ο Οργανισμός, από καιρό, πέρασε στα όρια της κατάρρευσης», επισήμανε στην υπουργό κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά η ΓΣΕΒΕΕ, ζητώντας:
• Σταθερή και θεσμοθετημένη χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό (ανάλογη αντιμετώπιση με το ΙΚΑ), ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες και να βελτιωθεί ποιοτικά το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ) των αυτοαπασχολούμενων, που είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένο στη χώρα μας.

oaee 2.jpg

 

Πάντα «μάχιμος» ο συνταξιούχος, πλέον, συν. Διονύσης Σβορώνος, διαδηλώνοντας για την ανάγκη χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ κατά τα 2/3 από το κράτος


• Άμεση εκπλήρωση των δεσμεύσεων για κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων που ενοποιήθηκαν το 2007 (ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ) και των νέων ελλειμματικών ταμείων (ΤΑΝΠΥ, Ταμείο Πρόνοιας Ξενοδόχων, ΤΑΠΕΑΠΙ) που προστέθηκαν με τον τελευταίο νόμο 3655/2008.
• Άμεση τήρηση των δεσμεύσεων για κάλυψη των υποχρεώσεων προς το ΙΚΑ του ΤΣΑ (300 εκ. ευρώ) και του ΤΑΕ που υπολογίζονται στα 40 εκ. ευρώ. Διαφορετικά δεν υπάρχει δυνατότητα καταβολής των συντάξεων στους προσεχείς μήνες.
• Αλλαγή των όρων υπολογισμού των συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση. Με τον μέχρι τώρα υπολογισμό επέρχεται μείωση κατά 30% έως 40%. Αυτός ο ληστρικός ελληνικός τρόπος υπολογισμού αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοτυπία.
• Αλλαγή των όρων συνταξιοδότησης για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους επαγγελματίες – βιοτέχνες εμπόρους.
«Δυστυχώς δεν υπήρχαν δεσμεύσεις από την υπουργό σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, τη σταθερότητα και το ύψος των συντάξεων», τόνισε στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
«Η υπουργός δεν δεσμεύθηκε για τη μη εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του ΟΑΕΕ. Δεν δεσμεύθηκε για τη μη μείωση των συντάξεων και την αποτροπή μελλοντικής υπέρμετρης αύξησης των εισφορών» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, κάνοντας γνωστό το πλαίσιο δράσης που έχει αποφασίσει η ΓΣΕΒΕΕ για τη διάσωση του Ταμείου.
Σημειώνουμε ότι πριν τη συνάντηση των συνδικαλιστών με την υπουργό, οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να κατεβάσουν τα ρολά στις εισόδους του υπουργείου για να εμποδίσουν τους συνδικαλιστές να μπουν μέσα, καθώς η υπουργός θέλησε να μεταθέσει τη συνάντηση για την Τετάρτη 2 Ιουλίου. Κάτι το οποίο δεν επετεύχθη, λόγω της αποφασιστικότητας των συνδικαλιστών.
«Παρών ο κλάδος»
Στην κινητοποίηση – παράσταση στο υπουργείο, συμμετείχε η ΟΒΥΕ και οι σύνδεσμοι (μέσω εκπροσώπων τους) Αθηνών, Πειραιώς και Μεγάρων.
Σε δηλώσεις τους προς τον «Υ» ορισμένοι συνάδελφοι τόνισαν:
Διονύσης Σβορώνος: «Όσο το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης, το πρόβλημα με τον ΟΑΕΕ θα διαιωνίζεται και θα μεγαλώνει συνεχώς.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει τα ελλείμματα των ταμείων που ενοποιήθηκαν στον Οργανισμό, όπως είχε υποσχεθεί, ενώ θα πρέπει ν’ αυξήσει τη χρηματοδότηση στα 2/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό.

oaee 3.jpg

Ανησυχούν οι συνάδελφοι για τον ΟΑΕΕ και το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, παρά το χαμόγελο που αποτυπώνεται στο φωτογραφικό φακό. Από αριστερά διακρίνονται οι συν. Δ. Σβορώνος, Ηλ. Χούντας και θανάσης Στρουμπούλης

 

Εάν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα, τότε ταμείο κοινωνικής ασφάλισης δεν πρόκειται να υπάρξει στην Ελλάδα».
Ηλίας Χούντας: «Έχει δίκιο ο συν. Σβορώνος και θεωρώ ότι κακώς ο Κόντος δέχθηκε την ενοποίηση των ταμείων στον ΟΑΕΕ, χωρίς την κάλυψη των ελλειμμάτων τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Εδώ που φτάσαμε, πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι. Την κυβέρνηση δεν μπορούμε να την εμπιστευθούμε στο θέμα του ΟΑΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, που αποτελεί το κεντρικό όργανο του συνδικαλιστικού κινήματος όλων των κλάδων πρέπει να βγει μπροστά και να διεκδικεί. Αυτός είναι ο ρόλος της και αυτό πρέπει να κάνει. Μέχρι σήμερα πάντως, δεν το κάνει».
Θανάσης Στρουμπούλης: «Να ξεκινήσω από το τελευταίο που είπε ο συν. Χούντας, και να τονίσω ότι αυτή ήταν  η μόνιμη καταγγελία μας για τη ΓΣΕΒΕΕ και τη στάση της, όλα αυτά τα χρόνια, για το θέμα του ασφαλιστικού.
Σήμερα λοιπόν ξυπνήσανε ξαφνικά από το λήθαργο και βλέπουν ότι υπάρχει πρόβλημα με τον Οργανισμό.
Τόσο καιρό τι κάνανε;
Η απάντηση είναι ότι, απλά, έβαζαν φρένο στις διεκδικήσεις και εξυπηρετούσαν τις κυβερνήσεις σε αυτή τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και πολιτική.
Σήμερα ξέρουμε όλοι ότι η ταφόπλακα του ασφαλιστικού είναι δεδομένη, όπως δεδομένη είναι και η ιδιωτική ασφάλιση.
Κανένας πλέον δεν γνωρίζει αν θα πάρει σύνταξη ή αν θα έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Η ΓΣΕΒΕΕ ανέχτηκε τη διόγκωση των προβλημάτων του ΟΑΕΕ και αυτό δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο».

oaee 4.jpg

Παρών στην κινητοποίηση ο γενικός γραμματέας της ΟΒΥΕ και του Συνδέσμου Αθηνών Γιώργος Κωνσταντέλλος (αριστερά) και του Συνδέσμου Μεγάρων Γεράσιμος Μιχαλάκης

 

 


Ηλίας Χούντας: «Η ΓΣΕΒΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι η σύνταξη και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν έχει χρώμα και παράταξη».
Γιώργος Κωνσταντέλλος: «Η σημερινή κινητοποίηση της ΓΣΕΒΕΕ είναι δικαιολογημένη και ενδέχεται να ακολουθήσουν κι άλλες. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΕ είναι σοβαρά και το θέμα είναι ότι δεν βλέπω να υπάρχουν αποτελέσματα – ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης.
Η χρηματοδότηση του Οργανισμού με ποσοστό επί του ΑΕΠ πρέπει να θεσμοθετηθεί, όπως επίσης πρέπει να υπάρξει και κάλυψη των ελλειμμάτων των ταμείων. Είμαστε ακόμα αντίθετοι στο διορισμό της διοίκησης του ΟΑΕΕ από την κυβέρνηση».
Γεράσιμος Μιχαλάκης: «Οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν, γιατί το υγιές ταμείο μας το έκαναν σμπαράλια. Λόγω των ελλειμμάτων θα προχωρούν συνεχώς σε αυξήσεις των ασφαλιστικών μας εισφορών. Πρέπει να αντιδράσουμε, οι συνάδελφοι να γίνουν πιο ενεργοί, να είναι πάντα «παρών» στις κινητοποιήσεις, γιατί θεωρώ ότι υπάρχει πολύς εμπαιγμός από την κυβέρνηση στο θέμα του ασφαλιστικού».