Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » «Είναι ζήτημα αρχής!»

«Είναι ζήτημα αρχής!»

Είναι γεγονός. Η ΡΑΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (και όχι το ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι που την μπερδεύουν κάποιοι) μας κάλεσε, δηλαδή όλους τους Έλληνες πολίτες, να ευαισθητοποιηθούμε σε θέματα ορθής χρήσης ενέργειας.
«Η εποχή της σπατάλης χωρίς συνέπειες, έχει τελειώσει», επισήμανε (και σωστά) ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Μιχάλης Καραμανής σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της σχετικής καμπάνιας.
«Ο πολίτης», τόνισε ο κ. Καραμανής, «είναι αυτός που μπορεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να συνεισφέρει στην εξοικονόμηση ενέργειας με μικρές αλλαγές στις καθημερινές του συνήθειες, μικρές νίκες, όπως θα λέγαμε, που όμως μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να του δώσουν τη δυνατότητα να  διεκδικήσει το περιβάλλον που δικαιούται για να ζήσει και να αναπτυχθεί. Η συνετή κατανάλωση ενέργειας πρέπει να γίνει τρόπος ζωής και συνείδηση όλων, 365 μέρες το χρόνο».
Δεν το αμφισβητώ. Είναι γεγονός ότι πολλές μικρές νίκες μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντικές από μία μεγάλη και έξω.
Άλλο είναι να κερδίζει συνεχώς η ΑΕΚ τον ΠΑΟ ή τον Ολυμπιακό, και άλλο μία στο τόσο, για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους.
βεβαίως το ερώτημα είναι ποιος είναι ο μεγάλος αντίπαλός μας στις μάχες της ενέργειας. Μπορεί να είναι ο κακός μας εαυτός, «πώς μας είπε ο Σαββόπουλος…;», μπορεί όμως να είναι και κάποιος άλλος, μεγάλος και τρανός…
Άντε τώρα εμείς, ως μικροί Δαυίδ να έρθουμε αντιμέτωποι με το μεγάλο Γολιάθ.
Όπου «μεγάλος», βάλτε τα υπουργεία Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ.
Και σε ό,τι αφορά στον κακό μας εαυτό, ναι, δεν βλάπτει η καμπάνια της ΡΑΕ. Δεν είναι άσχημο να αποκτήσουμε ενεργειακή συνείδηση και κουλτούρα, να μάθουμε πώς δημιουργείται το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πώς δεν θα καταναλώνουμε την ενέργεια σπάταλα, να χρησιμοποιούμε φυσικό αέριο, αν περνάει μπροστά από το σπίτι μας κ.λπ.
Να τυπωθούν χιλιάδες φυλλάδια και να διανεμηθούν στα σχολεία, ή πόρτα – πόρτα στα σπίτια μας. Να δούμε διαφημίσεις στην τηλεόραση και στις εφημερίδες. Έτσι κι αλλιώς, το χρήμα από την κοινότητα ρέει άφθονο για τέτοιου είδους καμπάνιες. Όποιος μπορεί, παίρνει…
Σε ό,τι όμως αφορά στα υπουργεία Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, αυτούς ποιος θα τους «νικήσει»;
Είπε ο πρόεδρος, ότι ο γενικός οικοδομικός κανονισμός προβλέπει την υποχρέωση θερμομόνωσης των κτιρίων.
Περίπου όμως τα μισά νέα  κτίρια, δεν έχουν θερμομόνωση. «Αν το μάθει ο κόσμος, θα το απαιτεί από τους εργολάβους», πρόσθεσε.
Άντε όμως και το απαιτήσαμε, και ο εργολάβος μας πει -ψευδώς- ότι το σπίτι μας έχει την ανάλογη θερμομόνωση. Πώς θα το ελέγξουμε; Δεν νομίζω ότι μπορούμε να σπάσουμε τα ντουβάρια για να το διαπιστώσουμε.
Αφού δεν ελέγχεται μέχρι τώρα από αυτούς που πρέπει, δηλαδή πολεοδομίες και μηχανικούς,  και όταν πρέπει, θα έρθουμε εμείς εκ των υστέρων ως αδαείς για να το παίξουμε ειδήμονες;
Υπάρχει όμως και συνέχεια. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, Κώστας Μουσουρούλης, τόνισε στη συνέντευξη, «ότι το σύστημά μας είναι σπάταλο. Χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρισμό για να ζεστάνουμε το νερό.
Τον ηλεκτρισμό που παράγουμε με φυσικό αέριο, ενώ αν καίγαμε φυσικό αέριο κατευθείαν για θέρμανση νερού, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα».
Δεν διαφωνώ με την προσέγγιση, έχω όμως μια απορία: Τότε γιατί το υπουργείο Ανάπτυξης στον πρόσφατο νόμο για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων, δεν έκανε υποχρεωτική τη χρήση ηλιακών θερμοσιφώνων;  Κάτι στο οποίο έχουν προχωρήσει λιγότερο ηλιόλουστες από την Ελλάδα  χώρες;
Κι επειδή μίλησε και για χρήση του φυσικού αερίου, δείτε στις επόμενες σελίδες το ρεπορτάζ που κάναμε για τη Θράκη. «Ξέχασαν» να βάλουν δίκτυα φυσικού αερίου σε 1.500, μέχρι στιγμής, νέες οικοδομές.
Κι επειδή θέλω να είμαι προσεκτικός στις εκφράσεις μου, θα πω μόνο ότι το ανέκδοτο για την εξοικονόμηση ενέργειας στην Ελλάδα, απλώς συνεχίζεται…