Αρχική » Συνεταιριστικά Νέα Υδραυλικών » ΠΟΣΕΥΔ » «Χρειάζονται μέτρα για την τόνωση της οικοδομής και της πραγματικής οικονομίας

«Χρειάζονται μέτρα για την τόνωση της οικοδομής και της πραγματικής οικονομίας

giagkoy.jpg

giagkoy.jpgΤονίζει στον «Υ» ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΔ Νίκος Γιάγκου
Κριτική στο γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και τη δημιουργία δίνης στην οικονομία, εκφράζει μέσω τους περιοδικού μας ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΔ Νίκος Γιάγκου.
«Ένα χρόνο ολόκληρο στην κρίση και δεν είδαμε ούτε ένα μέτρο για την οικοδομή. Δεν θέλω να δώσω πολιτική χροιά σε αυτά που λέω, όμως η προηγούμενη κυβέρνηση έδινε την εντύπωση ότι ήταν ανύπαρκτη. Ούτε καν τον “αυτόματο πιλότο” δεν είχε βάλει.
Χωρίς να είμαστε ειδικοί, εκτιμώ ότι θα μπορούσε να εγγυηθεί για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης και δεύτερης κατοικίας, όταν οι τράπεζες έκλεισαν τις στρόφιγγες των δανείων. Έτσι, και ΦΠΑ θα εισέπραττε το κράτος, αλλά και δίνη θα δημιουργούνταν στην οικονομία.
Οι υδραυλικοί που θα εργάζονταν, θα κατανάλωναν και άλλα πράγματα, οι ηλεκτρολόγοι το ίδιο, οι έμποροι το ίδιο και ου τω καθεξής.
Η οικονομία δεν είναι κάτι στατικό, δεν είναι μία φωτογραφία, για να τη βλέπει κανείς ως τέτοια.
Ελπίζω η νέα κυβέρνηση να δει διαφορετικά τα πράγματα και να προσπαθήσει να τονώσει την πραγματική οικονομία με ουσιαστικά μέτρα, και όχι με φοροεισπρακτική πολιτική προς τον κόσμο, όπως οι προηγούμενοι.
Το μέτρο της επιδότησης των ηλιακών συστημάτων, των καυστήρων και λεβήτων των παλαιών οικοδομών, που προς το παρόν αναβλήθηκε, θα μπορέσει να τονώσει την αγορά αν σχεδιαστεί σωστά.
Και όταν λέμε σωστά, αναφέρομαι και σε θέματα προδιαγραφών προϊόντων και τιμών.
Δεν είναι δυνατόν για τις προδιαγραφές των προϊόντων να μην ρωτούνται οι παραγωγοί, οι κατασκευαστές, αλλά οι μεμονωμένοι έμποροι. Δεν είναι δυνατόν για τις τιμές των εργασιών να μη ρωτούνται οι υδραυλικοί, και οι λοιποί τεχνίτες.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί το γεγονός οι λίγοι να καθορίζουν το πώς θα προχωρούν οι επιδοτήσεις στην Ελλάδα.
Δεν μπορεί τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δίνονται σε τεχνικές εταιρίες και όχι απευθείας στους εργολάβους επαγγελματίες.
Δεν μπορεί τους συνεταιρισμούς μας να τους έχουν εκτός ΕΣΠΑ, με αστεία επιχειρήματα.
Θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τη νέα κυβέρνηση, σε συνέχεια και των προεκλογικών συναντήσεων που είχαμε με εκπροσώπους κομμάτων.
Τα ΕΣΠΑ είναι τα πρώτα σοβαρά επιδοτούμενα προγράμματα, με ευρύ φάσμα, όπου θα μπορούσαν να κάνουν χρήση οι συνεταιρισμοί μας, και ειδικά τώρα που η κρίση έχει κάνει ορατά τα σημάδια της.
Σημαντικό επίσης μέτρο για τις επιχειρήσεις, είναι και η επιστροφή του πληρωμένου ΦΠΑ όταν προκύπτουν επισφάλειες.
Υπάρχουν πολλά και σημαντικά μέτρα, τα οποία μπορούν να τονώσουν την αγορά και την ελληνική οικονομία.
Ελπίζω η νέα κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και όχι να μείνει στα λόγια ή στη γνωστή συνταγή των φοροεισπρακτικών “επιδρομών”».