Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Σωματεία » Κώστας Μπαϊλός: «Με θέληση, πνεύμα ενότητας και ειλικρίνεια είναι εφικτή η ίδρυση ομοσπονδίας

Κώστας Μπαϊλός: «Με θέληση, πνεύμα ενότητας και ειλικρίνεια είναι εφικτή η ίδρυση ομοσπονδίας

bailos1.jpg

bailos1.jpgΣυνέντευξη  στον «Υ» εφ’ όλης της ύλης του προέδρου του Συνδέσμου Εγκαταστατών – Συντηρητών Καυστήρων υγρών και αερίων καυσίμων Νοτιοδυτική Ελλάδας
Ο Κώστας Μπαϊλός, πρόεδρος του έβδομου -κατά χρονολογική σειρά ίδρυσης- σωματείου του κλάδου των εγκαταστατών συντηρητών καυστήρων, αυτό της νοτιοδυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα, με τη συνέντευξή του στο περιοδικό μας παρουσιάζει τα τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι της περιοχής, καθώς και τις προσπάθειες του σωματείου για την επίλυσή τους. Παράλληλα, αναφερόμενος στην πολυσυζητημένη ίδρυση κλαδικής ομοσπονδίας καταθέτει τις δικές του απόψεις και προτάσεις καθώς και τις εμπειρίες του από τις διεργασίες που γίνονται γι’ αυτό το ζήτημα. Η συνέντευξη με τον Κ. Μπαϊλό -από τους νεώτερους ηλικιακά προέδρους σωματείου- έχει ως εξής:
κ. Μπαϊλέ πέστε μας το ιστορικό του σωματείου σας, την αναγκαιότητα ίδρυσής του, τους νομούς που καλύπτει και ποια ήταν τα ιδρυτικά σας μέλη;
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μας δίνετε να παρουσιάσουμε το σωματείο μας και τους στόχους μας.
Το έντονο ενδιαφέρον και οι συζητήσεις για την ίδρυση σωματείου που να καλύπτει τον κλάδο στη νοτιοδυτική Ελλάδα, άρχισαν στις αρχές του 2006 και τον Ιούνιο του ίδιου έτους 25 συνάδελφοι συγκεντρωθήκαμε, συζητήσαμε και καταλήξαμε στην υπογραφή της ιδρυτικής πράξης και του καταστατικού, τα οποία και καταθέσαμε στο πρωτοδικείο της Πάτρας για νομιμοποίηση, πράγμα που έγινε τον Οκτώβριο του 2006. Έχουμε δηλαδή 19 μήνες ζωής και λειτουργίας. Τα ιδρυτικά μας μέλη ήταν συνάδελφοι πρώην μέλη της Εστίας, του Ήφαιστου αλλά και άλλοι συνάδελφοι που μέχρι τότε δεν είχαμε συνδικαλιστεί. Το σωματείο μας καλύπτει γεωγραφικά τους συντηρητές καυστήρων που έχουν την έδρα τους στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Ηλείας, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου. Οφείλω να πω ότι στα πρώτα μας βήματα είχαμε την οικονομική και οργανωτική βοήθεια του Ήφαιστου.
Η ίδρυση του σωματείου μας, βρήκε καθολική ανταπόκριση από τους συναδέλφους της περιοχής, οι οποίοι με την παρουσία τους στις γενικές συνελεύσεις που έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα, δείχνουν το ενδιαφέρον, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Η ικανοποιητική συμμετοχή των συναδέλφων στις διαδικασίες του σωματείου δείχνει και την αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας του σωματείου μας για την προώθηση των τοπικών αλλά και των γενικότερων προβλημάτων που μας απασχολούν.
Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι της περιοχής, αλλά και γενικότερα;
Από έρευνα που έχουμε κάνει και από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, οι παραεπαγγελματίες στην περιοχή είναι περισσότεροι από τους επαγγελματίες, κι αυτό όπως αντιλαμβάνεστε αποτελεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα για εμάς που πληρώνουμε φόρους, ασφάλιστρα κ.λπ.
Οι παραεπαγγελματίες δεν δρουν μόνο σε βάρος των νόμιμων συναδέλφων, αλλά και σε βάρος των καταναλωτών, αφού οι περισσότεροι από αυτούς δεν διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια και τεχνική κατάρτιση για να ασκήσουν αυτήν την εξειδικευμένη τεχνική εργασία, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφαλή λειτουργία των κεντρικών θερμάνσεων και των καταναλωτών.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι η ελλειπής ενημέρωση των καταναλωτών και των διαφόρων φορέων για την ανάγκη τακτικής συντήρησης των λεβητοστασίων. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι αυτό το πρόβλημα στα νησιά και στις τουριστικές εγκαταστάσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων είτε δεν κάνουν συντήρηση ή όταν κάνουν συνήθως χρησιμοποιούν παραεπαγγελματίες με τα γνωστά αποτελέσματα (Κέρκυρα κ.λπ.).
Σοβαρό πρόβλημα θεωρούμε επίσης την απαρχαιωμένη νομοθεσία που δεν βοηθά στην αδειοδότηση νέων συναδέλφων για να καλυφθούν οι ανάγκες σε αδειούχους τεχνίτες δεδομένου ότι στην περιοχή μας, όπως και σε όλες τις περιοχές της χώρας, υπάρχει έλλειψη αδειούχων τεχνικών. Υπάρχει μια γραφειοκρατική αντίληψη στη διαδικασία έκδοσης των αδειών η οποία σε συνδυασμό με τη δυσκολία που υπάρχει για να αποδείξει κάποιος νέος την προϋπηρεσία του, δυσκολεύει την έκδοση αδειών σε νέους συναδέλφους που έχουν τα ουσιαστικά προσόντα.
Εκτός από τα παραπάνω προβλήματα, μας απασχολούν τα ανοιχτά κλαδικά θέματα, όπως αυτό της τροποποίησης της ΚΥΑ 10315 για τους ρύπους, της τροποποίησης του Π.Δ. 362, αλλά και γενικότερα προβλήματα, όπως αυτό του ασφαλιστικού.
Ποιες οι ενέργειες του σωματείου σας για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και ποια η ανταπόκριση των φορέων στους οποίους πιθανόν απευθύνεστε για τη λύση τους;
Οι ενέργειες που έχουμε κάνει για τα τοπικά προβλήματα είναι η ενημέρωση των καταναλωτών μέσω του τοπικού τύπου για την ανάγκη τακτικής συντήρησης των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, την υποχρέωσή του να καλούν επαγγελματίες αδειούχους συντηρητές και να ζητούν το φύλλο ελέγχου. Επίσης προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους δημόσιους τοπικούς φορείς οι οποίοι δεν δείχνουν το ενδιαφέρον που εμείς θα θέλαμε, αφού μέχρι τώρα δεν είχαν την απαιτούμενη ενημέρωση. Πιστεύουμε ότι με τη συνεχή πίεση και ενημέρωση εκ μέρους του σωματείου μας θα βελτιώσουν την απόδοσή τους κυρίως στον τομέα ελέγχου των εγκαταστάσεων.
Τώρα για τα γενικότερα προβλήματα πιστεύω ότι κανένα σωματείο από μόνο του, συμπεριλαμβανομένων και των μεγαλυτέρων, δεν μπορεί να τα προωθήσει, αλλά χρειάζεται η συνεργασία και η θέληση όλων των σωματείων του κλάδου. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω ότι η δημιουργία της κλαδικής ομοσπονδίας θα βοηθήσει αφάνταστα για την πρροώθηση των προβλημάτων μας. Όσο πιο γρήγορα συσταθεί η κλαδική ομοσπονδία τόσο καλύτερα θα γίνουν τα πράγματα για τον κλάδο. Η ημέρα που όλα τα σωματεία θα βάλουν την υπογραφή τους στην ιδρυτική πράξη της ομοσπονδίας θα είναι ιστορική για τον κλάδο.
Το σωματείο σας προμηθεύει τα μέλη του με φύλλα ελέγχου; Η διακίνησή τους είναι ικανοποιητική;
Το σωματείο μας εξέδωσε πέρυσι τα πρώτα φύλλα ελέγχου και η διακίνησή τους από τους συναδέλφους είναι αρκετά ικανοποιητική. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάμε σωστά τα πρώτα μας βήματα και παραμένουμε πιστοί στην υπόσχεση που δώσαμε όλοι οι συνάδελφοι, στο να προωθούμε το κοινό φύλλο ελέγχου, έτσι όπως έχει αποφασισθεί από όλα τα σωματεία του κλάδου.
Ποιο το ενδιαφέρον των μελών σας για τα αέρια καύσιμα; Έχουν παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των 150 ωρών;
Το ενδιαφέρον των συναδέλφων για τα αέρια δεν είναι μεγάλο δεδομένου ότι η έλευση του φυσικού αερίου από την περιοχή μας δεν είναι ακόμα ορατή. Ενδιαφέρον υπάρχει από τους συναδέλφους τουριστικών περιοχών όπου χρησιμοποιείται υγραέριο. Παρ’ όλα αυτά εμείς, αν και νεοσύστατο σωματείο, φροντίσαμε να ετοιμάσουμε τους συναδέλφους. Διοργανώσαμε το 2007 δύο γκρουπ σε πρόγραμμα εξειδίκευσης 150 ωρών στα αέρια καύσιμα. Όλοι οι συνάδελφοι, εκτός από τους νεοεγγεγραμμένους, έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα των 150 ωρών και είναι έτοιμοι, όποτε και αν το θελήσουν, να δώσουν εξετάσεις για να αποκτήσουν την άδειαα των αερίων καυσίμων. Ορισμένοι συνάδελφοι, που προέρχονται από την Εστία και τον Ήφαιστο, είναι ήδη αδειούχοι στα αέρια καύσιμα.
Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου;
Θα σας πω τι θέλουμε εμείς. Εμείς θέλουμε να έχουμε τις καλύτερες συναδελφικές και συνδικαλιστικές σχέσεις με όλα τα σωματεία του κλάδου, χωρίς καμία εξαίρεση. Έχουμε όμως τις επιφυλάξεις μας αν οι συνδικαλιστές ενός από τα σωματεία του κλάδου επιθυμούν το ίδιο. Έχουμε αποδείξεις για τους συνδικαλιστές αυτού του σωματείου που μας αντιμετώπισαν από την ίδρυσή μας εχθρικά και εξακολουθούν να το κάνουν μέχρι σήμερα. Τον Ιούνιο του 2006  έβαλαν «βέτο» να μην πάρουμε μέρος, ως διοικούσα επιτροπή τότε, στη σύσκεψη όλων των σωματείων του κλάδου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ήφαιστου, με το αιτιολογικό ότι δεν είχε εγκριθεί ακόμα το καταστατικό μας.
Τώρα διαδίδουν και γράφουν στον κλαδικό τύπο ότι το σωματείο μας δεν είναι επαγγελματικό αλλά εργαζομένων. Το να σου κάνουν κριτική, έστω και άδικη, μπορεί και να το ανεχθείς. Το συνειδητό ψέμα όμως δεν μπορεί να το ανεχθεί κανείς. Ελπίζω οι συνδικαλιστές της Εστίας, στους οποίους αναφέρομαι, να αναθεωρήσουν τη στάση τους έναντι του σωματείου μας, η οποία είναι τουλάχιστον προσβλητική έναντι των μελών μας, τα οποία είναι όλοι, μα όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, πολλά δε από τα μέλη μας είναι πρώην μέλη του δικού τους σωματείου. Εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τα χέρια με όλους τους συναδέλφους συνδικαλιστές για να προχωρήσουμε. Αισιοδοξώ ότι αυτό θα γίνει.
Θέλω με την ευκαιρία να χαιρετίσω την ίδρυση και λειτουργία δύο ακόμα σωματείων του κλάδου, στην Κρήτη και τη Χαλκίδα, και να ευχηθώ στους συναδέλφους αυτών των σωματείων, καλή επιτυχία στα καθήκοντά τους και καλή συνεργασία σε όφελος του κλάδου.
Πριν ένα χρόνο (Απρίλιος 2007) συμμετείχατε για πρώτη φορά σε συνάντηση όλων των σωματείων του κλάδου που έγινε στη Λάρισα με θέμα την ίδρυση ομοσπονδίας. Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας και τι αποκομίσατε από αυτήν την συνάντηση;
Πήγαμε στη συνάντηση της Λάρισας με τις καλύτερες προθέσεις και όλα τα χαρτιά που μας είχαν ζητηθεί από το τοπικό σωματείο (επικυρωμένο καταστατικό, απόφαση γενικής συνέλευσης, κατάσταση ψηφισάντων, πρακτικό αρχαιρεσιών κ.λπ.). Πήγαμε σε αυτή τη συνέλευση με σκοπό να συζητήσουμε, όπου υπήρχαν διαφορετικές απόψεις να συμφωνήσουμε και να υπογράψουμε το καταστατικό και την ιδρυτική πράξη της ομοσπονδίας. Φύγαμε από αυτή την σύσκεψη, χωρίς να υπογράψουμε και με τις χειρότερες εντυπώσεις. Ένα αποτέλεσμα αποκαρδιωτικό για μας τους νέους συνδικαλιστές και αρνητικό για ολόκληρο τον κλάδο. Στην αρχή όλα ξεκίνησαν καλά, αλλά όσο περνούσε ο χρόνος άρχισαν να εμφανίζονται τα προβλήματα. Ασυνεννοησία, υποκρισία, ανευθυνότητα μέχρι και έλλειψη σοβαρότητας από ορισμένους. Αποκορύφωμα δε της υποκρισίας τους ήταν η δήλωση του προέδρου του σωματείου της Ηπείρου, ότι «σκόπιμα δεν έφεραν μαζί τους την σφραγίδα».
Όσο άπειρος συνδικαλιστής και αν είμαι, δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιοι συνδικαλιστές ξέχασαν τη σφραγίδα του σωματείου τους ή κάποιοι άλλοι την απόφαση της γενικής τους συνέλευσης. Εσείς ήσασταν παρών, είδατε, ακούσατε και καταγράψατε τι έγινε.
Σήμερα παρ’ όλο που όλα τα σωματεία του κλάδου υπερθεματίζουν για ίδρυση ομοσπονδίας εν τούτοις κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Τι νομίζετε ότι χρειάζεται για να γίνει πραγματικότητα η κλαδική ομοσπονδία;
Πολύ απλά χρειάζεται θέληση από όλους, πνεύμα ενότητας, συνεννόηση, ειλικρίνεια και ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Με το πες – πες και με τις καταγγελίες μέσω του κλαδικού τύπου, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει. Πρέπει εμείς που έχουμε ψηφισθεί από τους συναδέλφους για να τους εκπροσωπούμε, να αναλάβουμε δράση για να προχωρήσουμε. Εμείς προτείνουμε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, σύσκεψη όλων των σωματείων σε όποια πόλη της Ελλάδας αποφασισθεί. Να καθίσουμε κάτω και να λύσουμε όλα τα προβλήματα που τυχόν υπάρχουν. Ας αρχίσουμε από τα διαδικαστικά και να φθάσουμε μέχρι τις υπογραφές για να τελειώνει. Αν χρειαστεί ας το κάνουμε και διήμερο. Στις σημερινές συνθήκες κλάδος χωρίς κλαδική εκπροσώπηση είναι καταδικασμένος. Ας προχωρήσουμε λοιπόν πριν οι εξελίξεις μας ξεπεράσουν σε βάρος των συμφερόντων των συναδέλφων.
Ξεχωριστές συναντήσεις και μάλιστα κρυφές, όπως αυτή που έγινε πρόσφατα στα Γιάννενα μεταξύ του προεδρείου του τοπικού σωματείου και των προεδρείων της Εστίας και του Προμηθέα δεν βοηθούν, αλλά αντίθετα τραυματίζουν την ενότητα του κλάδου. Δεν σας κρύβω ότι θεωρούσα σκληρή και υπερβολική τη θέση του Ήφαιστου, ότι ορισμένοι συνδικαλιστές δεν θέλουν την ομοσπονδία γιατί υπηρετούν σκοπιμότητες. Μετά τα τελευταία γεγονότα έχω αρχίσει να το ξανασκέφτομαι. Ειλικρινά προσπαθώ να βρω μια εξήγηση για την απόφαση τω συνδικαλιστών της Ηπείρου να μην καλέσουν σε αυτή τη συνάντηση το δικό μας σωματείο, της Κρήτης, της Θεσσαλίας και τον Ήφαιστο.
Υπάρχει η κριτική ότι κακώς δέχεστε σαν μέλη άτομα τα οποία δεν έχουν αποκτήσει την άδεια, αλλά έχουν τις προϋποθέσεις απόκτησής της. Αυτό συντελεί στο να είναι ασυμβίβαστη η συμμετοχή του σωματείου σας σε κλαδική ομοσπονδία αδειούχων ελευθέρων επαγγελματιών. Τι απαντάτε σε αυτό το θέμα;
Αυτό όμως, όπως κι εσείς γνωρίζετε, γιατί ήσασταν παρών, δεν το έθεσαν στη συνάντηση της Λάρισας, αλλά εκ των υστέρων και μέσω του κλαδικού τύπου. Γράφτηκαν δε και χοντρά πράγματα, ότι «όλοι οι Έλληνες» μπορούν να εγγραφούν στο σωματείο μας.
Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να απολογηθούμε σε κανένα για το καταστατικό μας το οποίο έχει εγκριθεί από το τοπικό πρωτοδικείο και είναι σύμφωνο με την ισχύουσα νομοθεσία για τα επαγγελματικά σωματεία (Ν. 1712/87). Νιώθουμε όμως την ανάγκη να αποκρούσουμε τα ψέματα που κατά κόρον λέγονται σε βάρος του σωματείου μας.
Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά για να βοηθήσουμε τους συναδέλφους από όλη  την Ελλάδα να κατανοήσουν το χαρακτήρα του σωματείου μας. Σύμφωνα με το καταστατικό μας για να γίνει κάποιος μέλος θα πρέπει να έχει κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία της περιοχής του ως συντηρητής καυστήρων. Επομένως ο ισχυρισμός ότι είμαστε σωματείο εργαζομένων και όχι επαγγελματιών είναι ένα μεγάλο ψέμα και αυτοί που το ισχυρίζονται δημόσια θα πρέπει τουλάχιστον να ζητήσουν συγνώμη και να επανορθώσουν. Πέρα από την έναρξη της εφορίας θα πρέπει να έχουν άδεια ή τις προϋποθέσεις απόκτησης. Για αυτούς που έχουν την άδεια δεν νομίζω ότι αξίζει να συζητάμε. Όλος ο θόρυβος επομένως γίνεται για αυτούς που έχουν κάνει έναρξη στην εφορία και έχουν τις προϋποθέσεις απόκτησης της άδειας. Οι προϋποθέσεις όμως απόκτησης της άδειας είναι επίσης συγκεκριμένες από τη νομοθεσία. Επομέως ως προς τι όλος αυτός ο θόρυβος που δεν αφορά παρά ελάχιστα άτομα σε όλη την Ελλάδα. Είναι σοβαρός λόγος αυτός για να καθυστερεί η ίδρυση της ομοσπονδίας; Εμείς δεν το θεωρούμε σοβαρό λόγο, αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τυχόν αδυναμίες και το ασυμβίβαστο των καταστατικών όλων των σωματείων και όχι επιλεκτικά μόνο του δικού μας. Πώς όμως θα γίνει αυτό αν δεν βρεθούμε να τα κουβεντιάσουμε; Με κρυφές συναντήσεις και αποκλεισμούς δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Άλλωστε οι συνδικαλιστές που ενδιαφέρονται πραγματικά για το καλό του κλάδου συζητούν και προσπαθούν να διορθώσουν αν κάτι θεωρούν λάθος. Δεν ανοίγουν πόλεμο μέσω του κλαδικού τύπου με σκοπό να διαβάλουν ένα νεοσύστατο σωματείο και τα μέλη του.
Τελικά η προώθηση και λύση των προβλημάτων μας θα εξαρτηθεί από την ύπαρξη κλαδικής ομοσπονδίας και τη δική μας αγωνιστική στάση και όχι από τις επί μέρους διατάξεις των καταστατικών μας και τη συμμετοχή ή όχι στην ομοσπονδία 5-10 συναδέλφων επαγγελματιών από όλη την Ελλάδα που βρίσκονται στη διαδικασία απόκτησης της άδειας. Αναρωτιόμαστε μήπως τελικά όλος αυτός ο θόρυβος είναι ένα πρόσχημα για να καθυστερήσει και άλλο η ίδρυση της ομοσπονδίας.