Αρχική » Αφιερώματα » Βιολογικοί καθαρισμοί οικιακών λυμάτων » Κριτήρια επιλογής μιας μονάδας βιολογικού καθαρισμού

Κριτήρια επιλογής μιας μονάδας βιολογικού καθαρισμού

melikiadis_1

melikiadis_1Σήμερα, το επίπεδο ρύπανσης των υδάτινων πόρων, από τα απόβλητα σε περιοχές με πυκνό πληθυσμό φτάνει σε κρίσιμο βαθμό. Η ρύπανση των υδάτινων πόρων, από τα απόβλητα οδηγεί στη δηλητηρίαση υδροφόρων οριζόντων. Αυτό το πρόβλημα απασχολεί λιγότερο τις περιοχές με κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο. Όμως σε κατοικημένες περιοχές, στις οποίες δεν υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο, το πρόβλημα καθαρισμού των λυμάτων έχει προτεραιότητα.
Η δίχως επεξεργασία διοχέτευση των λυμάτων σε έναν υδάτινο αποδέκτη, δημιουργεί διάφορα προβλήματα. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι υπεύθυνοι για τη μετάδοση ασθενειών στον άνθρωπο και σε άλλους οργανισμούς. Η παρουσία τους διαπιστώνεται από τα αποτελέσματα που επιφέρουν στον άνθρωπο, όπως π.χ. δερματικές και άλλες μολύνσεις. Τα οργανικά συστατικά, το άζωτο και ο φώσφορος, είναι τα περισσότερο υπεύθυνα για τη ρύπανση. Κι αυτό γιατί κάθε υδάτινος φορέας, αλλά και τα ίδια τα απόβλητα, περιέχουν μικροοργανισμούς που καταναλώνουν τα οργανικά συστατικά των αποβλήτων, καθώς και το άζωτο και το φώσφορο, για να τραφούν και να πολλαπλασιαστούν, καταναλώνοντας παράλληλα το οξυγόνο (αναπνέοντας), που βρίσκεται διαλυμένο στο νερό του φορέα μέχρι να τα εξαφανίσουν τελείως. Το άζωτο και ο φώσφορος μπορεί να δημιουργήσουν το λεγόμενο φαινόμενο του ευτροφισμού, που εκδηλώνεται με την υπερβολική ανάπτυξη των φυκιών στον υδάτινο φορέα.
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της ρύπανσης των υδάτινων πόρων, από τα απόβλητα είναι τα συστήματα βιολογικού καθαρισμού αστικών λυμάτων. Τα συστήματα αυτά , έχουν σαν σκοπό τον καθαρισμό των αστικών λυμάτων, από τα περιεχόμενα σ’ αυτά βλαβερά συστατικά, ώστε να διατεθούν ακίνδυνα στο περιβάλλον.
Ως βλαβερά συστατικά των αποβλήτων θεωρούνται αιωρούμενα στερεά, τα οργανικά συστατικά, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και τα θρεπτικά στοιχεία.
Αν και μέχρι πρόσφατα επικρατούσε η άποψη ότι αποτελεσματικός βιολογικός καθαρισμός επιτυγχανόταν μόνο σε μεγάλες μονάδες βιολογικού καθαρισμού, αυτό σήμερα έχει αλλάξει. Σε διεθνές επίπεδο επικρατεί η άποψη ότι οι μικρές μονάδες βιολογικού καθαρισμού πλεονεκτούν έναντι των μεγάλων μονάδων καθώς επιτυγχάνεται ίδια απόδοση καθαρισμού ενώ παράλληλα αποφεύγεται η κατασκευή μεγάλων και δαπανηρών δικτύων αποχέτευσης.
Πλεονεκτήματα μικρών μονάδων βιολογικού καθαρισμού:
1. Υψηλή απόδοση.
2. Ελάχιστο κόστος λειτουργίας.
3. Απλή και αξιόπιστη λειτουργία.
4. Ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.
5. Μικρός χώρος εγκατάστασης.
6. Ασφαλή και αθόρυβη λειτουργία.
7. Αποφυγή έκλυσης οσμών.
melikiadis_2Στην αγορά υπάρχουν αρκετές μικρές μονάδες βιολογικού καθαρισμού όμως δεν είναι όλες το ίδιο αποτελεσματικές. Υπάρχουν κάποια κριτήρια επιλογής μιας μονάδας βιολογικού καθαρισμού τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν στην επιλογή κατάλληλης μονάδας.
• Πρώτον: Είναι από όλους αποδεκτό ότι η πιο αποτελεσματική βιολογική τεχνολογία του καθαρισμού αστικών λυμάτων είναι αερόβια, δηλαδή με την χρήση των βακτηριδίων «που αναπνέουν» με το οξυγόνο του αέρα. Η ποσότητα των αποικιών των βακτηριδίων, που συμμετέχουν σ’ αυτή τη διαδικασία, είναι εκατοντάδες φορές πιο μεγάλη από αναερόβιες (χωρίς την τροφοδοσία του οξυγόνου) τεχνολογίες. Τα πλεονεκτήματα των αερόβιων διαδικασιών είναι ότι αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των νοσογόνων βακτηριδίων καθώς και την δυσοσμία. Σήμερα οι πιο αποτελεσματικές αερόβιες τεχνολογίες είναι τα SBR συστήματα. Αν δεν μπούμε σε λεπτομέρειες, οι SBR τεχνολογίες υποθέτουν την εναλλαγή των αερόβιων και ανοξείδωτων διαδικασιών στην ίδια δεξαμενή, και με διάφορη ποσότητα διαλυμένου οξυγόνου. Δεν είναι το ίδιο καλά όλα τα SBR συστήματα, αν και το καθένα από αυτά είναι ένα βήμα μπροστά από τις πατροπαράδοτες τεχνολογίες.
• Δεύτερον: Το υλικό πλαισίου του συστήματος καθαρισμού. Το υλικό πρέπει να είναι στέρεο, και να παρέχει ορισμένες θερμομονωτικές ιδιαιτερότητες και δεν πρέπει να υποβάλλεται σε χημική και βιολογική διάβρωση. Πρέπει να έχετε υπόψη σας, ότι το μαύρο μέταλλο και μπετόν υποβάλλονται σε χημική και βιολογική διάβρωση, και δεν παρέχουν τις θερμομονωτικές ιδιαιτερότητες. Βεβαίως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση σκυρόδεμα με επιπρόσθετο μονωτικό υλικό και με επίστρωση από ανοξείδωτο μέταλλο ή πλαστικό, αλλά αυτό συνεπάγεται αύξηση του κόστους. Όμως υπάρχει το υλικό που ανταποκρίνεται σε όλες τις απαιτήσεις και είναι τα ελαφρά πλαστικά πλαίσια από πολυπροπυλένιο. Αυτό το υλικό έχει περισσότερα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα άλλα, και αυτό το κάνει μοναδικό για την κατασκευή των μονάδων βιολογικού καθαρισμού. Η διάρκεια λειτουργίας των μονάδων από πολυπροπυλένιο είναι πάνω από 50 χρόνια.
• Τρίτον: Το σύστημα αερισμού. Σε πολλές αερόβιες μονάδες βιολογικού  καθαρισμού χρησιμοποιούνται διάτρητοι σωλήνες ή κεραμικοί διάχυτες. Η αποτελεσματικότητα και μακροβιότητα τέτοιας κατασκευής είναι χαμηλή. Το ζήτημα είναι ότι μετά από την διακοπή της παροχής του αέρα (τεχνολογική διακοπή) δια μέσου των ανοιγμάτων διαπερνά υγρό με την μη αποσυντεθειμένη οργανική ουσία, η οποία μπορεί να βουλώσει από μέσα μερικά από τα ανοίγματα. Με τον καιρό, η ποσότητα των ανοιγμάτων μειώνεται σημαντικά. Για πολύ καιρό η ανάπτυξη των SBR συστημάτων δεν προχωρούσε λόγω έλλειψης των συστημάτων αερισμού, που λειτουργούσαν με την ίδια αποτελεσματικότητα στην περίπτωση τεχνολογικών διακοπών. Τώρα πια η κατάσταση άλλαξε. Στο εμπόριο εμφανίστηκαν μεμβρανώδεις συσκευές αερισμού, για την ακρίβεια ATE-65, που έχουν την δυνατότητα να δουλέψουν πάνω από 10 χρόνια στα SBR συστήματα. Μετά από την αποσύνδεση του συμπιεστή όλοι οι πόροι της συσκευής αερισμού υπό την επίδραση της πίεσης του νερού κλείνουν, η μεμβράνη τυλίγει τον σκελετό της συσκευής, και αυτό αποτρέπει την διείσδυση του υγρού μέσα.
• Τέταρτον: Ύπαρξη χώρου συσσώρευσης λυμάτων. Η ποσότητα των λυμάτων διαφέρει κατά την διάρκεια της ημέρας. Και αυτό είναι κατανοητό γιατί δεν τρώμε συνέχεια, ούτε κάνουμε μπάνιο επί εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Για αυτό για την καλύτερη λειτουργία της μονάδας βιολογικού καθαρισμού  είναι απαραίτητο τα λύματα πρώτα να συσσωρεύονται σε κάποιο χώρο, και ύστερα ισόμετρα να καθαρίζονται. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν εμείς κάνουμε μπάνιο ή ντους. Η ισομετρία του καθαρισμού των αστικών λυμάτων είναι ο απαραίτητος όρος της αποτελεσματικής λειτουργίας της μονάδας βιολογικού καθαρισμού. Σε αντίθετη περίπτωση ένα μέρος της βιομάζας θα διοχετεύεται με το καθαρισμένο νερό, και αυτό είναι ανεπίτρεπτο.
• Πέμπτον: Η μέθοδος της μεταφοράς των λυμάτων. Εάν χρησιμοποιηθούν οι φυγοκεντρικές αντλίες, οι αλυσίδες των βακτηριδίων θα καταστρέφονται και η βιομάζα θα χάσει την αποτελεσματικότητά της. Σήμερα η πιο «απαλή» (μη καταστροφική) μέθοδος της μεταφοράς είναι η ανυψωτική αντλία με αέρα. Ο βασικός κανόνας λειτουργίας της είναι απλός – η φούσκα του αέρα στον σωλήνα, καθώς σηκώνεται, παίρνει μαζί σωματίδια του νερού.
• Έκτον: Χρησιμοποιούμενος πίνακας ελέγχου. Η χρήση του πίνακα ελέγχου αποτελούμενου από ηλεκτρονικό αισθητήρα στάθμης δίνει την δυνατότητα να εφαρμόζονται πολύπλοκοι αλγόριθμοι για καθαρισμό λυμάτων, αυξάνοντας έτσι την αξιοπιστία όλου του συστήματος.