Αρχική » Περιεχόμενα » Θέμα » ΚΡΙΤΙΚΗ, ΚΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ, ΣΤΗΝ ΟΒΥΕ

ΚΡΙΤΙΚΗ, ΚΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ, ΣΤΗΝ ΟΒΥΕ

syskepsh thes5.jpg

syskepsh thes5.jpgΜέλη της διοίκησης, στη σύσκεψη της Θεσσαλονίκης, σήκωσαν «κάρτα» για τον τρόπο λειτουργίας της Ομοσπονδίας
Στην κριτική που γίνεται κατά καιρούς από προέδρους συνδέσμων για την ΟΒΥΕ και την αναποτελεσματικότητά της, όπως λένε, στην αντιμετώπιση – διαχείριση των προβλημάτων του κλάδου, προστέθηκε και η κριτική από μέλη της διοίκησης. Και, μάλιστα, από συναδέλφους της πλειοψηφούσας παράταξης.
Στη σύσκεψη των προέδρων και γραμματέων των συνδέσμων στη Θεσσαλονίκη, που διοργάνωσε ο τοπικός σύνδεσμος με την ΟΒΥΕ στις 21 Μαρτίου, μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας δήλωσαν απογοητευμένοι από τον τρόπο λειτουργίας του ΔΣ.
Η καίρια αναφορά έγινε από το συν. Παναγιώτη Ασλανίδη, ο οποίος είπε ότι η ΟΒΥΕ σήμερα, έχει φτάσει στο «κατώτερο σημείο» που έχει γνωρίσει, μετά από πολλά χρόνια θητείας στο ΔΣ. «Δεν σας λέω κάτι καινούργιο. Οι περισσότεροι το ξέρετε. Αισθάνομαι πολύ μεγάλη την ευθύνη για την κριτική που μας ασκείται, όπως αυτά που είπε ο συν. από την Κοζάνη, και τον ευχαριστώ. Σας υπόσχομαι ότι θα κάνω ό,τι μπορώ για να διορθώσω τη λειτουργία της Ομοσπονδίας. Ίσως φάω τα μούτρα μου, αλλά θα προσπαθήσω».
Ακολούθησε ο συν. Γιάννης Βάρδας, ο οποίος, αφού δήλωσε προκαταρκτικά ότι δεν έχει καμία παραπάνω πληροφόρηση σαν μέλος του ΔΣ απ’ ό,τι έχουν οι σύνδεσμοι, απευθύνθηκε στη διοίκηση της ΟΒΥΕ, ζητώντας απάντηση στο ερώτημα «με ποιο δικαίωμα προσπαθείτε να με κρατήσετε μακριά από την εκτελεστική διοίκηση της Ομοσπονδίας; Απαιτώ να προσφέρω και δεν δέχομαι κάποιος να μου στερεί αυτό το δικαίωμα. Ο κλάδος δεν έχει ανάγκη από διαχειριστές που συντηρούν και διαιωνίζουν τη στασιμότητα. Που διαχειρίζονται ένα κατεστημένο. Ο κλάδος έχει ανάγκη από δημιουργικά μυαλά, με όραμα και στόχους, για να αφήσουν το παρελθόν και να επενδύσουν στο μέλλον».
Προσέθεσε δε, ότι από τον τρόπο διοίκησης της Ομοσπονδίας λείπουν οι βάσεις και η υποδομή. «Όπως με γυψοσανίδες και τούβλα δεν χτίζεται σπίτι, έτσι κι εμείς, με την υπάρχουσα δομή δεν μπορούμε να παράξουμε έργο».
Και ο ταμίας της ΟΒΥΕ, όμως, συν. Ηλίας Χούντας, δεν ήταν ευχάριστος στην ομιλία του, τόσο σε σχέση με τα δρώμενα στην Ομοσπονδία, όσο και με τη βοήθεια των συνδέσμων προς αυτή.
«Η ΟΒΥΕ βρίσκεται σε τέλμα κι εγώ είμαι μαραζωμένος από τον περσινό Ιούλιο μέχρι σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο σκέψης, με τις ενέργειες συνδέσμων και συναδέλφων που δεν βοηθούν την ΟΒΥΕ, δεν μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα. Όλοι έχετε τις ευθύνες σας, όπως κι εγώ».

«Τι περιμένουμε για να ξυπνήσουμε…»
Η κριτική προς την Ομοσπονδία, ξεκίνησε από εκπροσώπους συνδέσμων και μέλη του ΔΣ της ΟΒΥΕ, και με αφορμή, όπως είπαν, ότι συζητώνται συνεχώς τα ίδια θέματα, χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου.
Ο συν. Στρουμπούλης από την Αθήνα και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, τόνισε ότι από την ΟΒΥΕ λείπουν οι θέσεις, «στα προβλήματα που όλοι μας τα γνωρίζουμε». Πρόσθεσε, δε, ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν νομοθετεί, αγωνίζεται και προτείνει. Κι εδώ, σήμερα, αυτό που έπρεπε να μας απασχολήσει, είναι οι προτάσεις μας για τη διέξοδο από την οικονομική κρίση και όχι η ασφάλιση ζωής σε ιδιωτική εταιρία».
Σε αντιδιαστολή με τη σημαντική, όπως είπε, απόφαση του δημάρχου Κοζάνης να δώσει το έργο της τηλεθέρμανσης στον τοπικό Σύνδεσμο, ο συν. Κεϊβανίδης από τη Θεσσαλονίκη, καυτηρίασε το γεγονός ότι στα έργα φυσικού αερίου στην πόλη του, ελάχιστοι υδραυλικοί εργάζονται. «Και οι ελάχιστοι, μάλιστα, αναγκάστηκαν να ρίξουν και τις τιμές τους».
Ο συν. Σαγώνας από τη Λάρισα, είπε ότι αν το ΔΣ της ΟΒΥΕ ήταν εννεαμελές θα μπορούσε να προσφέρει καλύτερο έργο, ενώ, σε σχέση με την εφαρμογή του ΠΔ, τόνισε ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας. «Εγώ δεν θα γίνω ρουφιάνος, ούτε θα καταδικάσω συναδέλφους».
«Το ΠΔ δεν εφαρμόζεται από το κράτος, για να εφαρμοστεί και από εμάς. Δημοτικός υπάλληλος πήγε στο δικαστήριο και αθωώθηκε, οπότε γιατί να μιλήσουμε;», αναρωτήθηκε με τη σειρά του ο συν. Βαφέας από τη Μυτιλήνη.
Ο συν. Αθανασόπουλος από τον Πύργο, μίλησε για την έλλειψη γιατρών του ΟΑΕΕ στην πόλη του, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα ζήτημα με την ασφάλιση έργων.
«Σήμερα εδώ, έπρεπε να μιλήσουμε για την κρίση που μας γονατίζει και να καταθέσουμε τις σκέψεις και τις προτάσεις μας για την αντιμετώπισή της. Υπάρχουν συνάδελφοι που αγωνίζονται για 20 και 30 ευρώ την ημέρα, και είμαστε μόνο στην αρχή. Πού είναι η ΟΒΥΕ και η κατεύθυνση που πρέπει να μας δώσει για να αγωνιστούμε όλοι μαζί;», διερωτήθηκε ο συν. Παπαδόπουλος από την Κοζάνη.
«Η Ομοσπονδία έπρεπε να ήταν μπροστά και όλοι εμείς να ακολουθούμε. Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια υπάρχει στασιμότητα. Δεν το βλέπετε; Σε ποια χώρα ζείτε;  Τι άλλο περιμένουμε για να ξυπνήσουμε; Εάν έχουμε όραμα και στόχους, ας τους υλοποιήσουμε από αύριο. Τους θεσμούς, και το λέω για όλους μας, είναι για να τους υπηρετούμε. Προβληματίζομαι για το μέλλον του κλάδου. Τρέχουν αρνητικά για εμάς τόσα θέματα, και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν υπάρχει ούτε μία αντίδραση».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συν. Κολλάρος από τη Ζάκυνθο, που δήλωσε κυριολεκτικά αγανακτισμένος. «Ερχόμαστε από την άκρη της Ελλάδας, για να κάνουμε τι; Αγανακτήσαμε πλέον. Τα ίδια και τα ίδια συζητάμε κάθε φορά, όλα τα χρόνια που θυμάμαι. Έχω θίξει, επανειλημμένως, το δυσμενές για εμάς θέμα, της ασφάλισης των επαγγελματιών στον ΟΓΑ. 190.000 άτομα έχουν φύγει από το ΤΕΒΕ με αυτόν τον τρόπο, και ανταγωνίζονται αθέμιτα όλους εμάς. Έχω καταθέσει γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του ΒΕΑ για το ζήτημα των εγγραφών στα επιμελητήρια, και δεν έχω πάρει καμία απάντηση από την ΟΒΥΕ. Έχω ζητήσει στις συσκέψεις μας να παρευρίσκεται δικηγόρος, ούτε και αυτό γίνεται…»
Επικριτικός και ο συν. Χρυσανθόπουλος από τα Γιαννιτσά. « Είπα και σε προηγούμενη σύσκεψη, όχι άλλη τριετία χωρίς τίποτα. Δεν είναι ζητούμενο να βρισκόμαστε και να λέμε συνεχώς τα ίδια προβλήματα. Πρέπει να αναζητήσουμε και τις λύσεις. Χάσαμε την Υπεύθυνη Δήλωση στις εγκαταστάσεις πυρόσβεσης, στο φυσικό αέριο υπογράφουν οι μηχανολόγοι, οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ μας παίρνουν τις δουλειές, κι εμείς τι;».
Ο συν. Καϊλάρης από την Καβάλα, ζήτησε από τα μέλη της διοίκησης της ΟΒΥΕ, Στρουμπούλη και Κωνσταντέλλο, προτάσεις και όχι διαπιστώσεις ή πολιτικούς λόγους. «Συγκεκριμένοι πρέπει να γίνουμε, λύσεις στα προβλήματά μας πρέπει να αναζητήσουμε. Όλα τ’ άλλα, τα ξέρουμε κι εμείς».
Ο συν. Ζώης από την Αμαλιάδα, επισήμανε ότι τα προβλήματα έχουν αναδειχθεί πλήρως, ουκ ολίγες φορές, και ότι αυτό που μένει είναι οι απαντήσεις από την ΟΒΥΕ. «Θα τις περιμένουμε στην επικείμενη γενική συνέλευση, για να δούμε τι έκανε».
Ο συν. Ιωάννου από την Καστοριά, αναφέρθηκε στη μη ιεράρχηση των προβλημάτων από την Ομοσπονδία. «Συζητάμε τα ίδια πράγματα χωρίς αποτέλεσμα. Προσωπικό πρόβλημα δεν έχω με κανέναν. Με τις πρακτικές που ακολουθούνται έχω. Η περιφέρεια έχει ικανότατα στελέχη, μην τα απαξιώνετε, με το να κρατάτε τις καρέκλες».
syskepsh thess8.jpgΟ συν. Τσιγαρίδας από τη Σαντορίνη, αναρωτήθηκε «για το τι συνδικαλιστικό κίνημα, όπως και τι πολιτεία θέλουμε; Εδώ πρέπει να ερχόμαστε χωρίς κομματικές ταυτότητες και σκοπιμότητες. Πρέπει να μας απασχολεί η δουλειά μας, που ναι, χωράει και η πολιτική. Και, βέβαια, δεν είναι κακό κάποια στιγμή να πάμε και στα σπίτια μας».
Καλύτερη πληροφόρηση
Ο συν. Πλευρίτης από τη Λακωνία στόχευσε στο θέμα ενημέρωσης των συνδέσμων, προτείνοντας κάθε σύνδεσμος να πληροφορεί τους υπόλοιπους για κάθε ενέργεια που κάνει. «Με την πρακτική αυτή, μπορούμε να βοηθηθούμε όλοι μας».
Ζήτησε επίσης προβολή του κλάδου στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, γιατί όπως είπε η εικόνα του υδραυλικού έχει αμαυρωθεί.
Τη λύπη του για την αναποτελεσματικότητα των συσκέψεων, εξέφρασε ο συν. Ταμπακάκης από το Ηράκλειο, λέγοντας ότι «χαλάμε πολλά έξοδα για να αναμασάμε τα λόγια των προηγουμένων μας. Ευθύνες δεν ρίχνω στα μέλη της διοίκησης, αντιλαμβάνομαι το φόρτο δουλειάς τους, όμως έχω παράπονα από την Ομοσπονδία γιατί δεν κάνει αυτά που θα έπρεπε».
Ζήτησε επίσης να υπάρχει ενημέρωση των συνδέσμων από την interamerican, για τις αποζημιώσεις των έργων σε κάθε περιοχή.
O συν. Βασιλείου από την Άρτα, τόνισε ότι όταν γίνονται τέτοιου είδους συσκέψεις, θα ήθελε ξεκάθαρα να ξέρει, ποιος τις διοργανώνει και γιατί.
Αναφερόμενος δε στην κρίση, υπογράμμισε ότι «τα πράγματα δεν είναι όπως μας τα είπαν. «Χρειάζεται να πάρουμε μέτρα».
Ο συν. Φυκιάρης από τη Νάουσα, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην πόλη του λόγω αναδουλειάς, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν να εργαστούν πάνω από 3 μήνες. «Επιταγές μένουν ακάλυπτες, ασφάλεια στον ΟΑΕΕ δεν έχουν. Αναγκάζονται να δανειστούν χρήματα, για να πάρουν τα φάρμακά τους». Προσέθεσε, δε, ότι και στην πόλη του υπάρχει έλλειψη συντηρητών καυστήρων.
Συντηρητές δεν υπάρχουν ούτε στη Σαντορίνη, είπε με τη σειρά του ο συν. Αντωνιάδης από τον τοπικό Σύνδεσμο, ενώ σε αντιδιαστολή με την κριτική που δέχεται η ΟΒΥΕ για τα οβυόσημα που στέλνει στους συνδέσμους, είπε ότι «εμείς ζητάμε οβυόσημα και δεν μας στέλνει».
Ο συν. Μπομπόνης από τη Μεσσηνία, ανέφερε ότι ο Σύνδεσμός του έχει καταθέσει, επανειλημμένα, προτάσεις στην ΟΒΥΕ για διάφορα θέματα, που όμως δεν συζητούνται. «Η ευθύνη γι’ αυτό, βαραίνει όλο το ΔΣ».
Την άποψη ότι η ηγεσία της ΟΒΥΕ απαξιώνει το συνδικαλισμό, και ότι δεν «τραβάει», εξέφρασε με τη σειρά του ο συν. Σαπαλίδης από τη Φλώρινα, και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας. «Μας κούρασε πλέον, η συζήτηση των ίδιων πραγμάτων. Χρειάζεται αλλαγή ρότας. Ας επικεντρωνόμαστε, κάθε φορά, σε ένα θέμα κι ας προσπαθούμε να το επιλύουμε. Παράλληλα, απ’ όλους τους προέδρους των συνδέσμων πρέπει να έρχονται προτάσεις για όλα τα θέματα».
Ο συν. Μπάρμπας από τα Γιάννενα, και μέλος του ΔΣ της ΟΒΥΕ, τόνισε ότι ο κλάδος έχει πετύχει πολλά και ότι οι διοικήσεις των συνδέσμων πρέπει να εκμεταλλευθούν τα δικαιώματα που δίνει στον κλάδο το ΠΔ 38/91, έστω και αν πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές για την επικαιροποίησή του.
Επισήμανε ότι «είναι ανάγκη να υπάρξει αντίδραση στο θέμα των υπογραφών των μηχανολόγων, όπως και να αγκαλιάσουμε τη νέα γενιά των συναδέλφων».
Ο συν. Κόκκινος από τη Θεσσαλονίκη, και μέλος του ΔΣ της ΟΒΥΕ, απάντησε στην κριτική που γίνεται για τη μη ανανέωση των μελών της διοίκησης της Ομοσπονδίας, επισημαίνοντας ότι, το 45% των μελών στη διοίκηση είναι νέοι συνάδελφοι. «Η ανανέωση έχει γίνει, εκτός αν θέλετε να φύγουμε και οι υπόλοιποι. Εάν αυτό θέλετε, τότε με δημοκρατικές διαδικασίες, στις επόμενες εκλογές, πράξτε το».
Τα θέματα της σύσκεψης
Η παρουσίαση των θεμάτων της σύσκεψης (ασφαλιστικό, ασφάλεια ζωής και ατυχημάτων, φυσικό αέριο και οι προοπτικές του, σωστή εφαρμογή των ΠΔ, οικονομική κατάσταση και χρηματοδότηση των μικρομεσαίων), έγινε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ της ΟΒΥΕ, συν. Ιωαννίδη.
Ο συνάδελφος τόνισε ότι τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο είναι πάρα πολλά, «και καλό είναι, αντί να τρωγόμαστε μεταξύ μας, να εργαστούμε για την αντιμετώπισή τους».
Μίλησε για την άσχημη οικονομική κατάσταση της ΟΒΥΕ, και την πρόταση που έχει κάνει για διπλασιασμό των συνδρομών των αντιπροσώπων, προκειμένου να αντεπεξέλθει οικονομικά η Ομοσπονδία.
Εστίασε την ομιλία του στο θέμα της ασφάλειας ζωής και ατυχημάτων, δηλώνοντας ότι με την υπάρχουσα κατάσταση οι συνάδελφοι είναι επί ξύλου κρεμάμενοι σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας. «Με 70 – 80 ευρώ το χρόνο, μπορούμε να κάνουμε ομαδική ασφάλιση, κι εγώ προτίθεμαι να δουλέψω γι’ αυτό, αν το αποφασίσουμε».
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, συν. Παπακονδύλης, ο οποίος ζήτησε από τους εκπροσώπους των συνδέσμων να καταθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις πόλεις τους, «για να δούμε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε».
Για τη σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, τόνισε ότι οι ευθύνες βαραίνουν τις κυβερνήσεις, με στόχο, όπως είπε, «να μας οδηγήσουν στις ασφαλιστικές εταιρίες».
Για την εφαρμογή του ΠΔ, είπε ότι τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως στις μεγάλες πόλεις, και όπου οι διοικήσεις των συνδέσμων δεν λειτουργούν σωστά. «Το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι αν εμείς οι ίδιοι κάνουμε ό,τι πρέπει για την εφαρμογή του».
Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στο θέμα των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, επισημαίνοντας ότι οι εταιρίες παροχής αποτελούν κράτος εν κράτει, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
«Από την άλλη, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν μας ακούει.
Πετάνε τις επιστολές μας, και οι υπηρεσίες παραποιούν το Προεδρικό Διάταγμα. Ζητάνε από εμάς να γίνουμε χωροφύλακες.
Η πολιτεία σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ίσως έφτασε η στιγμή για κινητοποίηση του κλάδου έξω από το υπουργείο».
Σε σχέση δε με την ασφάλεια ζωής και ατυχημάτων, είπε ότι «το θέμα είναι μεγάλο και πρέπει να το δούμε με πολύ προσοχή».
Ενώ στη δευτερολογία του, είπε ότι με τη μόνιμη κριτική στο ΔΣ, δεν λύνονται τα προβλήματα. Επίσης, έδωσε απαντήσεις σε διάφορα θέματα που έθεσαν οι συνάδελφοι.