Αρχική » Αφιερώματα » Έρευνα: Η εμπειρία του Κλάδου για τα προγράμματα «Εξοικονομώ» » Κωσταντίνος Μπαϊλός: «Εξοικονομώ» – μια λέξη που χρήζει μεγάλη κουβέντα

Κωσταντίνος Μπαϊλός: «Εξοικονομώ» – μια λέξη που χρήζει μεγάλη κουβέντα

Για όλους (μηχανικούς-προμηθευτές-ιδιώτες) το πρόγραμμα ξεκίνησε με όραμα, φιλοδοξία και προοπτική ανάπτυξης για την μετά κρίση εποχή, που θα έδινε δουλειά στην «ψόφια» οικοδομή αλλά θα βελτίωνε και την κατάσταση των παλιών κτιρίων.
Ξεκινώντας από τους μηχανικούς, η πίεση και η γκρίνια που υπομένουν όταν αναλαμβάνουν έναν φάκελο για προσπάθεια ένταξης των πελατών τους στο πρόγραμμα, εξελίσσεται σε έναν αγώνα ταχύτητας για την υποβολή της δήλωσης σε μια πλατφόρμα φιάσκου.
Από τις πιο συνηθισμένες φράσεις που ακούν οι μηχανικοί από τους πελάτες τους είναι:
– Σε έχω πληρώσει και δεν με έβαλες.
– Μπορείς να φτιάξουμε και κάτι παραπάνω πέραν των νόμιμων; κλπ.
Όσον αφορά τους προμηθευτές αυτοί είναι σε δυσμενέστερη θέση, καθώς αποτελούν την «τράπεζα» που θα δανειοδοτήσει το έργο έως αλλά και μετά την αποπεράτωσή του.
Όταν, για παράδειγμα, ένας προμηθευτής αναλαμβάνει 5 έργα κόστους 30.000€ με 15% προκαταβολή (δηλαδή 4.500€) και το υπόλοιπο 85% (25.500€) με την τελική υλοποίηση, και περιμένει να πληρωθεί (μετά από έλεγχο φακέλου από ανθρώπους που δεν είναι καν μηχανικοί και τα mail για υποτιθέμενες διορθώσεις πάνε και έρχονται, συν την γενική καθυστέρηση), γίνεται αντιληπτό πως έχει φτάσει να δανειοδοτεί 127.500€ τους πελάτες του και κατεπέκταση να δουλεύει για τους δικούς του προμηθευτές, που πληρώνονται μετρητοίς.
Εδώ η κλασσική ερώτηση πελάτη σε προμηθευτή, είναι «εσείς αναλαμβάνεται εξοικονομώ»; Αυτό δείχνει πόσο μεγάλο είναι πλέον το πρόβλημα και πόσο ακόμη θα ενταθεί, μια και όλο και λιγότεροι αναλαμβάνουν το πρόγραμμα.
Τελικά, μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, απεδείχθη ότι η δομή της γραφειοκρατίας φακέλου-ελέγχου-παράδοσης έργου και κατά συνέπεια η μακροχρόνια αποπληρωμή, έκανε πολλούς επαγγελματίες να μην αναλαμβάνουν έργα μέσω του «Εξοικονομώ».
Πρέπει να αλλάξει ριζικά όλος ο σχεδιασμός του προγράμματος.
Όσο για τους Συντηρητές Καύσης, δεν έχουν αντικείμενο εργασίας μέσα στο πρόγραμμα, καθώς η βασική τους δουλειά ήταν να εγκαθιστούν λέβητες αερίου, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στις επιδοτήσεις του «Εξοικονομώ» γιατί δεν έχουν την ενεργειακή απόδοση που απαιτείται. Το ίδιο και με το υγραέριο. Έτσι δεν έχουν κάτι για να δουλέψουν, αφού το 90% με 95% των επιδοτούμενων επιλέγουν να βάλουν αντλίες θερμότητας γιατί συμφέρει.
Στην Πάτρα δούλεψε αρκετά το προηγούμενο «Εξοικονομώ» αλλά γίνονται και λάθη.
Εγκρίνονταν αιτήσεις που αφορούσαν νεόκτιστα σπίτια ενώ δεν έμπαιναν στο πρόγραμμα παλιά σπίτια που ενεργειακά το χρειάζονταν πολύ περισσότερο. Όσο για την εγκατάσταση λέβητα, την κάνουν και οι υδραυλικοί ή όποιος άλλος.
Να πούμε τέλος εδώ, για άλλη μία φορά, ότι το «άναμα» του λέβητα, η εκκίνηση λειτουργίας του, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από αδειούχους συντηρητές, καθώς διαφορετικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γίνουν λάθη, με συνέπεια την κακή λειτουργία και την μη αναμενόμενη, σωστή απόδοση. Άλλο υδραυλικός, άλλο συντηρητής καύσης. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε αυτό, και δυστυχώς δεν υπάρχει ελάχιστος έλεγχος στο ποιος κάνει τις τελευταίες αναγκαίες ρυθμίσεις για να λειτουργεί σωστά ο λέβητας.
Με εκτίμηση,
Μπαϊλός Κωνσταντίνος
Μηχανολόγος – μηχανικός