Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Σωματεία » Κωνσταντίνος Σπανουδάκης: «Ζητάμε να σταματήσουμε να είμαστε η “εύκολη λεία” τη στιγμή που η παράνομη εργασία έχει φτάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά»

Κωνσταντίνος Σπανουδάκης: «Ζητάμε να σταματήσουμε να είμαστε η “εύκολη λεία” τη στιγμή που η παράνομη εργασία έχει φτάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά»

Επιστολή με ενημέρωση σχετικά με τις πρόσφατες δράσεις του, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στον νομό, έστειλε στον «Υ» ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Καύσης Βορείου Ελλάδος «Προμηθέας», την οποία και δημοσιεύουμε στην συνέχεια.
«Χρόνια πολλά, Χριστός ανέστη και να ευχηθούμε υγεία και γρήγορη ανοσία σε όλο τον κόσμο.
Σας ευχαριστούμε θερμά για το βήμα που μας δίνετε για ακόμα μια φορά ώστε να προβάλουμε τις κινήσεις μας αλλά και να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας.
Το δ.σ. του Συνδέσμου, παρά τις δυσκολίες που βιώσαμε και βιώνουμε όλοι μας εξαιτίας της πανδημίας, συνέχισε την δράση του και τις ενέργειές του. Μια από τις τελευταίες του ενέργειες, είναι ότι αποφάσισε πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να σταλούν επιστολές σε όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την μη τήρηση του νόμου 2654/2011 στο σύνολό του, αλλά μόνο μερικώς. Θεωρούμε ότι οι Περιφέρειες και συγκεκριμένα το εκάστοτε τμήμα περιβάλλοντος, θα πρέπει να ξεκινήσουν δειγματοληπτικούς (τουλάχιστον στην αρχή) ελέγχους συντήρησης των λεβήτων. Σήμερα ελέγχονται μόνο τα φύλλα αρχικής έναυσης, τα οποία κατατίθενται από τον αδειούχο επαγγελματία τεχνικό εγκαταστάσεων καύσης.
Από την Περιφέρεια της κ. Μακεδονίας και ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρούμε μια κινητικότητα και διάθεση να αλλάξουν κακώς κείμενα χρόνων. Η κινητικότητα αυτή όμως δεν πρέπει να ξεκινάει και να τελειώνει σ’ έναν καθόλα νόμιμο, επαγγελματία τεχνικό (γιατί π.χ. κατέθεσε τα φύλλα αυτά μετά το πέρας των 30 ημερών) ενώ την ίδια στιγμή, να υπάρχουν στην ίδια αγορά «τεχνικοί» που ασκούν μαύρη εργασία, χωρίς άδειες, χωρίς νομική και αστική ευθύνη, χωρίς φορολόγηση, χωρίς, χωρίς… δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Ζητάμε να σταματήσουμε να είμαστε η «εύκολη λεία» τη στιγμή που η παράνομη εργασία στην ειδικότητα του τεχνίτη καύσης έχει φτάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά. Τουλάχιστον, μετά από πίεση του Συνδέσμου, πλέον η κατάθεση των φύλλων αρχικών εναύσεων γίνεται ηλεκτρονικά.
Όσον αναφορά τους ελέγχους, ο τρόπος υπάρχει και είναι αρκετά εύκολος. Στη Θεσσαλονίκη εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, κατατίθενται στην Περιφέρεια, στο τμήμα περιβάλλοντος, τα φύλλα καυσαερίων αρχικής έναυσης, στα οποία αναγράφονται όλα τα στοιχεία της εγκατάστασης. Μπορεί ο αρμόδιος υπάλληλος, με μια επιστολή, να ζητήσει τα νόμιμα φύλλα καύσης ταχυδρομικώς ή και ηλεκτρονικά από τους χρήστες των καυστήρων. Το εκάστοτε Τμήμα Περιβάλλοντος είναι υπεύθυνο για την τήρηση του ν. 2654/2011, δυστυχώς όμως το λησμονούν ή επιλέγουν εδάφια που θα εξαντλήσουν την αυστηρότητα του νόμου.
Επιπλέον, οι ΕΔΑ, βάσει του κώδικα, οφείλουν μετά από 4 χρόνια λειτουργίας ενός λέβητα να πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους τήρησης του προγράμματος λειτουργίας και συντήρησης, το οποίο αναγράφεται και στο φύλλο καυσαερίων που πιστοποιεί την συντήρηση ενός καυστήρα. Έλεγχοι γίνονται στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία, μόνο όμως για το πιστοποιητικό επανελέγχου στεγανότητας σωληνώσεων αερίου – και δε γνωρίζουμε το λόγο.
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν λέβητες αερίου, που λειτουργούν τουλάχιστον εδώ και 20 χρόνια, πολλοί εξ’ αυτών χωρίς να έχουν ελεγχθεί ποτέ ή έστω να έχουν μετρηθεί οι ρύποι που παράγουν. Σε κάποιες περιπτώσεις που επισκέφθηκαν συνάδελφοι αδειούχοι τεχνικοί, διαπίστωσαν την επικίνδυνη και ρυπογόνα λειτουργία τους. Στις συντηρήσεις που πραγματοποιεί ένας επαγγελματίας τεχνικός καύσης, με την έκδοση του φύλλου καυσαερίων, αναγράφει όποιες παρατηρήσεις έχει για την κατάσταση του καυστήρα και ενημερώνει τον χρήστη, ο οποίος το υπογράφει. Αυτές τις παρατηρήσεις όμως ποτέ κανείς δεν τις έλεγξε, εκτός από κάποια μεμονωμένα περιστατικά καταγγελιών. Οι νόμοι υπάρχουν και πρέπει να αρχίσουν να τηρούνται, πριν υπάρξουν ατυχήματα. Μια δική μας πρόταση είναι οι εγκαταστάσεις πετρελαίου ή υγραερίου, προτού εφοδιαστούν με καύσιμα οι δεξαμενές, να ελέγχονται τα φύλλα καυσαερίων στα οποία πρέπει να αναγράφεται αν λειτουργεί σωστά η εγκατάσταση και αν είναι ασφαλής.
Στον «Προμηθέα» διαπιστώσαμε πως δυστυχώς κυκλοφόρησαν παράτυπα φύλλα καυσαερίων του Συνδέσμου με το λογότυπό μας, τα περισσότερα από αυτά είναι φωτοτυπίες. Ενημερώσαμε τους αρμόδιους φορείς και, με απόφαση του δ.σ., αρχίζουμε νέα αρίθμηση με σειρά πλέον. Φυσικά τα περιστατικά αυτά πήραν τη νομική οδό.
Servicelevita.gr
Με χαρά, ενημερώνουμε πως η εφαρμογή servicelevita.gr έχει επιτέλους ξεκινήσει, ένα όνειρο πολλών συναδέλφων έχει πάρει πλέον σάρκα και οστά. «Άνοιξε» δειλά στα μέσα Μαρτίου – και λέμε «δειλά», γιατί έχουμε ακόμα να ελέγξουμε την λειτουργία της από τους συνέταιρους τεχνικούς και από τον χρήστη – πελάτη για το αν υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα.


Τα πρώτα σημάδια πάντως πραγματικά μας εξέπληξαν ευχάριστα: Οι αξιολογήσεις από τον κόσμο που έχει εξυπηρετηθεί είναι άριστες. Σκοπός του όλου εγχειρήματος, είναι να βρίσκει ο κόσμος άμεσα έναν αδειοδοτημένο τεχνικό για την βλάβη ή τη συντήρηση του καυστήρα του. Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι από τις πρώτες αντιδράσεις του κόσμου, αλλά και από τα εμπορικά καταστήματα, τα οποία εξίσου επιζητούν άμεση ανταπόκριση από τεχνικούς στους λέβητες που πουλάν στους πελάτες τους.
Συνεχίζουμε με σταθερά βήματα να τελειοποιούμε και να εξελίσσουμε το όλο εγχείρημα και όταν θα είναι απόλυτα σωστό θα γίνει μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σωματεία