Αρχική » Νέα απο Επιχειρήσεις » Ειδήσεις » Κλιματισμός με φυσικό αέριο στον όμιλο ΙΑΣΩ από την Ηλιοστάτης ΕΠΕ

Κλιματισμός με φυσικό αέριο στον όμιλο ΙΑΣΩ από την Ηλιοστάτης ΕΠΕ

Τις ημέρες που ο καύσωνας αφήνει χωρίς κλιματισμό πολλούς από τους χρήστες συμβατικών κλιματιστικών τεχνολογιών, ο Όμιλος ΙΑΣΩ απολαμβάνει τα οφέλη της επιτυχημένης επιλογής του κλιματίζοντας τα κτίριά του με φυσικό αέριο και χρήση υδρόψυκτου κλιματισμού.

Ο όμιλος ΙΑΣΩ, εφαρμόζοντας περιβαλλοντικά ορθές πρακτικές και προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση του από τον ηλεκτρισμό αιχμής, προχώρησε στην υλοποίηση ακόμα δύο έργων κλιματισμού με φυσικό αέριο, στο Μαιευτήριο ΙΑΣΩ στο Μαρούσι και στο ΙΑΣΩ GENERAL στον Χολαργό.
Το έργο κλιματισμού του ΙΑΣΩ αποτελεί το μεγαλύτερο έργο του τομέα κλιματισμού κτιρίων  στην Ελλάδα, ονομαστικής ισχύος 2.000 RT (24.000.000 BTU/h).
Οι ανάγκες του Ομίλου σε κλιματισμό καλύπτονταν μέχρι πρόσφατα από ηλεκτρικούς αερόψυκτους ψύκτες συνολικής ηλεκτρικής ισχύος 2,8 MW. Αντίστοιχα η ηλεκτρική κατανάλωση του νέου συστήματος είναι 245 KW ή 0,245 MW.
Ο βασικός εξοπλισμός του νέου έργου που υλοποιήθηκε από την «Ηλιοστάτης ΕΠΕ» περιλαμβάνει ψύκτες απορρόφησης απ’ ευθείας καύσεως φυσικού αερίου, του Κορεατικού οίκου LS CABLE, που υποστηρίζονται από πύργους ψύξεως KIMCO, για την παραγωγή ψυχρού νερού 7°C.
Τα συγκεκριμένα υδρόψυκτα μηχανήματα ανταποκρινόμενα με απόλυτη επιτυχία στις προδιαγραφές τους ξεπέρασαν σε συνθήκες καύσωνα τις αναμενόμενες αποδόσεις δίνοντας ψυχρό νερό 6,9 °C. Επισημαίνεται ότι αντίστοιχα, τα μηχανήματα συμβατικής αερόψυκτης κλιματιστικής τεχνολογίας,  στις συνθήκες αυτές, αδυνατούν να καλύψουν τις κλιματιστικές ανάγκες των κτιρίων.
Συστηματικές μετρήσεις πού έγιναν κατά την διάρκεια του καύσωνα από τις 21 έως τις 26/07/07, έδειξαν ένα άγνωστο μέχρι σήμερα στοιχείο: στις συνθήκες καύσωνα η εξαιρετικά χαμηλή υγρασία της ατμόσφαιρας (που προκαλεί αυταναφλέξεις στα δάση), εξασφαλίζει ακόμη υψηλότερη απόδοση στα υδρόψυκτα κλιματιστικά  από ότι κατά τις κοινές ημέρες.
Όπως επισημαίνουν στελέχη της Ηλιοστάτης ΕΠΕ, η παρατήρηση αυτή έχει τεράστια σημασία για την ζωή στις πόλεις. Εξασφαλίζει δυναμικό εξοικονόμησης  2 GW ηλεκτρικής ισχύος αιχμής, μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και την θερμική ρύπανση και εμποδίζει την ξήρανση του αέρα σε επίπεδο κλίματος ερήμου.
Το παράδειγμα του ΙΑΣΩ, πού χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΑΝ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας), μπορεί να εξασφαλίσει τα ανωτέρω, αρκεί η πολιτική του Υπ.Αν και του ΥΠΕΧΩΔΕ στον τομέα αυτό, να αλλάξουν στόχο.
Πρέπει να εξασφαλιστεί άμεσα στις πόλεις φθηνό νερό ψύξης, όπως για παράδειγμα το ανακυκλωμένο νερό από τον βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων ή το νερό της θάλασσας.