Αρχική » Περιεχόμενα » Ειδήσεις » Κλιματική αλλαγή και πολιτική για την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ

Κλιματική αλλαγή και πολιτική για την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ

Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα από το «Δίκτυο Μεσόγειος SOS» με συμμετοχή επιστημόνων
και ερευνητών, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «κλιματική αλλαγή και πολιτική για την εξοικονόμηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: ο ρόλος της αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών εταίρων» διοργάνωσε η οικολογική οργάνωση «Mεσόγειος SOS» στις 11 Δεκεμβρίου στην Αθήνα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΕΔΚΕ.
Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από τις εισηγήσεις στην ημερίδα αυτή, (διεξήχθη σε δύο «στρογγυλά τραπέζια» διαλόγου), ήταν ότι, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι προικισμένη με άφθονο ήλιο και δυνατούς ανέμους για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υστερεί σημαντικά συγκριτικά με τους ευρωπαίους εταίρους της στην ανάπτυξη και εφαρμογή λύσεων για «πράσινη» ενέργεια. Επίσης, υπήρξε η εκτίμηση ότι κυριαρχούν ακόμα αντιλήψεις που στέκονται εμπόδιο στην ενεργειακή αποδοτικότητα, ενώ ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι πολύ περιορισμένος και τα όποια υπαρκτά «καλά παραδείγματα» δεν έχουν δημιουργήσει μια ορατή δυναμική στην ελληνική κοινωνία για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Οι εισηγητές της ημερίδας, ανέδειξαν τη σημερινή κατάσταση αναφορικά με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, εντόπισαν τις υπαρκτές ευκαιρίες και εμπόδια και διατύπωσαν προτάσεις για τον επαναπροσανατολισμό της ενεργειακής πολιτικής προς «πράσινες» κατευθύνσεις.
Το πρώτο «στρογγυλό τραπέζι» της ημερίδας είχε θέμα: «Η προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα σήμερα – ευκαιρίες και εμπόδια – τοπικές κοινωνίες».
Οι βασικοί εισηγητές ήταν οι:
• Γεώργιος Μέντζος, διευθυντής του τμήματος ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας του υπουργείου Ανάπτυξης.
• Ιωάννης Αγαπητίδης, πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
• Ανδρέας Κατσαρός, εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
• Ρέα Τάσιου, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).
• Τάσος Μαντέλης, πρόεδρος του ελληνικού ομίλου διάδοσης των ΑΠΕ, ELFORES.
• Γιάννης Ζήσης, μέλος της γραμματείας του πανελλήνιου δικτύου οικολογικών οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ).
• Γιώργος Μαυρούλης εκπρόσωπος του ομίλου εταιριών ΡΟΚΑΣ.
• Ελένη Κανελλοπούλου, εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ.
Στη συζήτηση, που συντόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου Μεσόγειος SOS, Νίκος Χρυσόγελος, παρεμβάσεις έκαναν οι: Αθανάσιος Κατσιγάννης πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Αθανάσιος Μπουραντάς νομάρχη Εύβοιας, Αγγελική Συνοδινού δήμαρχος Σερίφου, Νίκος Αντωνόπουλος νομικός σύμβουλο της ΤΕΔΚ νομού Αχαΐας και Χριστίνα Θεοχάρη εκπρόσωπος του ΤΕΕ.
Στις εισηγήσεις τους οι ομιλητές ανέδειξαν την ελλιπή ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας αναφέροντας πως μόλις το 11% των επενδύσεων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο σύνολο των επενδύσεων που έχει αδειοδοτήσει η ΡΑΕ, λειτουργεί σήμερα.
Πολλοί από τους ομιλητές υπογράμμισαν πως βασική συνιστώσα του προβλήματος είναι η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, δεδομένου ότι για τη χωροθέτηση έργων απαιτείται προηγούμενη πρόβλεψη από το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ το οποίο βρίσκεται υπό εκπόνηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
Αντικείμενο ζωηρού διαλόγου έγιναν και οι συχνά έντονες αντιδράσεις αλλά και το έλλειμμα πληροφόρησης των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.
Επισημάνθηκε ότι η ενημέρωση των πολιτών πρέπει να προηγείται και να συνοδεύει τις προτάσεις και τα έργα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Κάτι τέτοιο σήμερα δεν συμβαίνει παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αντίστοιχα χρηματοδοτικά μέσα για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Επισημάνθηκε ότι αν είχαν αξιοποιηθεί αυτά τα μέσα, πιθανά θα είχαν αποτρέψει τις αντιδράσεις και το σημερινό «μπλοκάρισμα» των σχετικών επενδύσεων που προκαλούνται από μικροσυμφέροντα.
Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και εκπρόσωποι οικολογικών φορέων από το Αιγαίο, επισήμαναν στις επεμβάσεις τους ότι υπάρχει απίστευτο έλλειμμα ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τους σχεδιασμούς της κεντρικής διοίκησης, πράγμα που εντείνει τις αντιδράσεις.
Εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης κτιρίων
Το θέμα του δεύτερου «στρογγυλού τραπεζιού» της ημερίδας, ήταν: «εξοικονόμηση και ενεργειακή απόδοση στον κτιριακό τομέα. Ανακμετάλλευτες δυνατότητες και καινοτόμες εφαρμογές».
Τη συζήτηση συντόνισε ο υπεύθυνος του προγράμματος «Life Enviroment: Sun & Wind» του δικτύου Μεσόγειος SOS, Χάρης Κωνσταντάτος, και εισηγητές ήταν οι:
• Απόστολος Ευθυμιάδης, εκπρόσωπος του ΤΕΕ.
• Μαργαρίτα Χόνδρου – Καραβασίλη, αρχιτέκτονας – πολεοδόμος.
• Έλενα Πριμικήρη, υπεύθυνη ενεργειακού σχεδιασμού στο γραφείο περιβαλλοντικών θεμάτων στην Τράπεζα Πειραιώς.
Στις εισηγήσεις τους οι δύο πρώτοι ομιλητές υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της άμεσης προώθησης της εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Επισημάνθηκε, ότι σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται και η κοινοτική οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, της οποίας η εφαρμογή καθυστερεί αδικαιολόγητα στη χώρα μας, παρά τη σοβαρή προϋπάρχουσα εμπειρία και τεχνογνωσία, τόσο της διοίκησης, όσο και του τεχνικού κόσμου. Τονίστηκε ότι, η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας θα πρέπει να επηρεάσει σημαντικά την αγορά ακινήτων και να δημιουργήσει την αναγκαιότητα επενδύσεων, αλλά και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα. Εξάλλου, όπως ειπώθηκε, είναι τεκμηριωμένο ότι ακόμα και για τα παλαιά κτίρια, η επένδυση για εξοικονόμηση ενέργειας είναι συμφέρουσα και αποσβένεται γρήγορα σε σχέση με το οικονομικό κόστος της ενέργειας που σπαταλιέται.
Από την πλευρά της η Έλενα Πριμικήρη αναφέρθηκε στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας και τις σχετικές παρεμβάσεις που υλοποιούνται στα κτίρια και τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς και παρουσίασε στοιχεία για τα περιβαλλοντικά και διαχειριστικά οφέλη από τη λειτουργία τους.
Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Γ. Μέντζου ο οποίος αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στο ελληνικό περιβάλλον. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Γ. Μέντζος, προανήγγειλε την ενσωμάτωση της εν λόγω οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία στις αρχές του 2007, ενώ δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων για τις ακριβείς μεθόδους ενσωμάτωσης της οδηγίας και τις δράσεις που θα προωθήσει το ΥΠΑΝ για την εφαρμογή της.
Η παραπάνω ημερίδα του Δικτύου Μεσόγειος SOS πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και με την ευγενική υποστήριξη του ομίλου εταιριών Ρόκας.