Αρχική » Περιεχόμενα » Εκπαίδευση » Κινδυνεύει να χαθεί η χειμερινή εξεταστική περιόδος πιστοποίησης στα ΙΕΚ

Κινδυνεύει να χαθεί η χειμερινή εξεταστική περιόδος πιστοποίησης στα ΙΕΚ

• Αιτία ο μη διορισμός νέου διοικητικού συμβουλίου στον ΟΕΕΚ από τον υπουργό Παιδείας
• Πρωτοφανής η δυσλειτουργία του Οργανισμού, επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ και ζητά να δοθεί άμεσα λύση
• Θα γίνουν αργότερα οι εξετάσεις, διαβεβαιώνουν αρμόδιοι των ΟΕΕΚ


Θύμα των βουλευτικών εκλογών και της ολιγωρίας της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας έπεσε η χειμερινή εξεταστική περίοδος πιστοποίησης εκατοντάδων αποφοίτων δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ. Συγκεκριμένα, τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, θα έπρεπε κανονικά να είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες (αιτήσεις συμμετοχής, ανακοίνωση προγράμματος) για τις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης των αποφοίτων ΙΕΚ. Με τις εξετάσεις αυτές οι σπουδαστές που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την κατάρτισή τους στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ αποκτούν το «δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης» με το οποίο μπορούν να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα για να απασχοληθούν στην αγορά σε τομείς της ειδικότητάς τους.
Επισημαίνεται ότι οι εξετάσεις αυτές, είναι πανελλαδικές και διενεργούνται δύο φορές το χρόνο, χειμώνα και καλοκαίρι, (συνήθως Δεκέμβριο και Ιούνιο).
Όμως για την τρέχουσα περίοδο, δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες λόγω έλλειψης διοικητικού συμβουλίου στον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) που είναι ο αρμόδιος για την διενέργεια αυτών των εξετάσεων.
Η θητεία του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου του ΟΕΕΚ έληξε στης 31 Αυγούστου και μέχρι τέλη Νοεμβρίου δεν είχε εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για τον ορισμό του νέου διοικητικού συμβουλίου.
Ο ΟΕΕΚ, που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας, διοικείται από ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται με υπουργική απόφαση και απαρτίζεται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας, Οικονομικών και Απασχόλησης και των κοινωνικών εταίρων ( ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ).
Η καθυστέρηση του ορισμού νέου διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις οφείλεται στις «διεργασίες που γίνονται στην κυβέρνηση» για τις θέσεις προέδρων και διοικητών στους δημόσιους οργανισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας για νέους πρόεδρους στον ΟΕΕΚ προορίζεται ο παραιτηθείς από τη θέση του συνήγορου του καταναλωτή Γιάννης Αδαμόπουλος.


ΓΣΕΒΕΕ: Ανεπίτρεπτη δυσλειτουργία
Στο θέμα έκανε παρέμβαση η ΓΣΕΒΕΕ που απέστειλε, στις 19 Νοεμβρίου επιστολή στο νέο υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη. Στην επιστολή της η Συνομοσπονδία επισημαίνει την αναγκαιότητα «άμεσης έκδοσης υπουργικής απόφασης για τον ορισμό του διοικητικού συμβουλίου του ΟΕΕΚ, καθώς είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του Οργανισμού, που η εξεταστική περίοδος πιστοποίησης για τους σπουδαστές δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ χάνεται».
Σε σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, που υπογράφεται από τον πρόεδρο και γενικό γραμματέα, Δημήτρη Ασημακόπουλο και Νίκο Σκορίνη, αντίστοιχα, αναφέρεται: «Ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, έχει αρκετά σημαντικό ρόλο στο επίπεδο της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης. Η μορφωτική και εργασιακή πορεία χιλιάδων νέων που φοιτούν στα δημόσια και ιδιωτικά ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης της χώρας εξαρτάται από τη συνεχή και ομαλή λειτουργία της διοίκησης του Οργανισμού. Ακριβώς αυτή η ομαλή λειτουργία του ΟΕΕΚ έχει διαταραχθεί, δεδομένου ότι μετά τη λήξη της θητείας των διοικητικών συμβουλίων στις 31/8/2007 δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για τον ορισμό νέας διοίκησης. Η Γενική Συνομοσπονδία θεωρώντας πρωτοφανές και αρνητικό το γεγονός να διακόπτεται η λειτουργία ενός μεγάλου δημόσιου οργανισμού και μάλιστα εκπαιδευτικού, για διάστημα δυόμισι μηνών και κατά την έναρξη της ακαδημαϊκής περιόδου, με αποτέλεσμα την δημιουργία ποικίλων ανεπίτρεπτων δυσλειτουργιών (ελλείψεις στους προγραμματισμούς των χειμερινών εξετάσεων, αδυναμία επικύρωσης αποτελεσμάτων, των εαρινών εξετάσεων πιστοποίησης κλπ, ζήτησε να δοθεί άμεση προτεραιότητα από τον υπουργό στην έκδοση της σχετικής απόφασης»


ΟΕΕΚ: θα γίνουν με καθυστέρηση οι εξετάσεις
Σε επικοινωνία που είχαμε με το τμήμα πιστοποίησης της διεύθυνσης κατάρτισης του ΟΕΕΚ μας επιβεβαίωσαν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και παράλληλα διαβεβαίωσαν, ότι δεν θα χαθεί η χειμερινή εξεταστική περίοδος αλλά θα γίνει με καθυστέρηση. Όπως μας τόνισαν, ευελπιστούν ότι εφόσον οριστεί σύντομα το νέο διοικητικό συμβούλιο οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν το νέο έτος με στόχο τη διενέργεια των εξετάσεων μέσα στο Φεβρουάριο του 2008.