Αρχική » Περιεχόμενα » Θέμα » Καθολική αντίδραση στα μέτρα για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού

Καθολική αντίδραση στα μέτρα για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού

Μεγάλες κινητοποιήσεις εργαζομένων και επαγγελματοβιοτεχνών σ’ όλη τη χώρα
Κοινωνική αναστάτωση επέφερε η παρουσίαση από την κυβέρνηση στις αρχές Μαρτίου και η συζήτησή του στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη «διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης». Οι απεργίες από πολλούς κλάδους εργαζομένων ήταν σε ημερήσια διάταξη, ενώ συμμετοχή στην απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 19 Μαρτίου δήλωσε και η ΓΣΕΒΕΕ.
Σύμφωνα με αναλύσεις που παρουσιάστηκαν αμέσως μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, οι «μεγάλοι χαμένοι» των μεταρρυθμίσεων είναι οι εργαζόμενες μητέρες με ανήλικο παιδί αφού προβλέπεται σημαντική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Επίσης αυξήσεις των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση προβλέπονται:
• Για τα 35 έτη εργασίας το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 60ό από το 58ο που ίσχυε έως τώρα.
• Στα βαρέα και ανθυγιεινά από το 55ο στο 57ο.
• Επίσης προβλέπεται όριο ηλικίας το 58ο έτος για συνταξιοδότηση με 37 έτη εργασίας, κάτι που έως τώρα (νόμος 3029/2002) δεν υπήρχε.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, όσοι εργαζόμενοι μέχρι τις 31.12.2012 συμπληρώσουν χρόνια ασφάλισης σε ομοειδή απασχόληση βγαίνουν στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας.

Οι ρυθμίσεις για τον ΟΑΕΕ
Με γενική κατεύθυνση τη μείωση του αριθμού των ασφαλιστικών ταμείων, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ένταξη – συγχώνευση και άλλων ταμείων στον ΟΑΕΕ.
Συγκεκριμένα στον ΟΑΕΕ εντάσσονται:
– Ο κλάδος κύριας ασφάλισης ναυτικών πρακτόρων και υπαλλήλων (Τ.Α.Ν.Π.Υ.).
– Το Ταμείο Προνοίας ξενοδόχων.
– Οι αναβάτες και προπονητές που μέχρι σήμερα ασφαλίζονταν στο Ταμείο Πρόνοιας και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών.
• Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται η σύσταση στον ΟΑΕΕ νέου κλάδου επικουρικής ασφάλισης ελεύθερων επαγγελματιών με πλήρη λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια.
Η υπαγωγή των ελεύθερων επαγγελματιών σ’ αυτόν τον κλάδο είναι προαιρετική και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για ένταξη, είναι:
– Υποχρεωτική ασφάλιση στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΟΑΕΕ ή του τομέα ασφάλισης ναυτικών και τουριστικών πρακτόρων.
– Ηλικία έως 60 ετών.
– Η μη υπαγωγή σε άλλο επικουρικό φορέα.
Οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση καταβάλλονται επί της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας του ΟΑΕΕ όπως ορίζεται από το Π.Δ. 258/2005 και παρέχεται η δυνατότητα επιλογής ανώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας.
Επισημαίνεται ότι στο νέο κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΟΑΕΕ προβλέπεται και η ένταξη των ταμείων επικουρικής ασφάλισης των αρτοποιών και των πρατηριούχων υγρών καυσίμων.
• Κατάργηση του αιρετού του διοικητή στον ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι ο διοικητής θα διορίζεται με απόφαση του υπουργού Απασχόλησης και θα επιλέγεται με τη διαδικασία του άρθρου 49Α του κανονισμού της Βουλής, όπως θα ισχύει σε όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Η αντίδραση και οι θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ
Το διοικητικό συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ στη συνεδρίασή του στις 15 Μαρτίου αποφάσισε τη συμμετοχή των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, πανελλαδικά στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό στις 19/3.
Με εγκύκλιό του προς όλες τις τοπικές και κλαδικές ομοσπονδίες μέλη της, η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει:
“Ο διάλογος για το ασφαλιστικό και ιδιαίτερα για τον ΟΑΕΕ (το δεύτερο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα στη χώρα, των 2.400.000 πολιτών, του Ταμείο του Μεσαίου χώρου) μεταξύ ΓΣΕΒΕΕ και Κυβέρνησης εξαντλήθηκε σε δύο ωριαίες συναντήσεις!! Μία με τον κ. Μαγγίνα και μία με την κα. Πετραλιά, χωρίς καμία αναφορά στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο και τελικά κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.
Με το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζονται ζωτικής σημασίας ζητήματα για το ασφαλιστικό μας φορέα, όπως:
• Η χρηματοδότηση.
• Η διαδοχική ασφάλιση.
• Η διεύρυνση ασφαλιστικής βάσης.
• Το αίτημα για βαρέα και ανθυγιεινά και για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ.
• Ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης και κατευθυνόμενης συνταγογραφίας που υποσκάπτουν επικίνδυνα το Σ.Κ.Α. προς όφελος λίγων και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.
• Η βελτίωση των χαμηλών συντάξεων ( 60% κάτω από 500 ευρώ).
Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, χωρίς διάλογο και “express” διαδικασία, επιδιώκεται:
• Η κατάργηση του αιρετού της διοίκησης στον ΟΑΕΕ (το μοναδικό ταμείο που δεν αγόρασε δομημένα ομόλογα).  Ο διοικητής με τις διαδικασίες που προβλέπει το νομοσχέδιο, διορίζεται ως εντολοδόχος της κυβέρνησης – κόμματος. Επιλέγεται η κομματικοκρατία ως βασικός πυλώνας διαχείρισης των ασφαλιστικών οργανισμών.
• Η κατάργηση της δυνατότητας συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας, στα 37 χρόνια ασφάλισης στον ΟΑΕΕ.
• Η συγχώνευση στον ΟΑΕΕ και άλλων ταμείων, χωρίς να υπάρχουν οικονομικά και απογραφικά στοιχεία για την κατάσταση αυτών των ταμείων, ενώ ορισμένα από αυτά είναι ήδη ελλειμματικά! Προ των οποιωνδήποτε ενοποιήσεων έπρεπε να γίνει η αναγκαία απογραφή και αναλογιστικές μελέτες. Έτσι, το εφιαλτικό σενάριο μείωσης των συντάξεων θα επανέλθει στο άμεσο χρονικό διάστημα για όλους τους ασφαλισμένους στο νέο ενοποιημένο ΟΑΕΕ.
Ενώ δεν αντιμετωπίζονται:
• Η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού Οργανισμού (ΟΑΕΕ).  Τους επόμενους μήνες θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων . Ενώ συνεχίζεται η τακτική της αύξησης των εισφορών με διπλάσια του πληθωρισμού ποσοστά.
• Οι μετά το 1992 ασφαλισμένοι παραμένουν 2ης κατηγορίας πολίτες.”
Για όλους αυτούς τους λόγους αποφάσισε το Δ.Σ. της ΓΣΕΒΕΕ τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό μαζί με τις άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων (επαγγελματιών και εργαζομένων ) στις 19/3/2008. Το Δ.Σ. κάλεσε κάθε τοπική και κλαδική ομοσπονδία να επιλέξει τους τρόπους και τις διαδικασίες συμμετοχής της (κλείσιμο καταστημάτων, συγκεντρώσεις….). Μαζικά και όλοι μαζί πρέπει να δηλώσουν την αντίθεση τους στο επικίνδυνο για το ασφαλιστικό σύστημα νομοσχέδιο, τόσο για αυτά που αναφέρονται στο σχέδιο νόμου, αλλά κύρια για τις συνθήκες που δημιουργούνται και που θα οδηγήσουν στο άμεσο μέλλον σε μειώσεις συντάξεων και σε περαιτέρω υποβάθμιση του συστήματος υγείας.
Ακόμα και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, οι αγώνες για την κατάργησή του θα συνεχιστούν με στόχο ένα καλύτερο Σ.Κ.Α.».