Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Σωματεία » Κατάθεση απόψεων για τα τρέχοντα θέματα του κλάδου στη γενική συνέλευση του Ήφαιστου

Κατάθεση απόψεων για τα τρέχοντα θέματα του κλάδου στη γενική συνέλευση του Ήφαιστου


Προβληματισμός για το μέλλον του κλάδου και του επαγγέλματος στις τοποθετήσεις των συναδέλφων


Δημοσιεύουμε σ’ αυτό το τεύχος του «Υ» τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων που έγιναν από συναδέλφους στη γενική συνέλευση του Ήφαιστου στις 18 Μαρτίου. Υπενθυμίζουμε ότι στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού μας δημοσιεύσαμε τις αποφάσεις που πήρε η γενική συνέλευση καθώς και τον απολογισμό δράσης της διοίκησης που παρουσίασε ο πρόεδρος του σωματείου Θεόδωρος Χρυσολωράς.

Ανδρέας Κολοβός: Ο γενικός γραμματέας του Ήφαιστου ευχαρίστησε τους συναδέλφους που με την ψήφο τους ανέδειξαν τη σημερινή διοίκηση και ζήτησε να συσπειρωθούν όλοι γύρω της για να υπάρξει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων παρουσιάζονται. Υπενθύμισε ότι η διοίκηση έχει δημιουργήσει ασφαλιστικό πρόγραμμα κάλυψης αστικής ευθύνης για τις εργασίες στο λεβητοστάσιο και κάλεσε όλους να δηλώσουν συμμετοχή. Σχετικά με το φύλλο ελέγχου είπε ότι η διακίνησή του μέσω του σωματείου έχει πενταπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αναφερόμενος στα προβλήματα με το ΠΕΡΠΑ τόνισε ότι «τη φετινή θερμαντική περίοδο ήταν πολλά και δημιουργήθηκαν κυρίως γιατί δεν είχαμε γράψει τις παρατηρήσεις μας στο φύλλο ελέγχου. Επίσης πρόβλημα υπήρξε και με τα φύλλα ελέγχου – φωτοτυπίες. Στη νέα σεζόν δεν θα πρέπει να υπάρξουν τέτοια φύλλα ελέγχου»…
Για την τροποποίηση του Π.Δ. 362 τόνισε ότι η διοίκηση έκανε ό,τι μπορούσε καλύτερο, παρ’ όλες τις πολλές δυσκολίες που αντιμετώπισε για το θέμα αυτό τα τελευταία δύο χρόνια. «Βασικό μέλημά μας, από τότε που αναλάβαμε τη διοίκηση του σωματείου ήταν η ίδρυση κλαδικής ομοσπονδίας» επισήμανε και τόνισε: «Βοηθήσαμε να γίνουν σωματεία στα Γιάννινα και στην Πάτρα. Τώρα ετοιμάζεται και νέο σωματείο στην Κρήτη. Πιστεύουμε ότι ο κλάδος πρέπει να εξαπλωθεί και να ελεγχθεί από τους συναδέλφους όλης της χώρας… Η πρότασή μας για ένα σωματείο σε κάθε νομό αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για μελλοντικές διασπάσεις. Θέλουμε να προλάβουμε καταστάσεις όπου όταν μια ομάδα μέσα σ’ ένα σωματείο δεν θα συμφωνεί με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας να μπορεί να δημιουργεί ένα άλλο σωματείο στον ίδιο νομό».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό και επισήμανε ότι η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ συμβιβάζεται με τις κυβερνητικές επιλογές σε βάρος των δικαιωμάτων επαγγελματοβιοτεχνών. Για το συνεταιρισμό του κλάδου τόνισε ότι οι νέοι συνάδελφοι θα πρέπει να τον πλαισιώσουν γιατί διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα στο μέλλον. «Σε λίγο καιρό απελευθερώνονται τα επαγγέλματα, έρχεται λαίλαπα, και η συσπείρωση στο σωματείο και το συνεταιρισμό είναι αναγκαία, όσο ποτέ, για την υπεράσπιση του επαγγέλματος» τόνισε. Τελειώνοντας την ομιλία του ο γενικός γραμματέας του Ήφαιστου είπε: «Το σωματείο μας δεν πρέπει να βλέπει μόνο τα στενά επαγγελματικά μας θέματα, αλλά θα πρέπει να ασχολείται και με άλλα, γενικότερα, όπως είναι το ζήτημα της ειρήνης, της παιδείας κ.ά.Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η επαγγελματική κατάρτιση. Δεν αποκλείεται το επάγγελμά μας να σπάσει σε δύο και τρία κομμάτια».

Άρης Τσουκαντάς: Με κριτική στη διοίκηση για μη υλοποίηση αποφάσεων προηγούμενων συνελεύσεων ξεκίνησε την ομιλία του ο τέως αντιπρόεδρος του σωματείου. Συγκεκριμένα είπε ότι ενώ υπάρχει απόφαση για δημιουργία τράπεζας αίματος η διοίκηση δεν έκανε τίποτα έως τώρα. Επισήμανε επίσης ότι σε μία δικαστική διαμάχη που είχε με συγκεκριμένη εταιρία του χώρου, στο δικαστήριο που έγινε πριν είκοσι μέρες, όχι μόνο δεν παραβρέθηκε ο νομικός σύμβουλος του σωματείου αλλά ούτε και κανένα μέλος της διοίκησης.
Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι στον προϋπολογισμό της περασμένης χρονιάς είχε ψηφιστεί κονδύλι για νομικό σύμβουλο, το οποίο όμως δεν αξιοποιήθηκε. Ο Άρης Τσουκαντάς ενημέρωσε ότι υπέβαλε μήνυση σε εταιρία, γιατί έπαιρνε στοιχεία των πελατών του από την ΕΠΑ και τους «ενοχλούσε» με προσφορές με στόχο να αναλάβει εκείνη τις εργασίες για φυσικό αέριο.
Η δίκη αυτή χάθηκε παρ’ όλο που ο εισαγγελέας, όπως είπε ο συν. Τσουκαντάς, αναγνώρισε ότι έγινε κακή χρήση των στοιχείων που δίνονταν στην ΕΠΑ. Το σκεπτικό της απόφασης στηρίχθηκε στο γεγονός ότι στη σύμβαση της ΕΠΑ με τις εταιρίες για την τοποθέτηση του μετρητή, υπάρχει ασάφεια για τη χρήση αυτών των στοιχείων. Τόνισε ότι με τη δίκη αυτή έγινε μια αρχή και καλό θα ‘ταν να συνεχίσει η διοίκηση το θέμα αυτό γιατί αφορά όλους τους συναδέλφους που απασχολούνται με το φυσικό αέριο. Πρότεινε να δοθεί το θέμα σε νομικό σύμβουλο για να εξετάσει με ποιο τρόπο θα σταματήσει αυτό το πρόβλημα.
 Λευτέρης Λοτσίτσερο: Με το θέμα της υποαπασχόλησης στην τρέχουσα θερμαντική περίοδο, λόγω καιρού, ξεκίνησε την ομιλία του ο Λ. Λοτσίτσερο. Τόνισε ότι παράλληλα με την υποαπασχόληση οι συνάδελφοι είχαν να αντιμετωπίσουν φαινόμενα σαν αυτά που ανέφερε ο προηγούμενος ομιλητής και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από διάφορες εταιρίες, εργολάβους και μηχανικούς.
Επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά άτομα χωρίς την άδεια του Π.Δ. 511, που έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος στο επαγγελματοβιοτεχνικό επιμελητήριο και μαζί με τις εργασίες για απεντομώσεις, αποφράξεις κ.ά., εκτελούν και συντήρηση καυστήρων. «Πρέπει να συσπειρωθούμε και επιτέλους να αρχίσουμε να προστατεύουμε ουσιαστικά το επάγγελμά μας» τόνισε. Σχετικά με το θέμα της κλαδικής ομοσπονδίας, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Την ίδρυση κλαδικής ομοσπονδίας τη συζητάμε πολύ καιρό.
Πριν από χρόνια, στο συνέδριο του κλάδου στη Λάρισα, έγινε η σχετική αναφορά και συζήτηση για πρώτη φορά. Τώρα που βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της διαδικασίας, είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να έχουμε σαν οδηγό και να εφαρμόσουμε τη ρήση: “Διαφωνώ μ’ αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου, το δικαίωμά σου να το λες”. Είναι δημοκρατικό να παραγκωνίσουμε τα απλά μέλη της Εστίας που είναι συνάδελφοί μας και έχουν τα ίδια προβλήματα με εμάς, από την υπόθεση της Ομοσπονδίας; Μιλάμε για αφομοίωση, έτσι απλά, ενώ θα πρέπει να το συζητήσουμε μαζί τους και να βρούμε τη χρυσή τομή. Εφόσον λοιπόν πάμε για ίδρυση Ομοσπονδίας και μιλάμε για δυνάμωμα, σαν κλάδος, της φωνής μας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της εποχής μας, θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά το θέμα της ενότητας»… Για τους τεχνικούς αερίων καυσίμων αποφοίτους των ΙΕΚ υπενθύμισε ότι έχουν ιδρύσει σωματείο, το οποίο υπάγεται στη νομοθεσία των εργαζομένων και όχι των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ζήτησε από τη διοίκηση να έρθει σε επαφή με αυτό το σωματείο και να το βοηθήσουν στα διάφορα αιτήματα που έχει όπως αυτό της συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Γιώργος Δέλγας: Θερμό χειροκρότημα εισέπραξε ο Γ. Δέλγας στην αρχή της ομιλίας του, όταν ζήτησε την αποδοχή από το σώμα, της επανεγγραφής του στο σωματείο. Τόνισε ότι υπήρξε από τους πρωτεργάτες το 1999 της «φυγής από τον Ήφαιστο» και της δημιουργίας της Εστίας και τώρα ζητά «να ανοίξει η αγκαλιά του Ήφαιστου για να δεχθεί τους συναδέλφους της Εστίας». Για το ασφαλιστικό, έκανε λόγο για «μεγάλη απάτη» κιαι υπενθύμισε ότι το 1955 ψηφίστηκε νόμος που προέβλεπε οι εισφορές των ασφαλισμένων, μέσω τραπεζών, να διατίθενται για τη στήριξη της βιομηχανίας. «Το κράτος προσπαθεί να μας ισοπεδώσει, και θα το κάνει αυτό εάν δεν αμυνθούμε και δεν αντισταθούμε», τόνισε.
Βαγγέλης Μάλλιος: Με αναφορά στην Εστία ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΣΚΕΛ Βαγγέλης Μάλλιος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η Εστία έχει βάλει πάρα πολλές τρικλοποδιές τόσο στον Ήφαιστο όσο και στην ΕΣΚΕΛ, το συνεταιρισμό. Εμείς σαν διοίκηση της ΕΣΚΕΛ δεν θα επιτρέψουμε να γίνει καμία κίνηση από οποιοδήποτε σωματείο σε βάρος του συνεταιρισμού. Εμείς σαν ΕΣΚΕΛ προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κλάδο και τους συναδέλφους, όσο μπορούμε, και έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον»… Αναφερόμενος στο φαινόμενο των φωτοτυπημένων φύλλων ελέγχου, τόνισε ότι η διοίκηση ενεργεί καλοπροαίρετα όμως είναι «μαλακή» απέναντι στους συναδέλφους που δεν είναι εντάξει ως προς τις υποχρεώσεις τους. «Δεν μπορεί εμείς να είμαστε εντάξει, να διακινούμε κανονικά και νόμιμα τα φύλλα ελέγχου και κάποιοι κακοί συνάδελφοι να παίζουν πίσω από την πλάτη μας. Αυτοί οι συνάδελφοι κάνουν κακό σε όλους μας και θα πρέπει να τους επαναφέρουμε στην τάξη».
Πρότεινε να επανεξεταστεί η περίπτωση το φύλλο ελέγχου, νόμιμα, να έχει και θέση απόδειξης για τις εργασίες συντήρησης στα λεβητοστάσια. Στο τέλος της ομιλίας του ενημέρωσε ότι σε λίγους μήνες καταθέτει την αίτηση για συνταξιοδότηση και ζήτησε τη στήριξη από όλους τους νέους συναδέλφους που θα αναλάβουν τα ηνία του συνεταιρισμού.
Κώστας Μπόλιαρης: Με αφορμή την επισήμανση του προέδρου του Ήφαιστου ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θέλει ασυδοσία στα λεβητοστάσια και υποτίμηση του επαγγέλματος, ο Κ. Μπόλιαρης τόνισε: «Αυτό είναι μια πολιτική που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, και έχει να κάνει με όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Στόχος αυτής της πολιτικής είναι η συγκέντρωση του πλούτου της παραγωγής αυτών των στρωμάτων σε λίγους. Σε λίγο διάστημα, με την εφαρμογή της οδηγίας Μπολκενστάιν, θα ‘ρθουν και άλλες εταιρίες στη χώρα μας που θα αναλαμβάνουν συντηρήσεις. Αυτές οι εταιρίες απασχολώντας μισθωτούς με 250 – 300 ευρώ το μήνα θα έχουν μεγάλα κέρδη.
Παράλληλα προβλέπεται να δημιουργηθεί και φορέας ελέγχου για κάθε επάγγελμα που χρειάζεται άδεια από το υπουργείο Ανάπτυξης». Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, έφερε σαν παράδειγμα μια πρόσφατη αναλογιστική μελέτη για το επικουρικό ταμείο των ηλεκτροτεχνιτών. Το συμπέρασμα αυτής της μελέτης έλεγε ότι για να είναι βιώσιμο το ταμείο θα πρέπει ή να γίνουν περικοπές κατά 90% στις αποδοχές των συνταξιούχων ή να γίνει αύξηση στις εισφορές των ασφαλισμένων κατά 350%! Ο Κ. Μπόλιαρης προέβλεψε ότι «μία τέτοια μελέτη περιμένουμε να βγει στο φως και για τον ΟΑΕΕ το επόμενο διάστημα».
Τόνισε ότι αντίστοιχα σχέδια, περικοπής των συντάξεων και αύξησης των εισφορών, υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια που όμως πάγωσαν μετά από αγώνες των ελεύθερων επαγγελματιών και των εργαζομένων. «Το δίδαγμα είναι ότι μόνο με αγώνες μπορούμε να ανατρέψουμε πολιτικές κυβερνήσεων που στόχο έχουν τον αφανισμό των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων», τόνισε.
Για την ίδρυση κλαδικής ομοσπονδίας, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Θέλουμε μια ισχυρή ομοσπονδία που να ασκεί δυνατή πίεση για την επίλυση των κλαδικών μας θεμάτων, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στη δουλειά μας αλλά και των άλλων γενικότερων προβλημάτων που μας απασχολούν… Ζητάμε τον απεγκλωβισμό των συναδέλφων από διάφορα παραρτήματα και τη συσπείρωσή του σε ένα σωματείο ανά νομό… Είναι υγιές να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μέσα σ’ ένα σωματείο όπου η πλειοψηφία μέσα από το διοικητικό συμβούλιο ή μέσα από τις γενικές συνελεύσεις θα προωθεί αυτές που νομίζει ότι είναι σωστές. Αλίμονο αν ο καθένας που διαφωνεί με τις απόψεις της πλειοψηφίας, συγκεντρώσει μια ομάδα και προχωρήσει στην ίδρυση ενός παρεΐστικου σωματείου. Με τέτοια λογική δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σαν κλάδος και δεν θα κατορθώσουμε ποτέ να αγωνιστούμε συσπειρωμένοι και αποτελεσματικά για τα προβλήματά μας»…
Χρήστος Παπαγεωργίου: Ο Χ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε ότι η ΕΠΑ Αττικής το τελευταίο διάστημα ζητά από τους συντηρητές, και για τις εγκαταστάσεις μεγάλων καταναλώσεων φυσικού αερίου, να συμπληρώνουν διαφορετικά από ότι έως τώρα τα φύλλα ελέγχου. Τόνισε ότι η ΕΠΑ θέλει να αναγράφεται η «ρυθμισμένη ισχύς» του λέβητα και ζητά η απόδοση να είναι μίνιμουμ 90%, το μονοξείδιο του άνθρακα κάτω από 60 ppm και η θερμοκρασία καυσαερίων μεταξύ 170 με 190°C.
Ισχυρίστηκε ότι αυτά τα όρια είναι ανέφικτα για παλιούς λέβητες και ότι για να «πιαστούν αυτά τα όρια αναγκαζόμαστε να υποφορτίζουμε τους λέβητες». Για την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία μίας τεχνικής επιτροπής στο σωματείο. Αυτή η επιτροπή θα μπορεί να εκφέρει και τη γνώμη της για τις αιτίες των ατυχημάτων στις εγκαταστάσεις θέρμανσης.
Χρήστος Σασσάνης: Σε σύντομη παρέμβασή του ο Χρ. Σασσάνης επισήμανε ότι «θα ‘ταν καλό στις συνελεύσεις του Ήφαιστου να καλούνται εκπρόσωποι διαφόρων φορέων, κόμματα, ομοσπονδίες άλλων κλάδων κ.λπ. Σχετικά με το φύλλο ελέγχου είπε ότι η ισχυροποίησή του είναι ένα σοβαρό θέμα που θα πρέπει η Ομοσπονδία, όταν ιδρυθεί, να το εντάξει στις άμεσες προτεραιότητές της.
Τέλος, παρότρυνε τη διοίκηση να καλέσει τους πρώην προέδρους του σωματείου να πουν την άποψή τους για την Ομοσπονδία και να συμμετάσχουν στις διαδικασίες ίδρυσής της. Μετά τις τοποθετήσεις ακολούθησε η δευτερολογία από τον πρόεδρο Θ. Χρυσολωρά ο οποίος απάντησε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν. Αναφερόμενος στο θέμα της μη παρουσίας της διοίκησης στο δικαστήριο που ανέφερε ο Άρης Τσουκαντάς τόνισε ότι το σωματείο ήταν ενήμερο για τη δίκη και η μη παρουσία του σ’ αυτή οφείλεται σε ένα αναπάντεχο προσωπικό γεγονός τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Στο τέλος της γενικής συνέλευσης έγιναν οι ψηφοφορίες, με κάλπες, για την έγκριση του οικονομικού και διοικητικού απολογισμού και για την ίδρυση κλαδικής Ομοσπονδίας.