Εισαγγελική έρευνα για έκρηξη δεξαμενής υγραερίου σε ταβέρνα της Πορταριάς

Εικόνες που παραπέμπουν σε βομβαρδισμό αποκάλυψε το ξημέρωμα της 18ης Οκτωβρίου σε ταβέρνα στην Πορταριά, απέναντι από το πρώην δημαρχείο. Η έκρηξη, που σημειώθηκε στις 17 Οκτωβρίου γύρω στις 8.30 το βράδυ από διαρροή προπανίου, ήταν τόσο ισχυρή που προκάλεσε σεισμό στην περιοχή και ισοπέδωσε την επιχείρηση. Η Εισαγγελία Βόλου διέταξε προκαταρκτική εξέταση και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου διενεργεί έρευνα για το εάν η ταβέρνα είχε όλα τα μέτρα πυροπροστασίας, καθώς και άδεια για την εγκατάσταση δεξαμενής προπανίου.Ανυπολόγιστες ζημιές από την έκρηξη υπέστησαν και διπλανές επιχειρήσεις, ενώ εκτιμάται, ότι οι ζημιές είναι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Στην ταβέρνα, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, το δώμα μεταξύ του υπογείου και του ισογείου υποχώρησε, όπως και ο δεύτερος όροφος. Σπασμένα τσάμια, ξηλωμένα τσιμεντόλιθα, πεταμένα τραπέζια, κατεστραμμένη οικοσυσκευή βρίσκονταν στον χώρο όπου λειτουργούσε η επιχείρηση, ενώ άλλα αντικείμενα, όπως λαμαρίνες, από το ωστικό κύμα που δημιουργήθηκε βρήκαν διαφυγή από σοκάκια στη γύρω περιοχή, ακόμη και στον κεντρικό δρόμο σε απόσταση 200 μέτρων.
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, κ. Χαράλαμπος Πόζογλου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το έχουμε πει πολλές φορές ότι οι δεξαμενές, οι οποίες εγκαθίστανται σε επιχειρήσεις είτε σε χώρους συνάθροισης κοινού, είτε σε βιομηχανίες ή ξενοδοχεία, περνάνε πρώτα από την Πολεοδομία. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου θα ελέγξει αν πληρούνται τα μέσα πυροπροστασίας και τα νόμιμα δικαιολογητικά. Στην παρούσα φάση εξετάζουμε αν το εν λόγω κατάστημα πληρούσε τους όρους και τις προϋποθέσεις». Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου διενεργεί ελέγχους στις επιχειρήσεις, κυρίως σε περιόδους αιχμής, και όταν υπάρχει καταγγελία.
Ελεγχος για τη στατικότητα
των κτιρίων
Ο κ. Πόζογλου ενημέρωσε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου έστειλε έγγραφο στην Πολεοδομία Βόλου, προκειμένου να γίνουν έλεγχοι για τη στατικότητα των επιχειρήσεων και των σπιτιών. «Όταν ένα κτίριο υποστεί τέτοιες μεγάλες ταρακουνήσεις σίγουρα απαιτείται η Πολεοδομία να αξιολογήσει αν είναι κατάλληλο για κατοίκηση. Κάνουμε καταμέτρηση των ζημιών. Θα καταγραφούν όλα στη δικογραφία», ενημέρωσε.
Προκαταρκτική εξέταση
Στο μεταξύ, προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η Εισαγγελία Βόλου για την έκρηξη και για τις διακεκριμένες φθορές. Ο υπεύθυνος της επιχείρησης, που συνελήφθη από υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία, αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου ανατέθηκε να λάβει όλες τις καταθέσεις και όλο το υλικό γύρω από την υπόθεση.
Στις 17 Οκτωβρίου γύρω στις 8.30 το βράδυ τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα έσπευδαν στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς μετά από κλήση για έκρηξη σε επιχείρηση. Ο κ. Πόζογλου ενημέρωσε ότι εκείνο που διαπιστώθηκε ήταν ότι υπήρχε ολοκληρωτική καταστροφή. «Ακόμη και τσιμεντοκολώνες εκτοξεύτηκαν και λαμαρίνες στην απέναντι πλευρά του δρόμου» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Οι πυροσβέστες εντόπισαν στην επιχείρηση μία δεξαμενή προπανίου χωρητικότητας 1.700 λίτρων, η οποία είχε διαρροή. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου ενημέρωσε άμεσα αρμόδιο γνωστής εταιρείας που προμηθεύει υγραέριο, ο οποίος κατέφθασε στον τόπο και μετά από πολύωρες προσπάθειες οι πυροσβέστες κατάφεραν να σταματήσουν τη διαρροή, να εκτονώσουν τη δεξαμενή και να αλλάξουν την τάπα της που υπέστη βλάβη μετά τον «σεισμό» που προκάλεσε η έκρηξη.
Στο μεταξύ, η Αστυνομία, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου εκκένωσε την περιοχή, καθώς ο παραμικρός σπινθήρας θα μπορούσε να προκαλέσει νέα έκρηξη. Συνεργείο της ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα. Οι πυροσβέστες συνέχιζαν τις επιχειρήσεις έως τις 5 τα ξημερώματα.