Αρχική » Περιεχόμενα » Θέμα » Συμβόλαιο με την Interamerican για την ασφάλιση των συναδέλφων αποφάσισε η ΟΒΥΕ

Συμβόλαιο με την Interamerican για την ασφάλιση των συναδέλφων αποφάσισε η ΟΒΥΕ

ds obye 5.jpg

ds obye 5.jpg• Πλειοψηφικά η απόφαση στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 10 Φεβρουαρίου στην Αλεξανδρούπολη
• Αρχές Μαΐου η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας

Με ψήφους 8 έναντι 7, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΒΥΕ, κατά τη συνεδρίασή του στις 10 Φεβρουαρίου στην Αλεξανδρούπολη,  αποφάσισε τη σύναψη συμβολαίου με την ασφαλιστική εταιρία Interamerican για την κάλυψη αστικής ευθύνης των υδραυλικών ανά την Ελλάδα.
Τα μέλη της διοίκησης, έστω και πλειοψηφικά (Μαρίνος Παραβολιάσης, Παναγιώτης Ασλανίδης, Θεμιστοκλής Μπρατάνης, Ηλίας Χούντας, Κώστας Αθανασόπουλος, Βασίλης Κόκκινος και Γιώργος Τοδίτσκας), συμφώνησαν με την πρόταση του προέδρου της Ομοσπονδίας Αριστοτέλη Παπακονδύλη «ότι πρέπει να κλείσει το θέμα της ασφάλισης των συναδέλφων σε αυτή τη συνεδρίαση, με συμβόλαιο στην Interamerican».
Όπως τόνισε, η Intera-merican είναι από τις καλές – φερέγγυες εταιρίες, εν αντιθέσει με άλλες ασφαλιστικές εταιρίες που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα και κλείνουν. Όπως για παράδειγμα η «Εγνατία».
«Οι σύνδεσμοι και κατ’ επέκταση οι συνάδελφοι ανά την Ελλάδα μας πιέζουν για την ασφάλιση, και καλά κάνουν. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε άλλο το θέμα, το οποίο μας απασχολεί τουλάχιστον 3 χρόνια.
Η Interamerican ήταν η πρώτη εταιρία που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας για συμβόλαιο, ανεξάρτητα από το ότι στην πορεία εμφανίστηκαν και άλλες εταιρίες».
Με βάση την πρόταση της Interamerican και το συμβόλαιο που θα υπογραφεί, οι συνάδελφοι θα ασφαλίζουν το κάθε έργο τους με την έκδοση και κατάθεση στο σύνδεσμό τους Υπεύθυνης Δήλωσης, πληρώνοντας 5 ευρώ ανά δήλωση.
Η εταιρία θα παρέχει 5ετή κάλυψη στο κάθε έργο, με ανώτατο όριο ζημιάς τα 10.000 ευρώ, και 20.000 ευρώ κατ’ έτος για όλα τα ασφαλισμένα έργα του κάθε συναδέλφου.
Το ανώτατο όριο ευθύνης της εταιρίας, συνολικά, κατ’ έτος, για όλα τα ασφαλισμένα έργα των συναδέλφων ανά την Ελλάδα είναι 500.000 ευρώ.
Κατά της πρότασης για συμβόλαιο με την Interamerican ψήφισαν οι συνάδελφοι Διονύσης Σβορώνος, Θανάσης Στρουμπούλης, Θεόδωρος Κουτσαντώνης, Κώστας Κεϊβανίδης, Γιώργος Φρανσουάς, Βασίλης Ιωαννίδης και Πέτρος Πούλης.
Το σκεπτικό της διαφωνίας τους έγκειται στο ότι οι συνάδελφοι -και κατ’ επέκταση οι σύνδεσμοι- θα επωμιστούν μεγάλο οικονομικό βάρος. «Οι δηλώσεις συνολικά θα αυξηθούν, οπότε και το ποσό προς την Interamerican, χωρίς όμως η εταιρία να προβαίνει σε ανάλογη αύξηση των ορίων της ευθύνης της», είπαν.
Βεβαίως στο θέμα αυτό ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, όπως και τα υπόλοιπα μέλη που ψήφισαν υπέρ της πρότασης υπογράμμισαν ότι η αύξηση του αριθμού των δηλώσεων θα αποτελέσει, στη συνέχεια, λόγο επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης με την Interamerican.
Επιπλέον λόγος της καταψήφισης της πρότασης για σύμβαση με την Interamerican από τα 7 μέλη της διοίκησης, η παρουσίαση του νέου συμβολαίου που έκανε ο Σύνδεσμος Αθηνών για τα μέλη του με την εταιρία Commerical Value, μετά την ανάκληση της άδειας της Εγνατίας από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου.
Ο συνάδελφος Θανάσης Στρουμπούλης διένειμε σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. το νέο συμβόλαιο, ακριβώς ίδιο με αυτό της Εγνατίας, και με το οποίο ο κάθε συνάδελφος ασφαλίζεται για 3,5 ευρώ περίπου το χρόνο, ανεξάρτητα από το πόσα έργα θα κατασκευάσει. Εννοείται ότι το κάθε έργο ασφαλίζεται με την έκδοση και κατάθεση Υπεύθυνης Δήλωσης στο Σύνδεσμο.
Όπως τόνισε ο συνάδελφος, οι καλύψεις της Commercial Value είναι ακριβώς οι ίδιες με της Interamerican.
«Οπότε, ποιος ο λόγος», όπως είπε, «να πληρώσουμε τόσα πολλά χρήματα στην Interamerican;». «Εμένα», πρόσθεσε, «δεν με ενδιαφέρει το όνομα της εταιρίας που θα ασφαλιστούμε, ας είναι η Interamerican, αρκεί να πάρουμε αυτά που θέλουμε, χωρίς όμως να την πλουτίσουμε. Η Αθήνα, αυτή τη στιγμή, πληρώνει 10.000 περίπου ευρώ για την ασφάλιση των μελών της, τα οποία κατασκευάζουν γύρω στα 15.000 έργα.
Αν αποφασίσουμε να ασφαλιστούμε στην Interamerican, με βάση την πρόταση που έφερε ο συν. Παπακονδύλης, σημαίνει ότι κάθε χρόνο πρέπει να πληρώνουμε 75.000 ευρώ. Τα χρήματα είναι πάρα πολλά και δεν τα έχουμε».
Τόσο ο Βασίλης Ιωαννίδης, όσο και ο Πέτρος Πούλης, που ψήφισαν κατά της πρότασης για συμβόλαιο με την Interamerican, ζήτησαν από τον πρόεδρο της ΟΒΥΕ και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. να μην παρθεί απόφαση σύναψης συμβολαίου στη συνεδρίαση, να γίνει έρευνα των δύο προτάσεων από τους νομικούς και την επιτροπή που έχει συγκροτήσει η Ομοσπονδία και να επιλεχθεί η καλύτερη.
Επιπροσθέτως ο Πέτρος Πούλης είπε ότι σε οποιοδήποτε συμβόλαιο γίνει, «θα ήθελε να συμμετέχει και η Αθήνα, ο μεγαλύτερος Σύνδεσμος του Κλάδου».
Σημειώνουμε ότι αρκετοί συνάδελφοι που ψήφισαν υπέρ της πρότασης για συμβόλαιο με την Interamerican καταλόγισαν σκοπιμότητα στο συν. Στρουμπούλη να παρουσιάσει στη συνεδρίαση το συμβόλαιο με την Commercial, καθώς, όπως είπαν, το συμβόλαιο αυτό έπρεπε να το προσκομίσει στην επιτροπή που συγκρότησε η ΟΒΥΕ για να το μελετήσει, «και όχι να το φέρει τελευταία στιγμή για να δημιουργήσει εντυπώσεις».
«Το συμβόλαιο με την Commercial έγινε αυτή την εβδομάδα, με ενέργειες του ασφαλιστικού γραφείου που συνεργαζόμαστε μετά τα προβλήματα που προέκυψαν με την Εγνατία. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαμε να σας είχαμε ενημερώσει νωρίτερα» αντέτεινε ο συν. Στρουμπούλης.
Στο σημείο αυτό το λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας της ΟΒΥΕ Διονύσης Σβορώνος για να επισημάνει ότι η επιτροπή που συγκρότησε η Ομοσπονδία για το θέμα της ασφάλισης συνεδρίασε μόνο μία φορά, χωρίς να καταλήξει πουθενά. «Έκτοτε, με ευθύνη κάποιων, δεν ξανασυνδεδρίασε ποτέ. Οπότε για ποια επιτροπή να μιλήσουμε», τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η πρόταση που έφερε ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ για ασφάλιση με την Interamerican δεν αποτελεί πρόταση της επιτροπής.
«Οι εποχές φεουδαρχισμού πέρασαν ανεπιστρεπτί πριν χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουμε τη σύσταση επιτροπής για την ασφάλιση, και μετά, χωρίς καμία συζήτηση να φέρνει εδώ την πρόταση ο πρόεδρος», σχολίασε καυστικά ο συν. Σβορώνος.
«Μακριά από εμένα τέτοιοι χαρακτηρισμοί» τόνισε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ. «Για το αν δεν συνεδρίασε η επιτροπή ή δεν έγινε προεδρείο πριν την ολομέλεια του Δ.Σ., την ευθύνη δεν την έχω μόνο εγώ. Τα υπόλοιπα μέλη τι έκαναν;».
Αποφάσεις
Η συνεδρίαση του Δ.Σ., ασχολήθηκε ακόμα με όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.
Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκαν:
• Να σταλεί έγγραφο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με το οποίο να δηλώνεται η διαμαρτυρία του κλάδου για την αδυναμία του κράτους για σωστό φορολογικό έλεγχο. «Η δήλωση μάλιστα του υπουργού ότι όσοι γίνουν καταδότες εφοριακών υπαλλήλων θα λαμβάνουν ως αντάλλαγμα φορολογική ασυλία για 5 χρόνια, μας παραπέμπει σε άλλες εποχές».
• Να σταλεί έγγραφο διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Υποστήριξης Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και στο Δ.Σ. του ΚΕΚ ΕΛΚΕΔΕ για τη μη διεξαγωγή σεμιναρίων στις ακριτικές περιοχές, δέσμευση που είχε αναλάβει προσωπικά ο τέως υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Σαλαγκούδης. Επίσης να επισημανθεί η αδυναμία του ΚΕΚ ΕΛΚΕΔΕ στην έκδοση και αποστολή των βεβαιώσεων στους συνδέσμους που έχουν κάνει σεμινάρια αερίων καυσίμων εδώ και αρκετό καιρό.
• Να συμμετάσχει ενεργά ο κλάδος, οργανώνοντας διαμαρτυρίες – κινητοποίσεις για το ασφαλιστικό και την απόσυρση του Π.Δ. 258/2005. Να ζητηθεί εγγράφως από όλους τους συνδέσμους να πιέσουν τις τοπικές ομοσπονδίες για την οργάνωση διαμαρτυριών.
• Να συνεχιστεί η προσπάθεια ολοκλήρωσης του Μητρώου Πιστοποιημένων Υλικών και έκδοσης εύχρηστου εγχειριδίου, ώστε οι συνάδελφοι να μπορούν να βρίσκουν εύκολα τα υλικά που έχουν προδιαγραφές και να τα χρησιμοποιούν στα έργα τους, για την αποφυγή τυχόν ζημιών.
• Να ενθαρρυνθεί η οργάνωση διασκέψεων σε περιφερειακό επίπεδο για την αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων. Οι συσκέψεις αυτές να αναγγέλλονται στην ΟΒΥΕ αρκετά νωρίτερα, έτσι ώστε να βοηθούνται περισσότερο οι οργανωτές στη θεματολογία και στη συμμετοχή. Επίσης οι ολομέλειες της ΟΒΥΕ να διεξάγονται κατά το δυνατόν περισσότερο στην περιφέρεια ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους τοπικούς συνδέσμους να εκθέτους τις απόψεις και τα προβλήματά τους.
• Να οργανωθεί από κοινού με την ΠΟΣΕΥΔ σύσκεψη των δύο προεδρείων  για την εξέταση κάθε κοινού προβλήματος.
• Να προταθεί στη γενική συνέλευση η αύξηση του ΟΒΥόσημου από 1 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα, σε 1,5 ευρώ.
• Να σταλεί έγγραφο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τις νέες δυσοίωνες φορολογικές διατάξεις που προκύπτουν από τις αρχές του νέου έτους, με βάση το νέο φορολογικό νόμο.
• Να δοθούν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα τα χρήματα που συγκέντρωσε η ΟΒΥΕ για το λιβανικό λαό.
• Να σταλεί έγγραφο στο υπουργείο Ανάπτυξης όπου θα δηλώνεται ότι: Τα σεμινάρια που γίνονται μέσω δημόσιου φορέα κατά 51%, είναι σύμφωνα μ’ αυτά που προβλέπει το Π.Δ. 38/91. Η οδηγία αυτή, θα πρέπει σύντομα να αποσταλεί στα κατά τόπους τμήματα Βιομηχανιών για να κάνουν άμεσα αποδεκτές τις βεβαιώσεις που έχουν πάρει οι συνάδελφοι από την παρακολούθηση προγραμμάτων στα αέρια καύσιμα 52 ωρών στο ΚΕΚ ΕΛΚΕΔΕ, ώστε να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις και να επεκτείνουν τις άδειές τους.
• Ορίζεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου η ετήσια γενική συνέλευση της ΟΒΥΕ.
• Αποφασίστηκε οι εκθέσεις του κλάδου να οργανώνονται από τους κατά τόπους συνδέσμους, ανάλογα με τον τόπο διεξαγωγής τους, υπό την αιγίδα της ΟΒΥΕ.
H εισήγηση του προέδρου της ΟΒΥΕ
Εισηγητικά ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ Αριστοτέλης Παπακονδύλης αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Δ.Σ. ενώ, με αφορμή την παρουσία εκπροσώπων αρχών της πόλης (αντινομάρχης, δήμαρχος, πρόεδρος επιμελητηρίου), μίλησε για την ανάγκη στήριξης του έργου και του αγώνα που κάνει ο κλάδος για την εφαρμογή του διατάγματος και την καλή ποιότητα υπηρεσιών στους πολίτες.
Τόνισε για τις πιέσεις που άσκησε η ομοσπονδία στο υπουργείο Ανάπτυξης για τη διοργάνωση σεμιναρίων αερίων – καυσίμων ανά την Ελλάδα, όπως και για τα σεμινάρια κοστολόγησης που θα διοργανώσει με το ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ.
«Σε πολλά θέματα προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε το ρόλο της πολιτείας, η οποία δείχνει αδράνεια. Από την άλλη όμως, έρχεται το υπουργείο Οικονομικών και μας αποκαλεί φοροφυγάδες.
Η φοροδιαφυγή γίνεται από τους παράνομους υδραυλικούς και τους δημόσιους υπαλλήλους. Οι πάντες το γνωρίζουν αυτό, αλλά δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν κάνουν τίποτε για αυτό. Το μόνο που ξέρουν είναι να μας γυρνάνε χρόνια πίσω για να γίνουμε καταδότες των επίορκων εφοριακών. Αν είναι δυνατόν!
ds obye 4.jpgΕμείς θέλουμε νομιμότητα. Συμφωνούμε με ελέγχους, σε ανθρώπινα πλαίσια και όχι εξαντλητικούς. Οι υδραυλικοί είναι μικροί επαγγελματίες, δεν μπορούν να τους πιέζουν συνεχώς για να κλείσουν.
Οι δήμαρχοι, οι νομάρχες και τα επιμελητήρια πρέπει να μας βοηθήσουν. Πρέπει να συστρατευθούν μαζί μας για να αντικρούσουμε τα όσα ακούγονται από κυβερνητικά χείλη» υπογράμμισε ο συν. Παπακονδύλης, για να προσθέσει ότι η μείωση του ΦΠΑ σε 9% για τις επισκευές είναι μεγάλη παγίδα και θέλει ιδιαίτερη προσοχή.
Σε ό,τι αφορά το θέμα ενοποίησης του ΟΑΕΕ, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση μας παραπαίζει».
Σημειώνουμε ότι για το ζήτημα του ασφαλιστικού υπήρξε αναλυτική ενημέρωση από το γενικό γραμματέα της ΟΒΥΕ Διονύση Σβορώνο. Τόσο για τις επιπτώσεις στους ασφαλισμένους από την εφαρμογή του διατάγματος 258/2005, όσο και για τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ, του διοικητή του ΟΑΕΕ καθώς και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Ενημέρωσε ακόμα τα μέλη της διοίκησης για την πανελλαδική συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε από διάφορες ομοσπονδίες, μεταξύ των οποίων και η ΟΒΥΕ, το πρόγραμμα δράσης της και την ανάγκη οικονομικής στήριξής της για την έκδοση αφισών, φυλλαδίων κ.λπ.
Η εισήγηση του προέδρου της ΟΒΥΕ ολοκληρώθηκε με ενημέρωση για το Μητρώο υλικών που ετοιμάζει η Ομοσπονδία, για τις περιφερειακές συσκέψεις των συνδέσμων (τόνισε την ανάγκη καλύτερης οργάνωσής τους), με παράλληλη πρόταση τακτικότερων συνεδριάσεων του Δ.Σ. στην περιφέρεια, ενώ μεταφέροντας παράπονα συνδέσμων για τη διανομή της «ατζέντας» είπε ότι θα μπορούσε η ΟΒΥΕ να την εκδίδει μόνη της, με ενδεχόμενο και την αύξηση των εσόδων της από τις διαφημίσεις.
Η πρόταση τελικώς δεν έγινε αποδεκτή, αφού αρκετοί συνάδελφοι, μεταξύ των οποίων ο Μαρίνος Παραβολιάσης, ο Παναγιώτης Ασλανίδης και άλλοι τόνισαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σωστό για τις σχέσεις ΟΒΥΕ – ΠΟΣΕΥΔ και ότι τα έσοδα της Ομοσπονδίας θα μπορούσαν ν’ αυξηθούν με την κατάθεση αιτήματος στο Δ.Σ. της ΠΟΣΕΥΔ για μεγαλύτερη επιχορήγηση.
Την άποψη περί διατάραξης των σχέσεων των δύο ομοσπονδιών με την έκδοση ατζέντας από την ΟΒΥΕ, εξέφρασε και ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σπύρος Αναγνωστόπουλος και με δεδομένο τις επιστολές που αντάλλαξαν το προηγούμενο διάστημα τα Δ.Σ. των δύο ομοσπονδιών. «Δεν μπορεί», τόνισε, «να είναι αυτή η σχέση των δύο ομοσπονδιών. Πρέπει να κουβεντιάσουμε με την ΠΟΣΕΥΔ όλα τα θέματα που προέκυψαν. Ζητούμενο η αποκατάσταση των σχέσεων για το καλό του κλάδου, το καλό των συναδέλφων».
Παράλληλα ο συν. Αναγνωστόπουλος επισήμανε στο Δ.Σ. ότι πρέπει να υπάρξει, σύντομα, συζήτηση για την εγκύκλιο που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και με την οποία αντιμετωπίζονται πολλά από τα προβλήματα στην εφαρμογή του Π.Δ. 38/91.
Στο χαιρετισμό τους οι εκπρόσωποι των αρχών της πόλης συνεχάρησαν την ΟΒΥΕ για την προσπάθεια ενημέρωσης των υδραυλικών, τονίζοντας ότι οι πόρτες των γραφείων τους είναι πάντα ανοιχτές για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που απασχολούν τον τοπικό Σύνδεσμο.
Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του προέδρου του Επιμελητηρίου, Νίκου Δαστερίδη, ο οποίος είπε ότι ενέχει ο κίνδυνος με τη δημιουργία του εμπορικού μητρώου στα επιμελητήρια, οι υδραυλικοί να μεταταγούν στο κομμάτι των υπηρεσιών, από τη μεταποίηση που είναι τώρα. «Με τον τρόπο αυτό θα χάσετε πολλά» πρόσθεσε.
Παράλληλα όλοι μίλησαν για την ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας και τη μη απασχόληση δημοσίων υπαλλήλων στις ιδιωτικές εγκαταστάσεις.
Μετά από πρόσκληση του προέδρου του Συνδέσμου Αλεξανδρούπολης Θεόδωρου Χατζηαντωνάκη, τις εργασίες της Ολομέλειας παρακολούθησε και ο πρόεδρος του Σωματείου Συντηρητών Καυστήρων Β. Ελλάδας «Προμηθέας», Μανώλης Χρήστου.
Όπως τόνισε ο συν. Χατζηαντωνάκης, «τον προσκάλεσα προκειμένου να συζητήσουμε το μείζον πρόβλημα της έλλειψης συντηρητών στη Β. Ελλάδα». Συζήτηση που διεξήχθη την επόμενη ημέρα, κατά τη σύσκεψη του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ με τους περιφερειακούς συνδέσμους.
Επισημάνσεις μελών διοίκησης
Διονύσης Σβορώνος: «Πρέπει να απαντήσουμε ακαριαία στα όσα ακούγονται από το υπουργείο Οικονομικών περί φοροδιαφυγής των υδραυλικών. Διαφωνώ επίσης με το χειρισμό της ΓΣΕΒΕΕ στο θέμα της ενοποίησης του ΟΑΕΕ. Ο τρόπος διαχείρισης του προβλήματος από την πλευρά της είναι απαράδεκτος. Τα χρήματα που συγκεντρώσαμε για το Λίβανο να δοθούν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».
Μαρίνος Παραβολιάσης: «Το ασφαλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας ακούγεται δελεαστικό. Μήπως όμως δεν είναι αληθινό; Οι σοβαρές εταιρίες δεν κάνουν τέτοιες προτάσεις. Προτείνω να συμφωνήσουμε με την πρόταση της Interamerican. Αν μετά τον πρώτο χρόνο υπάρξει καλύτερη από αυτή πρόταση, ας το αλλάξουμε το συμβόλαιο.
Η ΓΣΕΒΕΕ δρομολόγησε δράσεις για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού. Πέρα από τις κινητοποιήσεις, ενδέχεται να προσβάλλει το Π.Δ. 258/2005 και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο».
Παναγιώτης Ασλανίδης: «Άστοχη και με σκοπιμότητα η δήλωση του γενικού γραμματέα ότι ο πρόεδρος παίρνει μόνος του αποφάσεις. Σε ό,τι με αφορά, δεν θα επέτρεπα να συνέβαινε κάτι τέτοιο. Δεν συμφωνώ επίσης με την οικονομική ενίσχυση της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής αγώνα για το ασφαλιστικό, γιατί δεν έχει γίνει προϋπολογισμός εξόδων. Σε ό,τι αφορά την ασφάλιση των έργων, συμφωνώ με τον πρόεδρο για την Intera-merican, να δούμε όμως πώς μπορούμε να αποφύγουμε, ως ΟΒΥΕ, το βάρος των χρημάτων».
Πέτρος Πούλης: «Θεωρώ καλή κίνηση τη σύσκεψη των 6 κλαδικών ομοσπονδιών για το ασφαλιστικό. Με συγκεκριμένες αποφάσεις θα μπορέσουμε να πάμε μετά στη ΓΣΕΒΕΕ και να ζητήσουμε άμεσα μέτρα. Οι επαγγελματίες είναι ανενημέρωτοι για το θέμα. Επιπλέον, δεν συμφωνώ με σύσταση άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων για το θέμα».
Θεμιστοκλής Μπρατάνης: «Εάν δεν υλοποιηθούν τα όσα είπε ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, στη Θεσσαλονίκη για το ασφαλιστικό, τότε πρέπει να γίνει πανελλαδική κινητοποίηση από τη ΓΣΕΒΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τα σεμινάρια που διοργανώνει το ΚΕΚ ΕΛΚΕΔΕ για το φυσικό αέριο, έχω να πω ότι τελευταία άρχισε να μην είναι συνεπές. Οι συνάδελφοι της Καβάλας περιμένουν εδώ και μήνες τις πιστοποιήσεις τους».
Γιώργος Φρανσουάς: «Δεν καταλαβαίνει ποιο είναι το πρόβλημα να μην προσχωρήσουμε, ως Ομοσπονδία, στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο για το ασφαλιστικό. Καλύτερα δύο φωνές από μία. Εκτός τούτου, με βάση τις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΓΣΕΒΕΕ, η Συνομοσπονδία αφήνει εμάς, δηλαδή τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά.
Να ασχοληθούμε με τις σπουδές των υδραυλικών στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και παράλληλα να ζητήσουμε να μάθουμε τι ειδικότητα είναι ο συντηρητής κεντρικών θερμάνσεων».
Θανάσης Στρουμπούλης: «Η πρόταση της Interamerican για την ασφάλιση τον έργων έχει αρνητικό σημείο το ότι δεν αυξάνει το πλαφόν, δηλαδή τα όρια ευθύνης της προς τους ασφαλισμένους συναδέλφους, οι οποίοι για κάθε δήλωση θα πληρώνουν 5 ευρώ.
Πολλά θέματα που απασχολούν τον κλάδο τα αγγίζουμε επιδερμικά».
Κώστας Κεϊβανίδης: «Πρέπει να βρεθεί, και σύντομα, δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ΟΒΥΕ – ΠΟΣΕΥΔ, ειδάλλως τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν σωστά.
Οι σχέσεις των μελών του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ δεν βρίσκονται και στο καλύτερο επίπεδο. Καταντήσαμε ο ένας να ειρωνεύεται τον άλλο εδώ μέσα. Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν θα ξαναθέσω υποψηφιότητα».
Ηλίας Χούντας: «Αν σταματήσουμε να πληρώνουμε τις εισφορές μας στο ΤΕΒΕ για ένα διάστημα, το υπουργείο και ο ΟΑΕΕ θα μας ακούσουν αναγκαστικά σε ό,τι αφορά το Π.Δ. 258/2005. Δεν «πονάνε» πλέον με κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις.
Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε σε πολλά θέματα, με συγκεκριμένες προτάσεις και κινήσεις. Να βγούμε μπροστά και για το φορολογικό και για την εφαρμογή του διατάγματος και για όσα μας απασχολούν».
Θεόδωρος Κουτσαντώνης: «Το ασφαλιστικό είναι η ταφόπλακά μας, και μεις σήμερα, δεν καταφέραμε να αναδείξουμε τις διαστάσεις του προβλήματος. Πάμε από ήττα σε ήττα. Έχουμε αργήσει. Έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί αγώνες».
Κώστας Αθανασόπουλος: «Οι συνάδελφοι ανά την Ελλάδα περιμένουν το συμβόλαιο για την ασφάλιση των έργων τους και μεις σήμερα εδώ, ακούμε ότι δεν λειτούργησε η επιτροπή που συστήσαμε για το θέμα.
Από τη ΓΣΕΒΕΕ είμαι παραπονούμενος σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό».
Βασίλης Κόκκινος: «Ελέγχεται η ΓΣΕΒΕΕ στο θέμα της ενοποίησης του ΟΑΕΕ και των προβλημάτων που φέρνει το Π.Δ. 258/2005. Έχει καθυστερήσει υπερβολικά. Καλά έκανε η Αθήνα και προχώρησε σε κινητοποίηση.
Αν είμαστε ενωμένοι, που πρέπει να είμαστε γιατί δεν μας χωρίζει τίποτε, μπορούμε να καταφέρουμε πάρα πολλά ως Δ.Σ.».
Γιώργος Τοδίτσκας: «Να ζητήσουμε την τροποποίηση ή την κατάργηση συγκεκριμένων άρθρων του Π.Δ. 258/2005 για το ασφαλιστικό. Όλοι μαζί, συντονισμένα, να κινητοποιηθούμε.
Επιβάλλεται δε να πάρουμε σήμερα απόφαση για την ασφάλιση των συναδέλφων, καθώς έχουμε εκτεθεί απέναντι στους συνδέσμους».
Ο συν. Τοδίτσκας διάβασε επίσης επιστολή του προέδρου του Συνδέσμου Φλώρινας Σάββα Σαπαλίδη σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετώπισε συνάδελφος του νομού από αστοχία υλικών.
Βασίλης Ιωαννίδης: «Οι διαφορές στα ποσά ανάμεσα στις δύο προτάσεις των ασφαλιστικών εταιριών είναι μεγάλες. Οφείλουμε, μέσα από την επιτροπή που συγκροτήσαμε και στην οποία συμμετέχουν και νομικοί, να τις εξετάσουμε προτού πάρουμε απόφαση.
Επιβάλλεται να συναντηθούμε με το Δ.Σ. της ΠΟΣΕΥΔ για να λυθούν οι όποιες παρεξηγήσεις. Και, βεβαίως, επουδενί δεν συζητώ την πρόταση να εκδίδουμε μόνοι μας την ατζέντα. Μαζί με την ΠΟΣΕΥΔ».