Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » ΟΒΥΕ » Ημερίδα ΟΒΥΕ: «Εξοικονόμηση ενέργειας και αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα»

Ημερίδα ΟΒΥΕ: «Εξοικονόμηση ενέργειας και αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα»

Με συμμετοχή συναδέλφων κυρίως από την επαρχία, πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2018, στο Holiday Inn, η Ημερίδα της ΟΒΥΕ με θέματα: α) Εξοικονόμηση ενέργειας – νέες τεχνολογίες – νέα προϊόντα και β) Αδήλωτη επιχειρηματική- επαγγελματική δραστηριότητα, αιτίες, προβλήματα και αντιμετώπιση. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο αντιπρόεδρος της ΟΒΥΕ, Ιορδάνης Παπαδόπουλος από την Κοζάνη, ο οποίος καλωσόρισε και παρουσίασε τους παρευρισκόμενους στην Ημερίδα.
Παρόντες ήταν: ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΣΑ Γ. Βλασσόπουλος, o πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ Θ. Παγιάτης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΤΕΚ Δ. Μπόμπος, και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕΗ Χ. Παπαευθυμίου. Προσκαλεσμένοι ήταν επίσης ο μηχανολόγος-μηχανικός και εκπαιδευτικός κ. Ν. Σεκεριάδης, και η κα Κατερίνα Σφακιανάκη, φυσικός κτιριακού περιβάλλοντος από το τμήμα μελετών αναπτυξιακών έργων του ΚΑΠΕ.


Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, Δημήτρης Βαργιάμης, επισήμανε, μεταξύ άλλων:
«Η ημερίδα αυτή, θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα κι αυτό γιατί αγγίζει δύο πολύ ουσιαστικά θέματα. Έχουν περάσει εννέα χρόνια από την έναρξη της κρίσης και δυστυχώς ακόμη το πολιτικό προσωπικό της χώρας, δεν έχει βρει τον κατάλληλο βηματισμό για να προσδιορίσει αυτό που λένε “ανάπτυξη”, αυτό που λένε “νέο παραγωγικό μοντέλο”. Κι αυτό το μοντέλο αφορά κυρίως εμάς, γιατί εμείς είμαστε που κατασκευάζουμε και χτίζουμε την χώρα».
«Το θέμα της ενέργειας», τόνισε, «δεν αφορά μόνο την εξοικονόμηση αφορά την εθνική οικονομία, το περιβάλλον, αφορά την ζωή μας, γι’ αυτό και πιστεύω ότι η σημερινή Ημερίδα είναι πολύ σημαντική. Δυστυχώς στην χώρα μας δεν έχει δομηθεί ένα πρόγραμμα που θα μας δίνει γνώσεις, ώστε να κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις. Το δεύτερο θέμα που θα μας απασχολήσει σήμερα αφορά ένα κομμάτι της παραοικονομίας. Υπάρχουν εκτιμήσεις που δείχνουν ότι η παραοικονομία στο χώρο των τεχνικών επαγγελμάτων, αγγίζει τα 15 δις. Η παραοικονομία δεν αφορά μόνο την δική μας εργασία, αλλά και την προώθηση των εμπορευμάτων – κι αυτό αφορά τις εταιρείες. Η παραοικονομία, έχει να κάνει με τις δομές του κράτους κι αυτό που χρειάζεται, είναι μια θεσμική παρέμβαση, κάποιες μεταρρυθμίσεις που, δυστυχώς, δεν βλέπουμε να γίνονται. Γι’ αυτό συνάδελφοι, η σημερινή μας Ημερίδα είναι πολύ σημαντική…».

Ομιλίες προσκεκλημένων

Γιώργος Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ)
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, επισήμανε ότι η χώρα, βγαίνοντας από τα μνημόνια, βρίσκεται σε ένα καθοριστικό για το μέλλον της σημείο. «Τα ψηφισθέντα μέτρα θα ισχύσουν, η χώρα θα περνάει ανά τρίμηνο από αξιολόγηση, και στο τέλος κάθε εξαμήνου, εφόσον η αξιολόγηση είναι θετική, θα παίρνουμε και ένα μπόνους 700 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο. Η μακροοικονομία δείχνει ότι όλοι οι δείκτες της είναι θετικοί. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει ανάλογο αντίκρισμα στην αγορά. Αυτό δείχνει ότι χρειάζεται ωρίμανση για να φανούν τα αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία, αλλά μπορεί και να μην φανούν, αν δεν λυθούν τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, όπως η υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Δυστυχώς και οι 4 συστημικές τράπεζες εξακολουθούν να μην χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία, ενώ συνεχίζουν να βγάζουν στο σφυρί ακίνητα του ελληνικού λαού σε εξευτελιστικές τιμές. Έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να φέρει στην βουλή ένα νομοσχέδιο που θα εξασφαλίζει την πρώτη κατοικία, μέχρι 120 τ.μ, των πολιτών. Την επιχειρηματική στέγη και τον εξοπλισμό αυτού που παράγει, δεν πρέπει να την αγγίξουν. To πρόβλημα με τα δάνεια, πρέπει να το λύσουμε πριν από τον Σεπτέμβριο του 2019, γιατί από εκεί και πέρα, με οδηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα ληξιπρόθεσμα δάνεια θα περνάν σε τρίτους σε όλη την Ευρώπη και όχι στις τράπεζες που τα έχουν εκχωρήσει…
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέμα, της αδήλωτης επαγγελματικής δραστηριότητας, θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε, σε συνεργασία ίσως και με το ΚΑΠΕ, να δώσουμε δουλειά στα τεχνικά επαγγέλματα μέσα από την ενεργειακή θωράκιση του παλαιωμένου κτιριακού αποθέματος της χώρας. Έχουμε ζητήσει από το υπουργείο περιβάλλοντος σαν ΓΣΕΒΕΕ να υπάρξει αντίστοιχο πρόγραμμα με αυτό του «εξοικονομώ κατ’ οίκον» και για τις επιχειρήσεις.

Γιώργος Βλασσόπουλος (ΠΟΒΕΣΑ)
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων απεύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκομένους και ευχαρίστησε για την πρόσκληση, τονίζοντας πως όλα τα τεχνικά επαγγέλματα που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της ΓΣΕΒΕΕ, είναι συναδελφικά. «Τα δύο ζητήματα», τόνισε, «που έθεσε η Ημερίδα, μας αφορούν όλους εξίσου, και δυστυχώς δεν απολαμβάνουν από την πολιτεία την προσοχή που απαιτείται, ενώ είναι πολύ σημαντικά, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την ίδια τη ζωή του πολίτη».
«Σε αυτό το πλαίσιο» ανέφερε, «με έναυσμα την συγκεκριμένη Ημερίδα, μου δημιουργήθηκε η σκέψη να γίνει μια συνάντηση και με την Ομοσπονδία των ηλεκτρολόγων, για να εξετασθούν τα σημεία του Π.Δ. που μας δημιουργούν προβλήματα, όπως και σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ, να προταθεί στο Υπουργείο η επέκταση του προγράμματος “εξοικονόμηση κατ’ οίκον” και για τα δημόσια κτίρια.
Το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας», τόνισε, «έχει επεκταθεί και στο δικό μας επάγγελμα, υποθαλπόμενο από πολλούς ιδιοκτήτες και διαχειριστές, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ποινικές, διοικητικές και αστικές ευθύνες, αλλά κυρίως, οι σοβαρότατοι κίνδυνοι που μπορούν να προκύψουν από μία κακοσυντηρημένη εγκατάσταση κάθετης μεταφοράς. Τα δύο αυτά ζητήματα, πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά από τις ομοσπονδίες και την ΓΣΕΒΕΕ».

Δημήτρης Μπόμπος (ΠΟΕΤΕΚ)
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Καύσης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευχαριστίες για την πρόσκληση, τονίζοντας πως την συνεργασία των ομοσπονδιών είναι κάτι που την θέλει και η δική τους νεοσύστατη Ομοσπονδία, καθώς και τα δύο θέματα της Ημερίδας απασχολούν εξίσου και τον δικό τους Κλάδο. Τέλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας.

Θεόφιλος Παγιάτης (ΠΟΒΑΣ)
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση, τόνισε πως το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού είναι κάτι που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τον Κλάδο τους, με αποτέλεσμα να έχουν οργανώσει ενημερωτικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα. «Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών αυτών», τόνισε,«διαπιστώθηκε πως η αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων, έχει φθάσει στο ναδίρ, προκαλώντας κοινωνική ανισορροπία, καθώς δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, μέσω του οποίου να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα».

Χρήστος Παπαευθυμίου (ΠΟΣΕΗ)
Ο αντιπρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ), αναφέρθηκε στο θέμα του «εξοικονομώ κατ’ οίκον» τονίζοντας πως η Ομοσπονδία τους έθεσε το ζήτημα εισαγωγής των νέων τεχνολογιών στο πρόγραμμα – πράγμα ουσιατικά μάταιο, όταν το 90% των πολυκατοικιών στο κέντρο της Αθήνας τουλάχιστον είναι κατασκευασμένες στη δεκαετία του 60 -70. Προτάθηκαν από το πρόγραμμα διάφορες νέες τεχνολογίες, χωρίς όμως να γίνουν οι αντίστοιχες έρευνες – μετρήσεις για το κατά πόσο κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό στις υπάρχουσες οικοδομές. Μια δουλειά, που εμπλέκει τον επαγγελματία εγκαταστάτη – κι εκεί είναι που προκύπτει και το πρόβλημα στις σχέσεις του επαγγελματία με το Υπουργείο. Υπάρχουν πολλά συμφέροντα που εμποδίζουν τον μικρομεσαίο να ασχοληθεί σωστά με το αντικείμενο.
Ο αθέμιτος ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ηλεκτρολόγοι, έχει σαν πηγή το ίδιο το κράτος και το ΠΔ 108, το οποίο δεν διαχωρίζει συντηρητές από εγκαταστάτες, δίνοντας σε όλους τα ίδια δικαιώματα στην ανάληψη έργων… Και καθώς Μητρώο δεν υπάρχει, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ποιος είναι εγκαταστάτης και ποιος όχι, όταν, επιπλέον, κάποιοι από αυτούς τους ίδιους, διαιωνίζουν το πρόβλημα, βάζοντας υπογραφές.

Κατερίνα Σφακιανάκη (ΚΑΠΕ)
Ξεκινώντας την παρουσίασή της, η κα Σφακιανάκη ανέφερε ότι σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης, αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης των κτιρίων κατά 40% το 2030 σε σχέση με το 2010, γεγονός που δημιουργεί μια πρόκληση για τους φορείς, αλλά ταυτόχρονα και μια ευκαιρία για όλους όσους δραστηριοποιούντα στον κτιριακό τομέα.
Ανέφερε πως με βάση τα αναμενόμενα κλιματικά χαρακτηριστικά του 2050, λόγω της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, υπολογίζεται ότι, για την περιοχή της Αττικής, τα κτίρια θα παρουσιάζουν μειωμένη κατανάλωση κατά 30% για θέρμανση και αυξημένη κατά 56 % για κλιματισμό, σε σχέση με το 2010, ενώ μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας, έδειξε ότι οι ανάγκες των κτιρίων για κλιματισμό μέχρι το 2100 μπορεί να αυξηθούν έως και 4 φόρες.
Στην Ελλάδα, συνέχισε, παρουσιάζεται η μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση σε ομογενοποιημένα κλιματικά χαρακτηριστικά από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, πράγμα που σημαίνει πως υπάρχει δυνατότητα σημαντικής εξοικονόμησης ενέργειας, για όλους τους τύπους κτιρίων.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια, παρατηρείται σημαντική διείσδυση του κλιματισμού στη χώρα, για την ψύξη των κτιρίων και, τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, και για τη θέρμανσή τους. Το γεγονός αυτό, αυξάνει δραματικά την κατανάλωση ενέργειας στον κτιριακό τομέα, ενώ δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο ηλεκτρικό φορτίο αιχμής με διακοπές ρεύματος κλπ. Και ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία «20-20-20» θέτει σαφείς στόχους για «20% μείωση των εκπομπών αερίων, 20% αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μείωση κατά 20% στη χρήση πρωτογενούς ενέργειας, σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα επίπεδα, μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης έως το 2020», στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια, είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από εξωφρενικά υψηλή κατανάλωση ενέργειας στον κτιριακό τομέα. Το γεγονός αυτό αυξάνει δραματικά και το ποσοστό του πληθυσμού που εντάσσεται στην ενεργειακή φτώχεια και που δεν δύναται να χρησιμοποιήσει προηγμένη τεχνολογία και να χρηματοδοτήσει δράσεις βελτίωσης της ποιότητας του κτιριακού περιβάλλοντός του.
Όλα αυτά λοιπόν, οδηγούν στο συμπέρασμα πως η «πράσινη ενεργειακή πολιτική» που πρέπει να υιοθετήσει η χώρα, πέραν του στόχου για ενεργειακή εξοικονόμηση, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών εταιρειών/ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως της βιομηχανικής και βιοτεχνικής παράγωγης, της παραγωγής υλικών και συναρμολόγησης (οικοδομικά), της εμπορικής εκμετάλλευσης τεχνολογιών, όπως και των συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας. Πρόκειται για τομείς που στο παρελθόν ήταν από τους πλέον υγιείς και δυναμικούς στην χώρα, και συνεχίζουν να παρουσιάζουν μεγάλη αξία, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας και συμβάλλουν στη οικονομική ανάπτυξη. Με αυτό το σκεπτικό αναπτύχθηκαν και τα προγράμματα «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον» Ι & ΙΙ.
Αφού έδωσε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα, η κα Σφακιανάκη παρουσίασε στους παρευρισκόμενους δύο τεχνολογίες που προτείνει το ΚΑΠΕ, τα συστήματα θέρμανσης – ψύξης με χρήση αβαθούς γεωθερμίας και θερμικά ηλιακά συστήματα παραγωγής ΖΝΧ, τα οποία είναι πολύ διαδεδομένα στη χώρα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για θέρμανση – ψύξη χώρων.
Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και εξέφρασε την επιθυμία, από πλευράς ΚΑΠΕ, η επικοινωνία και η συνεργασία να συνεχιστούν, και σε πιο ουσιαστικό επίπεδο, καθώς το κέντρο μπορεί να υποστηρίξει τον Κλάδο, αφού ενημερωθεί για τις δραστηριότητες και τις ανάγκες του.

Ομιλίες Χορηγών

Γιώργος Χαλάς, Grundfos Hellas
«Εκ μέρους της Grundfos Ελλάς ΑΕΒΕ, ευχαριστούμε για την πρόσκληση να παρευρεθούμε στην Ημερίδα σας, και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις προσπάθειές σας. Σήμερα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς, που αφορούν το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
Το φετινό καλοκαίρι, ήταν ίσως από τα χειρότερα των τελευταίων ετών. Δυστυχώς την κλιματική αλλαγή την αισθανόμαστε όλο και περισσότερο. Ο Barack Obama, σε μια ομιλία του είχε πει: “Όχι μόνο η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, είναι εδώ και τα αποτελέσματά της υποδηλώνουν ένα νέο παγκόσμιο φαινόμενο: την καταστροφή της φύσης από τον άνθρωπο”. Ο Niels Due Jensen, πρόεδρος του ιδρύματος Poul Due Jensen, στο οποίο ανήκει το Grundfos Group και γιος του Ιδρυτή της Grundfos, έχει δηλώσει: «Θέλουμε να παραδώσουμε τον πλανήτη στην επόμενη γενιά σε καλύτερη κατάσταση απ’ αυτή που τον παραλάβαμε». Ο στόχος της ΕU του 2020 για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος είναι:
• 20% μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα CO2 στην ατμόσφαιρα.
• 20% αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.
• 20% αύξηση της χρήσης ενέργειας, μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
H Grundfos έχει όραμα και στόχο να βελτιώνει και να αναπτύσσει συνέχεια βιώσιμες λύσεις. Η υπευθυνότητα αποτελεί μέρος του DNA μας, είμαστε προετοιμασμένοι για τους στόχους της Ε.Ε εδώ και χρόνια, οι λύσεις είναι ήδη εδώ και πιστεύουμε στην Ενεργειακή Βελτιστοποίηση.
Συμβάλλουμε στην παγκόσμια βιωσιμότητα μέσω πρωτοποριακών τεχνολογιών, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και φροντίζουν τον πλανήτη. Οι αντλίες καταναλώνουν το 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας: Η ταπεινή αντλία, είναι το κλειδί για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κι ο καλύτερος τρόπος για να εξοικονομηθούν χρήματα ΣΗΜΕΡΑ. Κρυμμένες σε υπόγεια και μέσα στα κτήρια, οι αντλίες είναι οι αθέατοι καταναλωτές ενέργειας.
Πολλές από αυτές, κατασπαταλούν άσκοπα ενέργεια, ενώ με την αντικατάστασή τους θα μπορούσαμε να πετύχουμε τεράστιες μειώσεις στις εκπομπές άνθρακα και τα λειτουργικά κόστη.
Σίγουρα, η τιμή κτήσης μιας αντλίας ή ενός κυκλοφορητή είναι ένας βασικός – και σε πολλές περιπτώσεις καθοριστικός – παράγοντας για την αγορά τους. Όμως, δεν θα πρέπει να είναι ο μοναδικός. Είναι απαραίτητο, στην επιλογή του ενδιαφερόμενου αγοραστή, να λαμβάνεται υπόψη ένας ακόμη ουσιαστικότερος παράγοντας: η κατανάλωση ενέργειας.
Στο συνολικό κόστος του κύκλου ζωής των αντλιών, μια έρευνα ενός ανεξάρτητου διεθνή φορέα, έχει δείξει ότι η αξία κτήσης (αγοράς) αντιπροσωπεύει το 5%, η συντήρηση το 10% και η κατανάλωση ενέργειας το 85%. Είναι φανερό, ότι σε βάθος χρόνου, ο καταναλωτής όχι μόνο κάνει απόσβεση του επιπλέον κόστους της συσκευής υψηλής ενεργειακής απόδοσης, από τη μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά ταυτόχρονα συμβάλει στην μείωση της εκπομπής του CO2 στην ατμόσφαιρα.
Δυστυχώς, η ελληνική αγορά έχει κατακλειστεί από προϊόντα χαμηλής ποιότητας, αμφιβόλου προέλευσης, μεγάλης ενεργειακής κατανάλωσης και κάποιες φορές επικίνδυνα για τον χρήστη. Μάλιστα τις περισσότερες φορές είναι και πιστά, κακά όμως αντίγραφα γνωστών, επώνυμων κατασκευαστών. Ξεκάθαρα, διακινούνται παράνομα. Εσείς, ως σωστοί επαγγελματίες, απαιτείτε, και καλά κάνετε, οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον χώρο σας να είναι πιστοποιημένοι, εκπαιδευμένοι και τεχνικά επαρκείς για να εξυπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο.
Ακριβώς για τον ίδιο λόγο τα προϊόντα που εσείς χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας, αντλίες, κυκλοφορητές, πρέπει να είναι πιστοποιημένα, να διαθέτουν CE, με την χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση και να είναι εναρμονισμένα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.
Μια έκφραση λέει “It takes two to tango”, δηλαδή “χρειάζονται 2 για να χορέψουν ταγκό”. Εσείς οι επαγγελματίες του χώρου και εμείς, μαζί, μπορούμε να κάνουμε την ποιοτική διαφορά στην αγορά μας. Το αξίζουμε και το χρειαζόμαστε όλοι.
Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας σας».

Τάκης Στάπας, Wilo Hellas
«Υπερθεματίζω σε όλα όσα είπατε, συμφωνούμε σε όλα τα θέματα που θίξατε, υπάρχει όμως και κάτι ακόμα, πολύ κρίσιμο, στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε πώς θα το πετύχουμε: Η επαφή με τον τελικό πελάτη.
Δεν μπορεί να πηγαίνει στον τελικό πελάτη ο υδραυλικός, ή και ο μηχανικός πολλές φορές, και να προσπαθεί να τον πείσει για την εξοικονόμηση ενέργειας, χωρίς να έχει τη σωστή επιχειρηματολογία, έχοντας έλλειψη εκπαίδευσης και υπόβαθρου, αλλά, το κυριότερο από όλα, να τρέμει και να φοβάται τον αθέμιτο ανταγωνισμό από «φθηνότερους» – που στην ουσία δεν είναι φθηνότεροι, ακριβότεροι είναι, απλά δεν το ξέρει ο πελάτης. Το κόστος χρήσης, δεν είναι μόνο η ενέργεια, είναι το σέρβις, είναι οι ρυθμίσεις, είναι πολλά πράγματα, είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος απόκτησης ενός μηχανήματος. Ο άνθρωπος λοιπόν που θα έρχεται σε επαφή με τον πελάτη, θα πρέπει να είναι ικανός να τον πείσει για το κέρδος που μπορεί να έχει με την αντικατάσταση ή την αναβάθμιση ή τη μεγιστοποίηση μιας εγκατάστασης.
Άρα, εκτός από την τεχνολογική εκπαίδευση, την οποία όλοι προσπαθούμε να αποκτήσουμε, τη βασική αλλά και την προϊοντική, θα πρέπει να ξεκινήσετε και άλλου είδους εκπαιδεύσεις, το λεγόμενο «φορμάρισμα» που λένε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ο υδραυλικός, ο τεχνικός, ο άνθρωπος που πάει και μιλάει με τον πελάτη, να πατάει στα πόδια του και να καταλαβαίνει αυτά που λέει, αλλά κυρίως να μπορεί να τον πείσει, ανάλογα και εξατομικευμένα, για το τι θα μπορούσε να κερδίσει. Υπάρχουν εργαλεία που δίνουν οι εταιρείες, και να μην τις εξορκίζουμε τις εταιρείες, γιατί υπάρχει μεγάλη γνώση και εμπειρία, η οποία πολύ εύκολα και χωρίς κανένα κόστος, μπορεί να μεταφερθεί στους τεχνικούς. Εκμεταλλευτείτε την, φτιάξτε, όπως κάνετε, διαύλους για να την εκμεταλλευτείτε, αλλά ακόμα περισσότερο. Και προσπαθήστε να ολοκληρώσετε τον επαγγελματία, όχι μόνο τεχνικά, αλλά και έτσι ώστε να μπορεί να μιλάει και με τον πελάτη του σε μια σύγχρονη γλώσσα.
Αυτά που ακούσαμε σήμερα είναι ενθαρρυντικά, υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι εγκαταστάσεων που χρειάζεται αναβάθμιση, και αυτό είναι πολύ καλό γιατί υπάρχει δουλειά για όλους. Υπάρχει όμως και ένα άλλο κομμάτι, και προσπαθήστε να το δείτε: δείτε από πού μπορεί να προκύψει ένας ανταγωνισμός που δεν το περιμένετε. Αυτή τη στιγμή συγκεντρώνεται ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, από παντού, τα «mega data». Υπάρχουν πόλεις, όπως τα Τρίκαλα που είναι η πρώτη “smart city” στην Ελλάδα, που φτιάχνουν τα δίκτυά τους, τα ολοκληρώνουν, τα διασυνδέουν, ελέγχουν τι συμβαίνει, και προτείνουν σε επενδυτές από την βόρεια Ευρώπη να πάνε σε αυτές τις πόλεις, γιατί είναι φθηνότερες από πλευράς διαβίωσης. Ο ανταγωνισμός λοιπόν μπορεί να έρθει από κάποιους άλλους, που μπορούν να ελέγξουν τι συμβαίνει σε μια πολυκατοικία, ενώ εσείς δεν έχετε ιδέα. Τίποτα δεν είναι μονοπώλιο, οι τεχνολογίες αλλάζουν και να σκέφτεστε ότι μπορεί να σας έρθει ένας τέτοιος ανταγωνισμός… Φροντίστε λοιπόν για ολοκληρωμένη εκπαίδευση».

Χρήστος Γκέκας LG Electronics Ελλάς
Εκπροσωπώντας την LG Electronics και το Τμήμα Business Solutions, ο κ. Χρήστος Γκέκας, Academy Supervisor, Mηχαν. Μηχ/κος ΕΜΠ της LG Electronics Ελλάς, παρουσίασε τη νέα αντλία θερμότητας Monobloc με το ψυκτικό υγρό R32. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη νέα LG Therma V R32 Monobloc, την πρώτη στην αγορά αντλία θερμότητας τύπου Monobloc με οικολογικό ψυκτικό υγρό R32, που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει υψηλές αποδόσεις, ασυναγώνιστη ενεργειακή απόδοση, ευκολία στη χρήση και απόλυτο έλεγχο. (Στις σελίδες 42-43 του τεύχους 1500 μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το πρωτοποριακό αυτό προϊόν, του οποίου η κυκλοφορία στη ελληνική αγορά, εγκενειάσθηκε τον Σπετέμβριο του 2018).

Αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα

Η δεύτερη θεματική ενότητα, με θέμα την αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα και τους τρόπους αντιμετώπισής της, ξεκίνησε με την ομιλία του εργατολόγου – νομικού κ. Δ. Πετρόπουλου, συνεργάτη του Πανεπιστημιακού καθηγητή – εργατολόγου, κ. Αλέξη Μητρόπουλου. Ο κ. Πετρόπουλος, αναφέρθηκε στην ισχύουσα νομοθεσία όσον αφορά στην παράνομη εργασία, ενώ, τόνισε ότι για την αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα, πρέπει να γίνονται σχετικές καταγγελίες στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, εφόσον αποδεδειγμένα αυτός που εργάζεται σε εγκαταστάσεις, λειτουργεί χωρίς τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα που ορίζει η νομοθεσία – και ειδικότερα στα αρμόδια τμήματα της οικονομικής Αστυνομίας (όπου υπάρχουν), προκειμένου να παρεμβαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, συμπληρώνοντας ότι οι καταγγελίες πρέπει να γίνονται από φυσικά πρόσωπα επαγγελματίες υδραυλικούς που έχουν έννομο συμφέρον.

Τοποθετήσεις παρευρισκομένων

Αθανάσιος Στρουμπούλης (Αθήνα)
«Δεν είδα να κάτσει κάποιος να μελετήσει τα δύο θέματα που συζητάμε σήμερα. Μας είπε ο πρόεδρος ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Φαντάζεστε ότι η Κυβέρνηση δεν γνωρίζει τα προβλήματα και προχωράει στα τυφλά; Πώς έλυσε εν μια νυκτί το πρόβλημα με τις ανεμογεννήτριες για την εγκατάσταση των οποίων είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 3 εταιρείες που έχουν γεννήτριες;..
Για την παράνομη εργασία έχω να πω ότι πράγματι, τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, το φαινόμενο έχει ενταθεί. Όπως υπήρχε και τα χρόνια που η φορολογία των επαγγελματιών αυξήθηκε υπέρμετρα, γιατί δεν θέλουν να επιβιώσουμε. Όπως ξέρετε, υπάρχει επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα. Για να λυθεί το πρόβλημα με τους παράνομους, υπάρχει λύση, αν υιοθετηθεί η πρότασή μας για καθιέρωση επαγγελματικού ΑΦΜ. Το πρόβλημα μπορεί να μην λυθεί κατά 100% αλλά κατά 80%, θα λυθεί.
Όμως συνάδελφοι, υπάρχουν κι΄ άλλα προβλήματα. Οι συνάδελφοί μας π.χ. που είναι νόμιμοι και πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, δεν βλέπουν φως στο τούνελ για το πότε θα συνταξιοδοτηθούν και τι σύνταξη θα πάρουν. Σύμφωνα με στοιχεία από την Ομοσπονδία των Ηλεκτρολόγων, το 65% των μελών της, έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους μέσα σε μία τετραετία. Στον δικό μας Κλάδο, πρέπει να είναι περίπου το ίδιο ποσοστό. Όλοι αυτοί που φεύγουν, εξακολουθούν να εργάζονται παράνομα χωρίς να ελπίζουν σε κάποια σύνταξη. Ήδη έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Τι θα γίνει με αυτόν τον κόσμο, είναι συνάνθρωποί μας…
Παράνομοι υπήρχαν και προ κρίσης, αλλά τότε υπήρχαν δουλειές και δεν δίναμε σημασία. Έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τους συναδέλφους που έχουν φύγει, γιατί δεν μπορούσαν να παραμείνουν νόμιμοι με μια φορολογία που φτάνει το 67%, συν 24% φπα που είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλουμε, είτε το έχουμε εισπράξει είτε όχι… Αν δεν προβάλουμε συνάδελφοι τα αιτήματα μας, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, καμία κυβέρνηση δεν θα μας τα λύσει.

Νίκος Πετρόπουλος (Αθήνα)
«Είμαι ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου της Αθήνας και πήρα τον λόγο για να πω δυο λόγια για την τεχνική εκπαίδευση. Ο Σύνδεσμός μας, πραγματοποίησε μέσα στην φετινή χρονιά περίπου 10 επισκέψεις σε τεχνικές σχολές. Επίσης, κάποιες συναντήσεις με μαθητές πραγματοποιήθηκαν και στα γραφεία του Συνδέσμου μας, προκειμένου να τους ενημερώσουμε γενικότερα για το επάγγελμά μας. Από τη δική τους πλευρά, τα παιδιά μας ανέφεραν ότι, όταν κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση, έχουν την αίσθηση ότι τους ετοιμάζουν για φθηνό εργατικό δυναμικό και όχι για εξειδικευμένους τεχνίτες. Από τη σχολή του ΟΑΕΔ στον Πειραιά, που στέλνει τους μαθητές της σε στρατόπεδα, δήμους, νοσοκομεία κλπ, το 90% των παιδιών για να μην πω το 100% που πήγαν, μας είπαν ότι δεν συναντάν υδραυλικό. Κάνουν τον μαραγκό, το παιδί για τους καφέδες και ό,τι άλλη δουλειά υπάρχει, πέρα από υδραυλικά. Θέλω επίσης να σας πω, ότι τα εργαστήρια στις σχολές που επισκεφτήκαμε είναι σε κακή κατάσταση, ενώ χρηματοδότηση για την τεχνική εκπαίδευση δεν υπάρχει».

Γιώργος Σαββίδης (Θεσσαλονίκη)
«Οι πρώην συνάδελφοί μας, που εργαζόμασταν μαζί και πλέον έχουν μείνει χωρίς χαρτιά , είναι ένα μέρος του προβλήματος. Υπάρχει και ένα δεύτερο, το οποίο εμφανίζεται κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Μηχανικοί προσλαμβάνουν ιδιώτες και τους βάζουν να κάνουν εγκαταστάσεις. Φυσικά, το φαινόμενο αυτό δεν ενοχλεί καμία από τις μεγάλες εταιρείες, που τους πουλάν τους λέβητες και ό,τι άλλο τους χρειάζεται για την εγκατάσταση. Δεν ξέρω τι ποσοστό αφορά την περίπτωση που περιέγραψα και τι ποσοστό αφορούν οι περιπτώσεις που όλοι αναφέρουμε.
Αναρωτιέμαι γιατί μας είναι πιο εύκολο να αναφερόμαστε κυρίως στους πρώην συνάδελφούς μας;
H απάντηση που δίνω εγώ, είναι γιατί ζούμε σε μια αρρωστημένη κοινωνία. Είμαστε όλοι ρατσιστές. Για μένα, μία είναι η έννοια του ρατσισμού: Οι πλούσιοι προς τον φτωχό. Αυτός είναι πιο ζορισμένος από μας και σε αυτόν ξεσπάμε, κι όχι στον άλλον που πουλάει τον μήνα 50 λέβητες και έχει προσωπικό, όπου οι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν ούτε Άδειες ούτε χαρτιά και τους εκμεταλλεύεται και αυτούς, βάζοντάς τους να κάνουν εγκαταστάσεις – και οι οποίοι βέβαια δεν έχουν καμία σχέση, ούτε με την εξοικονόμηση ενέργειας, ούτε με το πώς πρέπει να είναι μια σωστή εγκατάσταση».

Δημήτρης Καϊλάρης (Ν. Καβάλας)
«Ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις. Φυσικά και αποδεχόμαστε την πρόταση του συν. Θεόφιλου Παγιάτη για μια κοινή δράση απέναντι στα κοινά μας προβλήματα.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα όσα ακούστηκαν σήμερα, θα καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα: Το μεγάλο πρόβλημα σ’ αυτή τη χώρα είναι ότι ο “υπερθεσμός” που λέγεται κράτος, έχει στηθεί με λάθος δομές… Εμείς έχουμε ένα σύστημα, στο δικό μας το χώρο: εκπαίδευση – αδειοδότηση – πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Είναι αποσπασματικό σε όλα του τα επίπεδα, και, θα προσθέσω εγώ, στην ύπαρξη ελεγκτικών μηχανισμών… Το μεγάλο πρόβλημα, ξεκινάει από το σύστημα της εκπαίδευσης. Δεν υπάρχει επαγγελματική καθοδήγηση στα σχολεία… Δεν είναι τυχαίο ότι στην προηγούμενη γ.σ. μιλήσαμε για μία νέα επιχειρηματική κουλτούρα στο σύνολο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, και ιδιαίτερα στον Κλάδο, που έχει να κάνει με όλους τους τομείς που πάσχουν, αλλά και με τη δια βίου μάθηση. Γιατί η τεχνολογία τρέχει με τα χίλια… Όπως ξέρουμε όλοι εδώ πολύ καλά, την όποια εκπαίδευση, την παίρνουμε από τις εταιρείες… Κι αυτά όταν στην Ευρώπη έχουν θεσπιστεί νόμοι και κανόνες, που αν δεν τους τηρεί ο καταναλωτής, δεν μπορεί να ανάψει τον λέβητά του.
Ημερίδες, λοιπόν, σαν την σημερινή, πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται, με την ίδια θεματολογία, και να προσπαθήσουμε να τις στήσουμε και σε περιφερειακό επίπεδο. Να αρχίσουμε μια ενημέρωση προς όλους τους φορείς που εμπλέκονται… Θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλες δράσεις, να στήσουμε δομές και στις ομοσπονδίες και σε όσες τοπικές ενώσεις έχουν τη δυνατότητα.
Τα Επιμελητήρια, έχουν μείνει δεκάδες χρόνια πίσω, δεν είναι δυνατόν τα Επιμελητήρια να μην έχουν στημένες δομές που να αναλύουν τα χαρακτηριστικά του κάθε τεχνικού επαγγέλματος, έτσι ώστε, με τα στοιχεία που θα μας έδιναν, να μπορούμε να στοχεύσουμε και στην εκπαίδευση, αλλά και στην γενικότερη επιχειρηματικότητα.
Υπάρχουν στο χώρο μας υγιείς δυνάμεις πανελλαδικά, αλλά πρέπει να βρούμε τον τρόπο, τον χώρο και το χρόνο οι δυνάμεις μας αυτές να μπουν μπροστά και να πείσουν. Η διοίκηση της δικής μας Ομοσπονδίας, έχει πετύχει τη σωστή χημεία μεταξύ των μελών της, και πιστεύω πως θα προχωρήσουμε, πρώτα με βάση την θετική πορεία της Χώρας, δεύτερον της Κοινωνίας και τρίτον του ίδιου του Κλάδου».

Δημήτρης Βαργιάμης (δευτερολογία)
Αρχικά να πω ότι η πρόταση για κοινή δράση σε όλα τα επίπεδά, εφόσον τα προβλήματά μας και στην εκπαίδευση, και στην αδήλωτη επαγγελματική δραστηριότητα, και σε όλα τα υπόλοιπα, είναι κοινά, μας βρίσκει τους περισσότερους που είμαστε εδώ σύμφωνους. Πιστεύω ότι αν πάρουμε όλες τις απόψεις που ακούστηκαν και κυρίως σε ότι αφορά την επαγγελματική μας δραστηριότητα, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το μεγάλο πρόβλημα σε αυτήν την χώρα είναι ο υπερθεσμός που λέγεται κράτος και έχει στηθεί σε λάθος δομές. Ένα παράδειγμα: 300.000 συντάξεις βρίσκονται εν αναμονή. Δεν μπορεί το Κράτος, με το σύστημα που λειτουργεί, να καταφέρει να δώσει στους ανθρώπους που περιμένουν 2-3 χρόνια τις συντάξεις τους. Το σύστημα της εκπαίδευσης που προβλέπει: εκπαίδευση, αδειοδότηση, προώθηση στην αγορά εργασίας, είναι παρασιτικό και στα τρία επίπεδα… Στα σχολεία δεν υπάρχει επαγγελματική καθοδήγηση για να κατευθυνθούν οι μαθητές σε επαγγέλματα που έχουν κλίση…
Το πρόβλημα της αδήλωτης επαγγελματικής δραστηριότητας δεν θα το λύσουμε εύκολα. Θα πρέπει να κάνουμε βήματα που θα στοχεύουν στο τώρα αλλά κυρίως στο αύριο. Το δημογραφικό πρόβλημα στην χώρα μας είναι πάρα πολύ μεγάλο και δυστυχώς δεν το αγγίζει κανείς. Για να κρατήσουμε εδώ τη νεολαία πρέπει να τις δώσουμε πραγματικά κίνητρα για να μπορέσει να ζήσει στην χώρα μας, και αυτά τα κίνητρα δεν υπάρχουν. Δεν είναι τυχαίο ότι στην προηγούμενη γ.σ. μιλήσαμε για μια νέα επιχειρηματική κουλτούρα στο σύνολο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα στον Κλάδο, που έχει να κάνει και με την εκπαίδευση και με την αδειοδότηση και με την πρόσβαση στην αγορά εργασίας αλλά και με την δια βίου μάθηση. Η τεχνολογία καλπάζει, πρέπει να την παρακολουθήσουμε. Την όποια εκπαίδευσή μας σήμερα, την παίρνουμε από τις εταιρείες. Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν απευθυνθήκαμε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για να μας δώσουν πληροφορίες σχετικά με τους καθαρισμούς των δικτύων δεν γνώριζαν τίποτα, όταν έξω στην Ευρώπη έχουν θεσπιστεί κανονισμοί, πιστοποιητικά, τα οποία θα πρέπει να έχει ο καταναλωτής. Μια βρώμικη εγκατάσταση μπορεί να είναι ενεργοβόρα μέχρι και 80% αλλά και να μολύνει το περιβάλλον.
Πιστεύω ότι η σημερινή μας Ημερίδα θα πρέπει να συνεχιστεί και σε περιφερειακό επίπεδο. Να αρχίσουμε μια ενημέρωση σε όλους τους φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στα θέματα που συζητήσαμε σήμερα. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα ούτε με τους εκπαιδευτικούς, ούτε με τους συναδέλφους από τις άλλες ομοσπονδίες. Κυρίως όμως πρέπει να πείσουμε τους πολιτικούς ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με αυτούς. Θα πρέπει να συμπράξουμε ώστε κάποια στιγμή οι επαγγελματικές ενώσεις μας να πάρουν την αξία που πρέπει να έχουν. Κι εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει να αντιληφθούμε ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τις επαγγελματικές ενώσεις.
Σήμερα δεν μπορούμε πια να γνωρίζουμε τα πάντα, πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικούς και να τους εμπιστευθούμε. Τελειώνοντας, θα πω κάτι ακόμα. Δεν μπορεί σήμερα τα Επιμελητήρια να μην έχουν στημένες δομές, να μην γνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε κλάδου και να μην έχουν καταγράψει τα δεδομένα του.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως ΟΒΥΕ