Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Ημέρα Περιβάλλοντος…

Ημέρα Περιβάλλοντος…

Μέσα στη δίνη και τον κατακλυσμό αυτών που συμβαίνουν και αυτών που μας πληροφορούν ότι θα συμβούν στο μέλλον, οι περισσότεροι αρχίσαμε να μην δίνουμε και πολλή σημασία σε γενικότερα θέματα που νομίζουμε ότι δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για την σκληρή καθημερινότητά μας. Αφορμή για την παραπάνω διαπίστωση είναι ο γιορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου. Μια μέρα όπου τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας χάνει το πραγματικό νόημά της και «γιορτάζεται» με εκδηλώσεις πανηγυρικού χαρακτήρα για τα παιδιά και με ανακοινώσεις σχετικών φορέων  που αισθάνονται την υποχρέωση  ότι κάτι πρέπει να κάνουν για να φανούν ότι ενδιαφέρονται για την ποιότητα του περιβάλλοντος που ζούμε.
Θα παραθέσουμε μερικά στοιχεία διαφόρων έγκυρων πρόσφατων ερευνών που καταδεικνύουν ότι το περιβάλλον  μέρα με τη μέρα  μολύνεται σε τέτοιο βαθμό που οι συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία είναι καταστροφικές.

Στις αρχές Μαΐου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων παγκοσμίως έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό, με τα υψηλότερα επίπεδα να καταγράφονται στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ασία. Σχεδόν το 80% των κατοίκων των αστικών περιοχών εκτίθεται σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που δεν τηρούν τα όρια που έχει θέσει ο ΠΟΥ.
Η μελέτη αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι ίδια για όλο τον κόσμο, επισημαίνοντας ότι «αν και πλήττονται όλες οι περιοχές του κόσμου, οι κάτοικοι των πόλεων χαμηλού εισοδήματος είναι αυτοί που υφίστανται τις περισσότερες συνέπειες».
Σύμφωνα με την μελέτη το 98% των πόλεων που έχουν περισσότερους από 100 χιλιάδες κατοίκους στις χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος δεν τηρούν τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ σε σχέση με την ποιότητα του αέρα. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 56%.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία οφείλεται σε υψηλές συγκεντρώσεις μικρών σωματιδίων (MP10) και λεπτών σωματιδίων (MP2,5) που περιλαμβάνουν ρύπους όπως τα οξείδια του θείου, τα νιτρικά και η αιθάλη, συνιστούν τον κύριο περιβαλλοντικό παράγοντα για την υγεία.
Η ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιοπάθειας, καρκίνου του πνεύμονα και αναπνευστικών νοσημάτων, κυρίως άσθματος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι οποίοι συνέκριναν τα επίπεδα των μικροσωματιδίων σε 795 πόλεις 67 χωρών, τα παγκόσμια επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αστικό περιβάλλον αυξήθηκαν κατά 8% μεταξύ 2008 και 2013.

Μια άλλη μελέτη του UNEP (οργανισμού που υπάγεται στον ΟΗΕ και ασχολείται με την προστασία του περιβάλλοντος) προσθέτει νέα δεδομένα σε όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις συνέπειες της μόλυνσης του περιβάλλοντος με την εμφάνιση ασθενειών αλλά και την πρόκληση πρόωρων θανάτων. 
Σύμφωνα με αυτή την μελέτη, μόνο μέσα στο 2012 έχασαν τη ζωή τους περίπου 12,6 εκατομμύρια άνθρωποι εξαιτίας της επιδείνωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό θυμάτων σε περιοχές  ανά τον κόσμο όπου μαίνονται ένοπλες συγκρούσεις.
Η μελέτη δεν μένει όμως μόνο σε στοιχεία που αφορούν το παρελθόν αλλά παρουσιάζει και προβλέψεις.  Αναφέρει ότι μεταξύ 2030 και 2050 ο αριθμός των θανάτων που θα σχετίζονται με περιβαλλοντικά αίτια αναμένεται να αυξάνεται κατά 250.000 ετησίως.
Ο Οργανισμός καλεί τις εθνικές κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα ξεκινώντας από την καθιέρωση αυστηρών νομικών όρων για τις εκπομπές επιβλαβών αερίων, την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και γενικότερα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την στήριξη των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε τις καταγγελίες της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace με αφορμή τη διαρροή μεγάλου μέρους του κειμένου της υπό διαμόρφωσης συμφωνίας της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και επενδύσεων (γνωστής ως TTIP) μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ.
Όπως επισημαίνουν υπεύθυνοι της οργάνωσης, από τα κείμενα που έχουν δημοσιευθεί, γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει τρόπος να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, χωρίς να εγκαταλείψει η Ευρώπη τις κόκκινες γραμμές της για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και των θεμελιωδών αξιών πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η Ένωση.

«Υ»

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σχόλια