Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Σωματεία » Ήφαιστος: Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το ασφαλιστικό

Ήφαιστος: Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το ασφαλιστικό


«Ζητάμε να δημιουργηθεί στον ΟΑΕΕ κατηγορία βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων», τόνισε ο πρόεδρος Θ. Χρυσολωράς στη συγκέντρωση της 10ης Ιουνίου

Στη συγκέντρωση του Ήφαιστου, στις 10 Ιουνίου, ο πρόεδρος Θ. Χρυσολωράς στην ενημέρωσή του για το ασφαλιστικό, επισήμανε ότι ο αγώνας συνεχίζεται γιατί πολλά από τα αιτήματα των επαγγελματοβιοτεχνών δεν έχουν ικανοποιηθεί ως τώρα. Στα πλαίσια αυτού του αγώνα και μέσω της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής που συμμετέχει και ο Ήφαιστος κάλεσε τους συναδέλφους να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνεται στις 20 Ιουνίου στην Ομόνοια.

Συγκεκριμένα, ο Θ. Χρυσολωράς στην ενημέρωση για το ασφαλιστικό τόνισε: «Πριν από λίγο καιρό άρχισε μια συζήτηση γύρω από το ασφαλιστικό των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων εξαιτίας ενός Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε και το οποίο προέβλεπε μείωση των συντάξεών μας κατά 30%. Αυτό το Π.Δ. εκδόθηκε βάσει ενός νόμου που ψηφίστηκε το 1999 και προέβλεπε την ενοποίηση των ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ. Με αυτή την ενοποίηση τα χρέη των ταμείων ΤΣΑ και ΤΑΕ και τα κέρδη του ΤΕΒΕ συγχωνεύτηκαν στο νέο ασφαλιστικό οργανισμό, τον ΟΑΕΕ και το αποτέλεσμα ήταν αυτός να αποκτήσει ένα μεγάλο έλλειμμα. Νομίζω, ότι το συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα και τα υψηλά κλιμάκιά του ειδικότερα, δεν έπαιξε το ρόλο που θα έπρεπε γι’ αυτό το θέμα.
Δεν ενημέρωσε όσο έπρεπε και δεν έδωσε την κατεύθυνση ούτως ώστε το ασφαλιστικό θέμα να πιαστεί από τη βάση του. Δηλαδή, αντί να ζητήσει την απόσυρση ολόκληρου του Π.Δ. ζήτησε μόνο την αλλαγή της διάταξης που έφερνε μείωση 30% των συντάξεων. Πράγματι οι συγκεντρώσεις και οι πιέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτή τη διάταξη. Όμως θέλω να υπενθυμίσω ότι αυτή η διάταξη που πήρε πίσω η κυβέρνηση, αφορά μόνο τους παλιούς συναδέλφους, αυτούς που είναι ασφαλισμένοι πριν από την 1-1-1993.
Για τους νέους συναδέλφους, τους ασφαλισμένους μετά την παραπάνω ημερομηνία ισχύει το νέο καθεστώς, δηλαδή θα πάρουν μειωμένη σύνταξη. Βέβαια δεν αποκλείεται αργότερα να επαναφέρουν τη διάταξη και να ισχύσει η μειωμένη σύνταξη για όλους. Γνωρίζετε ότι παράγοντες ευρωπαϊκών και παγκόσμιων οργανισμών σε πρόσφατες επισκέψεις στη χώρα μας το πρώτο που μας είπαν ήταν ότι έχουμε εκκρεμότητα με το ασφαλιστικό και πρέπει να τη λύσουμε. Φαίνεται ότι βαδίζουμε για μετά τις εκλογές, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, σε μία κατεύθυνση προς αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και ενδεχομένως και μείωση των συντάξεων. Ο αγώνας που κάναμε το Γενάρη και τον Μάρτη έφερε την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης. Όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.
Πρέπει να κινητοποιηθούμε και για άλλα αιτήματά μας. Ο ΟΑΕΕ εκτός από τα χρέη που κληρονόμησε αναμένεται το 2007 να έχει πρωτογενές έλλειμμα 55-60 εκ. ευρώ. Επίσης η χρηματοδότηση του κράτους προς το ταμείο μας από το 42% που ήταν πριν από μερικά χρόνια έχει πέσει γύρω στο 10% σήμερα και πάει προς τον κατήφορο. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγο καιρό, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, το ταμείο μας θα έχει οικονομικό πρόβλημα. Ίσως λοιπόν η τότε κυβέρνηση να μας πει ότι αφού το ταμείο μας πάει από το κακό στο χειρότερο θα πρέπει να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, οι ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.
Πρέπει επίσης να υπενθυμίσω ότι με το Π.Δ. 258/2005 δημιουργήθηκαν ακόμα πέντε ασφαλιστικές κλάσεις στον ΟΑΕΕ. Αυτό σημαίνει, χωρίς να υπολογίζουμε και την ετήσια αύξηση των ασφαλίστρων μας, ότι σε πέντε χρόνια από τώρα, ένας νέος συνάδελφος θα καλείται να πληρώνει μηνιαίως 400, ίσως και παραπάνω ευρώ. Άρα όπως καταλαβαίνετε θα έχουμε μία τεράστια επιβάρυνση μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές. Εμείς δώσαμε τη μάχη μας για την απόσυρση της διάταξης που μείωνε τις συντάξεις κατά 30%. Όμως δεν σταματάμε εδώ, αλλά συνεχίζουμε. Συμμετέχουμε σε μια πανελλαδική επιτροπή για το ασφαλιστικό, η οποία στις 20 του μήνα διοργανώνει συγκέντρωση στην Ομόνοια και θα πρέπει να συμμετέχουμε μαζικά. Θέλω επίσης να επισημάνω και ένα θέμα που αφορά, ειδικά τον κλάδο μας.
Πρόκειται για το ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Επειδή τελευταία ακούστηκαν και γράφτηκαν διάφορα, πρέπει να πω ότι δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας κάνοντας αυτασφάλιση στο ΙΚΑ να ενταχθεί στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Τέτοια κατηγορία στο ΙΚΑ υπάρχει μόνο για τους μισθωτούς. Υπάρχει λοιπόν ένα κενό σ’ αυτό το θέμα, αφού ούτε το ΤΕΒΕ αλλά και τώρα ούτε ο ΟΑΕΕ έχει κατηγορία βαρέων και ανθυγιεινών. Εμείς λέμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια τέτοια κατηγορία, όμως είναι σίγουρο ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε η διοίκηση του ΟΑΕΕ θα προχωρήσουν από μόνες τους αυτό το θέμα. Χρειάζεται γι’ αυτό κινητοποίηση απ’ όλους μας και ιδιαίτερα από τους συνδικαλιστές. Εμείς σκοπεύουμε να πάρουμε μια πρωτοβουλία μαζί με άλλα σωματεία απ’ άλλους κλάδους και να ανοίξουμε αυτό το ζήτημα. Πρώτα θα δούμε τι λέει η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΑΕΕ γι’ αυτό το αίτημά μας, θα ενημερώσουμε τους ενδιαφερόμενους και μετά θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να το προωθήσουμε».
Ο συν. Γιάννης Μαρκογιαννάκης υπενθύμισε ότι ο κλάδος ασχολήθηκε με το θέμα παλιότερα και έγινε κατορθωτό να υπαχθούν οι μισθωτοί (υπάλληλοι) εγκαταστάτες – συντηρητές καυστήρων στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων του ΙΚΑ. Τόνισε ότι οι τότε συνδικαλιστές του κλάδου είχαν επαφές με τους αρμόδιους του ΤΕΒΕ και τους έδειξαν στην πράξη τις συνθήκες των εργασιών στο λεβητοστάσιο. «Όμως το θέμα δεν προχώρησε γιατί δεν ασχολήθηκε με αυτό όσο θα ‘πρεπε, ο κλάδος».