ΓΕΩΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΠΕ: Αντλίες θερμότητας του Αυστριακού Οίκου “IDM Εnergie Systeme”

Γνωρίζετε ότι η γη μας προσφέρει 17.000 φορές περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει όλη η υφήλιος μαζί όλο το χρόνο και μάλιστα δωρεάν;
Αυτήν την ανεξάντλητη ενέργεια μετατρέπουν σε «καύσιμο» τα συστήματα αβαθούς γεωθερμίας, που επειδή δεν καίγεται, δεν εκπέμπει CO2, δεν  επιδεινώνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και δε μολύνει το περιβάλλον.
geoenergia-1Γεωθερμική ενέργεια είναι η ενέργεια που παίρνουμε από την εκμετάλλευση της θερμότητας των γεωλογικών σχηματισμών και των επιφανειακών και υπόγειων νερών. Συνήθως, όμως, ο όρος χρησιμοποιείται σήμερα για να δηλώσει το τμήμα της γήινης θερμότητας, που μπορεί να ανακτηθεί και να αξιοποιηθεί από τον άνθρωπο στον κτιριακό  τομέα με συστήματα αβαθούς γεωθερμίας.
Τα συστήματα αβαθούς γεωθερμίας  αξιοποιούν την πάντα σταθερή θερμοκρασία που υπάρχει μέσα στη γη κοντά στην επιφάνεια. Η ενέργεια συλλέγεται από το έδαφος ή από τα υπόγεια νερά με συλλέκτες ενέργειας (γεωεναλλάκτες) και με κατάλληλες σωληνώσεις οδηγείται στις γεωθερμικές αντλίες θερμοτητας, όπου μετατρέπεται σε «καύσιμο»  για θέρμανση, ψύξη και ζεστά νερά χρήσης.Τα γεωθερμικά συστήματα θέρμανσης – ψύξης προσφέρουν:
• Αρμονία με το περιβάλλον (χωρίς ρύπους, σκόνες, μυρωδιές και καπνό).
• Ανεξαρτησία από πετρέλαιο και αέριο.
• Αθόρυβη και ασφαλή λειτουργία.
• Μεγάλη εξοικονόμηση χώρου, γιατί απαιτείται μόνο μια μικρή και συμπαγής γεωθερμική αντλία θερμότητος, ενώ καταργούνται δεξαμενή καυσίμων και καμινάδα.
• Οικονομικό κόστος λειτουργίας, (60 – 80% λιγότερο κόστος σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης – ψύξης).
• Μηδαμινό κόστος συντήρησης.
• Υπεραξία του ακινήτου εξαιτίας της ιδιόκτητης πηγής ενέργειας.
Ένα γεωθερμικό σύστημα χρησιμοποιεί τη σταθερή θερμοκρασία του υπεδάφους της γης, για να θερμάνει ή για να ψύξει ένα χώρο και παρέχει ζεστό νερό όλο το 24ωρο.
Για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα απαιτείται:
1. Εσωτερικό δίκτυο σωληνώσεων, δηλαδή τις κτιριακές σωληνώσεις που χρησιμοποιούμε για να θερμάνουμε ή να ψύξουμε το χώρο μας. Το δίκτυο αυτό μπορεί να είναι επιδαπέδιο, ενδοδαπέδιο, επιτοίχιο ή δίκτυο με Fan Coils.
2. Ένα γεωθερμικό εναλλάκτη, που μπορεί να είναι κλειστού (κατακόρυφου ή οριζόντιου τύπου) ή ανοιχτού (υπόγειων νερών) κυκλώματος.
3. Μία γεωθερμική αντλία θερμότητος, στην οποία εισέρχεται νερό σταθερής θερμοκρασίας από το δίκτυο του γεωθερμικού εναλλάκτη και χρησιμοποιείται για να αυξήσουμε (θέρμανση) ή για να μειώσουμε (ψύξη) τη θερμοκρασία.
geoenergia-2-Η εταιρία ΓΕΩενέργεια Ε.Π.Ε., με έδρα το Μεσιανό Γιαννιτσών, δραστηριοποιείται στο χώρο εδώ και 6 χρόνια και αντιπροσωπεύει τις αντλίες θερμότητος του Αυστριακού οίκου “IDM Energie Systeme”.
Πρόκειται για τους δύο, παρακάτω, τύπους αντλιών:
Α. Η αντλία θερμότητος TERRA νερού – νερού, η οποία λαμβάνει την ενέργεια που απαιτείται για την θέρμανση – ψύξη ή την παρασκευή ζεστού νερού από το νερό ή το έδαφος. Μέσω ηλεκτρικού ρεύματος η ενέργεια αυτή μετατρέπεται σε θερμαντική ενέργεια (σε αναλογία 1KW ρεύματος προς 5KW θερμική ισχύ).
Οι αντλίες θερμότητος TERRA νερού – νερού επιτυγχάνουν μείωση του κόστους λειτουργίας σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης – ψύξης 70 – 80%.
Β. Η αντλία θερμότητος TERRA–CL αέρος – νερού. Μία συμπαγής αντλία θερμού αέρα που κυκλοφορεί στην αγορά και εξοικονομεί το περισσότερο ρεύμα. Ο απίστευτα αποδοτικός φυγοκεντρικός ανεμιστήρας φροντίζει για την υψηλή πίεση αέρα και αυξάνει την αποδοτικότητα της αντλίας θερμότητος στο μέγιστο (1KW ρεύματος προς 3,7KW θερμική ισχύ). Συγκριτικά ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης – ψύξης (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα) μπορεί να αποδώσει το πολύ ίση θερμική ενέργεια με την ενέργεια που του παρέχουμε.
Οι αντλίες θερμότητος TERRA–CL αέρος – νερού επιτυγχάνουν μείωση του κόστους λειτουργίας σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης –ψύξης έως και 60%.