Αρχική » Περιεχόμενα » Ειδήσεις » «Η υπεύθυνη δήλωση και οι μηχανολόγοι»

«Η υπεύθυνη δήλωση και οι μηχανολόγοι»

Διάλογος στο internet για το άρθρο του επίτιμου
«Εδώ είμαστε για να κάνουμε διάλογο και να ακουστούν οι διαφορετικές απόψεις», έγραφε εν κατακλείδι στο άρθρο του στον «Υ», για την υπεύθυνη δήλωση και τους μηχανολόγους, ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΒΥΕ Σπύρος Αναγνωστόπουλος. Kαι να που έφτασε η ώρα. Έστω και με διαφορετικό τρόπο.
Το άρθρο του συναδέλφου «ανέβηκε» σε site μεγάλης αναγνωσιμότητας από μηχανικούς, μηχανολόγους και υδραυλικούς στο internet και έτυχε ανάλογου σχολιασμού.
Δημοσιεύουμε τα κυριότερα σημεία αυτού του «διαλόγου»,, γιατί είναι καλό να ξέρουμε και το τι λένε και σκέφτοννται οι μηχανολόγοι και οι  μηχανικοί για τους υδραυλικούς.

– «Αν μου επιτρέπετε πάντως, θα ήθελα να κάνω κάποια σχόλια στο άρθρο του "επίτιμου".
Αναφέρει λοιπόν ότι οι μηχανικοί δεν πρέπει να υπογράφουν ως εγκαταστάτες αφού δεν φτιάχνουν κάτι με τα χέρια τους. Θα δεχτώ την άποψη αυτή, αν μου εξηγήσει ποιος κατά τη γνώμη του θα πρέπει να κατασκευάζει τις εγκαταστάσεις. Προφανώς εννοεί τους πιστοποιημένους υδραυλικούς, αλλά δε με πείθει ότι αυτοί με τα χέρια τους κάνουν όλες τις εγκαταστάσεις και χρησιμοποιούν κατάλληλους τεχνίτες (αδειούχους) και όχι απλούς βοηθούς με ανύπαρκτες γνώσεις υδραυλικών, οι οποίοι μαθαίνουν ουσιαστικά πάνω σε εγκαταστάσεις δύσμοιρων ιδιωτών. Άλλωστε μην κοροϊδευόμαστε. Στο βωμό του κέρδους δυστυχώς δεν τηρούνται οι κανόνες ούτε από πιστοποιημένους υδραυλικούς ούτε από μηχανικούς. Και βέβαια δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορεί ένας μηχανικός να χρησιμοποιήσει έναν συνεργάτη υδραυλικό και να υπογράψει ως εγκαταστάτης αφού και ο υδραυλικός ουσιαστικά επίβλεψη ανειδίκευτου συνεργείου κάνει. Είναι αδύνατον να είναι σε όλες τις φάσεις του έργου.
Ο "επίτιμος" σε άλλο σημείο υποστηρίζει ότι θα πρέπει ο μηχανικός να περιοριστεί μόνο σε μελέτη και επίβλεψη και η εγκατάσταση να υπογράφεται από αδειούχο εγκαταστάτη (ορθά κατά την άποψή μου). Βέβαια, δεν ξέρω αδειούχο εγκαταστάτη που πριν δώσει προσφορά για ένα διώροφο ζητά μελέτη μηχανικού και δεν "μελετά" ο ίδιος. Δέχομαι ότι υπάρχουν και πολλές ανεφάρμοστες μελέτες, όπως υπάρχουν και πολλοί άσχετοι εγκαταστάτες, κανείς δεν τα ξέρει όλα. Για δε την επίβλεψη από μηχανικό, δεν το συζητάμε καν. Μόνο σε μεγάλες εγκαταστάσεις όπου οι μελετητικές γνώσεις των εγκαταστατών δεν επαρκούν χρειάζεται μελέτη μηχανικού. Οι μηχανικοί μάλλον δεν ξέρουν, γιατί ό,τι έμαθαν, το έμαθαν από βιβλία και δεν πιάνουν με τα χέρια τους όπως λέει ο "επίτιμος". Αν βέβαια εφαρμοζόταν σε όλο το εύρος των εγκαταστάσεων το σκηνικό του φυσικού αερίου, με έλεγχο από κατάλληλο φορέα του κράτους, δεν νομίζω ότι θα "εκπονούνταν" από τους υδραυλικούς μελέτες στο πόδι με 50 και 70 θερμίδες στο κυβικό.
Εν κατακλείδι, σε όλους τους κλάδους υπάρχουν επαγγελματίες και αντιεπαγγελματίες, αλλά αυτό δυστυχώς δύσκολα θα αλλάξει στην Ελλάδα. Εδώ έχουμε μάθει να κοιτάμε τα λάθη των άλλων και όχι τα δικά μας πρώτα.
Υ.Γ. Τον "επίτιμο" δεν τον γνωρίζω, αλλά στο άρθρο εμφανίζεται με κουστούμι και γραβάτα, αναφέρει δε για πολλές ώρες αφιερωμένες στο σύλλογο και τις επιτροπές που συμμετείχε. Προσωπικά θα προτιμούσα να τον δω με φόρμα εργασίας και δεν ξέρω αν η αξία του ως εγκαταστάτης ακολουθεί την ευφράδεια του λόγου που έχει».
– «Φίλοι δεν συμφωνώ με όλη αυτή την ιστορία των υπογραφών. Είτε από πιστοποιημένους υδραυλικούς είτε από μηχανολόγους.
Σιγά μην βγάζουν άκρη ποιος τα φτιάχνει, ποιος υπογράφει, πόσα παίρνει και ποιος τα παίρνει….
Το άρθρο το «ανέβασα» στο site μόνο και μόνο για να μπορεί κάποιος να διαβάζει και την άλλη γνώμη.
Σε καμία περίπτωση δεν το ανέβασα για κόντρες με τους μηχανολόγους.
Το άρθρο είναι από το περιοδικό «υδραυλικός» και δεν πιστεύω πως θα είχαν πρόβλημα με την αναδημοσίευση.
Εάν κάποιος γίνει προσβλητικός απέναντι στον επίτιμο, θα διαγράψω το άρθρο.
Ο επίτιμος  είναι μεγάλος άνθρωπος, πλέον, για να φοράει φόρμα…
Κατά τ’ άλλα συμφωνώ απόλυτα με όλα τα παραπάνω που γράφεις.
Εμένα δεν με ενδιαφέρει αν φτιάχνουν υδραυλικά οι μηχανολόγοι. Γιατί εμείς δεν κάνουμε τους μελετητές και φτιάχνουμε θερμάνσεις μόνοι μας»;
– «Δε το συζητάμε. Συμφωνούμε απόλυτα. Η συνεργασία μηχανικών-εγκαταστατών είναι απαραίτητη για το καλό όλων και κυρίως των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται. Προσωπικά τα έχω περισσότερο με τους ανύπαρκτους καρεκλοκένταυρους που διετέλεσαν κατά καιρούς στελέχη του συλλόγου Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων και ουσιαστικά χρησιμοποίησαν τις θέσεις τους για να κάνουν γνωριμίες και φυσικά να πάρουν δουλειές. Από πράξη είναι όμως άσχετοι και ξεφτιλίζουν τον κλάδο (έχω δει μελέτη συναδέλφου που δεν στέκεται ούτε σε πολεοδομία). Τόσα χρόνια οι πολιτικοί μηχανικοί μας καβάλησαν, βάλαν κάνα δυο μαθήματα υδραυλικών στις σχολές τους και τώρα υπογράφουν τα πάντα! (και που είσαι ακόμα, σε λίγο θα υπογράφουν απεριόριστα θερμάνσεις, φυσικό αέριο και ηλεκτρικά, αρκεί να βάλουν 1 μάθημα από αυτά στα εξάμηνά τους). Όπως είπα και πριν, πρώτα φταίμε εμείς και μετά οι άλλοι…».