Αρχική » Περιεχόμενα » Θέμα » Η συμβολή των υδραυλικών της Πελοποννήσου στην αναγέννηση των καμένων περιοχών

Η συμβολή των υδραυλικών της Πελοποννήσου στην αναγέννηση των καμένων περιοχών

amaliada 2.jpg
  • Συζητήθηκε εκτενώς στη 18η περιφερειακή σύσκεψη συνδέσμων Πελοποννήσου -Ζακύνθου στην Αμαλιάδα
  • Κυρίαρχο ζήτημα της σύσκεψης το ασφαλιστικό

Σε μια πόλη, σ’ ένα νομό που έζησε την καταστροφή πριν λίγο καιρό, το μήνυμα, ή ορθότερα το αποτέλεσμα μιας σύσκεψης, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, πέρα από τα όσα περικλείει η λέξη «ενεργοποίηση».
Η 18η περιφερειακή σύσκεψη συνδέσμων Πελοποννήσου – Ζακύνθου στις 3 Νοεμβρίου στην Αμαλιάδα, ανέδειξε -και όπως ήταν φυσικό- τη συμβολή και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι υδραυλικοί των κατεστραμμένων από τις πυρκαγιές περιοχών, στην αναγέννησης του τόπου τους και στην αποφυγή των χειρότερων.
Ανέδειξε την ανάγκη του ενεργού πολίτη και επαγγελματία υδραυλικού, καθώς και των πρωτοβουλιών που πρέπει να πάρει, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, ώστε να υδροδοτηθούν με ασφαλή τρόπο όλα τα χωριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, και παράλληλα, να μην κινδυνέψουν από πλημμύρες.

Ανέδειξε επίσης την ανάγκη πίεσης που πρέπει να ασκηθεί στην πολιτεία για να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τις ευθύνες και το καθήκον της σε όλα όσα της αναλογούν και παράλληλα για τη δημιουργία τείχους αντίστασης σε τυχόν εμπορευματοποίηση της περιοχής.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αμαλιάδας Γιάννης Ζώης, έθεσε ξεκάθαρα το θέμα στην ομιλία του. «Θα πρέπει να διεκδικήσουμε για μία ανάπτυξη και ανασυγκρότηση προς όφελος του περιβάλλοντος και των εργαζομένων, και όχι των κερδοσκοπικών καρτέλ του κατασκευαστικού και τουριστικού τομέα». Με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, η όλη αναφορά στο θέμα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί ναι, είναι σίγουρο ότι η Ηλεία θ’ αλλάξει σε 10 χρόνια, όπως είπε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου του νομού Κώστας Αθανασόπουλος, το θέμα όμως, όπως εύστοχα παρατήρησε ο γενικός γραμματέας της ΟΒΥΕ, είναι «να μην αλλάξει προς το χειρότερο. Να μην προβάλλουν ξενοδοχειακές μονάδες και τσιμέντο, στη θέση των καμένων δασών και δίπλα από τις παραλίες».
amaliada 2.jpg

 

 

 Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των συνανθρώπων μας που χάθηκαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν Πελοπόννησο και Εύβοια. Στην πρώτη σειρά διακρίνεται η κ. Ρούλα Κουβίτσα, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Αμαλιάδας, που παρακολούθησε μέρος των εργασιών της σύσκεψης

 

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ Αριστοτέλης Παπακονδύλης, και στα πλαίσια του όλου προβληματισμού και της συζήτησης για την ανάπτυξη και στήριξη των επαγγελματιών του νομού, εξέφρασε την άποψη ότι «οι ανακατασκευές και κατασκευές των σπιτιών θα πρέπει να γίνουν από τεχνίτες των περιοχών που επλήγησαν, από τεχνίτες του νομού και όχι από εργαζόμενους που θα φέρουν μαζί τους οι κατασκευαστικές εταιρίες.
Αυτό σημαίνει στήριξη, και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να πιέσουμε όλοι, πέρα από την ευαισθητοποίησή μας στο θέμα του περιβάλλοντος και των πρωτοβουλιών που πρέπει να πάρουμε».
«Η παρουσία σας εδώ, είναι ανάσα, μας δίνει δύναμη» επισήμανε στο χαιρετισμό της η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Αμαλιάδας, κ. Ρούλα Κουβίτσα, προσθέτοντας: «Δυστυχώς σήμερα, ο πανέμορφος και ξεχωριστός τόπος μας είναι σε δυσμενέστατη θέση. Όμως η πολιτεία κάνει το καθήκον της κι εμείς, κάθε μέρα αποδεικνύουμε ότι είμαστε άνθρωποι. Κι επειδή το επάγγελμά σας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με ένα από τα πολυτιμότερα υλικά, το νερό, το οποίο πιθανόν στο μέλλον ν’ αρχίσει να λείπει, θέλω να ευχηθώ να βοηθήσετε ουσιαστικά στην ορθολογικότερη διαχείρισή του. Βάλτε το «λιθαράκι» σας να αποφύγουμε τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη της έλλειψης του νερού».
Τέλος ο διευθυντής της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης Αμαλιάδας (ΔΕΥΑΑ) κ. Χρήστος Παπαγεωργίου, ορμώμενος από τα όσα είπε η κ. Κουβίτσα, τόνισε ότι «μέχρι τώρα, το νερό το χρειαζόμασταν. Σήμερα, τα αποθέματα του νερού μας χρειάζονται. Εύχομαι όλοι, από κοινού, να βοηθήσουμε σε αυτό».
Το σκέλος της συζήτησης για τις πυρκαγιές έκλεισε με τις αναφορές των προέδρων Αμαλιάδας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αιγίου γύρω από τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις που αυτές θα επιφέρουν στις περιοχές τους.
Υπήρξαν επίσης ευχαριστίες προς την ΟΒΥΕ για την άμεση συμπαράστασή της (απευθύνθηκε σε εταιρίες του χώρου και στο ΣΕΥΔΑΠ για την αποστολή σωλήνων και άλλων υλικών στις πυρόπληκτες περιοχές) καθώς και για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, μέσω ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, «μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί γύρω στις 10.000 ευρώ και αυτό που απομένει είναι η διάθεσή τους.
Σε συνεργασία με τους συνδέσμους πρέπει να βρούμε την καλύτερη λύση για τη διανομή τους, ούτως ώστε να μην υπάρξουν και παρεξηγήσεις».
Υπήρξε επίσης αρνητική αναφορά από τον πρόεδρο του Αιγίου Ανδρέα Παπαγεωργίου για το γεγονός ότι η περιοχή της Αιγιαλείας δεν κηρύχθηκε πυρόπληκτη.
«Η Αιγιαλεία καταστράφηκε, 400.000 στρέμματα δάσους κάηκαν, ενώ πέθαναν και άνθρωποι. Τι άλλο έπρεπε να συμβεί για να κηρυχθεί η περιοχή μας πυρόπληκτη;».
Σημαντική παράμετρος στην όλη συζήτηση για τις επιπτώσεις από τις πυρκαγιές ήταν και η αναφορά του προέδρου του Συνδέσμου Πατρών Θεόδωρου Κουτσαντώνη για τα τοξικά υπολείμματα και τις διοξίνες που απελευθερώθηκαν και θα «επιστρέψουν» στα πιάτα μας.
«Το υπουργείο Υγείας και γενικότερα η κυβέρνηση οφείλουν να εκδώσουν σχετικές οδηγίες προς τους πολίτες, να συντάξουν μελέτες μια και ο υδροφόρος ορίζοντας αυτών των περιοχών, όπως λένε οι ειδικοί, είναι πολύ πιθανόν να μολυνθεί».
Σημειώνουμε ότι κατά την έναρξη των εργασιών της σύσκεψης -και μετά από πρόταση του προέδρου του Συνδέσμου Αμαλιάδας- τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Πελοποννήσου και της Εύβοιας από τις πυρκαγιές.
Στη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο δημαρχείο της Αμαλιάδας, συμμετείχαν εκπρόσωποι των συνδέσμων Κορίνθου, Αιγίου, Πατρών, Ναυπλίου, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αμαλιάδας και Ζακύνθου.
Την ΟΒΥΕ εκπροσώπησε ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Δ.Σ., Αριστοτέλης Παπακονδύλης και Διονύσης Σβορώνος, ενώ παρευρέθηκαν η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Αμαλιάδας και ο διευθυντής της ΔΕΥΑΑ.
Τηλεγραφήματα απέστειλαν οι βουλευτές Ηλείας Κρινιώ Κανελλοπούλου (Ν.Δ.) και Μιχάλης Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ), που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατόρθωσαν να παραστούν στη σύσκεψη.

«Δεν αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί, αλλά…»

Πριν τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των συνδέσμων υπήρξε συζήτηση για το θέμα της υπεύθυνης δήλωσης που υπέγραψε ο σύνδεσμος Αμαλιάδας, αντί συναδέλφου που κατασκεύασε το έργο.
Ο τελευταίος, που ήταν παρών στη σύσκεψη, ανέδειξε το θέμα, λέγοντας ότι με την ενέργειά του αυτή ο σύνδεσμος θέτει σε «αχρηστία» τις άδειες των υδραυλικών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου έδωσε τη διάσταση του Δ.Σ., επισημαίνοντας ότι σκοπός του συνδέσμου είναι να προστατεύει τα νόμιμα συμφέροντα των συναδέλφων αλλά και των πολιτών.
Ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ υπογράμμισε ότι η υπεύθυνη δήλωση δεν αποτελεί διαπραγματευτικό στοιχείο για κανένα συνάδελφο και ότι «δεν είναι δυνατόν για το πείσμα κάποιων να μπούμε στη διαδικασία κατάργησής της από το υπουργείο. Εάν συμβεί αυτό, ποιος θα πάρει τότε την ευθύνη;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, για να προσθέσει ότι η υπεύθυνη δήλωση πρέπει να κατατίθεται στο σωματείο μετά το πέρας των εργασιών.
Ο γενικός γραμματέας της ΟΒΥΕ υπογράμμισε κι αυτός με τη σειρά του ότι η υπεύθυνη δήλωση δεν αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί «για να πάρουμε ή όχι τα χρήματα που μας οφείλει ενδεχομένως ο πελάτης μας, από ‘κει και πέρα όμως, και για τη συγκεκριμένη περίπτωση, θεωρώ ότι η διοίκηση του συνδέσμου έπρεπε να καλέσει το συνάδελφο σε ένα Δ.Σ. για να διευθετηθεί το ζήτημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι διοικήσεις των συνδέσμων δεν πρέπει να σηκώνουν τείχη στους συναδέλφους. Οφείλουν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι, να συζητούν και να ξεδιαλύνουν τις όποιες παρεξηγήσεις. Κάτι, που έστω κι αργά θεωρώ ότι θα πρέπει να κάνει στην επόμενη συνεδρίασή της η διοίκηση».